Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
26 april 2016

Kommunikation och underhållning - obegränsat under 1000-lappen?

Börjar märka att jag tjatar om det med det här är också ett sånt där område som kan kosta hur mycket eller hur lite som helst. Om du envisas med att ha fast telefoni hemma, paralellt med nya iPhones och "stora abonnemang" till hela familjen, omfattande kanalpaket på tv'n, snabbaste bredbandet och flera streaming tjänster paralellt kan denna kostnadspost lätt dra iväg på flera tusenlappar i månaden. Hos oss slutar den istället på under 900 kr i månaden.

Så här gör vi:

  • TV-licensen betalar vi precis som alla andra och den skulle väl kanske egentligen inte komma i denna kategori utan kanske ligga som en skatt istället? Hur som helst slutar det på en kostnad på cirka 180 kr i månaden.
  • Förutom det fasta TV-utbudet så lånar vi barnfilmer på biblioteket och så har vi en streamingtjänst åt gången (senaste året har vi alternerat mellan Netflix och Viaplay..). Att bara ha en tjänst åt gången bidrar till flera saker. 1. Det blir billigare 2. Vi hinner ta del av innehållet 3. Barnen blir glada när vi byter då de får ett helt "nytt" bibliotek av filmer 4. Vi får några gratismånder då och då när en leverantör vill locka tillbaka oss. Det senaste året har vi betalat 800 kr för ett helt år av obegränsad underhållning. Total kostnad per månad 70 kr.
  • Där vi bor har vi inte så mycket att välja på när det gäller bredband så det vi har är ett abonemang via Telia som går på 370:- i månaden (då ingår spotify) och som inte är så där väldigt snabbt. Tyvärr finns det inte så mycket annat att välja på just här men där kan det bli förändring när vi flyttar något som vi kommer utreda till hösten. 
  • Vi har sagt upp vårt fasta telefonabonemang. Vi har varsitt mobilabonemang som kostar 99 kr i månaden inklusive 60 fria samtal och 2 gb surf . I mitt fall brukar räkningen sluta på just 99 kr medan för frun så brukar det bli någon 50 lapp mer då hon befinner sig utanför hemmet mer och därför ibland får slut på surfpotten. Total kostnad per månad 250 kr.

 

Som ni ser ovan så har vi inte någon maxialt sparsam nivå. Visst vi skulle kunna leva utan både Spotify och Netflix och bredbandet är lite dyrt (åtminstone för hastigheten vi får) men trots allt i stort sett obegränsad kommunikation och underhållning för 870 kronor i månaden. Våra TV-aparater, datorer, telefoner med mera köper vi kontant och behåller länge. Mer om detta i ett kommande sparinlägg om "prylar och elektronik".  

Hur står sig de här kostnaderna mot er nivå? Kan ni se var skillnaderna ligger? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar