Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
578
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
18 november 2017

Home sweet home

En vecka i Göteborg är till ända. Trevlig stad, men det är ju alltid skönt att komma hem till hemmets lugna vrå.

Som lite utav en ölnörd så uppskattar jag det lokala ölutbudet som Göteborg bjuder på. Finns ju flertalet väldigt fina bryggerier i Göteborgstrakten.  Oceanbryggeriet, Rådanäs och Göteborgs Nya bryggeri  är några. Ölreferenser passar dock kanske inte in i sammanhanget här så lämnar det där hän just nu.

Mer aktierelaterat är att jag hann göra lite aktieaffärer under veckan som gick.

Såldes av en del gjordes det i Fortum och Wal-mart. Köptes gjordes det en del i Hennes & Mauritz och Berkshire Hathaway.

När det gäller sälj-besluten så gjordes det med hänvisning till värderingen kontra vad bolaget de facto presterar i nuläget.  Både Fortum och Wal-mart är bolag det ökats i då pessimissmen varit stor. Nu har vindarna vänt och Mr Market anser att framtiden är ljus igen för de båda bolagen. Må så vara, men på verksamhetsnivå har de en del att växa in nu med nuvarande värdering enligt mig. Mr Market prisar m.a.o. redan in framgångar.

Min jämförelse, och investeringstes mestadels, är att aktiepris rör sig som ett gummisnöre framför eller bakom bolagets ”värde”. Ibland rör det sig framför (som i fallet nu med Alfa Laval, Fortum, Wa-mart m.fl.). Ibland rör det sig bakom ( Som det gjordes i Alfa Laval, Fortum, Wal-mart m.fl. tidigare).  Jag pratar då inte om dagsrörelser, utan rörelser över olika år.

Ibland så spänns inte snöret nämnvärt vare sig framför eller bakom utan det är oftast i närheten ”centrum” hela tiden. Ett sådant exempel är Berkshire de senaste åren. Ett bolag som jag ökar i då och då. Senast var för drygt ett år sedan. Berkshire är, enligt mig, som en globalfond men med mer väl valda bolag och verksamheter i sig.

Hennes & Mauritz är ett sådant där bolag som, enligt mig, har lite för låga förväntningar på sig. Likt Wal-mart för ett litet tag sedan. Så utdelningen blev återinvesterad i detta klädbolag. Ja jag vet. Jag är dumdristigt envis här...

Fick även likvider över som läggs på likvidhögen, men de kan kanske kommas investeras den närmaste tiden med lite tur.

Kan väl passa på och säga att det går följa skriverier via Facebook också om man tycker det är en bekväm plattform att hålla koll på nya inlägg via. Välkommen att gilla och dela.

 

 

 

 

13 juni 2016

Microsoft köper LinkedIn

Ströläste i nyhetsflödet idag och det fanns ju flera nyheter man skulle kunna kommentera på. Fastnade dock för Microsofts annonserade köp av det sociala mediesajten LinkedIn. Beloppet är inte direkt litet, 216 miljarder kr (26,2 miljarder usd).

Vad motsvarar det? Jo Investor. Hela Investor med noterade och onoterade innehav, rubbet.

Nämnde förresten LinkedIn 2014 i samband med ett inlägg kring Sociala medier.

Bolaget var ju redan då värderat i nivå med köpebeloppet, men aktiekursen verkar ha åkt lite berg- och dalbana över årens lopp. Noterade då även att sajten beräknades ha ca 190 miljoner aktiva användare. Idag är samma siffra 106 miljoner. Ser ut som om sajten har svårt att växa. Har själv ett LinkedIn-konto och kan bara bekräfta att aktiviteten är låg.

Störst inom sociala medier är väl ändå juggernauten Google eller Alphabet som det heter nu för tiden. 2014 värderades bolaget till 403 miljarder usd. Idag 493 miljarder usd. Alphabet har ju bl.a. Youtube med sina, enligt uppgift, över 1 miljard aktiva användare. Google+ m.m. Även här har jag naturligtvis under årens lopp experimenterat med en Youtube kanal

Är vi inne på sociala medier så går ju inte Facebook ignorera heller. På två  år har man växt från 1300 milj aktiva användare till 1600 milj. Jag vill minnas att även Instagram och deras 400 milj aktiva användare hör till Facebook också. Facebook är idag värderat till 326 miljarder usd.

Ett bolag som fått se sin aktiekurs falla ganska kraftigt över åren är Twitter. Idag har man ca 310 aktiva användare vilket är lite mer än för två år sedan. Börsvärderingen har dock gått från 26 miljarder usd till 10 miljarder usd. Det är möjligt att Twitters kursfall sedan 2014 har samband med Spartacus Invest intåg i flödet på @Spartacusinvest... Jag ber om ursäkt för det.

Men, tillbaka till ämnet.

Vad tror du Microsoft vill få ut av köpet?

Kommer det bli en succe eller är det pengar i sjön?

Vilka sociala medier använder du?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (16)

Taggar