Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1338
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
16 mars 2016

Mat - hur vi äter billigt och bra!

Idag tänkte jag gå igenom hur vi lyckas hålla vår matbudget på  3 500 kr för en familj med två vuxna och tre barn (snart 8, 6 och 3 år gamla). 

Precis som med våra andra spartips så gäller det att tänka lite annorlunda kring mat för att verkligen sänka kostnaderna. För det första är vi på det klara med att restauranger inte serverar mat utan erbjuden en service så de få gånger vi äter ute så ser vi detta som ett nöje/lyx och inte som "mat". Det samma gäller olika typer av tilltugg och drycker så som lagrade ostar, vin, öl. läsk, chips med mera. Vad vi däremot inkluderar i vår matbudget är hygien och hushållsartiklar som köps på livsmedelsaffären till exempel toapapper, tvål, rengöringsmedel med mera, anlendingen till detta är att det helt enkelt är för låga kostnader för att motivera i en egen kategori.

En fullvärdig måltid utgörs av ett protein (kött, bönor,ägg), någon kolhydrat (potatis, ris, bulgur, vete, korn), grönsaker och möjligen någon sås. Att tänka i dessa termer och sedan komponera fritt istället för att tänka i väldigt specifika recept gör att man har möjligheten att på ett bättre sätt använda sig av tipsen nedan.  

Men kom till saken då, vad är era bästa spartips för mat!

 • Blanda inte ihop pris och kvalitet - det finns inget som säger att bönor, kyckling eller fläskkött är sämre än oxfilé. Det finns inget som säger att morötter eller kål är sämre än tomater. 
 • Ha en idé men inte en fast lista - det skiljer sig mycket vad som är bra i butiken från vecka till vecka så var inte för "fast" i dina vanor. Hade du tänkt dig fläskarré men det finns jättefin och prisvärd kyclking ta det istället. 
 • Handla grönsaker i säsong - när det gäller grönsaker och frukt är det uppenbart att det finns säsonger och att det är betydligt billigare när grönsakerna och frukten är i säsong och det är också då kvalitet och smak är allra bäst. Frysta grönsaker, kål, morötter är jättemycket bättre och billigare på vintern än vattninga tomater och paprika. På sommaren kan tomater och paprika vara underbart gott. Apelsiner är sagolikt goda och billiga på vintern men vansinnigt tråkiga och dyra på sommaren och så vidare.  
 • Kött och fisk säsong - det kan tyckas konstigt men det finns säsongen även för kött och fisk. Vissa bitar som passar på grillen blir dyra till sommaren men är billiga på vintern och våren. Köp och lägg i frysen! Fläskkött (utom skinka) är jättebilligt före jul då alla grisar ska slaktas men efterfrågan främst är efter skinka. Efter jul är dock skinkan jättebillig istället. Sill och Lax är ofta billigt inför högtiderna och laxen håller länge i frysen och sill har lång hållbarhet i kyl. Det finns säsonger när mycket strömming finns i butik till bra priser och så vidare. 
 • Direkt från producent - Kanske finns det en bonde i din närhet som säljer kött eller andra produkter direkt till konsument. Då får du möjlighet att köpa djur som du vet hur de har haft det, stödjer det lokala näringslivet och får ofta ett hyfsat pris eftersom du skippar mellanhänder. Man behöver dock en stor frys eftersom detta ofta är villkorat på att man köper helt-, halvt- eller kvartsdjur.
 • Bröd eller luft? -  det bästa är att baka sitt eget bröd men om man ändå köper på butik var uppmärksam på vad du får. Många "luftiga" jättelimpor ser billiga ut i butiken men varför ska man köpa luft som är gratis att andas? Vi har ett litet bageri i närheten av där vi bor som säljer jättebra mörkt bröd, ofta har de gårdagsbröd billigt vilket är gott i många dagar...och jag glädjer mig varje gång åt att andra tycks helt ointresserada av att spara pengar. 
 • Kort datum - många butiker säljer det som närmar sig bäst före datum med lägre pris. Vissa saker har mycket längre hållbarhet än vad som står på förpackningen och andra saker håller länge i frysen. Man kan också låta sig inspiereras av dessa produkter och göra en meny kring något man hittat just den dagen. (För skafferi varor kan det även vara värt att kolla in matsmart.se)
 • Stortskafferi, Stor frys, liten kyl - en stor enledning till att matkostnaderna blir höga för många tror jag är panik/spontan handling. "Vi har inget hemma" samtidigt så bidrar ett välfyllt kylskål med färskvaror ofta till svinn. Vi har två skafferier samt en stor och en liten frys samt ett litet kylskåp. Vi har massor med konserver, torrvaror och frysvaror hemma så att det alltid går att svänga ihop något utan att gå till butiken samtidigt som vi har begränsat med färska varor i kylen (mer nedan) 
 • Lär dig priser och köp i bulk - lär dig prisnivåer så att du vet om något är billigt på riktigt och köp då mycket som du har plats för och gör av med innan det blir dåligt. Helkyckling 40 kr kilot, billigt eller normalpris? Krossade tomater 5 kr burken billigt? Potatis 5 kr kilot...billigt eller dyrt? Tror du förstår galoppen. 
 • Var kreativ och låt inget gå till spillo - den dyraste maten är den som inte äts upp, därför är det viktigt att vara kreativ och se till att inget (eller mer realistiskt mycket lite) går till spillo. Mitt tips här är att ha en liten kyl och veta exakt vad som finns i den. Minst en gång i veckan äta "vad huset förmår" det vill säga diverse rester som inte räcker till en hel måltid. Vanligen är vårt kylskåp nästan helt tomt nån gång varannan vecka så när som på några burkar sylt/marmelad och senap/ketschup och andra varor som håller länge. På så sätt äter vi upp även de där grönsakerna som vi inte riktigt vet vad vi ska göra med...och vi hittar på nått med "gräddslatten" som blev över från helgen. 
 • Pris är inte allt - man måste äta bra och närigsrikt för att kunna fungera och det är också då man når bra reslutat det är till exempel lättare att sätta en intrikat frihetsplan i verket på mätt mage. Vi skulle kunna klara maten på ännu mindre pengar men vi har valt att istället försöka opitmera på denna nivå där vi får en närmingsrik och bra mat för en rimligt låg konstnad.
 •  

Hade jag något nytt att komma med? Vilka är dina bästa tips? Vad tycker du att vi missar?  

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (1)

Taggar