Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
578
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed
14 januari

Vad bör man ha investerat i om kriget kommer?

Ville inte börja det nya året med ett Om kriget kommer-inlägg så därför fick årets första inlägg istället handla  om den mycket mer lustfyllda Premiepensionen!

Med framtidens glada dagar avklarad så kan vi nu komma in på något mer dystrare – Vad bör man ha investerat i om kriget kommer?

Det finns ju lite olika tillgångsklasser som man placera sin surt förvärvade pengar i. Låt oss kolla hur de klarade sig under förra gången då det begav sig med krig och ofred som spred sig genom Europa och i Världen. Utgår bl.a. från vad Barton Biggs kom fram till i sin bok Wealth, War and Wisdom.

Låt oss börja med fysiskt guld, smycken och dylikt. Fungerar om det är en rimlig mängd och om de kan förvaras hemma. Historien har visat att under tider av krig så kan det vara en ok investering. OM du inte har dem i bankfack eller liknande förvarade hos någon annan för där löper de risk att konfiskeras. Kommer en främmande makt och ”begär” nyckeln av banken kommer de också ”få” nyckeln. Då förvandlas en kanske realtivt stor förmögenhet till 0.

Bra att ha hemma alltså. Dock ska det inte skyltas att det finns hemma. Bor du på en fin herrgård eller sprungit runt och skrytit med dina fysiska guldtillgångar så är risken för stöld/konfiskering också stor. Inte bara av främmande ockupationsmakt utan även från omgivningen. När svälten slår till importstopp av livsmedel, sönderslagen infrastruktur eller liknande ja då ökar kriminalitet och inbrott. Vintrarna 1945-1946 brukar ibland kallas de laglösa vintrarna i Europa.

Konst. Vackra tavlor och stayetter? De är svårgömda och förstörs lätt. Konfiskeras gärna av främmande makt. Finns exempel på människor som lyckades smuggla ut några av sina tavlor, men då pengar behövdes efter kriget för uppehälle så fick man ofta bara en liten, liten andel av målningens urprungliga värde. Dålig värdehållare med andra ord. Att tavlan återfått sitt ”värde” 20 år efter krigsslutet hjälper dig inte strax efter.

Räntepapper? Ja kan fungera. Låg volalitet och kanske inte den där fantastiska avkastningen som aktiesparare är van vid, men rimlig. Brukar också kunna handlas, men baksidan är att det kan slå väldigt fel om man sitter på papper i ”fel” land. Inte minst om det gäller statspapper. Gäller att veta vilka som vinner.

Hus då? Ska familjen fly så verkar människor historiskt ha en tendens att sälja sina fastigheter till vilket under-pris som helst. Så en kraftig prispress på fastigheter som följd. Då har man ändå haft tur och inte fått sitt hem sönderbombat. Då är det bara att fly utan medel. Värdeförstöring av kolosala mått. I alla fall för dem som har sitt hus som största och enda ”spargris”.

Lite bättre (relativt) verkar det gått för de som hyr. Lättare att komma ifrån utan att det påverkar ekonomin på samma sätt.

Nu måste krig nödvändigtvis inte innebära flykt, men värdeförstöring i form av förstörelse är ändock en påtaglig risk. Efter kriget så verkar det varit oerhört svårt att få ut någon eventuell kompensation också.

Markägande verkar det gå bättre för. Mark som helhet är en tillgång som ofta genererat en helt ok värdetillväxt. Undantagsfall finns. Exempelvis om en främmande makt konfiskerar marken (kommunisterna) eller tvingar markägaren till tvångsförsäljning (McArthur med japansk jordbruksmark). För att undvika ”landsrisk” så vore det ultimata ett väldifersifierat markägande, men kan i praktiken vara svår att uppnå. I alla fall för oss vanliga dödliga småsparare.

Pengar i madrassen då? Stor risk för inflation samt så brukar valutan i förlorande länder och/eller ockuperade länder förändras. Vilket gör pengarna värdelösa.

Så vad kommer Biggs fram till är det mest lämpliga att investera i?

Aktier.

Vara väldifersifierad i aktier. Det är tydligen det tillgångsslag som till helhet sett klarat av krig och umbäranden bäst. Så tillvida att man varit någorlunda väldifersifierad för det förekommer många osäkerheter även där. Enskilda nationers börser har även historiskt haft en tendens att svänga beroende på hur krigsförloppet (positiv eller negativ riktning) utvecklat sig.

Det här talar för att det finns (om man tror vi riskerar krig) en poäng i att geografiskt sprida sina aktieinvesteringar.

Problemet är bara att vare sig aktier eller marktillgångar går att för dagen leva på. Då det verkligen gäller är det mat och kläder som är hårdvaluta. Eller som Briggs utrycker det:

”One European family that lived through the war in Japan found that the exchange rate for clothes was much higher than that for jewelery, and they survived the hungry years by bartering their large inventory of sweaters and overcoats for food.”

 

Taggar (blogg): 
31 december 2017

Årets surdeg och synder

Som rubriken förtäljer så tänker jag inte skriva hur mycket aktieportföljen slog index med, hur mycket jag tjänade på bolag X eller hur mycket mina biceps har vuxit under året. Nej jag tänker skriva om årets surdeg och några synder.

Mycket i portföljen har gått uppåt i år, förutom klädbolaget Hennes & Mauritz. I likhet med bloggarkollegan Lundaluppen så kan jag också bjuda på inköpskurser under året. Det är bara att späka sig själv...

 

Vid köptillfällena tyckte jag det var bra tillfälle att öka i detta välkända klädbolag. Innehavet och inköpen har bevisligen gjort att portföljutveckligen ej varit lika bra som den kunnat vara om jag istället haft pengarna investerade i något som stigit i pris.

Jag tycker dock att H&M på dessa nivåer är attraktivt. Att sälja är i dagsläget inte aktuellt. Däremot kan jag villigt erkänna att jag grämer mig lite att jag inte viktade ned innehavet när jag tyckte det såg dyrt ut under 2015. Ja nästan så jag kan känna lite vrede. Vred på mig själv. Jag viktar ju ned många andra innehav när de tangerar ”dyrt”. Jag gjorde dock ej så med H&M. Jag var m.a.o. lite väl förälskad i detta bolag. En fälla lätt att falla i. Nybörjarmisstag, jag vet, men ibland blir huvudet bortkollrat av känslorna. Gäller gammal som ung.

Frågan är om H&M är ett äkta gott parti eller ett lurigt skogsrå. Lätt att bli förförd av men kostsamt om det vill sig illa. Ja den här surdegen handlar kanske om högmod också.

Man ska väl heller inte sticka under stol med att man känner viss avundsjuka gentemot alla de som når 100% avkastning årligen. Fantastiska siffror. Om några år äger de hela världen. Ack ja denna avund ska man akta sig för. Försök hålla stadig kurs istället.

Portföljen har i alla fall växt trots surdegen. Något annat som jag tror växt lite är midjemåttet. Betyder ju att jag ätit och druckit gott under året. Får väl också erkänna att det har blivit lite mer slösande under året bl.a. med mer frekventa besök till en lokal favoritrestaurang samt lite svulstigare hemmalagade måltider. Ack, ja detta frosseri.

Guld har också inhandlats. Detta trots att guld inte ger avkastning... Ja årets julklapparar var en del i fysiskt guldformat. Kanske är jag lite tråkig men guld gör sig faktiskt bra som julklapp och gåva. Inget fel på grytlappar, x-box-spel och elcyklar men guldet behåller sin lyster långt efter att dessa nämnda saker lagts på tippen. Guldaktier och guld-ETF:er håller jag mig ifrån men lite bling, bling kan passa då och då. Ja det kanske är girighet som skiner igenom här.

Hur är det med lusten då? Jo den är intakt, på gott och ont. Vi lämnar den därhän för tillfället.

Slutligen, lättjan. Ja denna synd har jag återfallit i flertalet gånger under året.  Jag har lejt bort arbete jag lika gärna kunnat göra själv för att få till denna synd. Jag har unnat mig resor och semester med familjen, legat på soffan, suttit i fåtöljen, lyssnat på musik, njutit av god öl. Ja ack denna frestande lättja. Inte bra för arbetslinjen alls. Inget gott föredöme här inte.

Nu står ett nytt år om hörnet och vi får se om det innehåller lite färre synder, eller om syndandet kommer fortsätta i oförminskad takt.

Hur som helst önskar jag eder alla ett Gott Nytt år!

 

Taggar (blogg): 
27 december 2017

Mellandagsrea, Star Wars och S-score

Mellandagsrean är den traditionsenliga årliga realisationen nu i mellandagarna mellan jul och nyår. Det är främst kläder och hemelektronik som brukar få ett försäljningsskjuts av det. Konkurrensen har troligen ökat från Black Friday-rean, men folk gillar ju shoppa så blir säkert mycket pengar som rullar nu i år igen.

Såg förresten att svenska folket uppskattningsvis handlat julklappar för ca 18 miljarder kr. Således ca 1.800 kr per invånare. Mycket av det kanske inhandlades under Black Friday.

Black Friday anses generellt som en ”bättre” rea-period då det sägs att fler och bättre varor realiseras än under Mellandagsrean. Under Mellandagsrean är det tydligen mest det som inte gått att sälja som ska bort för att få plats med det nya årets produkter. Eller så är det bara ett knep för att få oss hetsiga på köpknappen under Black Friday. Jag har inte gjort en Lynch-spaning på detta, men kanske någon annan har.

Knepet med Mellandagsrea är att veta vad man vill ha och vad man vill betala för det. Tydligen blir ju inte allt billigare, utan en inte helt ovanlig strategi är att höja priserna inför rean. Enligt Prisjakt.nu så är 1/3 av varorna DYRARE än tidigare under rean.

Ett till synes sjunkande pris betyder m.a.o. inte att varan har blivit billigare. Den kan ha blivit dyrare.

Ett till synes billigt pris betyder inte att man behöver varan. Den kan vara helt onödig och bara ta upp onödig plats.

Å andra sidan. Vet man vad man vill ha och är redo att betala för det så är det naturligtvis bra att passa på. Vare sig man vill mingla i folkvimlet eller sitta hemma och beställa via sin skärm.

Själv har jag inte varit ute och fyndat. Istället har jag passat på att gå på bio med den ena sonen. Star Wars – The Last Jedi. Den hade sina poänger men får man lov att vara filmkritiker också så fanns det också poänglösa stunder i den. Då Star Wars The Force Awakens (VII) var den sämsta Star Wars film jag sett så hade jag låga förhoppningar på den här uppföljaren, men den var faktiskt lite bättre. Rouge One är den bästa som Disney gjort inom genren och jag har därför stora förhoppningar på nästkommande, Solo: A Star Wars Story.

Den stora poängen som aktiesparare är dock att Disney, oavsett vad gamla fans säger om utvecklingen av berättelsen och karraktärer, kommer fortsätta tjäna massor av pengar på sina olika varumärken. De har ett affärskoncept där de kan vidareutveckla och skapa nya förgreningar av sina berättelser i all oändlighet.

 

Jag har förresten sålt mina 21st Century Fox-aktier nu när Disney verkar köpa upp content-innehållet där och istället investerat den summan i Disney alena.

Slutligen har jag reviderat mina checkpunkter något. Försökt få ned dem till 10 stycken ännu mer basala punkter, samt ordnat om lite under rubrikerna så det blev tydligare vad de behandlar. Exempelvis togs ”förtroende för ledning” bort då den egentligen inte fyllt någon funktion. Bolag vars ledning jag inte finner förtroende för släpps ju på ett så tidigt stadium så jag går ju aldrig vidare med dem. Tillika så splittades tillväxtsfaktorerna upp under respektive rubrik. Tidigare låg ju all tillväxt under samma rubrik/punkt oavsett om det gällde utdelningstillväxt, vinsttillväxt eller tillväxt av det egna kapitalet. Det här har gjort att det blir tydligare vilka bolag jag ratar och vilka som kan platsa i bevakningslistan. 4 eller färre punkter uppfyllda läggs helt enkelt bort. 5-6 kan gå under vissa villkor, medan jag egentligen vill ha 7 eller fler punkter uppfyllda för att vara riktigt nöjd. Rangordnigen internt mellan 7-10 kan vara svårare för det skiljer ju på verksamhet och verksamhet och behöver inte alltid betyda så mycket. En del är stabila, en del cykliska, en del tillväxtscase så behöver ju behandla dem lite olika oavsett intern rangordning.

Poängen behandlar som vanligt inte om det är köpvärt eller ej. Poängen här är ett sätt för mig att begränsa vilka bolag som är intressanta att bevaka vidare och framförallt vilka som ska ratas för att inte behöva lägga mer tid och energi på dem. En slags screening-funktion (screening score eller Spartacus score om man så vill). På bevakningslistan ändras inte så mycket. Godkända bolag är fortfarande godkända och icke godkända bolag är fortfarande icke godkända (sorry alla biotech-bolag på smålistorna).

God fortsättning på er!

 

Taggar (blogg): 
16 december 2017

Midvinternattens köld är hård

Retailhandelns värld är hård.

Butiker stängas och försvinna.

Alla undviker ju enslig gård

Då man varor på nätet hellre finna.

Kläder, prylar och leksaksflygplan

Allt vi köpa till julegran.

Men ingen tillväxt sker under de tomma taken

När endast e-handeln är vaken.

 

Inspiration taget från Midvinternattens köld är hård, av Viktor Rydberg

 

8 dagar kvar till Julafton! Har du handlat färdigt julklapparna? Vad har du handlat och framförallt, var?

Fortsatt trevlig helg!

 

 

Taggar (blogg): 
11 december 2017

For thoose about to invest, we salute you!

Ibland kan man tro att det råder starka konflikter inom investeringsvärlden, om vilken strategi som är den bästa. Är det daytrading, momentum, index, värde, buy n hold, utdelningsinvestering eller vad är egentligen den optimala strategin? Ska man använda fundamental analys eller teknisk analys?

Min tanke kring det hela är att det beror på både lynne så som vilken tid man kan avsätta till sina investeringar.

Olika strategier kommer också troligen gå olika bra under olika tidsperioder. Vilket gör att om man håller fast vid sin grundstrategi i alla fall kommer vara ”modern” ett par gånger under sin investeringskarriär.

Backar vi tillbaka till lynne och tid så blir det skillnad på tillämplig strategi beroende på huruvida man vill sitta och förvalta sina sparpengar en gång i kvartalet, månadsvis eller dagligen. Det blir skillnad beroende på om man finner nöje i att läsa grafer eller årsredovisningar. Huruvida man kan avsätta tid vardagar, dagtid, eller bara under semesterveckorna.

Det är bara du själv som kan veta hur just din situation ser ut.

Själv så är jag sedan länge en s.k. periodare. Det går i perioder hur mycket tid jag kan och är villig att lägga ned. Ibland går det hela på lågvarv och då behöver sparpengarna kunna sköta sig självt. Ibland har jag tid till att engagera mig mer. Då kan jag djupdyka i någonting och förhoppningsvis dra nytta av det längre fram.

Kikar vi på olika strategier så verkar de jämna ut sig över tid. Som grupp-prestation sett. Individuella skillnader finns naturligtvis. Det vackra med aktiesparande är dock att det inte är ett nollsummespel. Alla är vinnare över sikt eftersom man kan förvänta sig positiv avkastning över tid. Det är inte som spel och dobbel där man sakta men säkert förlorar över tid. Inom aktiesparande så är man ”huset”.

Ju mer man spelar ju mer förlorar man. Ju mer man sparar och investerar ju mer vinner man. Generellt sett.

Jag tycker därför inte att man som vanlig småsparare ska gräma sig allt för mycket om man inte hittat den optimala strategin i alla lägen. Det viktiga är att vara en nettosparare.

Välj en strategi som passar ditt livsmönster och som inte verkar vara för riskfylld och se pengahögen växa över tid. Uppsidan tar ofta hand om sig själv, så länge man inte landar i för många och för stora fallgropar.

Ta diskussionen kring momentum vs värdeinvestering. Är skillnaden egentligen så stor eller är det bara två sidor av samma kulle? Jämför röd med blå strategi nedan.

 

Så, rättar du mun efter matsäck, är du en nettosparare och får du världens 8:e underverk att jobba för dig istället för mot dig?

Då förtjänar du att saluteras!

 

 

Taggar (blogg): 
27 november 2017

Läsarfråga - Varför large- och midcap?

Fick nedanstående fråga av en läsare och eftersom det går lägga ut svaret lite mer i ett inlägg, så blir svaret i inläggsform.

”Skulle du kunna förklara lite utförligare varför du främst är intresserad av mid cap och large cap?

Jag kan själv förstå varför inte Aktietorget, NGM och First North inte är intressant, då listkvalitén är väsentligt mycket lägre.  Detta tyckte jag 40 20 år illustrerade väldigt tydligt i en tweet, Bolag som har Vinst och Utdelning fördelat på lista:

Large Cap 80%

Mid Cap 65%

Small Cap 51%

First North 14%

AktieTorget 8%

NGM 6%

Anser du att det krävs väsentligt mycket djupare analys för bolag på small cap listan om du jämför med Mid Cap och Large Cap?

Jag skulle väldigt gärna höra dina åsikter kring detta då jag själv endast sysslat med aktier i 3 år och är väldigt nybörjare, Det kanske är en insikt som du har lärt dig över åratal som läsarna kan ta till sig utav?

Vänliga hälsningar

A”

 

Frågan huruvida man ska leta runt i large, mid- eller smallcap är väl en fråga som diskuteras flitigt. Går ju peka med fördelarna med båda angreppssätten.  

Svaret får man nog om man utgår ifrån sig själv och vad man tror sin ”edge” är.

Enligt min åsikt krävs det mer arbete om jag ska ”gräva” bland smålistorna. Visst, potentialen kan vara större i enskilda aktier, men också risken att gå på riktiga stolpskott. Det finns ofta ett bredare utbud av information att ta del av bland större bolag. De har ofta en längre erfarenhet av att kommunicera rätt och riktigt med marknaden. Det blir enklare att följa den övergripande verksamheten. Jag menar inte att det är lättare att förstå hur varenda skruv och mutter fungerar bland de stora som mycket väl kan ha mer komplexa verksamhetet. Jag menar att det jag vill ta del utav och basera mina köp- och säljbeslut på ofta serveras bättre av större bolag än mindre.

Fokuserar man på de större bolagen så anser jag att de i regel också är stabilare över tid - verksamhetsmässigt. Visst smålistorna regerar då världen är ljus, men bilden kan bli en helt annat under mörka perioder. Det är också psykiskt svårare att hålla småbolag genom tuffa perioder än stora som varit med i 100 år. Köpa kända Deere när den globala traktorförsäljningen går nedåt är inte svårt. Det är en ypperlig möjlighet i en cyklisk bransch. Köpa en liten okänd muttertillverkare när försäljningen viker är mycket, mycket tuffare. Tillika osäkrare.

De större bolagen ger också som grupp ofta mer i utdelningar och utdelningar ger på lång sikt ett stort bidrag till avkastningen. I värsta fall så dämpar även  utdelningar avkastningmässigt en negativ kurstrend under perioder då kurser går nedåt. Tillika ger likvidtillskott utan att man måste ta säljbeslut.

Min personliga edge har aldrig varit att kunna någonting som ingen annan kan. Jag tror mig aldrig ha ett informationsövertag och tror mig inte hitta felprissättningar på det sättet.  Min eventuella ”edge” är att jag har ett annat tidsperspektiv än vad marknaden i genomsnitt har.

Jag vill ha en positiv avkastning på några års sikt. Inte nästa kvartal. Därav är mitt fokus inte på att vara snabbast på att att hitta nyanser i rapporter, eller gräva djupast i balansräkningen, eller hitta underanalyserade bolag. Jag vill bara finna sunda bolag som går bra över en längre tid. Dessa anser jag mig ha bäst förutsättningar att hitta tidseffektivt bland de större bolagen. Så får att spara tid så ratar jag oftast de mindre bolag till förmån för större. Eller i alla fall så krävs det någonting väldigt extra från dem för att det ska väcka min uppmärksamhet.

 

Välkommen med fler läsarfrågor!

 

 

Taggar (blogg): 
20 oktober 2017

Udda ETF:er - för feminister, republikaner och mansgrisar

Även om man bör leta efter saker som ter sig rimliga att köpa och investera i så är det även roligt att söka upp udda saker. Listar nedan ett par ”udda” ETF:er jag funnit.

 

USCF Stock Split Index Fund (TOFR)

EN ETF utifrån principen att aktier som nyss splittats går bättre än andra aktier. Kostar 0,55% procent i förvaltning. Ger en liten utdelning samt fylld av för mig ganska okända amerikanska bolag.

 

US SmallCap Dividend ETF (DES)

Samlar ihop amerikanska smallcap bolag som betalar utdelning. En vid första anblicken inte helt fel metodik mig veterligen. 0,33% i avgift och med hyfsad utdelning på ca 3% direktavkastning. Nästan dubblats på fem år.

 

Gender Diversity ETF (SHE)

Samlar ihop bolag med en stor andel kvinnor i ledande positioner. En feminist ETF som kostar låga 0,2% i avgift. Ger en liten utdelning. Har inte funnits så länge och har en del stora, välkända bolag bland innehaven.

 

USA Mutual Vice Investor (VICEX)

Passar kanske mansgrisar bättre. Investerar I massa ”syndiga” aktier. Det handlar om allt ifrån sprittillverkning och förlustelser till krig. Dyr med ca 1,49% avgift och ger dessutom lägre utdelningar än ovanstående. Mansgrisar får betala för sig.

 

Global Carbon ETN (GRN)

Här är det utsläpp som gäller. Baserat på Barclays Global Carbon Index och det handlar om Eus (80%) och USAs (20%) utsläppsrättigheter. Kostar 0,75%. Host, host.

 

Avslutar med en politisk ETF.

 

Republican Policies Fund (GOP)

0,75% i avgift och investerar i bolag som stödjer Trump och republikanska kandidater. Nyligen startat och innehaven ståtar med bl.a. försvarsbolag och gränsskyddsbolag. Finns även en Demokratiskt motsvarighet.

Nu väntar jag bara på att samma uppfinningsrikedom ska nå Sverige så att våra nätmäklare lanserar ”röda” och ”blåa” fonden.

 

Dessutom så bör det ju komma någon form av konst ETF snart också om utvecklingen ska fortsätta. En fond som "stashar" tavlor i ett förråd någonstans.

 

Har du stött på fler udda ETF:er?

Vad anser du om ovanstående?

 

 

Taggar (blogg): 
5 september 2017

Äger du aktier via ett företag?

Överskottslikviditet i ett företag kan ju investeras i t.ex. aktier. Tror inte att det är så ovanligt. Inte minst nu då räntorna är som de är.

Från 2018 så träder en ny lagstiftning i kraft. Alla aktiebolag, handelsbolag, ekonomiska föreningar och ideella föreningar som vill köpa och sälja aktier behöver skaffa ett LEI-nummer (Legal Entity Identifier). En identifieringskod som ska säkerställa att man alltid vet identiteten på den som handlar med aktier.

Ett LEI-nummer får man ansöka om mot en avgift och dessutom kostar det någon form av registerhållnings- eller underhållspeng för denna tjänst årligen. Såg en utfärdare ta drygt tusenlappen för registrering och detsamma för årligt "underhåll".

Jag tycker det hela är absurt, men jag är i och för sig partiskt här. Tycker  att både banker som myndigheter redan mjölkar företag på så mycket som de kan.

Nu är väl just tusenlappen i sig inte mycket att bråka om, men jag ser man peng efter peng försvinna i diverse bank-, tillsyns- och registeravgifter så blir man ju minst sagt lite frustrerad till slut.

Vad tänker du som äger aktier via företag göra? Registrera LEI-nummer eller sälja allt för att istället köpa fysiskt guld och gräva ned?

Taggar (blogg): 
2 september 2017

Börsdata, magic formula och bloggare

Först av allt vill jag lovorda Georges (40procent20år) Börsdata. Ett alldeles utmärkt verktyg när man vill gräva lite bland bolag eller screena. Börsdata har förenklat processen att få en snabb första inblick i många bolag något enormt.

Börsdata kan även användas för att screena efter bolag efter förutbestämda strategier. En sådan strategi är Greenblatts Magic Formula.

Många bolag som intresserar bloggare som på något sätt ofta härleder sin strategi till någon form av ”värdestrategi” dyker ofta upp som Magic Formula bolag.

Magic Formula bolag är bolag med hög avkastning på kapital i kombination med låg värdering sett till EV/EBIT. M.a.o. bolag som ofta fallit i pris men som ändå visat sig tjäna bra med pengar.

Exempel på sådana bolag som hamnat på tapeten både hos en del bloggare och i Magic Formula (när man screenar efter större Magic Formula bolag) är laxodlare så som Grieg, Leroy, MarineHarvest och SalMar liksom Novo Nordisk och Pandora.

Bolag som dykt upp på screenern och som kanske också kan bli intressanta för vissa bloggare (eller så råder det delade meningar)är t.ex.Hennes & Mauritz och Nobia.

Nu förekommer det fler bolag naturligtvis då man kan ju få fram hur många bolag man vill. Det finns ju ingen absolut gräns utan de rangordnas ju. Liksom beror urvalet på vilken börs och storlek du söker på.

Nu tror jag inte att många bloggare direkt använder sig av Magic formula screenern men de parametrar man använder när man söker efter ”case” gör att man ofta landar på samma bolag.

Med Magic Formula kan man råka på många stolpskott och självmål  också. Strategin bygger på att man har en ”korg” av bolag som sammantaget ska gå bra. Inte att varje enskild aktie gör det. Samma tänk har dock många enskilda också eller så försöker man ”kvalitetssäkra” valen. På Börsdata finns t.ex. en Graham-screener och ställer man några av de kvalitativa kraven på bolagen som dyker upp i en Magic Formula screening så vips hamnar man gärna på bolag som är populära i nät-etern.

Det är ju såklart så att om man använder sig av samma sökkriterier så hamnar man ju på samma bolag. Vare sig man gör det ”manuellt” eller ”passivt”. Så egentligen är det inget konstigt. George har också lyckats väl med att fånga upp essensen av de ”värdestrategier” som används ”där ute”.

Kanske är folk dessutom mer mekaniska och förutsägbara än de tror? Analyserandet är kanske bara en förutsägbar process där man jobbar med att övertala sitt eget jag att trycka på köpknappen? Gör man ”jobbet” så kan ens ego boostas av att man  har hittat en ”vinnare” om det faller väl ut?

Nu blev det lite psykologifunderingar som pålägg på hela inlägget eller så är det bara ett symptom på att fredagskvällen blev för hård och lördagsmorgonen kom för tidigt.

Ha en fortsatt trevlig helg!

Taggar (blogg): 
31 augusti 2017

Robosave

Innovativförmågan är stor. Såg att Nordnet lanserat en tjänst de kallar  Robosave. Ett androgynt ansikte möter en på webbsidan och Robosave ska agera som "investeringsrobot". D.v.s. ta hand om sparande och investeringar åt en.

 

 

Har inte provat detta själv och känner i nuläget inget behov av det heller, men det är ett intressant fenomen så var tvungen att nämna det. Tydligen är processen sådan att man ska svara på ett antal frågor därefter syr de ihop ett månatligsparande åt en. Via ETF:er (börshandlade fonder).

För detta betalar man 0,5% i förvaltningsavgift. De underliggande fondbolagens avgifter tillkommer därtill valutaspread om man handlar i utländska valutor.

Ser ut som man spinner på modeordet "robothandel" också kallad algoritmisk handel. Det bygger ju på att en programvara sköter ordrar efter förutbestämda regler. Mest känt är väl högfrekvenshandel där en programvara sköter både köp och sälj. Ofta i samma aktie och ofta i samma bok.

Som sagt. Inget jag kommer prova i nuläget, men intressant hur innovativförmågan är på topp med nya tjänster och produkter. Vad tycker du om Robosave?

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (16)

Taggar