Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

iPhonen har fyllt 10 år

Precis nyligen var iPhonens 10-års dag. Den revolutionerande smartelefonen presenterades visserligen i början av året, men säljstarten var i USA i slutet av juni 2017.

Vid säljstatren hade naturligtvis Apple 0% marknadsandel.  Kanadensiska BlackBerry hade, enligt en del, ledningen i utvecklingen med en telefon-variant som hade tangentbord. Finska Nokia var marknadsledaren med nästan 40% marknadsandel på mobiltelefoner.

Innan iPhone låg Apples marknadsvärde på ca 75 miljarder usd. Inte alls föraktligt och man klarade sig ok genom att sälja datorer och musikspelare.

Idag har dock Apple ett marknadsvärde på 750 miljarder dollar. Tio gånger mer på ca 10 år. Balansräkningen svämmar över av likvider och ränteplaceringar, ca 238 miljarder usd. Även om Android-telefoner har störst markandsandel så är det Apple som håvar in mest av vinsterna i branschen.

BlackBerry har fått lägga ned hårdvaran och är nu mer ett mjukvaruföretag. Nokia sålde sin mobiltelefon-del till Microsoft som senare fick skriva ned köpet.

Även om det finns iPads, Apple-TV m.m. så är det fortfarande iPhones som står för merparten av Apples försäljning. Snart kommer iPhone 8 komma ut och därtill, sägs det, eventuellt ARKit som innebär augmented reality där man integrerar den fysiska och den digitala miljön.

Vi får se.

Det är hur som helst intressant att leva i tider där saker och ting kan förändras så pass snabbt som det gör. Världen idag är på sätt och vis ganska olik världen för 10 år sedan, men ändå inte. 2007 var också året då man började prata om toxic loans på amerikansk bostadslånemarknad.

Var tror du Apple och världen är om 10 år?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Olle (ej registrerad)

Förhoppningsvis är företaget värt mer än idag. Jag behåller mina Apple aktier tillsvidare. När min syster och hennes umgänges krets inte längre köper Apple telefoner så säljer jag mina. Kommer ihåg för ett par år sedan hur ålderdomlig hon ansåg mig vara som fortfarande loggade in på Facebook. De påstod då att bara "gamlingar" använda Facebook och alla yngre använder Instagram. Känns som hon fick rätt tillslut. FB känns rätt dött idag. Knappt någon använder det som det en gång gjordes. Som sagt, mest gamlingar. Så jag tror det är viktigt att hålla koll på vad ungdomar förser sig med vad gäller teknik. De är trendsättarna. När det självklara valet inte längre är Apple då är det dags att göra sig av med företaget. Men just nu finns det ingen självklar ersättare pga deras starka varumärke. Oavsett om många billiga telefoner idag är mycket bra. Branding blir viktigare och viktigare tror jag. Se bara på LVMH. All strävar efter att äga en äkta väska. Samma sak med Apple för dagens yngre. En status symbol.  

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar