Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1366
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
27 juli 2016

Favorit i repris - Är din ekonomi en trasig badring?

Så här under sommar semestern (FFF är tillbaka på riktigt kring den 15/8) så kör jag lite favoriter i repris här på bloggen. Detta inlägg publicerades för första gången i juli 2014 (på den gamla bloggen frivid42.com) och känns nu relevent igen för säsongen. 

Så här i sommartider händer det ju att man får blåsa upp en av barnens badringar och då kan man få en del ekonomifilosofiska tankar. För en tid sedan höll jag på att blåsa upp en ring som var osannolikt jobbig, ventilen var svår att hantera och både en och två gånger önskade jag att jag hade köpt en pump istället för att behöva blåsa med munnen. När ringen till sist var uppblåst så visade det sig dessutom att det var hål i den...tråkigt!

Då kom jag att tänka på att detta är en rätt bra liknelse med hur ekonomi kan fungera och varför det är viktigare att vara sparsam än att tjäna mer pengar. De onödiga utgifterna är hålen i ringen och luften som blåses i är inkomsterna, så länge som det är hål i ringen spelar det ingen roll hur mycket inkomster man blåser i. Att öka inkomsterna blir då som att köpa en pump..det går snabbare att blåsa men så snart man slutar så sjunker ekonomin ihop igen. Men är det inte just så som många med höga inkomster lever? De har en ekonomi som läcker som ett såll men eftersom de även har en kraftig pump (höga inkomster) så märks det inte riktigt hur illa det är ställt om man bara kan bibehålla inkomsterna.

Låt då säga att man börjar i andra änden och tätar hålen i ekonomin och sedan börjar pumpa in mer pengar så blir det en enorm skillnad och snart börjar man bygga upp sin egen penningmaskin. Ska koppla den här effekten till vår egen resa så här långt för att göra det mer påtagligt.

För 10 år sedan hade vi en gemensam inkomst på ca 35 000 efter skatt och gjorde av med det mesta varje månad (sparande grad ca 5% kanske) . Vi var bara två vuxna vi hade en fin bil, ett bra boende och gjorde en massa roliga saker. Vi hade inga skulder förutom på bil, boende och studielån så vi var långt ifrån ett fall för lyxfällan men vi fick heller inte mycket över. Sen började vi sakta förändra detta, vi insåg att vi kunde spara mer bara vi ansträngde oss lite och vi lyckades att spara 100 tkr till vårt bröllop samt betala av bilen (som vi nu även bytt till en billigare) utan att vi egentligen hade försakat något.....vi hade bara hittat några av de mest akuta hålen (nu var vår spar andel kanske 30%). Senare har vi blivit duktigare på att hitta fler hål där pengar försvann och nu lever vi bekvämt i en stor villa med 3 barn, 2 bilar och 8 cyklar på ca 25 000 kronor i månaden. Alltså nästan 10 000 mindre i månaden än vad vi gjorde av med som två vuxna med en bil och en liten lägenhet.

Under tiden har även inkomsterna ökat från 35 000 kr till 55 000 kronor i månaden efter skatt. Vi har betalat av vårt hus och bilarna är köpta kontant. Dessutom har vi har en liten men växande aktieportfölj som avkastar över 3000 kr i snitt i månaden i utdelningar. Och utöver det får vi ca 10 000 kr i månaden i pensionsavsättningar från våra trevliga arbetsgivare...inte dumt! (Spar andel nu 60-65%)

Så slutsatserna blir utifrån mitt perspektiv. Det viktigaste för att få ordning på ekonomin och i förlängningen nå ekonomisk frihet är att ha koll på utgifterna och ständigt leta efter förbättringar. När man väl har koll på ekonomin och de mest akuta hålen är tätade så är det alldeles utomordentligt om det även börjar strömma in mer pengar för då börjar det helt plötsligt gå väldigt fort!

Vilket läger tillhör ni på den här skalan mellan att höja inkomsterna och sänka utgifterna? Vad anser du är viktigast och varför? 

Taggar (blogg): 
7 maj 2016

Favorit i repris - våra största ekonomiska misstag!

Här nedan följer ett inlägg som jag skrev på min gamla blogg som publicerades första gången hösten 2015. 

I ett inlägg förra veckan om vårt kapitals utveckling över de senaste 10 åren  skrev jag att jag skulle beskriva alla vår ekonomiska misstag i ett senare inlägg...so here goes! När man tittar på var vi befinner oss idag ekonomiskt kan man kanske få för sig att vi har gjort precis allt rätt. Så är dock inte fallet nedan har jag listat några av våra största misstag.

Riskfyllda investeringar - Efter att ha lyckats bra med några investeringar i 18-19 års åldern så fick jag hybris och sprang in i IT bubblan med full kraft. Portföljen gick ner med nästan 90% på ett par år viket säger något om risknivån.  Hade detta skötts bättre hade säkert 200 000 kr eller mer kunnat räddas.

Låna mer än nödvändigt - under en del av studietiden bodde jag hemma (med gratis hyra och mat), jobbade extra och tog ändå fullt studielån. Inga pengar lades undan detta var en fin present till mig själv att börja livet med ett större lån än nödvändigt. Nästa år blir det troligen slutbetalning av dessa lån efter 15 års avbetalning...snacka onödigt! Minst 100 000 kr i för höga lån blev det.

Slösaktighet - under student tiden levde vi upp vart enda öre även lånen men trots allt var detta inga stora pengar. Det som stör mig mer är att jag fortsatte att sätta sprätt på det mesta under de första åren i arbetslivet. Mat och dryck på restaurang och bar samt kläder var nog några av de största bovarna. Mycket pengar spenderades som bidrog begränsat till öka lyckan. Uppskattningsvis har vi på detta vis bränt 500 000 kr eller mer i onödan.

Dyra bilar - direkt efter avslutad utbildning köpte jag en nästan ny och ganska dyr bil. Efter det har vi även ägt två sportbilar och en SUV vi har även köpt för nya bilar vid senare tillfällen så sent som förra året. Värdeminskning, hög bränsleförbrukning, service och försäkringar med mera gör att detta säker kostat oss 500 000 kr

Köpa för stort hus - När vi flyttade tillbaka från USA till den svenska landsbygden så blev vi överrumplade över hur stora hus man kunde få för relativt lite pengar. Problemet är bara att allt i ett större hus kostar mer pengar.  Inklusive förlorad avkastning på kapital som nu varit bundet i huset, extra kostnader för renoveringar och uppdateringar och ökad kostnad för uppvärmning, inredning med mera har troligen kostat oss 500 000 under de 8 år som vi nu bott i huset.

Börja för sent - Trots alla dessa misstag är nog det största misstaget att börja för sent. Hade vi börjat tänka så här redan under studenttiden, sett till att komma ut i arbete så snart som möjligt och sen leva sparsamt och skapa avkastning så skulle vi ha kunnat spara många extra miljoner vid det här laget och facto redan varit pensionärer båda två. Läs gärna MMM artikel på samma ämne...detta hade jag velat åka tillbaka och visa för mig själv som 20-åring.

Den negativa tolkningen av denna är att "den där frivid42 är verkligen en idiot" den positiva tolkningen är att du behöver inte vara perfekt för att kunna sluta jobba långt tidigare än vanlig pension. Även om det är bäst att börja tidigt är det aldrig försent att börja resan mot ekonomisk frihet. I vårt fall innebär alla dessa grova misstag att vi behöver jobba ända in i 40-års åldern.

Nu vill jag höra från er, vilka är era största ekonomiska misstag genom tiderna? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (12)

Taggar