Fantastiska Farbror Fri
Likes
298
Antal inlägg
1266
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
21 juni

#uppesittarkväll - ställ din fråga till farbror och/eller fru fri!

Efter min medverkan i podden #pratapengar tidigare i juni (avsnitt 75) så har det regnat in frågor från olika håll i form av mail och via twitter och till viss del också på bloggen. Vissa av dessa frågor är högst personliga och jag har haft en lång rad telefonsamtal med olika läsare som har ett intresse av att bli mer fria via sparsamhet. 

Några frågor är dock mer allmänna och tänkte därför att jag skulle försöka besvara så många som möjligt av dessa frågor under dagarna som kvarstår fram till att fru fri slutar sitt jobb och vi går på semester i slutet av nästa vecka. Redan nu planerar jag att köra några temadagar kring vår budget och balansräkning och hur vi har tänkt kring att leva på kapitalet men jag vet att det finns många fler frågor där ute. Ställ gärna dessa här på bloggen, på twitter (@frivid42) eller via e-post frivid42@outlook.com.

Vill också påminna om att följa fru fris instagramkonto (@enkelboning) där ni kommer kunna följa hur vårt hem och vår trädgård växer fram med enkla medel. Foton ovan från @enkelboning.  

Så passa på nu och ställ frågor så ska jag göra allt jag kan för att besvara allt och lite till de närmaste 9 dagarna innan det blir 8 veckors semester! 

Taggar (blogg): 
29 april

Spartipset - Ställ rätt frågor!

Detta är ett inlägg som första gången publicerades i maj förra året...och nu kändes det som om det var dags för lite uppfräschning av grunderna igen. 

Härom dagen pratade jag i telefon med en annan bloggare/twittrare vid namn dubbel utdelning under det samtalet så kom jag på att det här inlägget nog behöver skrivas...så tack för det Dubbel utdelning. 

Om man vill spara mycket pengar och bli fri tidigt gäller det att ställa rätt frågor och att börja i rätt ände. Visst det går att spara en del pengar genom att omförhandla räntan eller hitta ett bättre elavtal och avstå från en kaffe på stan. Dessa marginanella besparingar är dock den sista nivån  om man verkligen vill spara mycket pengar. 

  • Nivå 1 (upp till 100% besparing) - Behöver jag verkligen ett eget boende? Kan jag klara mig utan bil? Hur få plagg kan jag minimalt ha i garderoben och forfarande hålla mig varm? 
  • Nivå 3 (upp till 75% besparing) - Hur litet/enkelt boende kan jag ha? Vilken bil är billigast att äga och köra? Hur bygger jag en effektiv garderob som funkar både på jobbet och fritiden? Varför äter jag mat på restaurang? 
  • Nivå 3 (upp till 50% besparing) - Kan jag köra bilen färre mil och mer bränslesnålt? Kan jag äta mindre kött?  Vilka grönsaker är i säsong? Behöver jag verkligen helförsäkra bilen? 
  • Nivå 4 (upp till 20% besparing) - Kan jag sänka temperaturen i huset och spara el? Kan jag få ett bättre elavtal? Kan jag förhandla boräntan med banken? Kan jag ta med mig matlåda någon gång i veckan? 

 

Väldigt många spartips i media är fokuserade på nivå 4. Det är inget fel på dessa besparingar men den möjliga uppsidan är relativt begränsad. Om du har ett för stort hus och en för stor bil så hjälper det bara lite på marginalen att jaga de bästa priserna på försäkring, el och bensin. Du har i designen av ditt liv byggt in en (för) hög kostnadsnivå och så justerar du den på marginalen.

Hur ser det ut hos dig? Vilka frågor ställer du dig och vilka svar får du? 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
25 maj 2016

Ställa rätt frågor - kaffe?

För någon vecka sedan skrev jag ett inlägg om att ställa rätt frågor och de potentiella besparingar som man kan få genom att ställa rätt frågor. Det handlar om alla områden i livet men idag ska vi ta ett litet exempel nämligen kaffe.

Nivå 1 (sparande upp till 100%) - Behöver jag verkligen dricka kaffe? Uppskattar jag det?

Nivå 2 - (sparande upp till 75%) Behöver jag köpa kaffe när jag är ute på stan eller räcker det med att dricka hemma och på jobbet?

Nivå 3 - (sparande upp till 50%) Vilket typ av kaffe ska jag välja? Kapslar eller brygg kaffe? Vilken typ av bryggare ska jag välja? Ska jag dricka svart eller med mjölk och/eller socker? 

Nivå 4 - (sparande upp till 20%) Var kan jag få bästa priset på det kaffe jag har valt? Hur snabbt kan jag stänga av bryggaren? Om jag väljer att dricka kaffe på stan kan jag få någon form av klippkort eller rabatt? Är det billigare på kafé A jämfört med kafé B? 

För egen del har jag i nivå 1 tagit beslutet att jag tycker om att dricka kaffe och skulle gissa att jag dricker 5 svarta koppar per dag i snitt. Om jag väljer att dricka dessa  på den stora amerikanska kafékedjan så blir kostnaden för 5 koppar bryggkaffe 165 kr om dagen. Om jag istället väljer det vanliga kafét på hörnet så blir kostnaden istället 100 kronor. Om jag väljer att brygga hemma i en kapselmaskin så blir kostnaden cirka 15 kronor och om jag köper vanligt bryggkaffe till ordinarie pris och använder i min perkulator eller mockabryggare (som inte kräver engångsfilter)  så blir kostnaden 3 kronor om dagen för 5 koppar. Om jag köper samma kaffe när det är erbjudande så kan jag få ner kostnaden till 2 kronor om dagen. För att ytterligare effektivisera bryggandet kan jag snabbt hälla upp kaffet i en termos och stänga av bryggaren så snart kaffet är klart vilket sparar energi men besparingen handlar om mycket små pengar. 

Poängen här även om detta är ett nästan löjligt litet exempel jämfört med valet av bostad eller transportmedel är att det är i de två första nivåerna som den stora besparingen avgörs. Att hitta rabatter är aldrig en dum idé men det är inte vad som avgör utan det som avgör är de initiala besluten kring om man vad man ska konsumera och på vilket sätt. Ska jag dricka kaffe och i så fall om man tycker att det är OK att köpa detta på stan?

Hur tänker ni kring dessa frågor? Kan ni se hur detta kan vara användbart i era liv? 

Taggar (blogg): 
11 maj 2016

Spartipset - ställ rätt frågor!

Härom dagen pratade jag i telefon med en annan bloggare/twittrare vid namn dubbel utdelning under det samtalet så kom jag på att det här inlägget nog behöver skrivas...så tack för det dubbel utdelning. 

Om man vill spara mycket pengar och bli fri tidigt gäller det att ställa rätt frågor och att börja i rätt ände. Visst det går att spara en del pengar genom att omförhandla räntan eller hitta ett bättre elavtal och avstå från en kaffe på stan. Dessa marginanella besparingar är dock den sista nivån  om man verkligen vill spara mycket pengar. 

  • Nivå 1 (upp till 100% besparing) - Behöver jag verkligen ett eget boende? Kan jag klara mig utan bil? Hur få plagg kan jag minimalt ha i garderoben och forfarande hålla mig varm? 
  • Nivå 3 (upp till 75% besparing) - Hur litet/enkelt boende kan jag ha? Vilken bil är billigast att äga och köra? Hur bygger jag en effektiv garderob som funkar både på jobbet och fritiden? Varför äter jag mat på restaurang? 
  • Nivå 3 (upp till 50% besparing) - Kan jag köra bilen färre mil och mer bränslesnålt? Kan jag äta mindre kött?  Vilka grönsaker är i säsong? Behöver jag verkligen helförsäkra bilen? 
  • Nivå 4 (upp till 20% besparing) - Kan jag sänka temperaturen i huset och spara el? Kan jag få ett bättre elavtal? Kan jag förhandla boräntan med banken? Kan jag ta med mig matlåda någon gång i veckan? 

 

Väldigt många spartips i media är fokuserade på nivå 4. Det är inget fel på dessa besparingar men den möjliga uppsidan är relativt begränsad. Om du har ett för stort hus och en för stor bil så hjälper det bara lite på marginalen att jaga de bästa priserna på försäkring, el och bensin. Du har i designen av ditt liv byggt in en (för) hög kostnadsnivå och så justerar du den på marginalen.

Hur ser det ut hos dig? Vilka frågor ställer du dig och vilka svar får du? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (189)
Sep (14)

Taggar