Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1371
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
9 juni 2017

Fredagsfunderingen - att få med sambon på frihetsresan?

Under förra veckan fick som tidigare sagt möjligheten att träffa ett gäng av bloggens läsare då jag fick en "fri" dag i stockholm på torsdagen innan inspelningen av pratapegar på fredag morgon. 

Under dessa samtal så pratades mycket frihet ur ett filosofiskt perspektiv men även en del kring det rent faktiska kapitalet som krävs om man vill vara ekonomiskt oberoende och hur pengarna kan placeras etc. 

En diskussion som kom upp i snart sagt varje samtal (och även senare via mail efter min medverkan i podden) är hur man får med sig sin partner (man, fru, sambo) på frihetsresan om dom inte riktigt ser på detta på samma vis. Flera sa att du är så lyckligt lottad som har en fru som tänker lika som du. Visst är jag lyckligt lottat men vi har också utvecklats tillsammans och utvecklats åt samma håll från ganska slösaktiga till normalsparsamma till så kallade extremsparare över ett antal år genom att sätta gemensamma mål och stöta och blöta dessa tankar. 

Vad jag förstod från dessa samtal så fanns det i huvudsak två anledningar till att en partner inte riktigt är med på tankarna och svaren på hur man ska göra för att få med sig en motvillig partner är därför också olika:

  • Partnern tror inte det är möjligt - detta tror jag handlar om att det finns väldigt få exempel på "vanligt folk" som blivit fria och därför tror partnern att det inte är möjligt att bli fri (annat än möjligen några få år före ordnarie pensionsålder). I detta fall tror jag att det bästa sättet är att få partnern att lyssna på poddar, läsa bloggar och artiklar om andra som faktiskt gjort resan och tagit steget. Om det sedan är en podd som pratapengar (kapital och sparande) eller andra sätt (alternativa livsstilar) som är mest motiverande beror nog på personlighet. 
  • Partnern är inte lika intresserad - vilket lät som om det har mer att göra med att partnern har roligt på sitt jobb eller ser det som ett kall. I detta fall så tänker jag att det kanske går att hitta en kompromiss. Personligen tror jag att det är svårt att fungera i längden som par om en "går hemma" medan den andra jobbar. Anledningen till detta är att det så lätt blir att man lever i helt olika världar och därmed slutar förstå varandra. Livet som fri "hemma" är lika lite fritt från utmaningar som livet med ett jobb och om man under en lång tid lever helt olika liv så tror i varje fall jag att det med tiden kan bli mycket svårt att hålla ihop.  Kanske kan båda gå ner i tid men den ena partnern mer än den andra? Kanske kan man ha en gemensam frihetsplan men den ena partnern som är mest intreserad går lite tidigare men det finns ett "slutdatum" för när båda ska gå? Det gäller ju också att ha en diskussion om vad livet som fri faktiskt är tänkt att innehålla, skulle tro att det på ytan låter som en "lathetsplan" men är än mer övertygad efter förra veckans möten att det är en plan som handlar om att förverkliga större saker än att "jobba" detta kan vara bra att verkligen diskutera med sin partner grundligt så att man har samma syn...kan ju hända att partnern tänker att "jag vill inte sitta hemma å va ledig dag ut och dag in" medan du tänker "tänk alla spännande saker som vi skulle kunna göra om vi bara hade mer tid". Se till att verkligen prata med varandra så att ni inte sitter å har förutfattade meningar om vad den andra tycker och tänker...det kan faktiskt hända att du har helt fel!

Relaterat till dessa tankar ovan är också den lärdom som vi tagit under vår väg mot  frihet nämligen att det är viktigt att ta sig tid tillsammans och fundera på gemensamma mål..en kick off för resten av livet helt enkelt

Eller vad tror ni? Vad har ni andra för tips? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (13)

Taggar