Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
6 februari 2017

Hjälp Fru Fri att välja bra bolag till sin portfölj!

Tidigare inlägg om Fru Fri´s utmaning hittar du här. 

 

Hej, Fru Fri här med en uppdatering kring min utmaning. 

 

Då har jag påbörjat min resa mot att bli lite mer intresserad av aktier och jag måste säga att det går bra, trots att det har gått så kort tid så är jag positivt inställd och hör och häpna, tror till och med att jag kan börja gilla det. :-)

 

Fick tips här på bloggen att börja lyssna på Unga Aktiesparares podd #Pratapengar, jag har börjat från början och är nu inne på avsnitt nummer 10. Den här podden är riktigt bra för en novis som mig och programledarna Philip och Niklas förklarar på ett bra sätt och de är också roliga att lyssna på.  Eftersom jag har avsnitt #10 (Vägen till första miljonen) färskt i minnet så passar jag på att rekommendera det. Det är ett väldigt bra avsnitt som belyser ekonomiskt oberoende och den frihet det ger.  

 

När det gäller aktierna så har det inte hänt så mycket rent praktiskt, jag har begärt en flytt av mitt IPS innehav från Nordea till Nordnet (affiliate länk) där jag hade en depå sen tidigare som nu ska få komma till användning. Har alltid varit lite skraj förut och tänkt att man måste kunna så mycket om aktier och bolag men om det är något som jag har tagit med mig från #pratapengar så är det att man måste börja testa för att lära sig. Så snart pengarna finns tillgängliga på Nordnet ska jag göra mina första egna aktieköp

 

Baserat på intresse och kunskap tänker jag mig att investera i fem bolag, ett industribolag, ett detaljhandelsbolag, ett energibolag , ett fastighetsbolag och någon IT konsult.

 

Eftersom jag vet att det finns många duktiga, pålästa och aktieintresserada personer som läser bloggen så undrar jag nu vilka tips ni har på bra bolag i ovanstånde brancher? Motivera gärna varför just de bolagen är intressanta! 

9 januari 2017

Fru Fri avslöjar en hemlighet och utmanar sig själv!

Fru Fri här, jag har våndats lite över det här inlägget eftersom  det avslöjar något om mig och FFF. När det gäller vår gemensamma ekonomi så tar vi besluten tillsammans och sätter upp gemensamma mål för framtiden osv. Vi drar åt samma håll och har samma grundvärderingar när det gäller våra pengar och hur vi sköter vår ekonomi. Men en sak skiljer oss åt, jag är totalt ointresserad av aktier och börsen! 

 

Jag läser förstås inläggen som Farbror Fri skriver här på bloggen och jag gläds åt makens humor och inlevelse men jag måste erkänna att inläggen som handlar om våra aktieinnehav och annat som händer på börsen är de absolut tråkigaste (förlåt FFF ;-) ) .  Som sagt mitt intresse kring det här området är på botten och jag skäms för det, det handlar ju om våra besparingar…Jag har i mitt snart 40-åriga liv aldrig köpt en aktie själv! Tyvärr tror jag att det här är ett ganska vanligt scenario i de flesta familjer, att männen kanske är mer intresserade och de som sen utför analysen och aktieköpen. Jag vill inte längre vara del av den statistiken. 

 Varför är jag så ointresserad av just aktier? Jag är en bild- och formmänniska i själ och hjärta och aktier är ju raka motsatsen, en massa fakta, grafer, alla siffror, analyser och min bild av investeraren som en ganska tråkig man i mörk kostym. Konstigt att jag går på den myten av investeraren,  jag om någon vet ju att den inte  myten inte är sann eftersom min man oftast går runt i slitna jeans och en välanvänd fleecetröja :-).

 

 

Eftersom aktier och övriga investeringar är en viktig del av det som möjliggör vår frihet så har jag nu bestämt mig för att ta tag i det här under det kommande året. Jag har bestämt mig för att jag ska lära mig hur det funkar (hjälpligt, förvänta er inga ingående analyser) och förhoppningsvis bli lite mer intresserad. Målet är att jag i slutet av året ska kunna ta mig igenom ett helt inlägg som handlar om vårt aktieinnehav med mer kunskap, glädje och intresse. Jag kommer att återkomma med inlägg hur jag kommer gå tillväga med att välja aktier. Första steget blir dock att starta en depå hos Nordnet (affiliate länk) och begära överföring av min IPS från storbanken för att börja bygga en portfölj med lite "lekpengar".   

 

Så kära kunniga läsare vad säger ni, är det kört för mig att bli intresserad eller finns det hopp? Jag tar gärna emot era tips och råd på hur det här ämnet kan bli roligt!

 

14 december 2016

GAV är totalt ointressant!

Då och då får jag frågan vilket GAV (Genomsnittligt Anskaffnings Värde) jag har på olika aktier i min portfölj och jag måste säga att jag tycker att frågan är mycket märklig. Visst kan det vara kul för mig att "skryta" om att jag hittade Kopparbergs när de stod i 25 spänn...eller kanske kul för dig om jag "skäms" lite för nedgången på 16% i Ratos som kom efter det att jag tycke bolaget såg löjligt billigt ut men vad ska du egentligen ha för nytta av informationen? 

Som det står i fondinformationbladen så är "historisk avkastning ingen garanti för framtida avkastning" så mina bra eller dåliga val historiskt betyder ingenting för hur det går framöver. Dessutom så väljer jag ju idag att ha kvar tillexempel Kopparbergs, Hafslund och SJR för att nämna några innehav som har gått bra i portföljen och jag har även kvar Ratos som har gått sämst. Det har inget med min GAV att göra utan det faktum att jag tror att dessa bolag kan fortsätta att utvecklas väl framöver och nuvarande kurs inte känns totalt orimlig även om det är betydligt högre/lägre än när jag köpte. 

Ser också på Shareville personer som kommenterar sina nyinvesteringar med "sänker GAV" vilket troligtvis betyder "har oförändrad syn på bolaget men nu är det REA så jag köper några aktier till". Det senare det senare har jag full förståelse för...så skulle jag också göra...men skriv det då...så kanske vi kan gemensamt minska den här fokuseringen på GAV vilket är helt irrelevent. 

Något som däremot är relevant är att försöka hålla låga kostnader när man investerar, det har jag skrivit om i en "nybörjarguide" - läs mer här

Eller vad tycker ni? Hur använder ni GAV? 

Taggar (blogg): 
21 november 2016

Sparsamma investeringar - en nybörjarguide!

(Jag har ett samarbete med Nordnet och nedan finns en affiliate länk, jag har varit kund hos Nordnet i över 10 år och alltid varit nöjd med deras tjänster varför vi inlett detta samarbete)

För den som möjlighen har missat det så är det här en spar-/snålblogg och inte i huvudsak en "aktieblogg". Min övertygelse är att vägen till ekonomiskt frihet och att kunna styra sitt liv för de allra flesta går genom sparsamhet och effektiv användning av resurser. 

En angenäm bieffekt av att vara mindre ineffektiv än medelsvensson är ju dock att man får en massa pengar över och dessa pengar bör investeras och det finns ingen anledning att betala för mycket för dessa investeringar.  

Om du är ointresserad av börsen så kan jag inte annat än rekommendera dig att köpa fonder med låga (eller inga) avgifter och att köpa löpande över tid.

 • Huvudsaken är att hålla sig borta från Storbankernas fonder som tar betalt för aktiv förvaltning men i realiteten är indexkramare
 • Det kan finnas kapital (tillexempel bundet i kollektivavtalad tjänstepension) som inte går att flytta ifrån storbanken men då går det ändå att hitta deras "bästa" vilket oftast betyder billigaste fonder. Dessa har vanligen en avgift på 0,2-0,4%. Det är inte gratis men fullt acceptabelt. 
 • För övrigt kaptal eller nytt sparande så starta en depå hus en nätmäklare. Både Nordnet och konkurrenten Avanza har fonder som är helt avgiftsfria. Billigare än så kan det inte bli! Om du blir sugen på att testa Nordnet och öppna en depå så använd gärna denna länk

 

Om du är intresserada av att lära dig lite mer om börsen så finns ju allid möjligheten att bygga en egen portfölj av aktier. 

 • Med nuvarande avgifter så är det inte särskilt avskräckande Om du är nybörjare och har mindre kapital än 80 000 kr kan du handla helt gratis! Billigare än så kan det inte bli! För oss med lite större kapital så börjar prislistan för aktieaffärer på 1 kr... Om du blir sugen på att testa Nordnet och öppna en portfölj så använd gärna denna affiliate länk
 • När du får ett lite större kapital och transaktionerna börjar ha en kostnad kan det vara värt att tänka efter lite kring sina affärer. Varje gång man köper och säljer uppstår en kostnad så håll antalet affärer till ett minimum. För egen del brukar det röra sig om 1-2 affärer i månaden.
 • Var uppmärksam på courtageklasser och välj den som passar dig. Nordnet har mycket transparent information kring vid vilka belopp som de olika klasserna är mest lämpliga...kolla uppmärksamt. Man kan byta en gång i månaden så det är värt att fundera över om det är något annat på gång under den närmaste 30 dagars perioden innan man ändrar sitt val. 

Om du inte har några sparade pengar så kan det vara en bra ide att skapa en buffert. Vad som är en lagom buffert beror på vilka kostnader man har men låt säga en eller ett par månaders utgifter kan vara en lagom start. Dock när man börjar få riktigt bra koll på ekonomin behövs ingen separat buffert men väl lite pengar som inte ligger på börsen. För egen del har jag valt att större delen av dessa pengar på ett sparkonto hos SBAB där jag förnärvarande får 0,7% ränta. Räntan är dock inte hvudsaken utan att jag har tillgång till pengarna smidigt med inloggning via bankID, fria överföringar och bankgaranti. Lite ränta är ju trevligt men huvudsaken med dessa pengar är att det är tillgängliga. Har även placerat en del pengar hos Lendify som är en mer riskfylld placering än bankonto med insättningsgaranti men där konstruktionen med annuitetslån gör att jag får ett kassaflöde månadsvis samt en risk som är okorrelerad med börsen.

Det går att optimera dessa val i oändlighet men i slutändan är det bara tre saker som är viktiga.

 1. Sänk dina kostnader (långt) under inkomsterna så att du kan komma igång med ett sparande.
 2. Det bästa tillfället att starta ett sparande var för 10 år sedan...den näst bästa är idag...kom igång..starta en depå...för över din första 1 000 lapp.  
 3. Gör rimliga investeringar med rimliga avgifter...låt inte prefektionsförlamning hindra dig från att komma igång.  

Vad tycker du? Vad är det som avskräcker dig från att börja? 

Taggar (blogg): 
31 oktober 2016

Lendify - nu kommer första återbetalningarna!

Detta inlägg görs i samarbete med Lendify, jag investerar dock egna riktiga pengar hos dem och är helt oberoende i relation till den feedback som jag ger gällande tjänsten.

Nu går mitt Lendify experiment in in nästa fas en dryg månad efter att vi valde ut lån vi ville investera i så börjar återbetalningarna komma . Det rör sig om cirka 3000 kr varav drygt 2 700 är amortering och knappt 400 är ränta. Dessutom har en låntagare valt att återbetala hela sitt lån på 10 000 så nu finns det lite ny pengar att investera.  

Det roliga med detta är att investeringen ger ett direkt månatligt kassaflöde (som månadsutdelande aktier) och det gör också att det är möjligt att genom återinvestering börja skapa en ränta-på-ränta effekt direkt. Genom att återinvestera löpande sprids pengarna på flera lån och dessutom får man en stor spriding på löptider och förfall. Jag ser detta som en investering likande den i aktier vilket gör att den inte är riskfri men jag bedömmer att det finns en balans mellan risk och avkastning. 

Det blir det återinvestering av hela beloppet. Återkommer med en uppdatering snart hur den "nya" låneportföljen ser ut. För dig som är intresserad så gå in på Lendify idag och starta ett konto, det kostar inget att testa och du behöver inte börja med några stora pengar. En intressant poäng som jag tog med mig från Lendifys event förra veckan (en inspelning finns tillgängligt på facebook) är att detta inte är ett nytt tillgångslag utan att det är ett sätt för privatinvesterare att kunna investera i blankolån något som alltid varit tillgängligt för banker och finansinstitut. 

Har ni använt Lendify för dina investeringar? Eller är du kanske låntagare, dela gärna med dig av dina erfarenheter! Om du (ännu) inte har investerat vad är det som hindrar dig? För hög risk? För dålig avkastning? 

Taggar (blogg): 
5 september 2016

Att spara MED barnen - utfall efter ett år!

För drygt ett år sedan så slutade vi att spara till barnen (fram till dess hade vi satt undan barnbidraget i några fonder vilka är syliga på shareville för den som är intresserad). Vi beslutade istället för att spara MED barnen med fokus på aktiviteter tillsammans. Samma belopp 3754 kr i månaden sätts av för att göra saker tillsammans med två olika tidsperspektiv 

 1. 3000 kr i månaden sätts undan för att göra en större resa (när även frun är fri) vilket nu efter 14 månader är 42 000 som står på ett sparkonto hos SBAB vilket ger 0,7% ränta...inte kul men ändå nått. Tanken är att senast 2018 åka på en flera månader lång resa i nordamerika. 
 2. 754 kronor i månaden (ca 9 000 kr per år) sätts undan till aktiviteter innevarande år. Perioden för sparandet är läsår så innan sommaren gjorde vi ett "uttag" ur fonden som barnen sedan har fått vara med och bestämma vad vi skulle göra. Denna sommar när vi varit mest hemma blev det en studsmatta, några roliga utflykter och ett besök på nöjesfält. När sommaren nu är summerad visade det sig att vi hade 3 150 kr kvar vilket barnen fick vara med och investera och de valde att köpa 3 aktier i Volkswagen...för "vi har en sån bil", "Scania gör bra lastbilar"...och "Porsche är en häftig sportbil". Kanske inte den skarpaste analysen men det kan mycket väl vara början på ett begynnande spar/investeringsintresse.  

Sammantaget tycker jag att det här är ett kul sätt att spara tillsammans och få alla att känna sig delaktiga. Våra barn är fortfarande små 8, 6 och 3) så de kan ju inte besluta så jättemycket själva men gradvis så hoppas vi att de ska ta större och större ansvar för dessa "gemensamma" pengar! 

Hur gör ni andra med barnsparande? 

Taggar (blogg): 
2 september 2016

Fredagsfunderingen - Hjälp något saknas i portföljen!

På något konstigt sätt har vi varit ganska framgångsrika med våra investeringar de senaste åren. Delvis så tror jag att det beror på tur och delvis så tror jag att det beror på erfarenhet där jag sällan gör något förhastat. Är tillräckligt gammal för att komma ihåg krashen 1987 (även om jag bara var 11 då), den svenska krisen i början av 90-talet, IT-bubblan och finanskrisen 2008. Dessutom har vi ju haft 100-tals små "kriser" där emellan...Jag gör sällan saker i panik utan tar saker i god ordning.

Många av innehaven i min portfölj har nu varit med i många år även om de i vissa fall har ökat eller minskat i absolut eller relativ vikt. Jag försöker inte tima marknaden men vet att det nästan alltid efter en lång tids uppgång kommer en sättning och efter en sättning nästan alltid kommer en uppgång..så ibland låter jag någon mindre likvid ligga på kontot en stund för ett bättre köpläge. När det gäller att välja aktier tror jag att jag är i bästa fall medelmåttig...men när det gäller tålamod och förmåga att hålla fast vid en strategi så tror jag att jag är över medel....jag tror att det senare är viktigare i längden...men faan vet:-) 

Vår portfölj innehåller idag 14 aktier (enligt ovan) i flera olika brancher och länder/valutor men det som totalt saknas är verkstads(industri) och tecknologi. Bolag som Volvo, Atlas, Deere, Apple, Ericsson, Nokia, Samsung, GE mfl lyser med sin frånvaro. Denna typ av bolag utgör ändå en väldigt  stor del av världsekonomin och frågan är om en balanserad portfölj inte ska innehålla några av dessa? (Ni hör hur jag tvekar!)

Därför vill jag nu fråga er läsare om råd, hur tänker ni? Har ni exponering mot några av dessa bolag eller avstår ni? Varför? Finns det bra (utdelande) ETF'er eller liknande som ger exponering mot hela industrier istället för enskilda bolag? Investmentbolag eller industrikonglomerat med bred exponering? 

6 juli 2016

Favorit i repris - Frihet med begränsat kapital – hur ser säkerhetsmarginalen ut?

För närvarande är Familjen FFF på semester och återkommar kring den 15/8. Min tanke är att vissa läsare kanske har fått smak på friheten så här på semestern och därför kör jag denna gamla favorit i repris. Detta inlägg publicerades för första gången på min gamla blogg frivid42 i februari 2016. 

Får ofta frågan här på bloggen om hur vi vågar gå med så ”lite” pengar och jag kan på ett vis se poängen i detta. Dock vet jag att sparsamheten ger mer och mer över tid och pengar verkligen växer på träd varför jag inte är alls speciellt orolig för detta.

Om det är något vi har lärt oss under den här resan mot frihet så är det att när man sitter i en styrkeposition så ”kommer” möjligheter och pengar till en. Man kan ibland tänka att det bara är tur. Sen inser man att vid många olika tillfällen när vi har lyckats med diverse saker så handlar det om att vi vågat kasta oss ut i osäkerheten (till exempel genom att flytta eller byta jobb) då vi kan känna stor säkerhet i vår ekonomiska bas.

Nu har jag slutat att jobba men under de kommande två åren kommer jag ändå har bra inkomster och frufrivid42 kommer ju jobba heltid fram till någon gång under 2018 enligt plan.

Kapital 39-70

Vår plan bygger på en balans mellan olika typer av kapital, vi behöver minst 6 miljoner för att ta steget ut i full frihet och av dessa pengar ska minst 2,5 miljoner vara det som ovan kallas för ”aktier” men som kommer vara en mix av aktier och pengar på konto. Våra säkerhetsmarginaler bygger på att vi både kommer kunna ha extrainkomster, hitta extra besparingar och faktiskt redan idag kan leva på mindre än vår antagna budget på 20 tusen i månaden eller mer korrekt 240 tusen om året eftersom de enskilda månaderna säkert kommer variera mycket.

Vårt avkastningsantagande för aktier är 6% reellt (efter inflation och skatt) och för övrigt finansiellt kapital (främst traditionellt förvaltad pension) 2%. På boendet räknar vi inte med någon avkastning däremot kommer vi att amortera lite så därför ser huset i denna graf ut att öka lite i värde över perioden. Kalkylen bygger på att vi tar ut 240 tusen kronor under hela perioden men jag tror att det kommer bli mindre inledningsvis medan barnen  fortfarande är små och mot slutet av perioden när barnen är vuxna. Vår kalkyl visar på att vi 2018 kommer börja med ett kapital som överstiger 6 miljoner med några hundra tusen och att detta kommer minska högst marginellt under de kommande 30 åren.

Under ”övrigt” har vi försökt göra en konservativ uppskattning av vad våra olika säkerhetsmarginaler kan ge. Pengar som vi inte behöver och som inte kommer gå in i den löpande ekonomin men som kan ramla in då vi har inkomstbringande hobbys och har möjlighet att hyra ut stugan på tomten och att vi kan hitta besparingar genom att till exempel odla, plocka bär, baka bröd med mera saker som vi inte tidigare har haft tid med.

Hur ser din plan ut? Och hur tänker du på risk och möjligheter? Hur mycket är matematik och hur mycket är känsla?

25 april 2016

Dags att investera - Vad blir det den här gången?

Tänkte att ni skulle få följa med på vår normala månadsprocess för att besluta vilken aktie som vi ska köpa mer i denna månad. Idag är det den 25:e  och pengarna för månadens inköp blir tillgängliga. Egentligen har vi redan pengarna men vi har gjort det till lite av en rutual att se dem som tillgängliga när lönen har kommit. Cirka 25 000 är tillgängligt för köp.

Vi börjar med att titta på vår portfölj och bevakningslista (här om ni undrar) många av innehaven har gått starkt de senaste månaderna och/eller är de redan så stora att jag för närvarande inte är intresserad av att öka ägandet. (Större delen av mina aktier faller för närvarande i någon av dessa kategorier efter några starka månader). 

Men vad finns då kvar? Ratos ligger bra till bra till som också har gått ner något mer än utdelningen och där tror jag att det finns betydligt mer värde än vad den nuvarande kursen på under 50 kronor indikterar. Ett annat möjligt inköp är Northwest Healthcare REIT som också gått lite sidledes efter att de gått ut med en nyemission för att finansiera ytterligare fastighetsköp. Tror att detta är lågsiktigt positivt för företaget (och en naturlig del av verksamheten i en REIT som vill växa då de per definition delar ut nästa all vinst) som fortsätter att utveckla sin verksamhet. Återkommer med ett nytt inlägg när köpen är genomförda.

Vad kollar du på just nu? Hur ser din investeringsprocess ut?     

 

 

11 april 2016

Hur gör vi våra investeringar rent praktiskt?

Något som jag ibland glömmer bort är att berätta hur olika saker egentligen praktiskt går till vad gäller vår ekonomiska liv, det tänkte jag börja råda bot på och börjar med att beskriva hur vi rent taktiskt och kortsiktigt går tillväga för att handla aktier. 

Vi har en depå hos Nordnet, jag är personligen mycket nöjd med dem och tycker även att shareville är en trevlig social platform vilket är en fin "bonus" (om ni vill följa oss på shareville så finns info här). Vi är dock inte sponsrade av någon och jag är säker på att även Avanza funkar lika bra. Kanske även Degiro som är den nya utmanaren men jag har ingen erfarenhet av dem.  

Hur gör vi då när vi investerar månadsvis: 

 • Vi investerar 25 000 i månaden i uppgång och nedgång, jag tror det är svårt att tima marknaden. Om vi sparar mer än 25 000 kr så går dessa in på konto och kommer skjutas till under andra månader när sparandet är lägre.
 • Vad har gått relativt sett dåligt och varför? - När vi väljer vilket eller vilka aktier som vi ska köpa så brukar jag kolla på utfallet den sista tiden (1-3-6 månader). Har någon aktie gått dåligt, varför? Är det befogat. Ibland kan något bolag ta oförtjänt mycket stryk efter en något svag rapport eller en stark rapport kan gå obemärkt förbi för att Mr Market har bestämt sig för att vara negativ den veckan. Kort sagt om jag tycker att börsen på ett obefogat sätt dömt en aktie eller inte riktigt värderat styrkan i en rapport så faller köpbeslutet där.  Med bolag i olika brancher och länder så finns det (nästan) alltid köplägen även om börsen som helhet kan tyckas övervärderad tidvis. 
 • Snabbt upp till betydande storlek - Det är inte ofta som vi tar in en ny aktie i portföljen men när det sker så vill jag relativt snabbt komma upp in en rimlig storlek på innehavet och då blir det ett par månaders insättning som går till detta vanligen under två direkt efter följande månader. För små innehav på bara någon enstaka % av portföljen tycker jag det är svårt att känna engagemang för därför är det viktigt att komma upp i storlek, det gör också att man behöver vara övertygad innan man trycker på köpknappen. 
 • Sälj av vid tjurrusningar...eller vid befogade hopklappningar eller dålig informationsgivning. När vi köper en aktier i ett bolag så är tanken att det ska stanna i portföljen för alltid  men saker kan förändras. Om bolaget visar sig inte alls utvecklats som vi tänkt oss, har dålig informationsgivning eller rusar upp kursmässigt till en kurs långt över vad vi tycker är befogat kan vi tänka oss att sälja. Om bolaget blir sämre eller är dåliga i informationsgivningen blir det frågan om total utförsäljning medan om det är en rusande aktiekurs på ett i grunden sunt företag kan det snarare handla om att vi tar hem lite vinst. Det senar har varit framgångsrikt vid några tillfällen i bland annat MQ, Kopparbergs och Tele2 där vi sålt av efter en tjurrusning för att sedan köpa tillbaka samma mängd aktier billigare vid ett senare tillfälle när Mr Market har besinnat sig. 

 

Egentligen så tror jag att man kan ha en mängd olika tillvägagångssätt och ändå lyckas på börsen "alla sätt är bra utom dom dåliga" som det brukar heta. Det viktiga är att ha en strategiskt och taktisk plan och utgå ifrån vad som passar en själv. Min grundinställning är positiv till investeringar och börsen varför jag har svårt att inte vara fullinvesterad, därför passar det mig väl att sätta in 25 000 månad ut och månad in snarare än att förska tima. Det passar mitt psyke. Min positiva inställning gör också att jag inte blir stressad när börsen går ner för då ser jag fler köplägen, men inte heller när börsen går upp för jag gillar att se pengarna växa. 

Hur ser er investeringstaktik ut? Känner ni igen något av det jag beskriver ovan eller har ni en helt annat tillvägagångssätt? Vad är styrkorna och svagheterna i det?

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar