
Mina Länkar
Blog Archive
- Svårt att sälja huset och bokföring enligt försiktighetsprincipen...
- Lästips för hängmattan - Fartblinda!
- Inför #uppesittarkväll - hur ser portföljen ut just nu?
- Dags att fylla på portföljen - vad köper du denna månad?
Taggar
Other

Farbror Fri flyttar till en enkelboning!
Efter nästan 3 år här på tradevenue så är jag redo för en ny fas vilket innebär att jag kommer börja blogga tillsammans med min kära fru på vår gemensamma blogg enkelboning.com. Jag vill passa på att tacka tradevenue för ett gott samarbete under dessa år. Det innehåll som finns på den här bloggen kommer finnas kvar under överskådlig framtid för den som vill fortsätta läsa.
Vår bok finns nu att köpa hos alla bokhandlare och hos Pug Förlag (där du kan köpa signerade exemplar).
Vi ses på enkelboning!
Då går ytterligare ett år till ända svårt att förstå att det är nästan 3 år sedan jag gjorde min sista dag som vanlig anställd (den sista januari 2016). Året som gick har varit väldigt händelserikt. Det började på en strand i Mexiko där vi spenderade två månader förra vintern, på vägen hem stannade vi ett par dagar i Los Angeles och besökte bland annat tivolit på Santa Monica Pier något som barnen tyckte var superkul . Det enda vi var rädda för under den resan var att vi missade hela skidsäsongen på hemmaplan men när vi kom hem så var det till den mest fantastiska vintern på många år. Vi fick två månader när det kändes som om nästan varanna dag spenderades i backen och dagarna där emellan ute i naturen på andra vis tillexempel med spark nere vid sjön. Jag spenderade också en del tid inne på biblioteket med att skriva på vår bok. (Som nu är klar och som du kan vinna nedan!!)
(Ett urval av bilder som väl beskriver det som hänt under året som gått)
Så kom våren, isen lossnade och ganska snabbt hade vi nästan sommartemperaturer. I maj hade vi vårt första kickoff för året och då testade vi att vandra till Tällberg som ligger cirka 1,5 mil från Leksand för att övernatta och äta gott där och vandra tillbaka nästa dag. En härlig upplevelse som vi troligen kommer göra igen. Under försommaren åket jag ner och besökte Anders Gustafsson (Onkeltomsstuga.se) med familj i småland där vi hade ett par jätterolilga dagar med hårt arbete och massor av spännande samtal. Vi avslutade med en träff med en stor grupp frihetsintresserade personer som kom till gården och vi pratade hela eftermiddagen, kvällen och halva natten! Fantastiskt trevligt var det!!
Sommaren var ju helt otrolig vädermässigt och vi hann med både att vara väldigt mycket hemma och en resa söderöver (Göteborg och Halland) och en norröver (Hälsningland och Högakusten). Det blev mycket bad, en del utflykter, sonen fick vara "Batboy" när Leksands Baseball vann SM och alla tre barnen hjälpte mig att såga ved..bara några av de roliga saker som hände. Vi byggde även om vår förstubro med i huvudsak återbrukat material något som jag vi var väldigt nöjda med inte minst då vi hela tiden kämpade mot min tumme mitt i handen...en tuff fiende:-)
Hur fin sommaren än är kommer tids nog hösten och den var också i stora delar vacker (även om November var lite grå måste även jag som normalt är väldigt posivit tillstå). Vi hade även vår andra kick-off denna gång i en stuga i älvdalen något som fru fri beskrivit på sin blogg. Under hösten hamnade vi i ett litet vakum med våra olika arbetsuppgifter då boken låg på vänt inför utgivning som vi flyttade till tidigt 2019. Jag tog tillfället i akt att göra små utflykter med dottern som är hemma från förskolan 2 dagar i veckan och det är fantastiskt vad som kan hända när man upplever världen i en 5-årings takt. Vi har också båda testat på att jobba som vikarier i skolan något som vi nog kommer göra lite mer av framöver, hur mycket och i vilken form får dock framtidet utvisa. Vi hade även en liten matutmaning i November för att vi behövde det. När december kom blev det lite mer intensiv igen och vi åkte till Göteborg för jättekul föreläsning i Angered och några intressanta möten med likasinnade. Vi färdigställde tillsammans med förlaget boken under ett par intensiva veckor den är nu har åkt iväg för att tryckas upp. Nu har även vintern kommit och idag när jag sitter och skriver detta är det den 3:e skiddagen för den här säsongen och vi ser fram emot många fler.
Ekonomiskt har vi i år gjort av med lite mer pengar än vårt budgeterade normalår, (cirka 260 tkr jmfört med budget på 240 tkr) det är framförallt planerade renoveringar på huset som dragit upp kostnaden och det var förväntat. Våra aktieportföljer har haft en negativ totalavkastning (ca -5% ) för under året men i enlighet med vår strategi så sålde vi av en del aktier i somras när börsen gick upp kraftigt och flera innehav passerade sina målnivåer. Vi har nu cirka 1,5 års utgifter på bankkonto och ytterligare cirka 1 år placerade utanför börsen hos Lendify. Kombinerat med förväntade utdelningar, hyresintäkter och räntor betyder det att vi kan vänta mer än 3 år innan vi kan komma att behöva sälja lite aktier igen för att fylla på likvidkontot vilket känns bra när börsen är lite skakig för tillfället. En mer detaljerad genomgång av ekonomin kommer i vanlig ordning vid ett senare tillfälle.
Å så sist men inte minst lite nyheter inför 2019:
Vinn boken: Vårt förlag har beslutat att lotta ut 3 signerade ex av boken för dem som registerar sig på den här länken.
Farbror Fri Flyttar: I och med att boken kommer känner vi att det är dags för något nytt. Dett innebär att jag kommer flytta härifrån och börja blogga tillsammans med fru fri på Enkelboning.se. Exakt hur och när flytten sker återstår att se men jag vill passa på att tacka tradevenue för våra snart tre år tillsammans, vi skiljs som vänner och det material som finns här kommer finnas kvar för den som vill gräva i historien.
Nu ser vi fram emot ett nytt och gått 2019 som blir lika roligt och spännande som 2018! Vi ses nästa år!
Nu har jag snart varit fri i tre år. Tiden har gått snabbt och mycket har förändrats. Under det första året så flyttade vi och det var mycket att fixa kring det. Jag hade också behovet av att "vara på semester" så även om jag skrev en hel del på bloggen så kände jag inget direkt behov av att göra något annat utöver att ta hand om barnen och huset. Bör också tillägga att under de första 18 månaderna jobbade fru friheltid vilket gjorde att min roll i mångt och mycket var som hemma-man vilket jag gillade på många sätt.
Sedan cirka ett och ett halvt år tillbaka är vi båda fria och det första halvåret förra hösten började vi så smått hitta formerna för det nya livet med mer tid för både barn och självvalt arbete. Sen åkte vi ett par månader till Mexiko på en länge planerad familjesemester varefter våren lades på att skriva på vår bok som ska publiceras i jaunuari. Nu till hösten tog vi beslutet att vår dotter som går sista året på förskolan ska gå endast sina 15-timmar och att vi ska spendera mer tid med henne innan hon börjar skolan nästa år.
(En 10-åring med fri sikt mot framtiden?)
Vi har under denna tid funderat en del kring prioriteringar och insett att just i den fasen som vi befinner oss i nu så ska barn och hem/hus gå före det mesta andra och olika övriga engagemang blir mar av typen "påhugg" som på det stora hela får anpassa sig till det prioriterade. Vi inser helt enkelt att vi redan om mindre än ett år kommer ha tre barn som är bundna av skolan. Vi inser också att om några ytterligare år inte längre kommer ha några små barn som är beroende av att vi är hemma när de kommer hem från skolan för att klara sig. Vi kommer självklart även när de blir äldre vilja ha en massa tid med barnen men vi märker ju nu vilken skillnade det är mellan vår 10-åring som på många sätt klarar sig själv och år 5-åring som forfarande faktiskt behöver oss till mycket praktiskt.
När boken väl är publicerad känner jag också att jag skulle ha lite mer tid att ägna åt något som skulle kunna likna arbete. Just nu är det svårt att se exakt vad et skulle bli men jag har kostaterat att det gärna går uppfylla tre kriterier nämligen att det är:
- Flexibelt
- Meningsfullt
- Lönsamt
Jaha säger kanske vän av ordning....det vill väl alla som jobbar och varför ska det vara "lönsamt"? Ska försöka förklara hur jag tror att det perfekta perfekta arbetet skulle se ut och hur det skiljer sig från ett vanligt "jobb". En stor del av förklaringen ligger i ordningen ovan. Eftersom vår prio ligger på familjen och barnen så bör ett bra arbete vara flexibelt i första hand, det vill säga vi vill inte binda upp oss under långa tidsperioder vid fasta tider varje vecka (utanför barnans skoltider) då detta begränsar vår flexibilitet. Att arbetet som vi gör är meningfull gör det ju enklare att motivera sig och ett kvitto på detta är ju insatsen i sig men ockå det faktum att någon är beredd att betala för insatsen. Att skriva blogg och bok har uppfyllt framförallt kriteriet kring flexibilitet, att föreläsa känns meningsfullt men binder inte sällan up tid utanför vanlig skoltid vilket gör att jag får prioritera när det är värt att göra detta. Fru fri har även skapat en del inredningsprodukter av återvunnet material som hon säljer bland annat på marknad eller via webben. Allt vi har gjort under dessa år som kan räknas som "arbete" har inte varit lönsamt men aktiviteterna har tillsammans gått ihop och det finns till och med ett litet kapital i vår firma som kvitto på att vi gjort något menigsfullt som har ett värde för någon. De pengar som vi tjänat efter direkta kostnader och skatt har vi låtit stå kvar i firman och dessa kan bli basen för något framtida projekt men kommer inte in i vår privata ekonomi där vi lever på kapitalet enligt plan.
(Efter att ha smakat på friheten ett par år så tänker jag att arbete i någon form troligen kommer vara en del av mitt liv så länge jag lever men jag kommer aldrig mer ta ett vanligt 8-17 jobb...om jag var tvungen skulle det nog se ut ungefär som i videon ovan, från den utomordentliga filmen American Beauty:-)
Förutom de aktiviteter som nämns ovan har även testat att hoppa in lite i skolan. Det är inte lika flexibelt som våra andra aktiviteter men eftersom vi ändå är bundna av barnens skoltider och terminer så funkar det rätt bra ur detta perspektiv. Det känns också meningsfullt att kunna fylla en plats när någon är sjuk eller borta av andra skäl så att eleverna inte går miste om sin utbildning. Tycker också att det är lite magiskt att få betalt för några timmar på detta sätt...även om det inte är så välbetalt. En reflektion som jag gör gällande detta är att jag gärna jobbar 10 timmar i veckan och få en eller ett par hundra i timmen men att jag aldrig skulle vilja jobba heltid (under mer än en mycket begränsad tid) ens om jag fick fakturera det dubbla, trippla eller fyrdubbla då detta skulle inskränka mig för mycket. Återigen ett tecken på att vi värderar flexibiliteten väldigt högt och att lönsamhet är mer av en positiv bieffekt när man gör något meningsfullt. En annan aspekt med att jobba extra när man egentligen inte behöver pengarna är ju att sparandegraden blir 100%:-)
Hur tänker ni kring detta? Ni som är fria hur ser era perfekta arbeten/sysselsättningar ut? Ni som satsar på att bli fria hur tänkar ni att tiden ska se ut där efter?
Stäng konsumtionsluckan!
I den konsumtionsdrivna kulturen som vi lever i är det väldigt lätt att tro att alla problem som uppkommer ska lösas med ett köp. Även om familjen fri lagt om vår syn på konsumtion väldigt mycket på senare år så är vi på intet sätt immuna mot denna typ av lösningar. Samtidigt är det svårt att se att man skulle kunna gå genom hela livet utan att köpa en enda sak. Det är inte heller vår önskan att gå "off grid" och bosätta oss i ett torp i skogen och bli självförsörjande. Kanske testas "köpreflexen" lite extra nu inför jul hos många? För vår del har vi sedan länge tagit bort alla julklappar mellan vuxna och barnen får bara ett begränsat antal. Det är dock på många områden även under resten av året som man gärna faller dit.
Det finns massor av exempel på hur den här "köpreflexen" påverka även oss. tillexempel:
- Vi kan fundera på att köpa en ny hylla till källaren när det vi egentligen borde göra är att gå igenom alla grejer,
- Vi kan tänka "vi köper väl en flaska vin" när vi blir bortbjudan trots att det är både trevligare och roligare att baka något själv eller ta med något annat hemmagjort,
- eller när maten ska lagas är det lättare att köpa en falukorv på vägen hem istället för att räkna ut vad vi ska göra med de där grytbitarna i frysen som vi köpte för ett par månader sedan.
Ett sätt som vi använder oss av för att mota impulsen att köpa är att införa olika typer av frivilliga begränsingar på oss själva.
- För närvarande har vi tillexempel beslutat att vi inte ska köpa några nya inredningsgrejer, färg, tapeter, verktyg, material, möbler etc. Vi har nämligen en del pågående ej färdigställda projekt och dessutom finns det fortfarande en del att göra när det gäller att organisera och rensa i de saker vi redan har. Dessa saker kräver dock en viss insats från vår sida och då är det ibland lättare att köpa någon ny lite grej för att åstakomma förändring. För att motverka detta beteende och för att tydliggöra för oss själva så har vi då alltså bestämt att "konsumtionsluckan" för inredning ska förbli stängd under en tid.
- Vi har ju även en pågånde matutmaning som vi påbörjade i November men som kommer fortsätta i december. När det gäller mat kan vi inte sätta denna till noll och forfarande äta gott, närigsrikt och på ett sätt som accepteras av hela familjen och därför väljer vi att ha en begränsad men tight budget på 50 kr om dagen (jämfört med 130 kr om dagen normalt). I november så klarade vi detta med nöd och näppe (sammanställning här). Även här är det ju så att det kanske ibland är enklare att köpa något på butiken på vägen förbi..än att komma på vad man ska göra av de där grejerna som finns i frysen/skafferiet.
För egen del tycker jag att dessa tillfälliga begränsingar och experiment fungerar utmärkt för att göra våra egna beteenden synliga. Det handlar inte om att slå på sig själv om man "misslyckas" utan titta på sitt beteende och fundera på varför det blev så? Vad är det för belöning jag får av att gå på den enkla lösningen att köpa istället för den lite mer komplexa att ta vara på det jag har och göra själv?
Vilka olika metoder har ni för att ståemot "köpreflexen"? Brukar ni göra några experiment eller utmaningar för att testa er själva?
Mina bloggfavoriter denna vecka! Vilka är dina bästa tips?
Under de senaste åren har faktiskt min konsumtion av bloggar gått ner. Jag pendlar inte längre, sitter sällan på långa tåg eller flygresor och sitter inte heller på kontor hela dagarna. Det har helt enkelt blivit svårare att finna tiden att läsa. Istället lyssnar jag väldigt mycket på radio och poddar vilka jag kan ha med mig i öronen medan jag gör annat.
Nu har jag trots detta läst två inlägg som jag tycke är väldigt läsvärda och som jag inte tycker någon av er bör missa:
Det första är FIRE rörelsens kultledare Mr Money Mustache som skrivit en del kring att kunna sluta jobba med en fast summa. Hur många har en del extrainkomster efter sin "pension" men hur detta inte ska blandas ihop med det faktum att man faktiskt med stor säkerhet kan sluta jobba med ett begränsat kapital. Inlägget "How to Retire on a fixed Chunk of Money" hittar du här. Den innehåller en del grafer och uträkningar men den viktigaste poängen tycker jag sammanfattas i dessa punkter nedan som handlar om vad som händer om hela världen går åt helvete:
Lite hur vi modulerat kring vårt kapital och tidiga pension hittar du i dessa 5 inlägg som jag publicerade i samband med att fru fri slutade i mitten av 2017. Många av resonemangen stämmer rätt bra överens med de slutsatser som MMM drar i sitt inlägg som tillexempel pension vs. aktier och övriga besparingar. MMM´s uträkningar utgår från en amerikansk kontext men är änåd inte helt olik våra slutsatser.
Det andra inlägget är skrivet av Anders "Onkel Tom" Gustafsson och berör det faktum att de "problem/utmaningar" som hans familj kännt av sedan de slog sig fria från förvärvsarbetsts bojor och flyttade ut på gården har väldigt lite att göra med brist på pengar. Just detta att alla problem ska lösas med mer pengar är en grov missuppfattning som är vida spridd i hela samhället och hur många gånger vi än ser att det går fel så verkar vi ändå inte fatta. Därför tycker jag att Anders inlägg är obligatoriskt läsning. Inlägget som heter "Hur mycket mer pengar hade vi behövt för att har skulle bli perfekt"? hittar du här! Anders skrev också ett bra inlägg om att vara kreativ producent eller aktiv konsument vilket är läsvärt och på många vis relaterar till det första i att allt inte ska lösas med pengar.
Detta är något av det som jag läst och som fått igång min hjärna densenaste veckan! Vilka är dina bästa tips?