Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
29 juni 2017

Uttagsfasen - Del 4 (5) Grundinställning, riskuppfattning och flexibilitet!

Man kan sitta och räkna på en frihetsplan hur mycket som helst, leka med olika högre eller lägre avkastningsnivåer, försöka förutspå inverkan av framtida börskrascher och göra antaganden om inkomster, inflation etc. Till syvende och sist handlar det dock ändå alltid i slutänden om grundinställning, riskuppfattning och flexibilitet. 

  • Grundinställning - är positivism och att frihet är mer värt än snart sagt allt annat så fort man har de grundläggde behoven uppfyllda. Mer tid att göra det man själv vill göra slår alltid en ny bil när vi väljer var pengarna ska gå. Hellre ett 70-tals kök där vi har tid att laga mat än ett nyrenoverat som vi sällan eller aldrig är hemma och använder. Det handlar också om att se ekonomin ur ett lite bredare perspektiv där en levande trädgård, kontakten med grannar, släktingar och vänner så väl som breda kunskaper är stora tillgångar. Detta harjag bland annat besrivit i detta inlägg om de 8 kapitalen
  • Riskuppfattning - vi ser som den största risken att vi jobbar för länge och därmed får mindre tid som fria kanske framförallt i den här fasen när vi har barn som fortfarande behöver oss dagligen. Rent ekonomiskt har gjort vad vi tror rimliga antaganden om avkastning och budget med kraftiga avrundningar och förenklingar för att visa tydligt för oss själva (och andra) att detta bara är en prognos och ingen vetenskap. Värt att notera är också att då vi byggt ett liv som är effektivt så kan vi med mycket små inkomster komma väldigt långt.
  • Flexibilitet - är nog ändå det viktigaste. En flexibel budget där eventuella möjlighter till ytterligare besparingar redan är identifierade om något behövs. Att se boendet som en möjlig inkomstkälla eller bytesobjekt vid äventyr utomlands. Att kunna tänka sig ett liv helt utan bil om nödvändigt. Att ha intresse för att lära sig nya saker utan tanke på inkomst. Även att se möjligheter till extrainkomster drivet av intresse eller att bli delvis självförsörjande på livsmedel eller bli duktigare på att renovera och sköta hem och trädgård.  Nyfikenhet att lära sig nya saker är också det som säkerställer möjligheten att hitta en ny försörjning om det av något skäl skulle bli nödvändigt. Lite kring flexibiliteten i budgeten finner ni här i ett gamalt inlägg

 

Sammantaget tror jag att dessa tre aspekter är bra mycket viktigare än den siffra som står på kontot. Dock är kapitalet så påtagiligt och beräkningsbart att de flesta ekonomibloggar med inriktning mot frihet (så även denna historiskt) lägger mycket mer tid på matematiken och mycket mindre på filosofin och praktiken kring frihet. Å andra sidan ska inte heller kapitalet underskattas för det är betydligt lättare att gå runt på byn och känna sig fri med en kapsäck full av pengar än det är med en ryggsäck av skulder. 

Vad har ni för frågor på detta? Imorgon har jag för avsikt att avsluta veckan med att summera och besvara så många frågor som möjligt angående detta med frihet, sparsamhet och kapital för uttagsfasen. Kom igen fortsätt skjuta frågor!!

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar