Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1367
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
1 dag

Jag har inte tid att ta en promenad för jag ska träna idag...

Något som frustrerar mig fantastiskt mycket är i hur stor utsträckning vi kostar på oss massiv ineffektivitet. Ett sådant område är träning. Vi har alla hört att vi borde träna tre gånger i veckan (vilket väldligt få gör) och det finns många som slåss om de pengar som finns att tjäna på detta. 

Gå in i vilken sportaffär som helst och det framgår tydligt att du efter att ha köpt ett gymkort också måste köpa olika typer av tighta och färgglada kläder...special skor för varje aktivitet och kanske även lite hemträningsgrejer för att runda av det hela. 

I ett avsnitt av podden På riktigt så gästade Lovisa Sandström (mer känd som Lofsan) och pratade om träning. Hon är träningsprofil och borde utifån sina affärsintressen propagera för att alla behöver gå på gym och skaffa sig en PT men istället hade hon en mycket sund inställning till träning som gick ut på att det hela handlar om att skaffa sig nya rutiner och att röra på sig mera oavsätt i vilken form.

(Så här vackert är det inte på gymet)

Det finns tydligen studier som visar att många som börjar gå på gym rör på sig MINDRE än tidigare då de för att hinna med den nya träningen hoppar över den vardagsmotion som de tidigare fick. Ironiskt nog kan det därför innebära att man rör på sig mindre efter att man "börjat träna" då träning på gym vanligen innebär transporttid, omklädning, dusch etc medan en enkel promenad inte kräver ombyte eller någon transport.  Självklart blir man ingen atlet av promenera men om du rör på dig för lite så får du 100% utbyte av varje tillgänglig minut då du inte behöver någon specialutrustning och promenerandet börjar direkt vid första steget utanför dörren...eller faktiskt egentligen redan innanför dörren. 

Promenaden är lite speciell då den inte kräver något i form av utrusting men ganska närliggande är cykel, spark, bära ved, skotta snö och andra aktiviteter som kräver enkel utrusting och som kan utövas hemma eller med start i hemmet. Löpning är också en sådan aktivitete även om den kan kräva speciella skor och en dusch efteråt. Gemensamt för dessa är också att de förenar nytta med nöje. Det finns inget som hindrar att du går en promenad och handlar lite mat på vägen, veden du hugger kan du ju med fördel också elda i din öppna spis och cykelturen kanske du tar till jobbet eller barnens skola. Detta till skillnad från gymet som är en separat aktivitet som kostar pengar och som blir en ytterligare aktivietet på toppen av ett kanske redan rätt fullsmetat liv. 

Sammanfattningsvis så finns det ingen ursäkt att inte röra på sig och träning för hälsa och välmående kostar inte pengar. Istället sparar det pengar och miljö då du använder bilen mindre och till på köpet mår du bättre! 

 

 

Taggar (blogg): 
2 dagar

Vi har slutat spara till våra barn!

Några kommentarer här på bloggen och även på twitter/facebook har fått mig att förstå att det nog var lite för länge sedan vi pratade om hur vi sparar (eller inte sparar) till våra barn. Samt hur det förhåller sig till den budget som vi redovisar här på bloggen. 

Vi väljer att spara tillsammans med barnen vilket innebär att utöver den basbudget som vi har så lägger vi undan pengar till lite större saker som vi vill göra tillsammans som familj. Gradvis när de blir äldre så får barnan lite mer inflytande över hur vi använder dessa pengar och vilka resmål och/eller aktiviteter vi ska göra för dem.  Utöver detta som vi sparar tillsammans så har vi ett litet kapital som vi satte undan innan 2014 som ni står kvar och som vi hoppas kunna använda för att hjälpa barnen när de blir äldre. Vi kommer dock troligen inte att ge dem någon större klumpsumma på 18 års dagen och därför står detta sparande i eget namn. 

Vi har svårt att se att vi kan försvara resor tvärs över världen varje år vare sig ekonomiskt eller miljömässigt. Därmemot så vill vi åka och hälsa på släkten i Mexiko med jämna mellanrum och vi vill att barnen ska lära sig bra Spanska. I grova drag tänker vi därför att vi delar upp barnbidraget på detta sätt över tre år för att göra saker med barnen. I vintras var vi i Mexiko så nu börjar vi om på år 1. 

  • År 1 - Vi sätter undan 900 kr i månaden (10 800 per år) för att göra lite extra roliga saker under sommaren. Detta är utöver vår ordinarie budget och ska bara vara sådant som vi kunde leva utan men tycker är trevligt att göra. Barnen är med och bestämmer vad vi ska göra med detta. Vi är mest hemma och gör kortare utflykter (upp till någon dryg vecka) i Sverige/Norden. Om det blir pengar över förs dessa över till det långsiktiga sparandet. 
  • År 2 - Vi sätter av lite drygt dubbelt så mycket (600 i månaden år ett + 1500 i månaden år 2) till semester år 2 och tänker då att vi ska kunna göra en resa i Europa. Om vi är borta mer på sommaren så kan det även bli aktuellt att hyra ut boende på hemmaplan därav tror vi att denna budget kommer räcka väldigt långt när det inte ingår några långa flygningar eller liknande. Troligen kommer resan i Europa att vara i bil och/eller tåg. Om det blir pengar över förs dessa över till det långsiktiga sparandet. 
  • År 3 - Vi sätter av 3000 kr i månaden under de två första åren och sedan under det tredje året sätter vi av hela beloppet på 4500 kr. Detta är det tillfälle när vi kan flyga och troligen handlar det oftast om att åka till Mexiko och USA, när barnen blir äldre kan det kanske också bli andra delar av latinamerika (eller övriga världen). Även här tänker vi oss att vi skulle ha möjlighet att hyra ut boende på hemmaplan under sommaren varför budgeten kanske är tilltagen i överkant även för 2 månaders semester. Om det blir pengar över förs dessa över till det långsiktiga sparandet. 

Vi håller dessa pengar separarade från övriga av några olika anledningar. För det första så är detta ren lyx och sådant som vi skulle kunna avstå ifrån om vi inte hade detta utrymme. Vi tror att detta är pengar som på detta vis kommer barnen till godo och vi tror att det kan ge en del bra lektioner i både ekonomi och samtidigt uppleva lite av världen när vi nu har det utrymmet. Vi tror inte heller på att det bästa sättet att hjälpa barnen i framtiden är att göra dem till miljonärer på 18-årsdagen utan att de får lära sig att hushålla med pengar. 

Hur gör ni andra med sparande till barnen? Hur mycket sparar ni och på vilket sätt? 

 

Taggar (blogg): 
5 dagar

Ska ni börja jobba igen nu när börsen skakar?

Så fort börsen började skaka till lite så började jag få frågor på mail och via twitter om vi kände oss trygga med vår "frihet" eller om det var dags att börja jobba igen? 

De korta svaren är JA och NEJ vi känner oss trygga och vi kommer inte börja jobba igen (däremot arbetar vi nästan dagligen med våra egna projekt). 

Varje gång vi har fått den fråga har jag länkat till mina inlägg förra sommaren om hur vi planerar inför uttagsfasen och på förekommen anledning så tänkte jag att det var på sin plats med en länk dit även här på bloggen. 

Här kan du läsa mer om hur vi tänkt inför uttagsfasen hur ser det ut med tillgångar och skulder, risker och möjligheter etc.

Läs gärna detta och fråga och kommentera så mycket ni bara kan så ska jag försöka svara på allt! 

Taggar (blogg): 
6 dagar

Fredagsfunderingen - Geografiskt arbitrage eller bli rik och fri genom att flytta!

Dagens ämne har inspirerats av ett antal samtal vi haft med olika personer under de senaste veckorna. Det är en fredagsfundering vilket innebär att jag har en ide men inte en färdig tanke så jag ser fram emot mycket input från er läsare.

Veckans tema är geografiskt arbitrage det vill säga att utnyttja skillnaden i levnadskostnader och/eller möljigheten att få högre inkomster genom att flytta till en annan geografisk plats. Detta kan vara både inom och utom landet. 

(Ibland går Farbror Fri på stan som en vanlig man:-

Den tydligaste skillnaden mellan olika orter är ju boendekostnaden. Den svenska genomsnittsvillan kostar mellan 2-3 miljoner kronor. I genomsnitt döljer det sig ju alltid stora variationer men som vi alla vet så är det närmare 10 i storstäderna och det finns orter där man kan köpa ett bra boende för en (bra) bit under miljonen.

För att bli lite mer specifik finns det efterfråga på många yrkesgrupper i stort sett hela landet. Det är kanske i synnerhet lärare, vårdpersonal och hantverkare  men rent allmänt är efterfråga på kvalifiserad personal stor i hela landet. Om man bor i en storstad så kan man kanske välja på fler olika positioner inom sin specialitet och i vissa fall innebär detta också högre lön. I den andra vågskålen ligger en möjlighet att leva billigare på en mindre ort och kanske få högre livskvalitet. Ibland är denna typ av flyttar nästan för bra för att vara sanna. Ett exempel var när jag nyligen hörde en person som flyttat från storstan där husen kostar 10 miljoner hit till Leksand där de kostar 30% av det och dessutom fått höjd lön i processen och högre livskvalitet då barnen har nära till allt och därmed klarar sig mer själva med skola och träningar och andra aktiviteter vilket medfört mycekt större frihet och livskvalitet för hela familjen. 

Att flytta kommer ju självklart inte vara något för alla och olika bostadsorter har olika fördelar och nackdelar. Vissa trivs fantastisk bra med sina liv och lever lokalt på en större ort. I storstaden finns ett enormt utbud av aktiviteter medan det på mindre orter är ett minder utbud men istället nära till det som finns. I storstaden är det lite länger till naturen (åtminstone om man vill vara lite ensam) medan det är nära på mindre orter.  

Även om inte alla väljer att flytta så tycker jag att det borde vara ett mer levande alternativ för fler . Utgå inte ifrån att det är omöjligt att få jobb på mindre orter..sanningen är att om du har ett jobb i storstan kan du säkert få ett i småstan också. Att bo på ren landsbygd kan också passa vissa men där skulle jag dock vilja lyfta ett varningensfinger för vad det innebär att bo långt ifrån all service och med dåliga kommunikationer. Det kan bli både dyrt och tidskrävande och då inte minst med barn som har skola och andra aktiviteter. Om man å andra sidan trivs i sitt eget sällskap och i den närmaste kretsen långt från världen kan det vara en mycket bra plats att bygga sitt liv med större möjligheter till jord-, skogsbruk och självförsörjning. 

För oss som är fria så blir det ju så klart ännu mer tydligt. Vi behöver bo på en plats där vi trivs för vi kommer ju vara där väldigt mycket men samtidigt så är ju bostadsorten helt frikopplad från inkomsten och vi behöver inte överväga pendling och dylikt. Hur som så tycker jag att "geografiskt arbitrage" är en underutnyttjad resurs och något som alla som har intresse av en högre livskvalitet och mer frihet bör överväga!

Vad tycker ni? Har ni erfarenhet av att ha flyttat för att utnyttja geografiska skillnader i kostander eller inkomst? Kan du tänka dig att flytta tex för att spara pengar? 

14 februari

Andrahandsmarknaden för lån hos Lendify..möjligheter och fallgropar...

Inlägget nedan innehåller information om Lendify, ett bolag som jag har  ett samarbete med. 

När jag skriver detta så tar jag en liten paus från skidåkningen på barnens friluftsdag. Hittils idag har jag inte kollat börsen en enda gång hur kan det komma sig? Vi lever ju på avkastning på vårt kapital, hur kan vi vara så lugna när det svajar? Jo för att vi inte är beroende av börsens kortsiktiga utveckling för vår försörjning vårt fokus är istället på kassaflöde via utdelningar, ränta/amortering, hyra etc. Samt att vi har vårt kapital i mer än ett tillgångslag.

(Ibland går det snabbt utför även på börsen:-)

Ett av de tillgångsslag som vi investerar i är privatlån och dessa investeringar gör vi som vi tidigare sagt via plattformen Lendify. För närvarande har vi drygt 150  tkr investerat via Lendify

Ett problem som jag tidigare uppmärksammat  är att det ibland finns mycket få eller inga lån att investera i och med min ambition att logga in någon gång i månaden så är det irriterande när det är tomt på investeringsmöjligheter och därför har jag redan från start efterlyst en andrahandsmarknad för lån något som Lendify nu har infört.

På andrahandsmarkanden finns det möjlighet att köpa och sälja existerande lån mellan investerare vilket ger en möjlighet att kliva av lån innan löptiden gått ut men också för oss som är nettoinvesterare att köpa upp lån från andra när det är begränat med nya lån. (I skrivandets stund finns det inga nya lån att investera i på plattformen men uppskattningsvis ett  hundratal investeringsmöjligheter på andrahandsmarknaden från 1 kr (?!) upp till över 100 tkr)

Precis som med alla andra marknader finns det både möjligheter och fallgropar med detta. Ska försöka sammanfatta dem utifrån min synvinkel så får ni andra gärna fylla på:

Möjligheter: 

  • Lättare att hitta lån för den som vill investera mer eller återinvestera amortering och ränta från andra lån. 
  • Möjlighet att sälja lån för den som behöver pengarna till annat 
  • Räntan har gått ner och det kan vara möjligt att köpa äldre lån till ett förmånligt pris.

 

Fallgropar:

  • Prissättningen görs av säljaren i spannet 92-102% (för närvarande, kan förändras). Köparen behöver vara uppmärksam på att priset är rimligt i förhållande till lånens förväntade avkastning och eventuella "kvalitet" det går att se om det tillexempel finns försenade betalningar i historiken men detta är upp till köparen att kolla. För lån med kort löptid och låg riskklass (låg ränta) kan en prissättning på 102% äta upp en stor del av den förväntade avkastningen. 
  • Andrahandsmarknaden är att likna vid en börs vilket innebär att om tiderna blir tuffa så kan det förekomma prisfall och svårighet att sälja. Den som investerar i lån bör därför som huvudspår ha att dessa ska ägas hela löptiden och se andrahandsmarknaden som en reservväg att avyttra lån. För att ta en liknelse med börsen så äger man aktien för att få utdelning/avkastning över tid men den går också att omsätta..den som investerar gör detta dock inte för att omsätta utan det är en "reservplan".

 

Totalt sett så är jag väldigt positivt insälld till andrahandsmarkanden och för mig som investerare har den öppnat upp helt andra möjligheter att hitta nya investeringar vid alla tillfällen. Man bör dock som med alla typer av investeringar och marknader var uppmärksam på att alla möljigheter också kommer med en risk! 

Hur ser ni andra på Lendify i allmänhet och andrahandsmarknaden i synnerhet? Något som ni är intresserade av? Varför/Varför inte? 

Taggar (blogg): 
9 februari

Fredagsfunderingen - Den här veckan är jag hemmafru!

Då var det äntligen dags för en fredagsfundering igen...det var allt för länge sedan sist. Detta är en typ av inlägg som jag försöker skriva de flesta veckor som är mer av den frågande typen snarare än att jag har en färdig åsikt som jag vill driva. Den här gången handlar det om hur vi bäst stukturerar upp vårt liv och vår tid som fria, vi tänker göra ett litet experiment men vad tycker ni?

Något som vi lagt märke till sedan vi båda blev fria att disponera vår tid förra sommaren är att det i vissa avseenden inte blev så mycket tid över som man skulle kunna tro. Delvis handlar det om att vi nu tar tag i andra saker där  hemma och det är ett evighetsprojekt där tiden aldrig räcker till allt man skulle kunna göra. Till en del handlar det om att vi nu arbetar med sådant vi verkligen gillar och då vill man aldrig sluta och återigen så känns det aldrig där heller som tiden riktigt räcker till. Barnen får ju mycket mer tid nu men som är väl kännt så är det ju aldrig tillräckligt. Hushållssysslor finns det ju försås också precis som tidigare. 

(Olika men minst lika viktiga delar av livet och friheten)

Vi känner helt enkelt att vi skulle vilja gör mer men inte riktigt hinner allt. Nu när vi är våra egna chefer så kan vi ju inte skylla på någon annan utan det gäller att prioritera och organisera på ett vis som gör att vi kan göra det vi vill och känna att tiden räcker bättre. Vi har kännt att vi står lite på varandra hemma ibland när alla är i köket samtidigt men också det omvända när ingen har tvättat för vi tror att den andra nog har gjort eller kommer göra det. Eftersom vi numera har gott om tid så har det aldrig blivit någon kris men eftersom vi gillar när saker är effektiva så kommer vi försöka organisera oss lite annorlunda framöver:

Vi har nämligen beslutat oss för att vi ska ha växelvis "hemmavecka" och "arbetsvecka".  Även fortsättningsvis kommer vi båda arbeta med våra egna projekt alla veckor men när det blir en konflikt mellan vad hemmet kräver och vad vi vill göra utöver så är det tydligt vem som tar detta.

  • Den som har "hemmavecka" är ansvarig för att tänka ut vad vi ska äta, se till att tvätten blir gjord och att huset blir städat samt att barnen blir hämtade från skola/dagis paralellt med sina egna projekt.
  • Den som har "arbetsvecka" lämnar barnen på skola och dagis men ska sedan kunna räkna med att arbeta ostört från 8-16 och ska kunna boka in möten, telefonsamtal eller helt enkelt bara sitt ostört och skriva, redigera bilder, läsa eller vad man vill.

Tanken är inte att detta ska bli en "tvångströja" utan mer att det ska vara en viljeriktning för att göra uppdelningen lite tydligare. Vi kommer även fortsättningsvis att äta frukost och middag tillsammans hemma alla dagar och vi kommer även fortsättningsvis ha alla helger och lovdagar lediga tillsammans. 

Vi genomför den här förändringen med start denna vecka och tanken att vi ska testa det fram till sommaren...och sen utvärdera! Vad tänker ni om detta...har ni testat något liknande...är det bra elle bajs? 

7 februari

Varför vill du bli ekonomiskt fri?

Som jag berättat här tidigare så sitter jag just nu och skriver en bok på ämnen ekonomiskt frihet. När jag sitter och skriver så har jag börjat fundera på olika drivkrafter varför man vill bli ekonomiskt fri och jag kan ju egentligen bara gå till mig själv och i någon mån dem som inspirerat mig som då har haft likande drivkrafter. Jag är övertygad om att alla kan drömma och önska sig större ekonomiskt frihet samtidigt tänker jag att vad man använder denna frihet till varierar otroligt mycket mellan olika personer. Det är ju själva meningen med att vara fri att kunna göra det man vill och inte behöver gå på precis som alla andra. 

(Min "skrivarhörna" på biblioteket är min drömplats just nu, vill inte vara någon annanstans..men detta kanske är definitionen av helvete för dig?)

Därför är jag nu intresesrad av varför vill du bli fri? 

Min/vår motivation för att bli fria hade att göra med att vi ville leva mer i linje med våra egna värderingar och prioriteringar. Vi vill ha mer tid med våra barn och för övrig familj och vänner. Vi vill vara mer utomhus året runt.  Vi vill fortsätta skapa och arbeta men inte ha ett jobb. Vi vill ha utlopp för våra krativa sidor utan pressen att det nödvändigtvis måste generera pengar.   

Hur tänker du vad motiverar dig att vilja bli fri? Vad skulle du göra med friheten?

Taggar (blogg): 
5 februari

Stockholm 21 Februari - Ska vi träffas och inspirera varandra?

Sitter just nu och skriver på min bok i ensamheten (på biblioteket med massa människor runt omkring mig:-) och tänker att det skulle vara kul med lite utbyte av inspiration med några av er som läser bloggen.

Den 20-21:a Februari så kommer jag till Stockholm. Den 20:e är uppbokad men den 21:a är en extra dag. Jag skulle gärna träffa några av er läsare och så att vi kan inspierara och lära av varandra. 

(Vill du hellre vara i backen än på kontoret denna måndag? Kanske dags att sätta en frihetsplan i verket:-)

Jag är "ledig" från ca 9 på morgonen till 17 på eftermiddagen och föredrar att träffas i centrala stan så att det inte bli för mycket transport mellan olika möten. Mötesformen kan vara fika, lunch eller en promenad det väljer du vad du tycker låter bäst. 

Om det låter intressant så hör av dig på mail frivid42@outlook.com med förslag på tid och plats. Det borde gå att hinna ca 7-8 möten så först till kvarn.-)

 

Taggar (blogg): 
31 januari

Två månader i Mexiko - budget, utfall och andra betraktelser!

Nu är vi alltså hemma igen efter 8 veckor i Mexiko (och några dagar i USA på vägen dit och hem).  Tiden gick både snabbt och långsamt men de sista 10 dagarna sprang förbi och vi lämnade med känslan att vi hade velat vara kvar lite längre. 

Budget och utfall för resan ser ni nedan. Vi hade sparat 90 tkr tillsammans med barnen för den här resan och till det kom de 20 tkr i rörliga kostnader som vi hade gjort av med på två månader hemma. Sammanlagd budget 110 tkr. 

När vi summerar utfallet så ser vi att cirka 46 tusen gick åt till resan till och från Mexiko och ytterligare 46 tusen gick åt till bonede, transport, mat och nöjen/övrigt på plats. Den totala kostnaden per dag slutade på 1 500 kr vilket är ganska mycket jämfört med om vi varit hemma men lite om man jämför med vad som vanligen går på en chartersemester eller andra korta resor. Nedan har jag summerat några erfarenheter som vi gjort på den här resan:

Resan är en del av målet - när vi rest tidigare så har vi försökt komma fram så snabbt som möjligt. Detta har i vissa fall inneburit att vi kommit fram helt utpumpade efter att ha sprungit på flygplatser, missat plan etc. Den här gången valde vi istället att ta det lugnt. Det började med att vi tog ett morgontåg till Arlanda med god tid innan avgång och på arlanda åt vi ordentligt så att alla var mätta och belåtna när vi startade resan. Efter 11 timmar flygresa till Los Angelse så tog vi två nätter på hotel och en lugn dag (så lugn som den kan vara med tre barn) i Venice beach, lite lek, lite mat...inget speciellt men ändå skönt och dagen efter åkte vi vidare med nyladdade batterier. Det intressanta i sammanhanget var att hotellet betalades i sin helhet av att det var billigare att flyga ut på måndag än på lördag så det var endast mat etc som kostade extra i LA.  Vi tog samma tillvägagångssätt på vägen hem. 

Måste skapa vardag - I Mexiko spenderade vi sammalagt drygt 4 veckor i stan (Guadalajara, ca 5 miljoner invånare) och resten i en liten by vid stillahavet (cirka 2000 invånare). Något som vi märkte (framförallt i stan) var att man om man ska stanna länge måste skapa någon form av vardag. Det går inte att släppa ut barnen och leka på gatan och under terminen så finns det inga jämnåriga barn att leka med eftersom dom är i skolan. Efter ett tag innebär det att både barn och vuxna klättrar på väggarna...framförallt om någon/några inte är helt på topp tillexempel på grund av en förkylning eller liknande. Om vi åker igen så kommer vi nog försöka skriva in barnen på några kurser eller på annat sätt skapa lite mer vardag. 

När en kostnad går ner går en annan upp - vi hade möjlighet att bo hos släktingar vilket innebar att vår kostnad för boende mer blev självkostnadspris (i realiteten de bjöd på boende men vi lämnade lite pengar ändå för att täcka kostnader). Detta blir då inget boende som vi valt själva och vi är inte helt ensamma där heller vilket gjorde att vi hellre var ute hela dagarna och därmed åt i genomsnitt 2 av 3 måltider ute. Jag gillar att laga mat så hade vi haft "vårt eget" så hade vi nog gjort mer hemma och då hade kostnaden för boende varit mycket högre än vad som syns ovan medan kostnaden för transport och framförallt mat skulle ha gått ner betydligt. 

Dyrt att boka sent - det tog ganska lång tid innan vi fick godkänd ledighet från skolan varför vi var ute lite sent och bokade. Detta påverkade priset på resan framförallt mellan USA och Mexiko. Flygresan var ändå inte dyr men vi hade säkert kunnat komma undan med någon 1000 lapp mindre per person om vi varit ute en månad tidigare. 

Allt är billigare...men vissa saker mer än andra - en rolig sak när man är i Mexiko är att man så väl känner igen priserna på mycket., ett kilo ost 80, en OK flaska vin 80-120, en öl på butik mellan 10-30. Grejen är bara att en Mexikansk peso har en växelkurs på 0,45 mot kronan. Det betyder alltså att det allra mesta redan på ordinarie pris är cirka 55% billigare än hemma. Grönsaker och frukt är ännu lite billigare medan bensinen "bara" är typ 40% billigare än hemma. Vissa saker så som medicin, linsvätska men även torkade råvaror (tex nötter, mandlar) där det finns någon form av gemensam världsmarknad är bara marginellt billigare än hemma. Det som är riktigt billigt och kostar oftast mindre än en tredjedel av hemma är allt som innhåller en servicekomponent då lönerna är låga och många har egna små företag där hela familjen jobbar. Köpa färkpressad apelsinjuice på gatan för 20 pesos (9 kr) litern. Stekta ägg med chorizo för 40 (18 kr) och en kaffe 10 (4,5) är en rätt billig "ute frukost".  Än mer gäller detta taxi, uber (25-100 kr räcker till alla delar av stan) och buss (3 kr per person, hälften för barn) vilket är väldigt billigt. 

Sammantaget är vi mycket nöjda med vår resa. Även om den ovanstånde genomgången handlar om pengar så har vi väldigt sällan tänkt på pris eller pengar under resan utan gjort det vi känt för. Däremot har vi ju inprentat i oss att vara kostnadsmedvetna så vi har inte heller slösat. En grej som vi har lärt oss med barn är att vi nästan aldrig beställer 5 portioner till familjen utan snarare 2-4 eftersom barnen inte äter upp och vi hatar att slänga. En annan sak är att vi sällan försöker pressa in mer än en aktivitet per dag eftersom det då bara blir stressat och det brukar sluta i mer gråt än skratt när alla är för trötta. 

Det blev en slant (18 000 kr) över från resan och den kommer vi föra över till barnens långsiktiga sparande. Troligen kommer vi lägga dem där som kontanter och senare ta ett beslut om exakt vad vi ska investera i. Barnsparandet är en av de portföljer som finns att se på Shareville. 

Nu ser vi fram emot att semestra på hemmaplan under de kommande två åren (kanske någon tur i Europa) och hoppas återse Mexiko (och USA) sommaren 2020! :-)

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (12)

Taggar