Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
8 februari 2017

Portföljuppdateing - några rapporter och några köp!

Nu har det gått ett tag sedan jag uppdaterade portföljen och det har väl varit ganska händelselöst egentligen precis som det ska vara. I skrivandes stund ser portföljen ut så här. Senast jag skrev om portföljen och mina tankar var i samband med #uppesittarkväll.

Det sammanlagda värdet är drygt 2,1 miljoner varav knappt 80 tkr finns hos Lenidfy och cirka 400 tusen är kontanter, mestadels på depån för köp under den kommande tiden. Några småsaker har hänt sedan sist. 

 • Hafslunds och Skånska Energi - gick tillbaka något från sina tidigare högsta nivåer varför jag återigen har ökat lite i dessa bolag. Här är jag nu fullinvesterad dvs jag tittar inte på att köpa mer för tillfället
 • Kesko - den finska livsmedels- och bygghandelskoncernen rapporterade ett resultat något under förväntan men jag tyckte att aktien överreagerade på det med en nedgång på 10% på rapportdagen. Jag ökade något och den är nu upp cirka 5% sedan dess. 
 • Investor - en rapport utan överraskningar här passade jag också på att köpa lite mer generellt är det just i investmentbolagen där jag vill öka under rapportsäsongen men jag gör det när rapporten har kommit inte före eftersom jag redan har relativt stora innehav. 

(OBS! Detta inlägg skrevs i måndags kväll och sedan dess har Axfood rapporterat, återigen en stabil rapport men aktien ned ganska kraftigt det betyder att jag ökade med 150 aktier och har nu 1000 st..och jag stannar där)

Nu väntar jag på rapporterna i övriga bolag

 • 9/2 Hafslund och Gjensidige (tänker inte köpa eller sälja)
 • 10/2 Kinnevik (köper troligen mer efter rapport)
 • 17/2 Skånska Energi (tänker inte köpa eller sälja) och Ratos (troligt ytterligare köp efter rapport)
 • 21/2 Senior Housing Properties Trust (tänker inte köpa eller sälja)
 • 22/2 Wallenstam (tänker inte köpa eller sälja)
 • 23/2 Kopparbergs (gör troligen ingenting)

Vad gör ni just nu? Köper/Säljer eller sitter still i båten?

Taggar (blogg): 
4 januari 2017

Lendify - utfall första kvartalet!

Detta inlägg är ett marknadsföringssamarbete med Lendify. Vi gör ett experiment där vi investerar egna riktiga pengar hos dem (75 000 kr) och jag förbinder mig att beskriva detta i minst ett inlägg i månaden. Utöver detta så har jag ingen skyldighet emot Lendify och kan skriva både positiv och negativ feedback utan att det påverkar vårt kontrakt. Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  

Så har vi då summerat vårt första hela kvartal med Lendify och det har väl i stort gått enligt plan. Det negativa har varit att så pass många lån har betalats tillbaka i förtid samt att det ibland har funnits lite väl få lån att välja ifrån för investeringar och att det ibland tar lite tid innan lånen realiseras och investeringen börjar ticka in pengar. Det är egentligen inga stora problem men man är ju lite bortskämd med sekundsnabb handel i aktier så att vänta i upp till ett par veckor innan en investering effektueras känns lite långsamt.

På den positiva sidan är att betalningarna har tickat in som planerat. Någon enstaka har varit försenad några dagar vid första månaden för ett nytt lån men inget lån har haft några större fördröjningar. Sen är webplatsen väldigt bra och sättet som informationen presenteras har förbättrats mycket bara under dessa tre månader. Som exempel nedan lätt att få överblick över fördelningen av lån i kreditklass, löptid samt att få överblick över avkastning och kommande betalningar. 

Hur går det för er andra? Har ni testat Lendify ännu? 

Om du är intresserad av Lendify så gå in och starta ett konto idag. Du kan börja med så lite som några hudralappar om du bara vill testa och du kan logga in och skapa konto med hjälp av BankID på några minuter.  (Affiliate länk)

Taggar (blogg): 
3 januari 2017

Ekonomiskt summering av 2016...

Kommer att spendera de kommande veckor här på bloggen att summera upp 2016 i olika aspekter och börja fundera och testa lite nya målsättningar inför 2017...hoppas ni följer med på resan:-)

Som jag redan sagt så var 2016 på många sätt ett väldigt bra år för oss. Visst det var inte fritt från utmaningar men det ska man inte heller tro när man har 3 barn och flyttar med familjen till en ny ort. När det gäller ekonomin så var det verkligen ett bra år och där var det dessutom färre utmaningar. 

Den enda motgången ekonomiskt var väl möjligen att vi betalat på tok för mycket skatt då flera av de utbetalningar som jag fick från min tidigare arbetsgivare skattades som "engångsbelopp" vilket innebär högsta marginalskatt detta trots att jag inte hade full lön under hela året. Detta innebär dock att 2017 troligen ger en fin skatteåterbärning då vi även gjorde en skattemässig förlust på försäljningen av vårt gamla hus. 

Trots detta överträffade vi våra högt ställda förväntningar på sparandegrad som uppgick till rundat 75% eller drygt 775 000 kr. Detta sparande inkluderar kontant sparande (410 tkr) avsättningar till tjänstepension och PPM (365 tkr). Det kontanta sparandet kom i huvudsak från lön men även passiva inkomster (utdelning, ränta och hyresintäkter) var till hjälp.  

Nytt för 2016 var att vi satte ett mål att hålla våra löpande konstnader under 22 500 kr i snitt per månad för helåret. Den som känner till vår frihetsplan vet att vi tänker oss att kunna leva på 20 000 kr efter pension och skillnaden mot denna nivå är de kostnader som Fru Fri har för pendling och kläder så länge som hon har med ett reguljärt arbete. Våra kostnader för helåret summerade 263 000 kr eller knappt 22 000 i månaden. Detta inkluderade en del flyttkostnader, en kombinerad flytt och 40-årsfest och en del dubbla kostnader i samband med flytten när vi betalade för två hus. Så på det hela taget så måste vi nog vara mycket nöjda med att vi uppnått och på marginalen överträffat detta mål. 

Börsen fotsatte ju uppåt och avkastningen på vår aktieportfölj summerade till cirka 20% eller cirka 300 tkr (inklusive utdelningar på cirka 75 tkr). Övriga passiva inkomster var hyresinktäkter på 36 tusen och ränta från SBAB  och Lendify på totalt cirka 2 000 kr. Nu är det ju betydligt högre risk att låna ut via Lendify men det är ändå intressant att se hur avkastningen på ett mindre kapital under kortare tid hos Lendify nästan matchade vad jag fick via SBAB på större belopp och betydligt längre tid. (Om du är sugen på att kolla in Lendify öppna ett konto redan idag det går bra att börja med små belopp..(Om du använder denna affiliate länk så får jag en liten slant för att fortsätta jobba på bloggen och andra projekt:-)

Per den 31/12 2016 så såg vår balansräkning ut som nedan. Rundade siffror för att visa att det är indikativa nivåer i vissa fall. Den största "svagheten" är att vi har relativt lite fritt eget kapital och det är också den kategorin som förväntas öka snabbast (500-600 tusen) över de kommande 6-7 månaderna baserat bra inkomster fram till fru fri slutar jobba. Vi har lite funderingar på hur vi ska kunna göra det första halvåret ännu lite bättre sparmässigt återkommer om det. 

    

Privat pension (IPS) och större delen av fritt eget kapital är placerat i aktier hos Nordnet (Affiliate länk) övrig pension går tyvärr inte att flytta. För den som  vill följa våra aktieaffärer i realtid finns vi på shareville som "Frivid42". 

Sammantaget är vi mycket nöjda med det ekonomiska utfallet 2016 och ser fram emot ett 2017 med forsatta framgångar och framförallt mer frihet! Hur gick det för er andra och vad ser ni fram emot under kommande år? 

Taggar (blogg): 
28 december 2016

Familjen Fris nyårskrönika...

Kunde inte riktigt hålla mig från att skriva och vill göra en liten summering av året. En mer formell måluppföljning kommer senare men detta blir mer av en sammanfattning av de stora händelserna som vi kommer ihåg. 

Kring den här tiden förra året så fick jag veta att jag skulle bli fri och kom överens med arbetsgivaren om att jag skulle jobba januari ut. Januari var en intensiv arbetsmånad men den 29:e Januari 2016 gjorde Farbror Fri sin sista dag på ett reguljärt jobb. Detta skedde två och ett halvt år före den ursprungliga planen "frivid42". En stor förändring och vansinnigt härlig känsla att komma i mål...eller snarare komma till start på det nya livet.

Hör just på en årssammanfattning på radion där man säger att detta har varit en hemskt år medan det för mig varit ett av de bästa någonsin. Hela den här resan med att faktiskt bli fri har varit en övning i att gå motströms. Först har vi ju under ett antal år sparat medan andra slösat men det har blivit ännu tydligare som förra året när det kom ett varsel om uppsägning hos min arbetsgivare...kollegor grät i korridorerna och jag var glad...äntligen tänkte jag. Sen har det fortsatt...Brexit..hemskt säger världen...vi blir 100 tkr rikare...sen kommer Trump och samma sak. Å det där med att inte ha ett vanligt jobb...vad gör den där grannen/sone/svärsonen/brodern egentligen tror jag många frågar sig. 

I februari flyttade jag från den gamla bloggen (frivid42) till tradevenue där den fiktiva superhjälten FFF också såg dagens ljus...sedan dess har mycket skrivits och det viktigaste finns summerat här. Sedan dess har den där FFF varit på utflykt till Utdelningsseglaren, Tink och på Nordnetbloggen. Om någon undrar vad målet är för farbror fri framgent så finns några tankar här.   

Som fri så började jag läsa och skriva mer och spenderade också en hel del mer tid utomhus än tidigare. Har också kunnat betala tillbaka till Fru Fri genom att ta större ansvar för hemmet under den här perioden och kunnat hämta barnen tidigare från dagis och fritids i stort sett varje dag så att vi får lite mer tid tillsammans. 

Vi började även förbereda vår flytt med familjen som sedan gick av stapeln i juli en riktigt badass flytt som vi gjorde i stort sett helt själva. Utfallet av försäljningen av det gamla huset blev också positivt även om processen dit var lite omständig. Flytten tog en del av semestern men eftersom vi var lediga tillsammans 6 veckor följt av två veckors inskolning på fritids och förskola innan frun började jobba igen så hann vi njuta ordentligt av den fina svenska sommaren. Under sommaren passade vi även på att ha en stor kombinerad 40-års och inflyttningsfest. 

Under sommaren skaffade Fru Fri en nytt jobb men under hösten blev hon ganska frustrerad av situationen med pendling och lite tråkiga arbetsuppgifter vilket hon fick hjälp med av er läsare. Till sist blev det inget nytt jobb utan istället så konstaterar vi nu att frun också kommer kunna bli fri till sommaren 2017.

Ekonomiskt har det varit ett fantastiskt år och våra tillgångar har ökat kraftigt. Vårt totala sparande för helåret uppgår till cirka 750 000 i kontanter, aktier och pension vilket mostvarar 75% sparandegrad på helåret och detta trots att vi bara hade  EN inkomst de sista 5 månaderna. Utöver detta har börsen fortsatt upp och totalt har vårt kapital ökat med över 1 miljon.  

Kul också att så många läser och kommenterar! När bloggen flyttade så tappade den en del läsare men ganska snart började det ta sig igen och första tre veckorna i december var de tre bästa veckorna sedan bloggen flyttade. Kul oxå att drygt 2000 personer tycker att det är värt att följa @frivid42 på twitter....och kanske lite skrämmande att 1400 personer väljer att följa på Shareville.  Jag inledde även samarbeten med Nordnet och Lendify vilka  jag själv använder och uppskattar för att de erbjuder kostnadseffektiva tjänster och utmanar storbankerna. 

Man vill ju också passa på att nämna några bloggkollegor, problemet är ju bara att det finns så många men några som jag vill nämna extra är: 

 • Sparo "Årets nykomling" som kombinerar SNÅLANDE och ironi på ett förtjänstfullt och läsvärt vis.
 • Lundaluppen 3-2-1 "Årets comeback" fortfarande den enda aktiebloggaren som jag skulle rekommendera vem som helst att läsa. 
 • Onkel Tom "Årets provokatör" snart fri förespråkare av ett liv utan slöseri, ekomat och barnförsäkringar. 

Nu ser vi fram emot ett GOTT NYTT OCH FRAMFÖRALL FRITT 2017! 

Taggar (blogg): 
5 december 2016

Öhhh du November är slut...hur gick de då?

Det här med månadssammanställningar är knepigt för jag vet inte riktigt vad som är intressant för er andra att läsa om. Våra kostnader är ganska stabilt på 20 tusen per månad eller mindre om vi inte gör någon större festlighet eller större projekt. Dessa projekt kommer jag då troligen ha skrivit om på bloggen. Sparandegraden var drygt 50%..igen. December blir nog lite sämre (ska bland annat köpa liftkort inför vintersäsongen) men jag tror att vi skulle kunna komma in runt 75% sparandegrad motsvarande 750 tkr för helåret...å det är bättre än målsättningen..

Portföljen fortsätter att utvecklas väl, mitt största innehav det norska kraftbolaget Hafslund var också den största vinnaren. Högre energipriser och högre ränta är bra för detta bolag tillskillnad från många andra.  Nu börjar dock Hafslunds andel i portföljen bli obekvämt stor varför det kan hända att jag skalar av litegrann. (Generellt försöker jag hålla mina innehav i spannet 3 månadsbudgetar (60 tkr) och 1 år (240 tkr). Resonemanget bakom detta är att under 3 månader är det för litet för att bry sig...och över 1 år så är det lite för många penga-ägg i samma korg.) Lendifyexperimentet fortsätter som planerat och jag har fått mina första inbetalningar och placerat i nya lån. 

Jag har som vanligt också sammanställt månaden...för den som vill nörda ner sig lite...det här var ingen överdrivet sparsam månad som ni ser. 

Hur såg november ut för er andra..några positiva eller negativa överaskningar...eller gick det som på räls? 

Taggar (blogg): 
9 november 2016

En Kick-off rakt ner i källaren!

Som jag skrev i fredags hade frun och jag vår gemensamma kick-off i helgen. Det var #sparadkrona så tillvida att vi valde ett hotel där vi kunde bo gratis på poäng som vi tjänat in tidigare och vi valde även ett resmål som var nära hemmet (cirka 5 mil). Det senare är inte bara en kostnadsfråga men även bra då vi inte behöver spendera halva helgen i bilen och dessutom är det ju bättre för vår gemensamma miljö vilket inte heller är att förakta. Fredagskvällen så njöt vi i fulla drag först  med vin och tapas på en supertrevlig restaurang varefter vi gick till en annan restaurang för varmrätt och en god öl. Som småbarnsföräldrar är vi inte direkt några nattsuddare längre så efter middan var vi rätt nöjda med att återvända till hotellet. 

På morgonen blev det hotellfrukost och då passade vi även på att fundera på våra målsättningar och vad vi tyckte var prio framöver. Vi tog en promenad på stan och avslutade med publunch och lite mer funderingar. 

Kort sagt så handlar mycket just nu om huset där vi nyligen flyttat in, det är i OK skick men det finns massor av både smått och stort som man kan ta tag i med effekten att man antingen kan känna sig totalt stressad över allt som behöver göras eller mer liknöjd eftersom det mesta ändå funkar hyfsat. Vi beslutade oss dock för att två stora projekt blir fokus framgent:

 • Kortsikt (1-3 månader) kommer satsat på att få riktigt god ordning på källaren. Vi har ett ganska litet hus och att källaren fungerar bra är viktigt. Det behövs förvaring (till exempel för kläder, sportutrustning med mera), ett träningsutrymme, ett snickarrum som går att använda, tvättstuga och matkällare. Allt detta finns redan men det behöver bli betydligt mer organiserat så att man kommer åt alla grejer och kan använda utrymmet optimalt. Detta blir fokus resten av det här året.  
 • Medellångsikt (2017) - Den övre våningen på huset kommer behöver lite mer genomgripande förändringar de kommande åren. Ett nytt badrum med dusch (idag endast handfat och toalett) finns på önskelistan och så ska ett stort rum som idag inhyser de två yngsta barnen delas i två så att de får ett eget rum när de blir lite äldre. Planen är att delvis använda hantverkare till detta då det är några nya fönster som ska in och även ett våtrum som ska fixas med allt vad det innebär. Vi är fortfarande osäkra på hur det blir med jobb för Fru Fri varför planen är lite oklar i kanterna men givet regler för ROT avdrag så tror vi att vi kommer vilja göra de jobb som kräver hantverarkhjälp under nästa år när vi båda kommer ha en förvärvsinkomst att göra avdraget emot. Troligen blir första halvåret planering och andra halvåret genomförande. 
 • Långsikt (2018 och framåt) - När vi båda är fria så har vi planerat att göra en längre utlandsresa. Troligen blir det nordamerika i någon form och vi planerar att vara borta hela sommaren. Eftersom vårt hus ligget på en ort som är intressant ur turistsynpunkt (framförallt på sommaren) skulle vi vilja att huset är redo för utyrning den sommaren när vi planerar att vara borta. Detta skulle stort påverka nettokostandern för vår lååååånga semester! 

Vad gäller övriga mål så känns det som att det tuffar på rätt automatiskt.

 • Sparandet som vi satte ett helårsmål för på 700 000 och 70% kommer vi med största sannolikhet att överträffa..frågan är väl om vi kan komma över 75%? Vi fick huset sålt med ungefär det utfall som vi väntat. Däremot har vi valt att behålla den äldre av våra två bilar ett tag till så länge frun arbetspendlar dagligen. 
 • Jobbmässigt känner frun viss frustration över sin situation med pendling, något lägre lön än tidigare och det faktum att jag är hemma och hon är på jobbet men totalt sett så rullar det mesta på. Jag är igång med min lilla firma och utfallet ekonomiskt bör kunna bli minst ett noll reslutat för helåret.
 • Vi har gjort saker tillsammans under året både bara vi två men även tillsammans med barnen. Nu ser vi fram emot att snart få lägga ut lite pengar på liftkort och ge oss upp i skidbackarna igen när säsongen drar igång. Vi hade hela två månader semester i somras och även om det var en del med huset och flytten så hade vi även rätt mycket tid att bada, grilla, fika och allt annat som hör sommaren till. 
 • Något som blivit lite lidande efter flytten är träningen både av tidsbrist men även då vi inte riktigt har varit i ordning med det nya huset vilket gjort att träningsgrejerna inte riktigt fått någon plats. För egen del är det inget stort problem då jag är rätt aktiv på dagarna men för frun som sitter instängd på kontor känns det jobbigare och det är något det är dags att råda bot på..inte minst med hjälpa av ovanstånde källarfix! 

Vi hoppas att framförallt situationen kring fruns arbete blir mer klart under de närmaste veckorna för därefter så kan vi börja mejsla ut mer specifika mål för 2017...fram till dess fokuserar vi på källaren:-) 

Vad har ni får mål för resten av året? Vad har ni får mål på lite längre sikt?

Taggar (blogg): 
4 november 2016

Fredagsfunderingen - Kick-off och uppföljning?

Sedan ett antal år tillbaka så har jag och frun två tillfällen per år när vi sätter oss ner och går igenom våra mål både i form av utvärdering men också för att skruva till dem om vi vill ändra något i de kortsiktiga prioriteringarna.  Detta blir en form av kombinerad kick-off och uppföljning!

Det brukar sammanfalla med våra födelsedagar (min infaller på våren och fruns på hösten vilket gör att det blir en bra period emellan). Då bokar vi hotell och går ut och äter tillsammans utan barn hängande i benen. Oftast så äter vi middag på något trevligt ställe och om vi känner för det går vi på bio, konsert eller något annat under kvället och pratar kanske lite löst kring var vi är på väg, vad vi är nöjda med och vad vi vill förändra.

Dagen efter äter vi hotellfrukost och vanligen äter vi även lunch ute innan vi åker hemåt och då tar vi fram lite papper och tittar på de mål vi har satt upp...hur har vi lyckats så här långt? Tror vi fortfarande på målen som vi satte upp i början av året eller behöver de justeras och hur ser vi på framtiden på lite längre sikt 2-5 år?  

Nu till helgen är det dags igen för ett sådant tillfälle, frun fyllde år förra veckan men då var det väldigt intensivt med tjänsteresor och besök så vi valde den kommande helgen istället. Barnen är hos mormor och morfar och har det bra och ikväll tar vi in på hotell. Nu ska målen 2016 utvärderas och möjlighen uppdateras för de två sista månaderna. Vi kanske så smått funderar på vad vi vill göra under 2017 och de närmaste åren. 

Det kanske låter tråkigt men vi tycker att detta är superroligt och framförallt utvecklande. Det gör att vi gemensamt kan fokusera på vad vi tycker är viktigt. Vi skapar gemensamma mål istället för att bära våra egna mål inom oss. Vi prioriterar på ett sätt som gör att vi hinner med både praktiska saker och roliga saker så att inte det ena eller det andra fullständingt tar över. När vi av olika anledningar inte riktigt kunnat göra detta märker vi direkt hur våra prioriteringar blir luddiga i kanterna och också hur vi får väldigt olika syn på vad vi kan/bör göra på kort och lång sikt. Därför skulle jag rekomendera till alla att försöka göra detta på ett sätt som passar er. 

Gör du och din partner någon liknande ? Hur ser er process ut och hur ofta sätter ni er ner och funderar? Har ni försökt men misslyckats? Vad var det som var svårt? 

Taggar (blogg): 
1 november 2016

Månadsuppföljning oktober - 50% sparande på en inkomst!

Den här månaden kom utgifterna ner betydligt. Det är dock inte så att vi egentligen har gjort så mycket annorlunda utan kombinationen av att ha varit upptagna med olika kostnadsfria aktiviteter och relativt få större utgifter gör att vi inte gjorde av med mer än drygt 17 tkr denna månad. Generellt känns det som om våra löpande utgifter har gått ner lite under året men det är inga stora skillnader..antar bara att sparsamhetsmusklerna fortsättar att växa. 

Samtidigt så har nu frun en helt vanlig inkomst och vi har också fått en del kilometerersättning, restidsersättning och traktamenten då det varit en del resor och utbildningar i början på det nya jobbet. 

På den passiva sidan kom bara en liten aktieutdelning (månadsvis från North West Healthcare Properties REIT) och kreditkortsbonus denna månad och hyran för stugan kom in precis som vanligt. Mot detta ska ställas en räntebetalning på -900 kr. 

Sist men inte minst summerar pensionsavsättningar (ppm och tjänstepension) till 4 000 kr vilket gör att det totala sparandet summerar till drygt 17 000 (samma som utgifterna) och därmed 50% av den totala inkomsten. Det är ju extra roligt att kunna ha en så stor sparkvot med bara en (ganska normal) inkomst och tre barn....med tanke på vad många säger är nödvändigt för att överleva!

Nu ser jag med tillförsikt fram emot november som ser ut att bli en månad med normala kostnader och sedan är det väl troligt att december kommer med lite extra utgifter i form av liftkort till den lokala skidbacken, några julklappar och lite julmat. Dock ser det väldigt ljust ut just nu att kunna komma in under vårt mål för året på under 22 500 kr i månaden i kostnader. 

Hur såg oktober ut för er? Positiva eller negativa överaskningar? Vad tror ni om resten av året?

2 oktober 2016

Månadsuppföljning September - trots allt tillbaka till positivt sparande!

Från och med den här månaden och resten av året så går vi in i en ny fas. Frun börjar inkassera en vanlig månadslön medan jag blir "inkomstlös". Vi är även på plats i det nya boendet med lite nya förutsättningar för kostnader och inkomster därför har jag gjort en liten sammanställning nedan både av hur vår nya "budget" ser ut men även utfallet för September och vad det är som påverkat detta. 

Sammanfattningsvis kan man säga att kostnaderna inte varit super låga men ändå acceptabla under september samtidigt som inkomsterna var lägre än normalt. Frun fick betala tillbaka lite lön till sin tidigare arbetsgivare som betalats ut felaktigt (semester) och fick även betala en liten summa för en ny jobbtelefon (valde en annan modell en den som företaget ville betala) som gjorde den utbetalda lönen något lägre. På den passiva sidan hade vi hade som vanligt en inkomst från att hyra ut stugan på 3 000 kr per månad medan september är en av de månaderna där vi har lägst övriga passiva inkomster, vi har också numera ett litet bolån med en ränta (före avdrag) på 900 kr i månaden.  

Sammantaget ger detta en kontant sparandgrad som är positiv men bara knappt så på 9%. Till detta kommer avsättningar till pension till ett värde på cirka 4 000 vilket ger ett totalt sparande på 23%. Alltid nått..men vi får tro på bättring under kommande månader. 

Vad tycker ni om sammanställningen ovan, förstålig? Hur gick september för er, blev det bättre eller sämre sparande än vanligt?  

Taggar (blogg): 
1 september 2016

Månadsuppföljning Augusti - vad hände här? Sparandegrad -675%!

Idag är den första dagen på den nya terminen på riktigt för oss. Frun börjar sitt nya jobb och börjar den förhatliga pendlingen. Vi hoppas att hon inte ska behöva jobba mer än 10-18 månader innan vi är i mål så jag antar att vi får tycka att det är helt OK. Slut på semester betyder ironiskt nog större frihet för mig, jag kan välja att skriva/läsa halva dagen och sen göra annat andra halvan istället för som under semestern mestadels vara serviceinrättning för barnen. 

Augusti var en konstig månad för oss ekonomomiskt med relativt stora utgifter och nästan obefintliga inkomster. Vi viste redan innan att vi hade planerat in en fest för att fira flytten och min 40-års dag tidigare i år (9 300 kr). Sen hittade vi en begagnad cykel till frun (2 800 kr mountainbike som vi letat efter länge) det är de stora posterna. Sen gick vi över budget i kort sagt alla kategorier utom bränsle till bilen vilket bara blev en tank på hela månaden. Jag har köpt kläder för första gången på över ett år (skor och jeans 640 kr) och frun köpte också en del kläder (blusar, jeans 1500 kr). Barnen behövde lite nya kläder till hösten vilka mestadels köptes på loppis men det är likväl en kostnad och så fick vi chansen att skicka en vinbeställning med släktingar som skulle till Tyskland vilket gjorde att vi köpte en årsförbrukning av vin till ett bra pris vilket kommer bli en besparing utslaget över året men var en utgift i augusti på 2 300 kr. Allt detta gjorde att kostnaderna för augusti summerade till cirka 37 000 kr mot normalt 22 500 en "vanlig månad". 

Denna månad blev också något av en "perfekt storm" ekonomiskt eftersom jag har slutat få inkomst från min tidigare arbetsgivare (avgångsvederlag kommer i januari nästa år...i och för sig men hjälper inte denna månad) och frun bytte jobb innan sommaren och tog då långledigt och inte fick någon lön i augusti. Vi fick lite små inkomster från föräldraledighet men samtidigt betalade vi restskatt vilket vi kvittade mot inkomsten. Det enda som gjorde att vi fick någon inkomst alls var att vi hyr ut stugan vid det nya huset , att vi har aktier som delar ut någon krona och lite bonus från Preem bland annat. Hade det inte varit för dessa hade vi haft negativ inkomst nu summerar inkomsterna till 2800 kr vilket ger ett kontant sparande på -34 tkr eller -1225% sen kom det en liten pensionsavsättnig på 2000 kr vilket fick "upp" sparandet till -675%  vilket ändå måste vara någon form av bottenrekord. 

Till september bör ordningen vara återställd men nu med en inkomst så inga 80% sparandegrader längre men väl kanske 30% vilket inte är fy skam för en familj på 5 med en inkomst! 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar