Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Om vi fick börja om? Temavecka del 5 av 5

Om du är ny på bloggen så rekomenderar jag att du börjar läsa här!

Då var det alltså dags att summera den här temaveckan med lite funderingar.

Veckan har sett ut så här:

 

Om jag ska fundera veckan så ser det ut ungefär såhär..längre ner i inlägget  utvecklar jag vilka tankar denna övning har fått fram hos oss. 

 

Några saker har blivit väldigt tydliga när vi gjort den här övningen:

  • Vi är väldigt nöjda med den position vi är i idag och ångrar egentligen inget tidigare då det är vad som har tagit oss hit. Vi ser också att om vi hade behövt börja om så hade vi tagit olika vägar beroende på ålder men med syfte att återskapa det bästa i livet som vi har idag. 
  • Vi vill inte börja om men det känns verkligen inte skrämmande som tanke. Det var ingen läskig övning utan snarare en rolig övning då vi känner oss så trygga med att vi klarar det mesta så var det till och med inspirerande att tänka på de olika alternativen.
  • 20 och 40 var roligast att tänka på då det skulle innebära den största skillnaden mot vad vi har gjort hittils. Alternativet att börja om vid 30 får vi erkänna skulle vara väldigt likt det vi redan gjort men med start vid 30 istället för 35  och med lite mer hardcore sparande tidigare. 

 

Men nu undrar jag förstås vilken typ av tankar den här veckan har startat hos er som läser? Har ni fått några nya tankar kring hur ni ska göra eller har ni kanske stärks i er existerande övertygelse? För dig som redan kommit en bit på väg hade du gjort något annorlunda om du fick starta om idag...eller ge ett råd till någon som börjar idag?

Anonymous's picture
37-åringen (ej registrerad)

Jag är 37 år och har två barn, 4 och 7 år. Har fått mycket inspiration av dig senaste tiden. Tyvärr är min man inte alls intresserad av att göra en sådan här resa. Han tycker redan att vi inte gör av med så mycket pengar om man jämför med andra. Och han är inte villig att offra flera semesterresor per år till förmån för att jobba mindre och leva enkelt och kunna vara ledig med barnen på lov etc. Han tror att livet skulle bli tråkigt då. Så mina tankar går just nu åt till att komma fram till hur jag ska kunna övertyga honom att leva ett enklare liv. Och samtidig "smyga" in de små förändringar som går.

Jag funderar också kring jobbet. Jobbar idag 90 %. Började nytt jobb för 6 månader sen. Skulle per idag kunna gå ner till 50 % rent ekonomiskt, men vet att arbetsgivaren inte skulle gå med på det. Och det känns fel att ens fråga det efter så kort tid. Har funderingar på att fortsätta med 90 % ett halvår till och sedan gå ner till 75 %. Det har jag ju ändå rätt till som småbarnsförälder. Därefter så småningom be om att få jobba 50%  och om inte det är möjligt söka mig någon annanstans där det är möjligt alternativt starta eget. 

Vi har redan en del sparpengar i aktiefonder. Jag har utökat sparandet senaste månaden  och som sagt börjat se över kostnader. Försöker övertala min man om att vi ska ha en billigare bil. Men det är inte lätt. 

Jag har inte definierat något mål än. Och det känner jag är en viktig del för att kunna fortsätta den här resan. Och det målet måste ju passa både mig och min man. Så det är inte lätt.

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
308
1454
64
0
Fantastiska Far...

Hej 37-åringen och tack för din kommentar, 

Tror verkligen att det är viktigt att ni defnierar ett gemensamt mål, ett mål som känns motiverande och som ni båda kan kännar för. Nu har jag och frun varit väldigt ense om den generella riktningen men det betyder inte att vi alltid varit 100% överens om varje detalj under vägen. Vårt mål var så tydligt för oss för att vi hade testat på livet lite i smyg med en längre ledighet tillsammans möjligen så skulle ni kunna göra något liknande att genomföra något på bara några års sikt så som en längre gemensam ledighet eller vad som motiverar er. Att klara av att relisera mål ger styrka och gör det roligt. 

Du kan troligen inte övertyga din man med mindre än att han själv ser fördelarna. Att han får tydliga bilder av vad han skulle fylla sina dagar med om han hade mer tid och att han förstår den fantastiska frihetskänsla som kommer av att kunna leva på lite. Tror också att det är värt att fundera på att ni inte sätter i en situation där ni lever i olika världar..där du är väldigt mycket hemma (jobbar 50% eller mindre) medan han jobbar massor för då tror jag att ni med tiden kan glida ifrån varandra rent praktiskt då ni får mindre förståelse för den andras situation. Jag kan känna att det hänt oss i mindre skala under perioder när den ena har varit hemme men inte den andra (tex föräldraledighet) Nu är det ju helt OK under korta perioder men jag kan se var det skulle kunna leda om det fortgick under många år i sträck. 

Lycka till och sätt er ner och ställ upp gemensamma mål! 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar