Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Investmentbolagsportföljen 1 år

För ett år sedan valde jag öppna upp en modellportfölj. Portföljen har gått att följa genom de sporadiska nyhetsbrev som skickats ut då och då.

Tanken var/är att prova en oerhört passiv strategi där 10 investmentbolag valdes ut och medel placerad en gång i kvartalet under 3 års tid. Innehaven skulle också så långt som möjligt balanseras så de hölls hyfsat jämnt viktade. I alla fall då medel skjuts till var tredje månad.

Grundtankarna som styr denna modellportfölj är att oviktat slår viktat och att investmentbolag som grupp ger bra exponering mot aktiemarknaden. Det ska också vara oerhört enkelt att följa, men ändå kännas "intressantare" än vanligt fond-sparande.

De 10 bolag som ingår i modellportföljen är Creades, Industrivärden, Investor, Kinnevik, Latour, Lundbergföretagen, Ratos, Svolder, Traction, Öresund. De valdes inte p.g.a. någon uppfattning kring deras prissättning eller framtidsutsikter utan  baserat på att det är bolag jag har, har haft, eller läst på en del kring sedan tidigare. Investmentbolag som jag känner mig hyfsat bekant med m.a.o. Antalet 10 var godtyckligt. Hade kunnat addera några till, men tror inte det bidrar mycket till försöket. Dessutom är tiondelar lätt att räkna på.

Så, till utvecklingen. Under 1 års tid så har modellportföljen varit en bättre investering än mina egna, egentliga, s.k. stock-picks. Modellportföljen har på 1 år  gett +46% avkastning.

Det här kan naturligtvis vara en abnormitet. Året som gått har varit väldigt gott mot många aktier, men i synnerhet gott gentemot många investmentbolag. Substansrabatt har i vissa fall ersatt av premium.

Modellportföljen får dock se sig slagen av Spiltans Investmentbolagsportfölj (+51%) med några fåtal procentenheter. Den fonden är dock lite annorlunda inriktad så hälften av fonden består av Investor och Industrivärden medan de andra innehaven delar på den andra halvan av kakan i olika stor omfattning. Dessutom ingår en OMXS30 ETF i Spiltans fond.

Summa summarum. Modellportföljens utveckling ska bli fortsatt intressant att följa de två år som ligger framför oss. Kommer Spiltan-gänget öka ledningen? Kommer investmentbolagens nuvarande värderingar hålla i sig? Kommer min egen egentliga portfölj ha chans att knappa in? Vi får se.

Vad tror du om investmentbolagens framtid?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
A. Lias (ej registrerad)

Det känns som investmentbolag och och liknande fondhandlade instrument kommer bjuda bra möjlighet jämfört med stockpicking för flertalet.  Trygga välskötta företag med starka ägare tror jag kommer köpas ut från börsen för att få arbetsro och därmed vidareutveckla företagen t ex spekulerades det i att HM familjen kanske köper sitt bolag och med tanke på att hmm sven olov eller vad den kände investeraren hette tog en större position nyligen ökar trovärdigheten då den senare tidigare har tagit en corner som "ägarna" senare fått köpa dyrt av honom.

Det växer rejält med etf, cef mm vissa av dessa ger viss överavkastning via optioner och andra hävstångsinstrument till en kostnad som inte känns dyrare än vad ledningen för investmentbolag erhåller.

Enda nackdelen jag kan komma på är att det ofta kan vara svårt göra en värdering av investmentbolagen.

Jag har både investmentbolag och liknande eft/cef

Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Investmentbolag har en given plats i min portfölj, av många skäl. Dock gäller det, som alltid, att veta vad man köper och hur rimligt priset är. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

Investerarfysikern's picture
744
1349
138
0
Investerarfysikern

Tror invesmentbolagen är en bra investering på sikt som flera här påpekat, men känns som att premien blivit lite hög i dagsläget. Däremot skedde samma under 2015 och utvecklingen sen dess har varit bättre än börsen. Vi får se. Det är i alla fall roligare och bättre med investmentbolag än fonder.

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@A.Lias - Ja stockpicking har sina dilemman. Investmentbolagen ger en en bredare diversifiering, men marknadsrisken kvarstår som alltid. Tror också att en korg av investmentbolag är ett bra alternativ för många.

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@Investeraren_tw, Investerarfysikern - Ja direktägande av aktier tilltalar ofta mer än fondsparande. Investmentbolag ger ofta en bra grund. Håller med om att det ska bli jätteintressant hur de ska utvecklas framöver. Kommer de breda substansrabatterna återkomma? Känns just nu som förtroendet generellt är ovanligt högt för investmentbolagsledningarna. Eller så är det bara tidsandan.

Anonymous's picture
A. Lias (ej registrerad)

Av någon anledning handlas många av utländska investmentbolagen med hutlös premie är det någon som vet vaför t ex annan struktur,redovisning eller kanske inte ens jämförbara med di svenske? Har di svenske större del noterade bolag kanske vilket gör dem enklare beräkna book value?

Tittade på Blackstone Group LP (BX) PB 3.8 ett av bolagen som nämns  medtävlare är Investor med PB 0.9? 

Jag har t ex Carlyle Group med PB 15.7 

http://www.morningstar.com/stocks/xnas/cg/quote.html

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@A.Lias - Skulle säga att vad som översätts som investmentbolag i många fall inte är jämförbara med de svenska. De är mer både av riskkapital -som fondförvaltarbolag. Där man kan förvalta andras pengar. Sedan finns ju också försäkringsbolagsvarianten (Berkshire, Fairfax) där grunden är att man förvaltar de i förskott betalade försäkringspremierna.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar