Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
8 april 2017

Utveckla genom att avveckla!

I söndags morse gick vi ut i trädgården och möttes av vårsolen med spade i handen. Uppdrag att återskapa vad som genom de senaste åren blivit en nästan helt överväxt stenbelagd gång mellan huset och parkeringen. 

Jag har ju tidigare berättat att vi har olika planer för att utveckla vårt hus och trädgård men att vi tar det i långsam takt för att det ska bli rätt och för att vi inte heller vill läga ner onödiga pengar eller riva ut sådant som faktist är funktionellt.  Vi är dock inte heller imuna mot konsumismens lockrop och när vi stod där på trappen på morgonen så började vi genast prata om vad vi skulle göra kring trappen...bygga en ny trapp..större..skulle vi lägga sten runtom eller skulle vi kanske bygga ett trädäck? Hur som helt inget av detta skulle hända just den dagen och vi började jobba med projektet för dagen. 

Med barnen springande kring benen och kompisar/kusiner till dem som kom och gick..men också hjälp från svärföräldrarna  så hade vi när det blev middagstid åter igen skottat fram den 15 meter långa gången som numera är nästan 1,5 meter bred (jämfört med 50 cm innan...). Av bara farten hittade vi också en stenlagd kant mot parkeringen som var så överväxt att vi alla (och då är ändå frun uppväxt i grannhuset) blev förvånade att det fanns sten under den gräskanten.  

Under dagen som vi jobbade så växte något fram hos oss, borta var helt planerna på att lägga sten och bygga altaner i närtid och fram kom den mycket mer rimliga idén att vi under den första hela våren och sommaren i vårt hus ska utveckla genom att avveckla. Vilket vi definierar som att fokus blir på att ta bort och klippa ner växter, skrapa bort överväxt vid byggnader och kantläggningar och gräva om i planeteringar. Kort sagt inte tillföra något nytt innan vi har koll på vad som finns. Att minska på antalet växter för att bara ha de kvar som vi verkligen gillar och tycker är värt att satsa på och utveckla trädgården så att det blir lite mer ätbar odling. Ta bort buskar som växt för mycket, fälla träd, fräsa stubbar etc men inte tillföra några nya uteplatser, altaner..och kanske inte ens växter utöver nån liten kruka med örter. 

Det är så lätt att vilja lösa ett problem (i detta fall en rörig trädgård) med att tillföra något när det kanske är "för mycket" som är problemet. Samma erfarenhet märkte vi när vi flyttade in i huset, vi ville egentligen komma igång väldigt snabbt med att göra förändringar men fick hindra oss både för att vi hade för mycket grejer (vi flyttade in i ett möblerat hus från ett hus som var dubbelt så stort som det nya..) men också därför att det blev lite nya förutsättningar i det nya huset. Vi behövde "bo in oss" och vi har redan ändrat oss flera gånger både kring vad som ligger först på agendan att ändra på, men också hur vi ska utnyttja ytan och vem som ska bo i vilket sovrum. 

Som vanligt får jag lägga in en brasklapp här, det är inte så att vi aldrig någonsin kommer bygga eller utveckla på det viset. Till hösten är det dags att bygga om övervåningen på vårt hus efter ett drygt år av tid då vi kännt vad som behövs. Det är också troligt att vi kommer bygga om vår trapp på något vis framöver det kommer dock ske som en utveckling efter en lång avvecklingsfas. 

Hur tänker du kring utveckling och avveckling? 

 

 

Taggar (blogg): 
19 maj 2016

Vad gör man när man är fri?

Nu har jag snart varit fri i 4 månader och det har varit härligt. Visserligen håller vi på att sälja vårt hus och ska flytta så det har varit ganska mycket bestyr med det så helt fri är man ju aldrig. Dock kan jag bara försöka föreställa mig hur det hade gått till att göra allt detta om jag dessutom hade jobbat heltid och varit bortrest vissa veckor. 

Vad har jag då sysselsatt mig med? Jo det bästa sättet att sammafatta det är fritt fritt valt arbete och utveckling. Även om jag nu slutat jobba så skulle jag säga att jag har utvecklats mycket mer de senaste månaderna. Jag har:

 • läst mer än vanligt
 • hämtat barnen med pulka/cykel vid klockan 3 i stort sett varje dag
 • Åkt skidor, cyklar och promenerat i stort sett varje dag
 • skrivit mer än vanligt
 • startat en egen firma,
 • haft kontakt med skatteverket fått igång en fungerande bokföring och skickat några fakturor 
 • deltagit i utbildningar
 • varit med och byggt ett sommarstall för getter
 • varit med och monterat lister och dörrfoder
 • varit med och byggt en vägg, en dörr med mera
 • hjälpt några vänner med sin ekonomi 
 • undersökt möjligheten att i framtiden vara coach/föreläsare inom privatekonomi
 • lagat mat, bakat och handlat i lugn och ro

 

Men vänta nu kanske du säger...en del av det där låter ju som arbete och det är helt sant på ett vis jag har gjort en hel del. Skillnaden mot när jag var fast i anställningensbojor är att jag i stort sett varje morgon kan välja vad jag vill göra. Jag kan anpassa aktiviteten till väder och min egen önskan. Dock betyder inte min frihet att jag vill sluta utvecklas tvärt om jag vill öka utvecklingstakten och lära mig nya saker varje dag. 

Hur är det för dig? Vad hade du gjort vid det här laget om du varit fri i 4 månader?​ 

Taggar (blogg): 
26 februari 2016

Fredagsfunderingen - mer av något bra är inte alltid bättre!

Under rubriken fredagsfunderingen så brukar jag skriva av min filosofiska funderingar drivet av sådant jag själv gått och funderat över, kommentarer på bloggen eller ämnen som diskuteras i media. I mina blogginlägg har jag vanligen än väldigt stark personlig åsikt men när det gäller fredagsfunderingarna så är de mer ofärdiga tankar som jag hoppas kan uppmana till en diskussion som gör att både du som läsare och jag själv lär mig mer och kommer fram till nya tankar.

 

Veckans fredagsfundering handlar om att mer av något bra inte nödvändigtvis är bättre. Tycker att jag ser tendenser i vårt samhälle som leder till överkonsumtion och övertro på gamla lösningar då ”det funkat förut” ska ta några exempel på vad jag tänker från helt olika områden av livet och samhället.

 

Automatisering och effektivisering av jordbruket - har gjort våra liv mycket bättre och där tidigare större delen av befolkningen fick nära nog jobba ihjäl sig i jordbruket och maten ändå inte räckte så kom vi till ett läge där en liten del av befolkningen kund producera mat till resten som därmed kunde syssla med annat. Men sen når man en gräns, det kortsiktigt mest rationella är att köpa mycket mat från andra länder…men är det bra i längden? Storjordbruk blir ännu större och mer av ”köttfabriker” där fabrikören kanske inte alltid känner lika mycket för djuren och naturen runt omkring sig. Att köpa in gödsel och foder är kortsiktigt mer lönsamt men är det bra för naturen?

 

Urbanisering - som en effekt till stor del av möjligheten att framställa föda med färre anställda så kunde fler flyta till samhällen och där skapades företag där man kunde jobba och framställa nya varor. Mänskor flyttade närmare varandra och samvaro gjorde att idéer blandades och kultur utvecklades med mera. Men bara för att urbanisering är bra/naturlig så betyder det kanske inte att större är bättre. Idag i Sverige upplever jag att småstaden många gånger är baktalad som ”tråkig” men den är också mycket praktisk då allt finns inom bekvämt cykelavstånd och man slipper de nackdelar som kommer av att för många människor bor på en liten yta. Om urbanisering i all oändlighet är bra så skulle vi tillsist alla leva i en enda stor stad hur skulle det vara? Dessutom så gör ju digitaliseringen att jag kan sitta var som helst och skriva detta som ni sedan kan läsa var som helst så frågan är om jag behöver flytta till storstán för att vara ”kreativ”?

 

Resor, restauranger och andra nöjen - visst är det kul att resa till andra länder men även inom Sverige och visst är det härligt att gå på en bra restaurang och en konsert. Men blir livet verkligen bättre av mer? Om man går från noll aktiviteter till en så ökar livskvalitet mycket och man uppskattar verkligen detta tillfälle men från 1-2 är ökningen av livskvalitet mindre och tids nog blir man så avtrubbad och man hör uttryck som att veckan på Kanarieöarna ”var OK” eller ”maten på restaurangen var god…men lite tråkig”, konserten var ”så där” och bio filmen var ”inte lika bra som den vi såg igår”.

 

Träning - de allra flesta i Sverige skulle nog må bra av att röra på sig mer. Skillnaden mellan att vara stillasittande och att ta en 30 minuter lång promenad varje dag är enorm på hälsan och om man lägger till lite övrig träning så mår man väldigt bra. Däremot är jag inte säker på att det (med mindre än att man tänker sig att leva på sin elit idrott) per definition är bra med all träningshets. Kommer vi få en generation (50-talister) som när de blir äldre består av två grupper…en med övervikt och hjärtproblem på grund av för lite aktivitet och en annan med utslitna knän, fötter och leder på grund av för mycket aktivitet?

 

Exemplen skulle kunna göras många fler, mat, vin, öl, tv-underhållning med mera, trevligt i lagom mängd men kan vara förödande i överflöd. Detta får mig att tänka på en låt av Emmylou Harris ”Deeper well” som handlar om hur den som blir beroende av något hela tiden måste leta sig djupare för att få en kick…längre ner i den mörka brunnen….

 

Hur reflekterar ni över detta? Är mer av en bra sak alltid bättre? Är det i människans natur att alltid övergöra allt?  

 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar