Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1365
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
3 februari 2017

Fredagsfunderingen - Temaveckor #krossabudgeten..vad tycker ni?

Det verkar som om lite nya läsare hittar hit till bloggen och jag funderar därför på om jag ska köra några temaveckor kring hur man effektviserar inom olika områden som brukar utgöra den största delen av en hushållsbudget. Jag har tidigare skrivit om det mesta men nu menar jag lite djupare kring varje ämne och allt från filosofi till strategi och praktiska exempel kring hur vi har tänkt. En sådan temavecka skulle kunna avslutas med en Fredagsfundering när vi gemensamt diskuterar vad som kan göras inom dessa områden genom att vara lite mer medveten. Tror också att detta kan slå hål på myten att vi som är så kallade Extremsparare skulle leva asketiska liv och sätta ljuset på det omåttliga slöseri som förekommer i vårt samhälle till ingen annan nytta än smutsigare natur och stress över pengar. 

De grundläggande förutsättningarna för allt vi gör är att:

  1. Frihet från nödvändigheten att jobba för pengar har högre värde än alla materiella ägodelar (förutom det som krävs för ett tryggt och hyggligt bekvämt liv).
  2. Det är inget fel på arbete i sig, men arbete som frikopplas från ekonomiskt nödvändighet är bättre.
  3. Det är onödigt att göra av med mer pengar eller andra resurser för att utföra något som går att göra mer effektivt.  

Av dessa anledningar kommer varje månatlig utgift mätas mot den så kallade 4% regeln (beskrivs bland annat här) som säger att för att vara ekonomiskt oberoende så behöver man 25 ggr de årliga utgifterna eller 300 ggr de månatliga utgifterna investerade. En utgift för mobiltelefon på 500 kr i månaden motsvarar alltså att man behöver ett kaptal på 500 * 300 = 150 000 kr för att bibehålla den nivån på konsumtion. Utelunch 20 ggr i månaden a 90 kr = 1 800 kr * 300 = 540 000 kr i kapital. Om vi är överens om att frihet från kravet att jobba för pengar har ett högt värde så ser vi också att vi behöver fundera både en och två gånger kring dessa kostnader. 

De områden (nedan) som jag tänkt gå igenom utgör troligen minst 90% av de flesta människors utgifter, av dessa är en del nödvändigt så till vida att man behöver boende, transport, mat och kläder för att leva. Däremot är det allmänrådande sättet att lösa dessa grundläggande problem så inneffektivt och att komma ner till "den nödvändiga utgiftsnivån" verkar vara svårare än vad man först skulle kunna tro.

Följande områden tänker jag att det skulle kunna bli till teman:  

  • Boende och transport (lägger samman dessa då jag menar att transportkostnader är väldigt beroende av hur vi väljer att bo)
  • Mat och restaurang (Restauranger säljer service..inte mat)
  • Kläder, elektronik och övrig (delvis nödvändigt..men kan också bli superdyrt)
  • Resor, semester, boende i annat land (vi vill väl alla uppleva världen?)  
  • Fritid och underhållning (Välja och välja bort)

Vad tycker ni skulle detta vara intressant att behandla över några veckor under våren? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (11)

Taggar