Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1359
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
25 maj 2017

Jag är en hycklare!

Igår släppte Patrik Andersson som driver podden Andra Sätt ett nytt avsnitt med rubriken "En Hycklare". Diskussionen tog avstamp i ett uttrycket "100% jesus" som Patrik ofta använder som analogi för det krav som ställs på dem som vill leva lite annorlunda. Miljövännen som ibland sköljer disk under rinnande vatten eller "vänster människan" som bor i bostadsrätt är några av Patriks återkommande exempel. Lyssna gärna på avsnittet som du finner här på downshift.se eller i din podcatcher.  

Avsnittet handlar om mycket annat men det är en relativt stor del som diskuterar min medverkan i det förra avsnittet. Det är framförallt den politiska hemvisten för denna typ av tankar som jag funderar över. De förespråkare för enklare liv som jag tänker på bland ekonomibloggarna är framförall Miljonärinnan30, Onkel Toms stuga, Utdelningsseglaren och undertecknad. Jag uppfattar att vi alla ifrågasätter marknadsekonmins avarter men jag uppfattar inte att någon av oss är "vänster". 

Ska dock inte tala för de andra men själv ser jag mig som politiskt "höger/liberal" men det hindrar mig inte från att se problem med och fundera över den nuvarande formen av kapitalism. I grunden har jag en tro på människans inneboende skapandekraft och entreprenörskap i en vidare bemärkelse än att "bara" starta bolag. Jag tror att de två livsmedelshandlarna eller restaurangerna på en mindre ort båda blir bättre av att de har konkurrens. Samtidigt ser jag baksidorna på den nuvarande formen av marknadsekonomi. Rovdrift på naturresurser är en del men även den aggressiva marknadsföringen av produkter som ingen egentligen behöver eller etableringen av ett generiskt Starbuckscafé i hörnet på varje gata i alla större städer i hela världen. Att vissa globala storföretag får stor dominans på en marknad tycker jag rimmar ganska illa med klassisk liberalism och marknadsekonomi. 

Vi utmanar detta men inser också att vi inte är perfekta. Detta har jag beskrivit flera tidigare inlägg bland annat detta där jag beskriver vår "halv-mazarin metod". 

Hur ser ni på detta? Är downshifting och ifrågasättande av det nuvarande systemet något som är vänster? Är det inte en liberal tanke att leva på andra sätt?

Taggar (blogg): 
26 mars 2017

Podd tips - Andra sätt!

För lite sedan fick jag tips av en kompis om en podd som heter "Andra sätt" vilken drivs av Patrik Andersson som åker runt och intervjuar personer som valt att leva livet på lite annorlunda sätt.

Människorna han träffar är en väldigt hetrogen grupp med fritänkare och det är allt ifrån pressen i arbetslivet, viljan att göra något annat, viljan att rädda världen eller helt enkelt bara en känsla av att konformitetens kostym sitter lite för trångt som drivit dessa människor.  

Bredden i människoöden är stor från framgångsrika karriärister som känner behovet av att göra något nytt till studenter som flyttat ut på landet direkt efter skolan, byggt en vagn och lever på väldigt lite men med stor frihet. Jag har nu under ett par veckor lyssnat på alla 29 avsnitten och även om man ju självklart har sina favoriter så har inte ett enda varit ointressant.  

Intressanat för den här bloggens läsare är nog också att det i snart sagt varje poddavsnitt kommer en diskussion kring hur ett liv med mindre utgifter är ett friare liv då man kan göra lite som man vill så länge som man inte har kravet på att dra in stora summor pengar varje månad. Om detta sedan är att jobba som frilans, snickare, vårdbiträde, starta eget...eller leva på ett kapital innarbetat tidigare så är det sparsamhet och "gör det själv" som möjliggör i stort sett alla dessa olika liv som beskrivs. 

Podden hittar du i din poddcatcher eller via webplatsen downshift.se väl värt en lyssning för dig som vill göra saker annorlunda och behöver inspiration. 

Jag swishar nu! Patrik Andersson driver den här podden utan vinstsyfte men ber om hjälp från sina lyssnare via insättning på swish 123 029 63 43 eller bankgiro 817-3072.  

Blog Archive

Blog Archive
2018 (8)

Taggar