Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
4 maj 2016

Veckans lästips - Bygg en förmögenhet!

Jag har fått den stora förmånen att läsa ett förhandsex av Joel Bladh's nya bok "bygg en förmögenhet" (Joel har även en nystartad blogg med samma namn). Det är en bok lämpad för den som just börjar sin resa mot att ta större makt över sin ekonomi och kanske i förlängningen bli ekonomiskt fri. Det är en omfattande guide till olika besparingar samt olika investeringsskolor och pensionssystem. Kort sagt en grundling men ändå lätttigänglig genomgång av de viktigaste aspekterna av våra ekonomiska liv. 

Boken tar både större grepp kring varför vi arbetar (så mycket) och hur det kommer sig att vi är så oförsiktiga med de pengar som vi byter vår livstid emot. Något som jag uppskattar är den generalla genomgången i varje kapitel och sen korta sammanfattningar kring vilka beslut Joel och hans familj har tagit och hur de har gått till väga "hur gjorde vi". 

Några saker som jag skulle vilja lägga till som inte framgår uttalat i boken är: 

  • Målsättningar ska enligt mig utformas på ett sätt så att de kan både under och överträffas på så sätt vidmakthåller man inspirationen att fortsätta kämpa..många är dem som satt för höga/låga mål och mist motivationen därför att målen antingen aldrig uppnås eller också uppnås utan minsta kamp. 
  • För finansiella mål kan det vara vettigt att mäta ett rullande medelvärde över en längre period för att se att man har en positiv trend men inte se en enskild dålig månad som ett nederlag. 
  • För dem som har lån så finns det sannolikt inget bättre lågrisksparande än att amortera. Vissa investeringsteorier förespråkar att man ska ha en viss del i obligationer/räntebärande men det anser inte jag kan rekomenderas till någon som fortfarande är belånad. Då är det bättre med vanligt konto för de pengar som man vill ha tillgängliga och aktier för den delen som man vill ha lite högre avkastning på. 

 

Något som jag också funderar på när jag läser den här boken är behovet av oberoende ekonomiska rådgivare/coacher i Sverige utan koppling till fondbolag eller banker. Idag är de så kallade rådgivarna anställda hos ett bolag som självklart vill tjäna pengar och sälja sina produkter och tjänster. Alla är inte super intresserade av pengar men kanske skulle kunna hjälpas av att kunna prata med en coach eller liknande som inte har någon annan uppgift än att hjälpa personen att förbättra sin ekonomiska situation. Som kan tipsa om besparingar och föreslå produkter helt utan vinning annat än tiden som kunden betalar för? Detta finns in många andra länder varför inte i Sverige?

Detta är en bok som jag helhjärtat skulle rekomendera till personer som börjar vilja ta ett grepp om sin ekonomi. Tror även att många som är duktiga inom ett enskilt område (sparsamhet, investeringar, pension) skulle ha nytta av att läsa den här boken då den ger en helhetsbild. Min bild är att många är väldigt pålästa men många gånger lite smala i sin privatekonomiska kunskap och denna bok skulle även kunna råda bot på det!  Så köp gärna boken, den är väl värd en läsning eller ännu hellre testa om ditt lokala bibliotek är intresserad av att köpa in den, på det viset kan ännu fler få läsa och ta del av denna efter dig!

 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar