Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1456
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
20 timmar

Hjälp oss att välja vår nästa bil - behöver dina tips!

För 4 år sedan (strax innan jag startade min första blogg) köpte vi vår nuvarande bil. Situationen då var att vi körde ganska mycket då vi pendlade till och från jobbet och hade i stort sett all släkt på annan ort så vi var borta ganska mycket på helgerna också. Till saken hör också att vi ofta såg behovet att ha andra med oss i bilen när vi fick besök och när barnen var riktigt små så hade de STORA barnstolar oxå. Därför valde vi att köpa en Volkswagen Caddy med 7 sitsar. Den är relativt billig i underhåll (reservdelar, service) och har en för storleken snål dieselmotor men den är stor och tung och fyrhjulsdriven så den har hög skatt. Detta var inget större problem när vi körde ganska många mil och hade behov av bilen men nu när vi har andra behov så är den inte riktigt vad vi behöver problemen kan sammanfattas så här:

 • Fordonskatten är ca 6 000 kr om året (500 kr i månaden) och det betalar vi även om vi nu kör väldigt få mil.
 • Även om den är snål för sin storlek så tar den ändå en hel del bränsle då vi släpar på flera hundra kilo extra plåt varje gång vi ger oss ut på vägen

(Det är en väldigt bra bil dock om man har behovet att ofta frakta mycket folk och/eller packning så om du vill köpa hör av dig:-) 

Nu har vi bestämt oss för att byta bil till en vanligt Svensson-kombi men vi kan inte bestämma oss för vilken bil som är det bästa alternativet. Förutsättningarna är såhär:

 • Vi bör få cirka 100 000 för vår nuvarande bil (+/-10 000) och vi vill inte lägga mer pengar på den nya. 
 • Hellre nyara med relativt många mil än tvärt om. 
 • Låg fordonskatt då vi vill få ner den fasta kostanden
 • Den får gärna vara riktig bränslesnål och en liten motor är inget problem 
 • Dragkrok är ett måste...motorvärmare ett önskemål
 • Måste ha ett rymligt baksäte så att vi kan åka bekvämt 5 personer eftersom när vi väl åker någonstans så åker vi oftast långt. 
 •  

De bilar som jag har lyckats identifiera som uppfyller dessa krav är Volvo V70 1,6 Drive, Skoda Superb Combi 1,6 greenline och VW Passat 2.0 bluemotion. Alla andra möjliga bilar, olika varianter, bränsealternativ etc. Så mycekt fakta som möjligt uppskattas. Länkar till annonser etc. 

Kör, kör,  kör!! Ge mig all din kunskap! 

Taggar (blogg): 
2 dagar

Fredagsfunderingen - Justera budgeten för personlig inflation?

Jag är ganska uppmärksam på priser i affären, vid bränslepumpen och på elräkningen. Inte minst när det gäller mat  tycker jag mig märka en viss inflation. Så här långt under vår resa mot ökad effektivitet har denna alltid motverkats av att vi har kunna hitta ytterligare effektiviseringar. Det senaste för oss är att vi har börjat baka det mesta av vårt bröd vilket fortsätter att hålla våra matkostnader konstanta trots att det förekommer en viss inflation på vissa råvaror (vi lagar i stort sett alla mat från grunden). I detta fall får man nästan bedömma sin egen inflation då KPI och andra inflationsmått mäts på ett snitt för befolkningen och behöver inte alls synka med vad vi lägger pengar på. 

(Förr var det mycket "fulbröd" men nu har Farbror Fri rent mjöl i påsen)

Å andra sidan så bygger vår frihetskalkyl på att vi kan skruva upp budgeten med inflationen årligen och även om jag har bakat in detta i vårt avkastningsantagande så har jag tänkt mig en genomsnittlig inflation på 2% under överskådlig framtid (dock ojämt fördelad över tid).

I år har vi som sagt hittat ytterligare effektiviseringar, vi har börjat baka bröd och vi kommer troligen att byta ut vår bil under våren varför det inte finns anledning att justera upp budgeten vi håller kvar vid 20 000 i månaden även under 2018. Vi justerar även budgeten efter barnens ålder och behov men där kan man i stort sett säga att lägre barnomsorgskostnader (gradvis) balanseras mot något större kostnader för kläder och fritidsaktiviteter. 

Men hur ska vi göra 2019? Ska vårt grundscenario vara att juster upp med 2% till 20 400 eller att vi justerar upp för två år alltså 20 808? Finns det någon annan där ute som tänkt på detta? 

Taggar (blogg): 
4 dagar

Lendify eller preferensaktier?

Jag har ett marknadsföringssamarbete med Lendify.

Ett antal gånger har jag fått frågan om varför jag använder mig av Lendify och inte istället satsar på preferensaktier så det kanske är på tiden att jag skriver ett svar. Det finns flera anledningar till detta men dom viktigaste är:

 • Vi gillar generellt inte "hybridprodukter" och så ser jag på preferensaktier som varken en ränte-eller aktieplacering. Det är på ett vis en form av andraklassens aktieägare som de övriga helst vill bli av med och den höga utdelningen ger en falsk trygghet som egentligen inte finns. Då föredrar jag bolag som ger hög utdelning på stamaktien vilket i varje fall är en ren konstruktion. 
 • Preferensaktier är ett annat tillgångsslag än utlånging till privatpersoner (via tex Lendify). Preffar är en hybrid mellan utlåning till företag och vanliga aktier. Detta innebär att risken har en starkare korrelation med utvecklingen i den övriga portföljen som är placerad på börsen. Denna direkta korrelation finns inte mellan börsen och utlåning till privatpersoner
 • Viktigast dock för oss som är i uttagsfasen är att vi via Lendify får ett månatligt kassaflöde av ränta OCH amortering alltså jag får löpande tillbaka en del av investeringen tillsammans med ränta och kan välja om jag vill återinvestera detta eller ta ut pengarna om de behöver för tillfället. Detta hjälper oss att hantera vårt kassaflöde samtidigt som vi inte missar allt för mycket avkastning.  

Hur ser ni på preferensaktier och utlåning till privatpersoner via tex Lendify? Vilken del har dessa i din strategi? Varför?

Taggar (blogg): 
6 dagar

Idag är jag Fri vid 42..men hur löd mitt första blogginlägg?

För lite drygt 4 år sedan startade jag en blogg som hette frivid42 som var föregångare till denna. Där berättade jag om vår galna plan att gå i mycket tidig pension och det första korta inlägget löd så här: 

För cirka ett och ett halvt år sedan bestämde jag mig för att säga up mig på min 42:a födelsedag för att aldrig mer i livet ha ett ’vanligt’ arbete. Jag var då drygt 36 år gammal och hade en välordnad ekonomi. I mitt liv finns även min fru och mina tre barn (5, 3 och snart 1 år gamla). I april fyller jag 38 och har alltså 4 år kvar tills jag ska vara framme vid mitt mål. På den här bloggen är tanken att dokumentera vägen fram samt dela med mig av min livssyn och filosofi som jag hoppas ska kunna leda mig (oss) fram till målet.

Idag fyller jag alltså 42 och jag kan säga att denna plan överträffades med råge. Jag har nu varit fri i över 2 år medan fru fri slutade förra sommaren och närmar sig sitt ettårsjubileum som fri. 

Kul att titta tillbaka och hoppas ni alla har en underbar söndag! 

Taggar (blogg): 
12 april

Fredagsfunderingen - sparsamhet för starkare tvåsamhet?

Helgen börjar tidigt den här veckan också. FRI FREDAG! 

Den absolut vanligaste fråga jag får via mail och när jag träffar läsare är hur får jag med min partner på att bli mindre konsumistisk, mer sparsam, minimalistisk och i förlängningen fri? Mitt svar är ofta "har ni pratat om det?" och svaret är väldigt ofta "Nej".  Då brukar jag förslå att det är en bra start att prata om det ( borde bli coach:-). Men hur ska man prata om det då? Jo kanske genom att beskriva fördelarna. 

Igår tipsade jag om boken Frugalwoods som är beskrivningen av en känslomässig resa i sparsamhet. Boken beskriver många saker men inte minst hur paret kommer närmare varanda genom sparsamheten då de vänder sig till varandra för lösningar på stora och små problem. Istället för att vända sig till en marknad och betala för problemlösning som i sin tur betalas av jobb som sker på olika håll. 

Det är en väldigt bra beskrivning av något som jag tidigare har försökt komma till  i mina texter men ibland har svårt att fånga jag tycker nämligen att sparsamhetens fördelar förutom det uppenbara (att man får pengar över och därmed blir mer fri) är att man tvingas vara mer kreativ och att man behöver lösa saker tillsammans. 

Vill inte påstå att vårt förhållande eller familjeliv alltid är perfekt eller att vi aldrig någonsin bråkar. Däremot så skulle jag vilja påstå att vi aldrig låter detta bli destruktivt. Vi vänder oss till varandra för lösningar och när det blir tufft av en eller annan anledning. Det har blivit naturligt att sätta sig ner tillsammans och funderar ut en lösning. På det sättet utvecklas vi tillsammans istället för att antingen gå isär eller totalt stagnera och jag menar att sparsamheten har bidragit mycket till att stärka detta beteende hos oss.  

Varför är det då så svårt att komma dithän för andra? En sak som jag funderar mycket på är om man inte riktigt vill se eller ändra sina egna dåliga beteenden. Att man därmed går till attack på "den andra" och klagar på dennas osunda inköp. Den andra partnern å sin sida kontrar med "å du då" och vi vet alla hur en sådan diskussion slutar...inte med några förbättringar och garanterat inte i samarbete.  

Vad tänker ni om detta med tvåsamhet och sparsamhet? Är det en svårighet för er eller ser ni det som en styrka? Vad har varit svårt och vad går lätt? 

11 april

Boktips - en känslomässig resa i sparsamhet!

Inlägget innehåller en marknadsföringslänk

Man kan tycka att allt som går att säga om sparsamhet, frihet och enkelhet redan borde vara sagt vid det här laget. Men sen visar det sig att en ny berättelse med en ny ton och ett nytt perspektiv ändå tillför något. Den senaste boken jag läst på ämnet är "Meet the frugalwoods" av Elisabeth Willard Thames och den är väl värd en läsning. Författaren bloggar också här

Som titeln indikerar så är det en personlig berättelse om ett antal år i författarens liv från examen fram till ekonomiskt oberoende. Det är en väldigt känslomässig berättelse om en livsstilsförändring som varit mycket positiv för paret men som inte kommit utan ansträngning. Det finns många roliga exempel på hur de upptäcker sin egen fåfänga men också hur de genom att ta bort pengar som lösningen på alla problem kommer varandra närmare. Det är en bok om privatekonomi nästan helt utan siffror, den handlar istället om den personliga resan. Om man ska säga något negativt så är det att tonen är något "amerikansk" vilket betyder att beskrivningarna både av dåliga och bra händelser är lite uppskruvade och dessutom avslöjar famljen väldigt lite av sina verkliga siffror (budget, kapital etc) Trots detta är detta en väldigt läsvärd och välskriven bok med i det närmaste skönlitterära kvaliteter. 

Boken finns kanske på ditt bibliotek eller går att önska. Finns den inte går den även att köpa via denna länk (affiliate) på bokus. Alla ordrar över 99 kr fraktfritt. Mitt ex tänker först fru fri läsa och sedan planerar jag att donera till biblioteket så att det kan läsas av fler.  

Vad läser du just nu? Har du läst frugalwoods boken eller bloggen? Vad är dina reflektioner? 

 

Taggar (blogg): 
9 april

Hur vi hanterar kassaflödet under uttagsfasen?

Jag har ett marknadsföringssamarbete med Lendify som nämns i detta inlägg!

Sedan snart ett år tillbaka så befinner vi oss i uttagsfasen (dvs vi lever av vårt kapital) och därmed så blir det viktigare än tidigare att hantera likviditet och kassaflöde. Medan vi arbetade och sparade 60-80% av lönen så var detta i stort sett en ickefråga men nu är det viktigt för vår känsla av ekonomiskt frihet och trygghet. 

Vi tog förra våren beslutet att ha två årsutgifter kontant på konto eller i förväntade extrainkomster. Beräkningen börjar med två vanliga årskostnader på 240*2 = 480 000 kr. Till det  lägger vi till förväntade extrautgifter och drar bort förväntade  inkomster och kostnadsposter som inte påverkar kassaflöde (värdeminskning på bil i detta fall). Vårt uppskattade behov av kontanter under de kommande två åren är då 520 000 kr. 

Under samma period förväntar vi oss (minst) 160 000 kr i utdelningar och ränta från våra investeringar och vi har 370 000 kr (120 + 250 tkr) på konto vilket är totalt 530 000 kr och täcker detta behov allt enligt plan. 

Det skär dock i mitt investerarhjärta att behöva ha så mycket pengar på konton som genererar i det närmaste noll varför analysen tar ytterligare ett varv och vi tittar på vad vi har för förväntat ränta och amortering från vår Lendify portfölj. Dessa summarar till 90 000kr vilket ger en bild enligt nedan. 

Denna visar ett överskott av "kontanter" under perioden på cirka 100 000 kr vilket gör att vi nu valt att sätta in ytterligare 95 000 kr hos Lendify och vår investering summerar nu totalt till 250 000 hos dom. Tanken är att investera dessa nya pengar direkt i lån (troligen via låneportföljer på andrahandsmarkanden) och att sedan stoppa återinvesteringen i vår manuella portfölj så att vi får ett kassaflöde gradvis under de kommande två åren istället för att ha en stor summa kontanter stående inaktiva redan idag. 

Vad tänker ni andra kring detta? Hur hanterar ni ert kassaflöde? Eller är det en ickefråga likt det var för oss tidigare? Har ni testat Lendify?

Taggar (blogg): 
6 april

Nått att titta på? - Storuman forever!

Den här veckan har vi påsklov och hänger troligen mest i skidbacken eller ute på isen med längdskidor. Den senaste vintern har varit fantastisk men frågan är om det med klimatförändringarna kommer finnas någon vinter när våra barn bli äldre?

Därför tycker jag det är roligt när man gör försök att kommunicera klimatfrågan till flera på ett samtidigt seriöst och roligt/lättsamt sätt. Ett bra exempel på detta är Björn Ferry soch Heidi Anderssons nya program på SVT Storuman forever (som du hittar på denna länk till svtplay). 

I korthet handlar det om att de kommunicerar och diskuterar klimatfrågan med invånarna i Storuman. Man pratar med övertygade och skeptiker. Man pratar om transporter och matsvinn. Stort och smått. Det kortsiktiga målet är att de tävlar mellan två lag om att göra störst positiv förändring i utsläpp mellan två lag det långsiktiga målet är att göra Storuman "fosilfritt" till 2025. 

Underhållande och informativt precis som SVT borde vara (och allt för sällan är..) mer sånt och färre överviktiga hundar och dåliga debattprogram tack! 

Vad tittar ni på just nu?

 

Taggar (blogg): 
4 april

Lyssningstips - The way to wealth by Benjamin Franklin!

Vi har påskledigt men vad passar väl bättre då än lite lyssningstips!

Jag ar tidigare rekomenderat podden Radical Personal Finance. Det är en ganska svår podd på så sätt att värden, Joshua Sheats  valt inte alls filtrerar sig själv. Han är en person med en stark kristen tro och en ganska konservativ livssyn utifrån ett svenskt perspektiv. 

Detta gör att vissa avsnitt är svåra eller utmanande om man vill se det så då de pratar om änmen som hur man bäst köper vapen eller liknande. Samtidigt är Joshua Sheats en otroligt påläst och duktig person som tar upp spännande ämnen kring allt från filosofi till praktiska tips för hur man förbereder sig för en storm eller skyddar sin identitet. 

(Vetenskapsmannen, författaren, politikern Benjamin Franklin kanske idag mest känd för att pryda den amerikanska 100 dollars sedeln?)

Det avsnittet som jag vill rekomendera idag är en essä skriven av Benjamin Franklin för 250 år sedan . Kort sammanfattad är premissen är att ett antal personer är samlade och alla klagar på skatter och annat som de inte direkt kan påverka. En erfaren man ställer sig upp och talar och berättar att skatter är inte det största problemet istället är problemet att vi är för dåliga på att ta vår framtid i våra egna händer och att vi köper för mycket skit. Åhörarna lyssnar och nickar..sunt förnuft! Talet avslutas och alla börjar handla skit igen! 

Saker förändras inte så mycket på 250 år! Väl värt en lyssning! 

Taggar (blogg): 
2 april

Lästips - bli 10% lyckligare!

Inlägget innehåller en marknadsföringslänk!

Det var ganska länge sedan jag hade ett lästips. Det beror delvis på att jag spenderar mer tid med att skriva min egen bok än att läsa andras men även att det är långt ifrån alla som är värda en rekomendation. 

Den här boken trodde jag faktiskt aldrig jag skulle rekomendera. Inledningsvis gick det riktigt trögt att läsa och jag störde mig på att författaren Dan Harris mest verkade skryta om vilken fantastisk karriär han hade inom TV och hur han ständigt steg i graderna trots sin relativt låga ålder. Han fick synas mycket i rutan och fick åka till krigszoner (nått som för vanligt folk låter som ett straff men för TV journalister tydligen är något av en belöning). 

Med tiden växte dock boken och allt det där (amerikanska) skrytandet sattes i ett större perspektiv. Det visar sig nämligen att den unga Dan aldrig var nöjd med sig själv och hela tiden såg sig som "ett litet felsteg bort från ett hus i slummen" . När han återvänder från kriget så verkar också livet i New York som rätt tråkigt och han börjar ta droger för att förhöja upplevelsen av livet vilket förstås inte fungerar alls bra i längden. 

(Finns även som e-bok men jag föredrar att läsa böcker på det klassiska sättet utan andra störande moment)

Med tiden inser Dan att han är sin egen värsta fiende och börjar jobba med sig själv. Detta är inte en spikrak linje han testar meditation men är inte övertygad, han träffar religösa ledare och gurus,som han får direkt-access till via sitt jobb som TV journalist. Han söker nog egentligen efter ett sätt att bli lycklig snabbt men med tiden inser han att fokus kanske ska ligga på att försöka bli lite lyckligare och mer tillfreds hela tiden.  Därav 10% lyckligare. 

Boken är riktigt läsvärd och framförall om man som jag har en lite avvaktande inställning till meditition, mindfullness och andra företeelser på modet. Kanske finns den att låna på ditt bibliotek och gör det inte det så går det kanske att önska ett inköp. Mitt ex har jag donerat till det lokala biblioteket så jag vet att den finns på minst ett ställe. 

Om du vill köpa boken går det att göra via bokus via denna länk (affiliate). Fraktfritt på ordrar över 99 kr.  

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (38)
Apr (10)

Taggar