Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
25 november 2016

Black Fredagsfunderingen - Varför tar vi det sämsta ur tacksägelsehelgen?

På senare år har vi tagit till oss mer och mer av amerikanska högtider, det konstiga är dock att det verkar vara i första hand den kommersiella delen vi tar till oss. Det finns flera exempel men Black Friday är troligen det tydligaste exemplet. 

Thanksgiving (Tacksägelse) är nog den högtid som mest tydligt förenar det amerikanska folket. Det är en högtid när man samlas med familjen och äter en traditionsrik måltid. Högtiden handlar om att visa tacksamhet för allt man har och vanligen ingår i de flesta traditioner att man går runt bordet och alla berättar vad de är tacksamma för. Det är också en högtid som firas av i stort sett alla befolkningsgrupper till skillnad ifrån andra religösa högtider. Som en bieffekt av den här helgen som allid infaller på en torsdag så har många ledigt även fredagen efter och det har blivit "starten på julhandeln" i USA och olika företag slåss om att ha de bästa reorna för att få folk genom dörren och det finns till och med exempel på tillfällen när människor har dött för att det är sån trängsel för att komma över billig TV eller spelkonsol. Enligt mitt sätt att se det så är Black Friday den vackra helgens mörka baksida. 

Då till Sverige...firar vi Thanksgiving...NEJ....har vi Black Friday? JA..självklart varje tillfälle att bränna pengar måste ju tas tillvara. Vi svenskar (som oftast anser oss vara så mycket smartare än amerikanerna som bara shoppar och lånar) väljer alltså att skita i själva högtiden och bara plocka upp den konsumistiska blidtarmen? 

Visst jag förstår att det finns kommersiella intressen bakom. Alla företag marknadsföra olika typer av "Black Friday" erbjudanden och helt plötsligt blir det ett begrepp men ändå. Borde vi inte vara smartare än det? Om Google ads sa till dig att hoppa från en bro skulle du då göra det? 

Hur som helst tycker jag att vi gemensamt kan bestämma att skita i Black Friday och istället sätta oss runt bordet ikväll med våra nära och kära och berätta vad vi är tacksamma för! Vad tycker ni? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar