
Mina Länkar
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energys inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande olje- och gastillgångar samt också genomföra egen prospektering. Bolaget har en uttalad strategi för att öka tillgångsportföljen, som innebär att de olika delarna: produktion, utveckling av befintliga innehav och utforskning av områden kring befintliga fält ska bidra i följande proportioner 40:40:20.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Livihop är verksamma inom vård- och omsorg och erbjuder tjänster inom personlig assistans för individer med olika funktionsnedsättning. Verksamheten bedrivs utifrån koncernens olika dotterbolag och tjänsterna innefattar hantering av personal, budgetering av assistanstimmar, samt kontroll över assistansens innehåll. Bolaget grundades under 2011 och har sitt huvudkontor i Stockholm.
Noteringen skedde i början av 2018 på First North. Koncernen har cirka 1000 medarbetare.
- Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

United Technologies och Rockwell Collins
United Technologies (UTX) är ett bolag jag varit inne i förut. Ett konglomerat som både tillverkar flyglansmotorer (Pratt & Whitney), hissar (Otis) som kyl- och klimatanläggningar.
Delvis så är bolaget en underleverantör till de två giganterna Boeing och Airbus. Det intressanta med underleverantörer i dagens ekonomi är att de ofta har bättre marginaler än de som sätter ihop produkterna. Liknande sits är det också ofta bland fordonstillverkare.
United Technologies och dess likar kan ofta hålla 50-100% högre rörelsemarginaler än t.ex giganterna Airbus och Boeing. Att de som monterar slutprodukten ofta också får stå för höga utvecklingskostnader samt den höga andelen outsorucing (som förr ansågs ge bättre lönsamhet) gör att underleverantörer kan få händerna på lukrativa service-kontrakt bidrar till denna klyfta.
Jag gillar också generellt bättre de bolag som säljer gummilister och fjädrar till fordonstillverkarna än själva fordonstillverkarna själva. Kvittar vilket märke kunder väljer. Sitter ju ofta "samma" lister och fjädrar i dem ändå. Inte lika "flashigt" att äga t.ex. Beijer Alma som BMW men pengamässigtrullar det ju på ändå.
Nog om det. Det intressanta i sammanhanget är att United Technologies (som inte finns i portföljen f.n.) är på gång att köpa Rockwell Collins för 30 miljarder usd. Det är mycket pengar då marknadsvärdet på United Technologies självt är ca 90 miljarder usd med en försäljning på ca 60 miljarder usd. En ordentlig premie på Rockwell Collins, som visserligen har superfina rörelsemarignaler på ca 20% men ändå bara säljer för ca 5 miljarder usd.
För Rockwell Collins del så har kursen naturligtvis gått upp. För United Technologies del så har kursen gått ned.
Giganterna Airbus och Boeing är inte glada. De vill inte se samgåenden och synergier mellan underleverantörer. Tvärt om vill de ju spela ut underleverantörer mot varandra.
Den stora frågan för kortsiktiga är om det här är ett intressant spekulationscase.
Om köpet inte går igenom och United Technologies "slipper" köpa Rockwell Collins kommer United Technologies kurs återhämta sig?
Om de köper så är kanske de negativa effekterna redan inprisade i aktiekursen och någon mer negativ kursreaktion inte att vänta?
Obs! Jag själv har inte tänkt köpa aktier i United Technologies baserat på ovanstående. Använder det bara som tankeövning och förströelse på samma sätt som jag följer och använder makroekonomi eller andra världspolitiska händelser.
Hur ser du annars på förhållandet mellan underleverantörer v.s. flygbolag/fordonstillverkare?
Hej! Tack för en bra blogg! Det här är en personlig inbjudan till att vara med och utforma en digital checklista för investeringar. Genom att ha en checklista för investeringar är tanken att man ska minimera sina risker för förluster. När man analysera ett bolag på ett strukturerat sett med hjälp av en checklista blir beslutsprocessen lättare och överskådligare för att fatta ett beslut om att investerar i ett företag. Tanken med detta event är att alla som vill kan vara med att lägga till punkter samt rösta med like knappen om vilka punkter de tycker ska vara med på checklistan. Så i första skedet är jag ute efter att med gruppens hjälp ta fram en checklista för investeringar. Jag är övertygad om att vi både kommer ha kul och tycka det är lärorikt. Genom att sammanföra flera personer (bjud gärna in aktieintresserade vänner) med unik bakgrund men med det gemensamma att de brinner för investeringar tror jag alla gynnas i gruppen. Det här är en decentraliserad grupp där alla i ett första skede kan bidra med och ranka punkter samt föreslå egna alternativ på checklistan så att den växer fram organiskt.
Som det ser ut nu så har jag delat in Checklistan i sex olika kategorier så försök gärna lägga in punkterna under den kategorin du tycker passar bäst alternativet skapa en ny kategori.
Ledning/storägare
Intäkter/skulder
Konkurrenter/Marknadsposition
Kvartalsrapporter/Historik
Framtiden
Övrigt
Senast den 24/9 kommer jag att sammanställa checklistan och skicka ut till alla som har varit med och röstat och get förslag.
Min tanke är att efter checklistan är klar skapa en Mastermind grupp som ses en gång varje eller varannan månad där man bestämmer på föregående möte vad som görs till nästa möte. Tidsåtgången är svår att säga men just de fysiska mötena skulle jag säga tar ca 2-3 timmar. Sen är det upp till dig att bestämma hur mycket tid du lägger ner på analysen. Gå in på https://www.facebook.com/events/928690980620961/
Eller lägg till mig (Erik Schenkel) som vän på facebook så bjuder jag in dig till eventet.