Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
1 november 2017

Målsättningar faller på plats - bloggen tar "paus"..

I våras satte vi upp ett antal mål för 2017 och nu när jag tittar på dom igen så visar det sig att saker och ting börjar falla på plats även om vi inte varit så väldigt noga med att återkomma till dessa under detta ganska turbulenta år med stora förändringar. 

Det tydligaste är att vi nu får möjlighet att utnyttja vår frihet på ett annat sätt nu när vi båda är fria..några exempel på vad som pågår:

(Frihet är att slippa skrapa rutor på morgonen:-)

 • Den här veckan är det höstlov och vi är lediga tillsammans hela familjen. 
 • Fru fri håller på att omdisponera övervåningen och lär sig hur man bygger. För närvarande är det en sovallkov till sonen så att killarna kan dela på ett stort rum men också en lite större garderob och andra förändringar.
 • Källaren är i stort sett klar med hyllor och förvaring för sportutrustning kläder som inte är i säsong och övriga saker. Däremot har vi lite lådor kvar som behöver få rätt plats. 
 • Vi har sökt och fått ledigt från skolan över december-januari och det blir en resa till Mexiko med några dagars stopp i USA. I Mexiko skulle jag gissa på lika delar stadssemester där vi kan träffa familj och vänner och byliv vid Stillahavet.
 • Jag ska börja skriva en bok vilket varit en dröm nu under några år och nu ser det ut att bli av. 
 • Hjälper även en kompis med en utbildningsmodul i privatekonomi vilket är ett litet roligt sidoprojekt som också har möjlighet att påverka fler att ta ekonomiskt sunda beslut hoppas jag. 
 • Har fått chansen att föreläsa en handfull gånger det senaste halvåret och hoppas kunna gör lite mer av det nästa år. Gillar också att vara med i poddar även om jag lagt mina egna poddplaner på hyllan. 

 

Allt detta positiva sammantaget gör dock att jag inte känner att jag har samma tid för bloggen som jag haft sedan jag slutade jobba heltid för drygt 1 1/2 år sedan. Inte så att jag kommer sluta blogga men det kommer troligen att vara lite lägre aktivitet här framöver. Älskar verkligen att blogga och har en längre lista på framtida inlägg än någonsin..samtidigt inser jag att jag måste lägga det åt sidan lite om jag ska få andra saker gjorda och samtidigt fortsätta att spendera så mycket tid med familjen som var själva meningen med vår plan. Kanske ändå blir något inlägg i veckan eller varannan vecka när inspirationen blir för stark. 

Om du är ny på bloggen rekommendrar jag att du börjar här där jag har samlat något av det mer matnyttiga

 

Taggar (blogg): 
22 maj 2017

Kick off för resten av livet - skaffa er ett stort mål!

Om man vill ha utfall i livet som skiljer sig från andra så måste man ta ett steg tillbaka och fundera över vad man rent praktiskt ska göra annorlunda för att förverkliga detta. Men först behövs en dröm som är stor nog för att vara värd förändringen och tillräckligt realistisk för att förväntas lyckas. 

För vår del så satt vi på en takterass i Mexiko för 6 år sedan och vågade för första gången tänka tanken och yttra orden att vi skulle bli fria inom 10 år. Där och då hade vi bara en vag tanke om att det borde vara möjligt (vi hade ju läst att andra gjort det) och en känsla av att detta var helt rätt för oss. 

Jag tror inte att det är en händelse att detta inträffade just under en längre utlandsvistelse eftersom vi då både fick smaka på ett liv som var när nog perfekt under några månader på slutet (rätt mix av tid tillsammans och möjlighet att genomföra egna projekt). Dock tror jag inte det är nödvändigt att åka långt bort för att skapa samma sinnestäming.

Tänk dig att du avdelar en helg tillsammans med din partner. Att ni på ett vitt papper börjar skissa en framtida drömbild. Fundera inte så mycket i det här läget på exakta tider eller belopp utan mer hur skulle detta se ut. 

Hur dessa drömmar ska utformas för att vara motiverande är personligt men min känsla är att vi ofta är alldeles för dåliga på att drömma rimligt. Vad jag menar med det är att vi gärna drömmer om att vi ska bli miljardärer eller att vi ska flyga till månen och bli fotbollsproffs..men samtidigt fortsätter i samma gamla fotspår där förmögenhetsplanen heter Triss, månexpeditionen slutar med att titta på den någon enstaka kväll och drömmen om att bli fotbollsproffs skall realiseras genom att titta på Championsleague i soffan med en öl och en skål chips. 

Dessa drömmar är  för långt från vad som är realiserbart för de flesta. Därför är dom bekväma. Ingen förväntar sig att du ska bli Buffett, Fuglesang eller Ronaldo och därmed är det tryggt och enkelt att drömma om, för ingen (allra minst du själv) förväntar dig att du ska göra något för att realisera dessa nära nog omöjliga drömmar. 

Om drömmarna istället är realistiska så som "vi vill spendera ett år utomlands med barnen innan de blir stora" , "jag vill utbilda mig till sjuksköterska" eller "vi vill blir fria före 45" så är förväntan från andra och ännu viktigare oss själva att faktiskt göra något. Det är därför denna typ av drömmar som ni bör sätter ner på det där vita pappret ni har med er. 

Fokusera dock på drömmarna, börja inte detalj kolla på hur många år en utbildning tar eller exakt hur de ekonomiska förutsättningarna ser ut för att genomföra de olika målen och drömmarna. Det kommer senare! 

Har ni andra gjort denna typ av kick-off? Vad var resultatet? Skulle ni rekomendera det till andra? Ni som aldrig gjort något liknande vad tror och tänker ni, skulle det vara nyttigt? 

Taggar (blogg): 
18 maj 2017

Köpprocesser - En grill och en ryggsäck!

Inlägget nedan innehåller en affiliate länk vilket innebär att jag får en liten provition om ni handlar från det länkade företaget. Mitt buskap är dock förhoppningsvis tydligt, handla bara om du har ett tydligt behov!!

För dem som följer mig på twitter så framgår det nog att jag gillar att grilla. Dock har vi, sedan vi flyttade förra året, inte haft någon bra grill. Det framgår nog också både här och på twitter att jag gillar att vara ute och då är en ryggsäck en väldigt bra kompis där allt man behöver för en dag på språng i naturen, på biblioteket eller i stan går att få med sig.

Samtidigt vill jag ju inte springa iväg och köpa saker utan eftertanke utan jag vill vara säker på att det blir rätt. Saker kostar inte bra pengar, de tar upp tid och plats också. Om det inte är rätt saker så är det väldigt lätt att de tar upp både tid, plats och pengar utan att lämna motsvarande positiva livsstilsförbättring. Av denna anledning så lät jag det ta cirka ett år för inköp både av ryggsäck och grill så att behovet blev tydligt men också hur detta kunde lösas med bästa möjliga produkt till rimlig kostnad. 

 • För grillen ville vi ha en som var stabil, tillräckligt stor för att grilla för flera när vi har gäster men samtidigt inte så stor att man behöver slänga i 3 säckar kol bara för att få den varm. Vi kollade recensioner och priser. Sen vet man ju att grillar är säsongsvaror och ofta säljs med rabatt både på våren innan grillsäsongen börjar på allvar och på slutet av säsongen när den går mot sitt slut...vi missade chansen i slutet av förra sommaren men nu var det rabatt igen så där sparade vi ytterligare 20% vilket inte var grundförutsättningen men ändå en trevlig bonus. 
 • På samma sätt med ryggsäcken, jag hade en ryggsäck sedan tidigare som jag fått som var OK men inte mer. Den var inte så bekväm och inte heller speciellt snygg att ha med sig när man är i stan. Jag ville därför ha en lagom stor ryggsäck, tillräckligt snygg för att funka i alla lägen och med bra med fack för dator, böcker, termos etc. Valet föll här på en Fjällrävenväska som inte var det billigaste men som uppfyllde alla krav i en produkt. Därmed tror jag att kostnad per använd timme kommer bli låg. När jag väl hade bestämt mig för vilken ryggsäck det skulle bli visade det sig att Outnorth (affiliate) hade 20% rabatt på första köpet för nya kunder som signade upp på nyhetsbrevet (ännu en fördel med att handla lite och sällan...det finns nästan alltid nykundsrabatter). 
 •  

Vad är då poängen med detta? Jo att vi är alla konsumenter på något plan, det finns saker som vi vill ha eller behöver men det är viktigt att vi är noga med vad vi tar in i våra liv. Om jag hade köpt en ryggsäck direkt när jag blev fri för ett drygt år sedan så hade jag kanske varit oklar äver behovet och köpt en som inte passade och skulle då antingen gå runt med en produkt som inte fyllde behovet eller så skulle den gamla bli stående och ta upp plats samtidigt som jag spenderade mer pengar på en ny produkt. Det blev ännu tydligare när det gäller grillen,som likt de flesta produkter idag, kom som en byggsats. Det betyder att jag fick spendera större delen av en lördagförmiddag med att bygga ihop den och jag sätter så pass stort värde på min tid att när jag väl har gjort det så vill jag att den produkten ska vara i användning av mig och familjen under en lång tid. 

Trots att detta är en sparblogg så finns det alltså köp som jag är väldigt nöjd med då processen som lett fram dit varit genomtänkt. Samma typ av tänkande kan förstås med fördel tillämpas på större beslut som köp av boende och bil. 

Hur ser era köpprocesser ut? När har ni kännt att det blivit helt rätt och när har det blivit fel? Varför blev det så? 

Taggar (blogg): 
8 maj 2017

En promenadseger....

Häromveckan var jag ute på en promenad samtidigt som barnen var på träning och det var en av de första riktiga vårdagarna. Fortfarande lite kallt i luften men det hade börjat titta fram en och annan blomma efter strandpromenaden och det var härligt ljust trots sen eftermiddag på väg mot kväll. 

Eftersom detta var en vanlig promenad hade jag vanliga skor, jeans och en jacka på mig inga speciella träningskläder och även om jag gick i ganska rask takt så kunde jag uppfatta alla små vårtecken efter vägen. 

När jag gick där och filosofierade så började jag osökt fundera på vad det var som gjort att vi har uppnått nästan allt vi förutsatt oss trots att vi aldrig varit några utpräglade karrärmänniskor eller "vinnarskallar". Kom då på att vår resa mot frihet påminner väldigt mycket om en promenad. 

När man sätter upp mål på några års sikt så behöver man inte springa snabbast för att uppnå dem. Istället är hemligheten är att komma lite närmare varje dag, vecka, månad och år. Man gnetar på utan att bli svettig eller behöva någon speciell utrustning. Precis som den som promenerar dagligen kanske inte blir starkast eller snabbast i världen så blir man ändå lite bättre för varje dag och när det gäller att uppnå mål så hittar man ständigt nya små sätt att förbättra sin process för effektivitet. 

På detta sätt skulle man kunna säga att vår väg mot frihet trots att många tycker att det varit imponerande snabb och att vi "offrat" mycket varit en promenadseger! 

Taggar (blogg): 
20 april 2017

Kick-off och nya målsättningar!

Under helgen som gick hade vi kick-off vilket är något som jag och frun gör ungefär en gång i halvåret för att titta på vad vi har för mål för den närmaste tiden men även över lite längre sikt.

Det senaste året har varit lite speciellt med vår flytt men också att vi på något vis stått med ena foten i friheten och den andra kvar i arbetslivet (både ekonomiskt och praktiskt). Detta har också satt vår målsättnings strategi med årliga mål och lite mer långsiktiga mål lite ur spel och vi har istället gradvis jobbat med flytten och planerat så smått inför den dagen när frun faktiskt slutar.

Nu är dock början på det nya livet nära och det är dags att börja få lite ordning på målen igen: 

KORTSIKTIGA "PROJEKTMÅL" 2017

Hus

 • Källaren - få ordning på viktigt förvaring i ett "litet" hus 
 • Badrum - bygga ett badrum uppe (med hantverkarhjälp)
 • Måla fönster - invändigt 
 • Barnrum - få klart ett rum där killarna kan bo tillsammans, allrum med två sovallkover. 

 

Trädgård/Odling

 • Tema ta bort - stubbar, buskar etc 

 

Resa/Semester

 • Sommarledigt - 6 veckor tillsammans (mest hemma, en utbildningsvecka i Skåne + någon utflykt/stuga)
 • Vinter 17/18 - två månader i Mexiko varav 1 månad vid havet.  

 

Egna Projekt/Företag

 • Fru Fri - komma igång med blogg/instagram i augusti foto och text om projekt under hösten. Första året utan "plan" för att se vad som är roligt och fungerar.
 • Farbror Fri - fokus på podd och föreläsningar (lägre aktivitet blogg?) , kanske bok men troligen får det vänta till 2018. 

 

Bara vi två 

 • "Alla" kompisar fyller 40 i år- bra tillfälle att fira tillsammans och med vänner utan barn
 • Fira Fru Fri's födelsedag med hotellövernattning och "kick-off" som vanligt 

 

Med barnen

 • Semester tillsammans i 6 veckor (bad, cykel, skog, båt) och besök på något nöjesfält/sommarland/sagoland något som barnen snart blir för stora för. 

 

Under en lång tid har ju vårt lånsiktiga mål varit inriktat på att bli fria men nu när vi börjar närma oss det så känner vi behov av att sätta upp ett lånsiktigt mål  bortom 2017.

LÅNSIKTIGT MÅL 5 ÅR 

Den målsättningen blir att spendera ett helt år utomlands inom den närmaste 5 års perioden. Det betyder att barnen ska gå i skola i ett annat land och att vi ska etablera oss och arbeta med våra projekt från den orten. I första hand tittar vi på platser där barnen kan gå i "Svensk" skola och vi vill ha ett spansktalande land varför vi just nu sneglar på det mest uppenbara nämligen Spanien. Eftersom detta är ett långiktigt mål så kvarstår dock mycket att tänka på och planera inför detta. 

Detta var vad vi kom fram till under vår kick-off och vi är väldigt nöjda med att återigen vara på banan med riktiga mål för den närmaste framtiden och ännu mer att ha ett lite mer långsiktigt mål igen nu när friheten är säkrad. 

Var har ni för mål för detta år och långsiktigt? Vad tycker ni om våra mål?  

Taggar (blogg): 
18 april 2017

Sätta delmål på vägen mot frihet!

Häromdagen fick jag ett mail från läsaren Jim W som hade några riktigt intressanta frågeställningar som han tyckte att jag skulle ta upp på bloggen. En av dessa var hur man kan sätta delmål på vägen mot frihet. 

För många kan ju ekonomiskt oberoende vara ganska långt borta men det hindrar ju inte att man kan öka sin ekonomiska frihet med olika delmål. Dessa kan man utforma på olika sätt. Från mitt perspektiv skulle jag kunna tänka mig två typer av delmål 

 • Milstolpar - en typ av mål är milstolpar. Med detta sätt att se på mål så är slutmålet (ekonomiskt oberoende) högsta prio. Här skulle man kunna tänka sig att man firar varje gång en "årsutgift" är säkrad på kontot av de 25 som krävs för att vara helt fri. Ett annat sätt att sätta upp denna typ av mål är att dela upp budgeten i olika kategorier, tillexempel Boende, Transport, Mat, Kläder, Övrigt och sedan sätta upp målsättningar för att uppnå ett kapital som täcker var och en av dessa kategorier för resten av livet. Om man börjar med de nödvändiga kategorierna så vet man också när "livets nödtorft" är säkrad vilket kan vara ett halvtidsmål. 
 • Delprojekt mål - ett annat sätt att se på mål är som delprojekt på vägen mot det ekonomiska oberoendet. Det kan handla tillexempel om att sätta upp mål för att ta lång ledigt under vägen, betala av/köpa/bygga ett hus. Dessa målsättningar står lite mer på egna ben och leder inte alltid närmare slutmålet dock kan de i sig vara väl värda att uppnå. I vårt fall så gjorde vi detta när vi beslutade att vi ville spendera minst 6 månader i Mexiko medan barnen var små något som vi realiserade  2011. Detta bar oss inte närmare vårt slutmål men var en viktig del-leverans av vår frihet som vi inte ville avstå ifrån eller senarelägga. 

 

De två typerna av mål är inte ömsesidigt uteslutande utan kompleterar varandra. Eftersom det för de flesta som börjar från noll tar minst 5 år och ofta både 10 och 15 år att bli helt ekonomiskt oberoende även om man prioriterar detta högt så är det viktigt att fira på vägen. I vårt fall skulle jag säga att vi hade flera "projektmål" i början av vår väg då det var lång tid kvar...och sedan efter 2011 när vi såg det stora slutmålet i horisonten så har vi fokuserat mer på milstolparna för att nå dit. Med några få år kvar till frihet kan det vara  lättare att skjuta en del saker till efter det friheten utan att man känner att man senarelägger detta för länge.  

Hur har ni andra gått tillväga för att sätta mål? Vilka tips har ni?

Taggar (blogg): 
3 januari 2017

Ekonomiskt summering av 2016...

Kommer att spendera de kommande veckor här på bloggen att summera upp 2016 i olika aspekter och börja fundera och testa lite nya målsättningar inför 2017...hoppas ni följer med på resan:-)

Som jag redan sagt så var 2016 på många sätt ett väldigt bra år för oss. Visst det var inte fritt från utmaningar men det ska man inte heller tro när man har 3 barn och flyttar med familjen till en ny ort. När det gäller ekonomin så var det verkligen ett bra år och där var det dessutom färre utmaningar. 

Den enda motgången ekonomiskt var väl möjligen att vi betalat på tok för mycket skatt då flera av de utbetalningar som jag fick från min tidigare arbetsgivare skattades som "engångsbelopp" vilket innebär högsta marginalskatt detta trots att jag inte hade full lön under hela året. Detta innebär dock att 2017 troligen ger en fin skatteåterbärning då vi även gjorde en skattemässig förlust på försäljningen av vårt gamla hus. 

Trots detta överträffade vi våra högt ställda förväntningar på sparandegrad som uppgick till rundat 75% eller drygt 775 000 kr. Detta sparande inkluderar kontant sparande (410 tkr) avsättningar till tjänstepension och PPM (365 tkr). Det kontanta sparandet kom i huvudsak från lön men även passiva inkomster (utdelning, ränta och hyresintäkter) var till hjälp.  

Nytt för 2016 var att vi satte ett mål att hålla våra löpande konstnader under 22 500 kr i snitt per månad för helåret. Den som känner till vår frihetsplan vet att vi tänker oss att kunna leva på 20 000 kr efter pension och skillnaden mot denna nivå är de kostnader som Fru Fri har för pendling och kläder så länge som hon har med ett reguljärt arbete. Våra kostnader för helåret summerade 263 000 kr eller knappt 22 000 i månaden. Detta inkluderade en del flyttkostnader, en kombinerad flytt och 40-årsfest och en del dubbla kostnader i samband med flytten när vi betalade för två hus. Så på det hela taget så måste vi nog vara mycket nöjda med att vi uppnått och på marginalen överträffat detta mål. 

Börsen fotsatte ju uppåt och avkastningen på vår aktieportfölj summerade till cirka 20% eller cirka 300 tkr (inklusive utdelningar på cirka 75 tkr). Övriga passiva inkomster var hyresinktäkter på 36 tusen och ränta från SBAB  och Lendify på totalt cirka 2 000 kr. Nu är det ju betydligt högre risk att låna ut via Lendify men det är ändå intressant att se hur avkastningen på ett mindre kapital under kortare tid hos Lendify nästan matchade vad jag fick via SBAB på större belopp och betydligt längre tid. (Om du är sugen på att kolla in Lendify öppna ett konto redan idag det går bra att börja med små belopp..(Om du använder denna affiliate länk så får jag en liten slant för att fortsätta jobba på bloggen och andra projekt:-)

Per den 31/12 2016 så såg vår balansräkning ut som nedan. Rundade siffror för att visa att det är indikativa nivåer i vissa fall. Den största "svagheten" är att vi har relativt lite fritt eget kapital och det är också den kategorin som förväntas öka snabbast (500-600 tusen) över de kommande 6-7 månaderna baserat bra inkomster fram till fru fri slutar jobba. Vi har lite funderingar på hur vi ska kunna göra det första halvåret ännu lite bättre sparmässigt återkommer om det. 

    

Privat pension (IPS) och större delen av fritt eget kapital är placerat i aktier hos Nordnet (Affiliate länk) övrig pension går tyvärr inte att flytta. För den som  vill följa våra aktieaffärer i realtid finns vi på shareville som "Frivid42". 

Sammantaget är vi mycket nöjda med det ekonomiska utfallet 2016 och ser fram emot ett 2017 med forsatta framgångar och framförallt mer frihet! Hur gick det för er andra och vad ser ni fram emot under kommande år? 

Taggar (blogg): 
13 december 2016

200 dagar kvar till frihet, Fantastiska Fru Fri påbörjar sin nedräkning!!

Mitt senaste inlägg handlande lite om en del våndor och förhoppningar kring ett eventuellt nytt jobb. Jag kan nu meddela att jag inte blev erbjuden det jobbet. Först blev jag lite besviken eftersom jag såg många möjligheter men jag tror att besvikelsen bottnade mest i att jag kanske trodde att det skulle vara roligare och mer stimulerande där än vad det är i det uppdrag jag har idag. Alltså att gräset skulle vara grönare på andra sidan. 

Efter en tankevända till ser jag nu tusen gånger fler möjligheter med att bli fri! Jag känner mig nu också mest lättad att det inte blev av, det betyder ju att jag nu kan börja nedräkningen på riktigt! Idag har jag 200 dagar (ca. 120 arbetsdagar) kvar till friheten och möjligheten att fritt få välja vad jag vill göra. "Driven" är ett populärt ord i min bransch och jag är så lycklig att jag snart äntligen kommer att få vara få vara "drivande" åt mig själv och inte åt någon annan! 

Både jag och FFF känner också lättnad över att vi snart kommer att kunna leva ett mer öppet liv. Vi har ju valt att inte vara helt öppna mot vår omgivning i hur vi lever och vad vi gör så länge som jag har ett "vanligt" arbete, att jag blir fri kommer göra att den här dörren succesivt kan öppnas under nästa år och vi kommer att kunna vara mer öppna och ärliga i vår omgivning och kanske inspirera några fler på vägen. :-) 

Så nu avrundar jag till nästa inlägg och jag låter den här gamla dängan få illustrera känslan. 

Nu är det bara upploppet kvar!! 

Taggar (blogg): 
9 december 2016

Fredagsfunderingen - hur ska 2017 bli ett fantastiskt framgångsrikt år?

Det nuvarande året går mot sitt slut och även om vi har en av de bästa säsongerna framför oss innan årskiftet så börjar det bli begränsat med utrymme att göra något åt utfallet i år. Vad vi däremot kan använda 2016 till är utvärdering, vad gick bra under året och vad gick mindre bra? Vad hade vi önskat att vi gjort mindre av och vad skulle vi vilja göra mer av? En del av den utvärderingen är ekonomiskt men pengarna är inget mål i sig. Nästa år är ett oskrivet blad och det har alla möjligheter att bli det bästa året hittils...även om det självklart sedan tas ned från tronen av nästföljande år.

Denna process handlar för de flesta mest om att välja bort. Låta barnen välja ett fåtal fritidsaktiviteter, välja bort slötittandet på TV, välja bort en ny bil, båt eller en charterresa till förmån för att känna större frihet. Att skapa luft är svårare i överflödet än vad det är att fylla både det fysiska och det psykiska utrymmet med skrot. 

Det kan vara dags att fundera över en "budget" för nästa år...men det är bara en del i en större plan för hur ni vill att året ska bli. Vi sätter vanligen mål i 6-7 kategorier varav en katetori är ekonomi (mål 2016). Ekonomin är livets infrastruktur men inget mål i sig. Lite som att en väg är helt ointressant om ingen använder den för att åka mot något nytt och spännande. Nu är det läge att börja fundera på vilka äventyr som 2017 ska bjuda på. Det finns lite tid kvar att påverka och utvärdera 2016 så att nya målsättningar kan spikas under någon vacker eftermiddag sent i december eller tidigt i januari.

Hur ser det ut hos dig? Är du nöjd med 2016 så här långt och vad ska göras annorlunda för att göra 2017 ännu bättre?

Taggar (blogg): 
1 december 2016

Vad är målet för Farbror Fri?

När jag slutade jobba i vintras så kom det mycket hastigare än vad jag hade väntat mig varför jag inte hade så jättemycket planer för den första tiden. Det var egentligen ganska skönt och efter ett tag så beslutade jag att mitt första år skulle fokuser på att skriva blogg, läsa, vara ute och spendera mer tid än tidgare med barnen. Helt enkelt skulle mina aktiviteter utöver tiden med familjen vara tidsoberoende och jag har inte haft intresse av att binda upp mig på något. 

I förlängningen vill jag dock åstakomma mer. Jag brinner för att få människor att förstå hur mycket de kan göra och hur fria de kan bli om de bara tar kontroll över sitt eget liv och ekonomi. Bloggen är en del i detta men jag vill även över tid komma ut och föreläsa, hålla utbildningar, coacha med mera. För att göra detta kommer jag också ständigt utbilda mig själv genom att lyssna, läsa och titta på allt intressant som pågår inom detta och angränsande områden. Kommer troligen också sätta mig på skolbänken tidvis och kommer nog hoppa in som vikarie i skolan för att få reda på på vilken nivå barn i olika åldar är för att se om man även skulle kunna påverka dem på något vis så att de tar bättre beslut än sina föräldrar. 

Min verksamhet drivs redan idag i bolagsform och har relativt låg omsättning men även låga kostnader. Det låter högtravande men min tanke är att detta ska vara någon form av "non profit" så tillvida att det som går att dra in på sponsring, föreläsningsarvoden, blogg med mera ska återinvesteras i verksamheten. Det kan vara allt ifrån att köpa en dator och en telefon till resekostnader eller utbildningskostnader. Tanken är att ta betalt av dem som kan betala för att i vissa fall ge en del tid gratis eller väldigt billigt om tillfället känns angeläget. Det är också därför som jag har börjat ta in lite sponsring på bloggen. Jag uppmanar inte någon att köpa något de inte behöver men ber ändå mina läsare att överväga att använda mina länkar under "FFF Rekomenderar" i den mån någon ändå ska inhandlas. Vad jag än tjänar används till att bygga vidare på verksamheten och bli bättre. Det är ytterst få saker som jag kan marknadsföra utan att bli röd om kinderna av skam men några prisvärda investerings/sparprodukter och några webshopar och teleoperatörer inriktade på lågpris är sådant som jag själv använder.

I väldigt grova drag så ser det ut som så att 2017 blir ett utbildnings och utvecklings år. Troligen kan jag tänkas komma ut och föreläsa någon gång under året och hoppas även kunna sätta mig lite på skolbänken och utnyttja en möjlighet som jag just nu har att få utbildning via trygghetsrådet. Något som intresserar mig här är hur man når ut med ett budskap kring valmöjligheter i livet till personer som inte vanligen skulle läsa en ekonomiblogg eller komma på en föreläsning om "privatekonomi".  

2018 ser jag sedan att frun också är fri och därmed så kan vi förverkliga fler av våra drömmar och med större kraft. Att kanske blogga och jobba mer tillsammans är en möljighet att funder på eftersom vi har lite olika intresseområden med det gemensamt att vi gillar att göra saker med små resurser så kanske kan locka personer som inte normal skulle hamna på en privatekonomiblogg. Omvänt kanske personer som traditionell läser mycket om sparande och investeringar kunde få lite nya intryck av detta. 

Dessa tanker fortsätter att mala i mitt huvud, jag blir mer och mer övertygad om att jag verkligen brinner för att komma ut och berätta för människor om vilka fantastiska möjligheter som finns om man bara tar bort "normalitetens skygglappar" och ser bortom det vanliga. Min fördel är att jag inte behöver tjäna pengar på detta men jag behöver ha kostnadstäckning. Därför måste jag vara medveten om inkomstkällor och kostnader. Detta är dock en lärdom så god som någon då jag inte tidigare drivit egen firma och jag ser även det som en lärandeprocess. 

Vad tänker ni som läser när ni ser på dessa planer? Låter det spännande eller låter det bara svårt? Hur tror ni att ni själva och personer runt omkring er skulle ställa sig till budskapet? 

 

 

 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar