Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1408
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
30 maj 2017

H&M - Storköp!

Då har farbror fri för första gången på 9 månader tryckt på köpknappen...ja inte för aktier alltså utan för kläder och årets första klädköp är genomfört. Det blev ett till uniformsplagg av typen "långärmad t-shirt" som jag har i stort sett dagligen nu som frihetskämpe. 

Valet föll på en modell från H&M som jag redan har ett par stycken av som jag är mycket nöjd med och när man fick rabatt 25% på ett basplagg och dessutom fraktfritt (H&M fattar inte näthandel så de har en fraktkostnad på sina produkter...som att ta inträde i butiken).

Klädinköpen för min egen del summerar altså till 74,25 för årets första 5 månader eller 15 kr i månaden...jag vet lite slösaktigt men får väl hoppas jag kan hålla mig ett tag igen.  

Om ni undrar hur vi gör för att hålla famljens klädkostnad till ett minimum så kolla gärna in vår klädvecka #krossabudgeten.  Vad gäller aktier så tror jag dock att Zalando går segrande ur den kampen så i portföljen finns inga H&M utan bara Kinnevik:-)

Hur ser din klädbudget ut för ett år? Högre eller lägre än min? 

Taggar (blogg): 
4 maj 2017

Spartipset - köp arbetskläder!

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar, vilket innebär att jag får en liten summa om du använder min länk och handlar från den specifika leverantör som jag nämner i inlägget.  

Det finns två saker som sparar överlägset mest pengar när det gäller kläder.

 • Det första och absolut viktigaste är att identifiera de behov av kläder man ha och endast köpa exakt just detta och inget mer. 
 • Det andra är att hitta olika sätt att hitta högkvalitativa kläder till bra priser. När det gäller fritidskläder så är det väl värt att titta på kläder avsedda för arbete utomhus och då framförallt via outlets som Ullaredlantmän (affiliate). 

 

Arbetskläder är utformade för att hålla länge och för att vara bekväma och funktionsdugliga för personer som jobbar ute i alla väder. Kläder som är billiga i inköp och håller länge ger stora besparingar på klädbudgeten!

Hos Ullaredlantmän (affiliate) även ett litet men högkvalitativt utbud av kläder till barn och att köpa grejer av denna kvalitet till barnen är stor skillnad i hållbarhet jämfört med det som finns på de vanliga kedjorna. Senast köpte vi jeansen på bilden ovan till sonen (95 kr) vilka jag tror kommer hålla länge..för som alla föräldrar vet så äter barn i en viss ålder kläder...och man är glad om de håller första veckan efter inköp...

Självklart gäller som vanligt att den största besparingen det inköp som aldrig görs men om ni inom familjen har behov av fritidskläder så tycker jag att ni ska ge Ullaredlantmän (affiliate) en chans..använd gärna min länk så stödjer ni även bloggen. 

Vad har ni för tips på besparingar inom detta område? Har ni testat den här leverantören, vad tyckte ni? 

Taggar (blogg): 
26 september 2016

Tjoho mina kalsonger gick sönder...

Häromdagen när jag skulle dra på mig ett par rena kallingar så hörde jag hur tyget gav upp och en stor reva öppnade sig på ena sidan...vilken glädje! Det här handlade inte om några nyinköpta grejer utan dom hade funnits i min ägo i flera år...de gick inte heller sönder på grund av en dålig sömm..utan för att tyget helt enkelt började närma sig genomskinlighet. Detta gjorde mig väldigt glad...så konstig är jag. 

Anledeningen är självklart att jag älskar att använda saker till fullo och när jag gjort det så har jag inget emot att lägga ut några kronor för att köpa in en ny produkt för att ersätta den andra (om behovet finns). I detta fall föreligger dock inget behov för i skåpet finns 10+ par till och innan dessa är "slut" så blir det inga fler inköp. Samma metod har jag under ett år nu använt med strumpor och för ett par veckor sedan köpte jag slutligen en uppsättning med tio nya par efter att även det sista paret började se väl slitet ut. 

Varför gör jag då på detta viset? Jo därför att om jag köper nytt innan det gamla är slut så börjar jag använda det nya och de gamla grejerna blir liggande i lådan eller skåpet (tror inte jag är unik i detta beteende). Helt plötsligt har antalet klädesplagg växt till förtret både för utrymmet i hemmet och tjockleken på plånboken. Plötsligt går garderobsdörren knappt att stänga samtidigt som jag dagligen använder några få (nya) favoritplagg. 

En bra princip här är att saker antingen har ett användningsområde och är "dugliga" eller så är de odugliga och ska slängas eller skänkas bort (vissa saker som är odugliga för dig kan vara utmärkta för någon annan)  Jag kan garantera att detta sparar på utrymme och jobb och som positiv bieffekt så gör det också klädkontot mindre. Med en strikt tillämpning blir det långt mycket tydligare vilka verkliga behov som föreligger. Samma sätt att tänka kan överföras på mycket fler områden i livet...men mer om det vid ett senare tillfälle. 

Hur gör du för att begränsa dina inköp men samtidigt se till att du har det du behöver? 

Taggar (blogg): 
19 september 2016

Spendera mindre på kläder - kom närmare friheten!

Vad behöver man efter ett års köpstopp på kläder? Det korta svaret är ett enda vilket är lite nya strumpor...jag har i stort sett inte ett enda helt par som funkar till vardags...än mindre till fest... (se status nedan...bild lånad/rånad från Mimimalisterna.se)

Däremot så är det några saker som jag vill ha:

När jag ska handla kläder lägger jag upp en lista på vad jag behöver (vill ha) och ett tänkt pris (ca 60% av ordinarie pris) och sen börjar processen för att hitta exakt det jag vill ha till billigast möjliga pris. 

 • Underkläder - 200 kr (150 kr - hade blivit 190 om jag inte fått gratis frakt)
 • Jeans - 1 par 500 kr (inköpta för 270 kr med 70% rabatt)
 • Skor/Sneakers - 1 par 600 kr (inköpta för 370 kr 60% rabatt)
 • Långärmad t-shirt - 200 kr
 • Långärmad varmare tröja med dragkedja - 500 kr 
 • Totalt: 2000 kr ( mer troligt under 1500 med tanke på bra pris på skor och jeans som redan är inköpta)

När detta är inhandlat så räknar jag med att klara mig utan att köpa några kläder minst ett år till. Erfarenheten från köpstoppet (som jag tycker var ett intressant experiment) var i huvudsak att man märker ännu tydligare hur lite man behöver. Man kommer på hur mycket som faktiskt finns i garderoben (jag har tillexempel börjat att i högre utsträckning använda skjortor till "vardags"). Men varför är detta viktigt...jo därför att man vill bli/vara fri! 

För ett par år sedan hade jag en klädbudget på 7 000 kr om året som sedan halverades till cirka 3500 medan jag jobbade och nu som fri ser jag att den kan halveras igen till runt 1500 per år. Då skulle jag ändå anse att jag är riktigt hyfsat klädd. 

Tidigare behövdes alltså ett sparat kapital på 175 000 kr för att täcka mitt klädbehov för ett år (beräknat enligt 4% regeln 7 000/0,04 = 175 000) och nu krävs "bara" 1500/0,04= 37 500 kr...vilka vi dessutom sparar ihop mycket snabbare eftersom det inte går åt så mycket pengar på kläder...den multiplikativa effekten av sparande är enorm!!

Hur mycket lägger du på kläder? Vad är din process för att handla? Har du en plan eller bara kör? 

Taggar (blogg): 
12 september 2016

Spartipset - köp damskor!

När man vill spara pengar handlar det ibland om att tänka utanför boxen. Producenter skapar ofta olika typer av specialprodukter för att segmentera upp marknaden men det betyder inte att vi bry oss och handla på det sättet. Detta kan gälla på alla områden från mat till kläder och skor eller byggmaterial. 

Skor/Kläder - När det gäller skor har vi flera gånger kunna hitta bättre och billigare skor genom att vara lite okonventionella. Frun kan tillexempel ha junior storlekar på vinterskor och sneakers och ibland är det betydligt bättre pris på dessa. Jag har även köpt damsneakers eftersom dessa var billigare och fanns i min storlek (kanske inte så vanligt bland damerna med storlek 42-43?) 

Mat - På mataffären försöker man dela upp och göra produkter så som "grillfläsk", "salladskyckling" eller "pizzaskinka" men i ärlighetens namn så är det helt vanligt fläsk, kyckling och skinka men med ett annat namn. Om det är billligt pris tillexempel på grund av kort datum är det bara att slå till! 

Hygien - Frun använder en rakhyvel avsedd för herrar och hon upplever den som betydligt bättre än den för damer, den rakar bättre, är mindre dyr och håller längre. Det samma med raklödder. Tidigare när jag rakade mig dagligen för jobbet så använde jag en ansiktslotion för damer (parfymfri) av samma märke som den för herrar men till halva priset per ml. (den för damer var 25% större och betydligt billigare). 

Bygg - För ett tag sedan behövde vi en hylla hemma, dessa fanns i färdiga storlekar för säg 90kr men det visade sig också att samma bygghandel sålde uppkapade "plankor" och då fick man 5 hyllor för samma pris...kapat och klart..

Kort sagt, om du vill spara pengar så lönar det sig att titta lite länger än näsan räcker. Det finns ofta fler alternativ än man tror om man är lite uppfinningsrik och spänner sparsamhetsmusklerna. 

Har du några liknande exempel där du har sparat genom att titta lite längre? 

 

Taggar (blogg): 
9 september 2016

Fredagsfunderingen - När har man sparat?

Vadå...vad menar han den där farbrorn? Det är väl ingen fråga..spara är att spara..eller? Nä uppenbarliten är det inte så enkelt för varje dag får jag reklam meddelanden som säger saker som "köp fler, spara mer"! Man hör också ofta personer säga att jag sparade 100 kr när jag köpte den här tröjan. På grund av den här begreppsförvirringen tror jag att många tycker sig spara hela tiden men får ändå aldrig något över..och blir därför lite uppgivna. 

Det är därför viktigt att sätta referensen för när man sparar, om jag tillexempel köper en basvara, säg mjölk och kan få den billigare så skulle man kunna säga att jag sparat...men om referensen är att dricka vatten så har jag ju faktiskt gjort av med mer pengar. På samma sätt om jag har tänkt mig att köpa en tröja till sonen och på butiken upptäcker att det finns ett erbjudande om att få 3 för 2..har jag då sparat eller slösat?

Referenser kan se ut på lite olika sätt inom olika områden i livet:

 • När det gäller mat har vi  tillexempel bestämt oss för att 3500 kr per månad i kostnad är en rimlig nivå..sen fokuserar vi på att få så bra mat som möjligt för pengarna snarare än att försöka spara ytterligare. I detta fallet är det i strikt mening inte en "besparing" men väl större värde per spenderad krona. 
 • När det gäller kläder går jag tillväga så att jag skriver upp en lista på det som jag behöver inom 6 månader. Jag har ett tänkt pris (60-70% av ordinarie) och sen försöker jag hitta bra erbjudanden på just detta som förhoppningsvis leder till ytterligare besparingar. Viktig princip här är att inte springa iväg och köpa något man inte behöver bara för att det är billigt! Här handlar det fortfarande om att sänka kostnaden per plagg, men med en tydlig bild av exakt vad det är som behövs. 

 

Vad är din referens? När tycker du att du har sparat?  

13 juni 2016

Reflektioner från ett helt år utan kläder!

Nej snuskhummer jag har inte gått naken:-) Däremot har jag nu haft köpstopp för kläder i snart ett år.

Under förra sommaren beslutade vi oss för att jobba mot målet att jag skulle avsluta min anställning inom ett år och att frun skulle fortsätt i några år till. Eftersom mitt liv efter "friheten" skulle bli ganska annorlunda och det vara svårt att förutse vad det skulle innebära när det gäller behov av kläder så beslutade jag att efter några sista inköp skulle jag helt sluta köpa kläder i 12 månader. Nu har snart 11 av dessa gått och hittils tycker jag att det gått väldigt bra. Inte ett enda klädesplagg har köpts däremot har jag fått några T-shirts. En ny av frun i julklapp och två begagnade av en släkting som hade för många. Detta berodde inte på något behov men om man får snygga kläder kan man ju inte tacka nej...i så fall bättre att rensa ut något sämre ur garderoben. Jag har även fått ett par mjukisbyxor av barnen på min födelsedag...så jag "inte behöve sova naken"...vilket jag kommer fortsätta med ändå:-) 

Vad är då mina reflektioner efter 11 månader?

 • Skönt att slippa "shoppa" - jag handlar mycket sällan kläder och är ganska kräsen både vad det gäller kvalitet och pris. När jag inte hade köpstopp innebar det dock att jag ändå var lite "på jakt". Kanske gick jag in på klädaffären när jag ändå var på stan och kanske tittade in på webshopparna ibland för att se om det fanns något erbjudande. När man slutar göra detta så slutar man även få klädreklam i sina "flöden" på nätet vilket innebär att man tittar ännu mindre. Detta har varit väldigt skönt. 
 • När jag började så införde jag ett undantag nämligen underkläder och strumpor som jag skulle köpa om dom gick sönder. Har dock inte utnyttjat detta utan istället slitit ut och kastat när något inte längre duger...skönt att rensa ut
 • Märker vad man faktiskt har - när man inte kan köpa nytt så blir man mycket bättre på att faktistk märka vad som finns i garderoben. En gammal tröja som jag tidigare inte använt har nu blivit en favorit och skjortor som inte passade på jobbet passar nu utmärkt hemma.  
 • Ganska små behov - märks av efter nästan ett år. För tillfället kan jag identifiera kanske 4-5 plagg (+underkläder vid behov) som skulle kunna vara bra att köpa om jag vill fortsätta att vara snyggt klädd. Det handlar inte om behov men mer fåfänga vilken inte heller ska underskattas.
 • Behoven har ändrats när jag jobbar hemmifrån. Vad jag behöver nu är kläder någonstans mellan de slitna jeansen och t-shirten för hemmabruk och kostym och skjorta som jag hade på jobbet tidigare...en mittemmellan garderob. Ett par snygga bekväma vardagsskor som man kan ha när man träffar folk, ett par snygga mörka jeans, ett par långärmade t-shirts och kanske en tröja med dragkejda när det är lite kallt och friluftsfleecen inte passar tillfället. 

 

Så sammantaget så har det varit rätt skönt att helt avstå från att köpa kläder under ett år. Om det rörde sig bara att praktiskt hålla sig varm så skulle jag kunna avstå ett par år till men för att fortsätta fungera bland folk så kommer jag efter sommaren köpa några få plagg. 

Hur ser det ut hos er? Har ni haft något köpstopp någon gång? Hur gick det och vad lärde ni er? 

Taggar (blogg): 
18 april 2016

Kläder - Hel, ren och varm!

Som den nakna apa du är så behöver du kläder. Det behöver även din familj förutsatt att de tillhör samma art. Men det betyder inte att alla klädinköp är nödvändiga. Troligen är det istället så att större delen av dina klädinköp har mycket mer med fåfänga än med nödvändighet att göra. Så även för mig som köper väldigt lite kläder, hade det bara rört sig om att hålla sig varm så hade klädkontot kunnat minskas ännu mycket mer.

Nedan följer några av mina tips för ett litet klädkonto och en effektiv garderob:

 • Laga - att själv laga eller lämna in för lagning kan förlänga livslängden på många  skor och plagg. Utvärdera alltid detta som ett alternativ innan du springer iväg och köper nytt. 
 • Shoppa aldrig - Analysera behoven - Som med det mesta andra så handlar en effektiv garderob om att ha en bra analys av behoven, att planlöst gå runt i affärer och se om man "hittar nått" är inte en bra väg till den analysen. Istället bör man i förväg fundera igenom: I vilka olika sammanhang använder du kläderna? Behöver du kostym/dräkt på jobbet, eller kan du gå i jeans varje dag? Är du ofta på fest? Är du mycket ute i skog och mark? Utövar du någon sport? Om du till exempel i första hand är på kontoret eller ute i skogen, köp kläder i första hand för dessa två aktiviteter och låt dem fungera även i andra sammanhang.
 • Köpt klassiskt och använd länge - Köp inte en neonfärgad jacka bara för att det är det "senaste" om ett par år kommer den kännas väldigt fel. En svart, mörkblå, grå jacka kan istället användas både 5 och 10 år. Samma sak gäller kostymer, jeans som inte är jättebilliga men som kan användas länge. De sista åren jag arbetade gick jag över till att bara använda vita skjortor vilket både förenklade inköpen då jag inte tittade på något annat och valet av kläder varje morgon. 
 • Variera tillbehören - Om du ändå vill ge efter lite för fåfängan så köp tillbehör så som strumpor, slips, halsduk med lite mer färg. Jag undviker detta också men om du måste är det mycket smartare att köpa en halsduk i "årets färg" för 149:- än att köpa en jacka för 3999:-.
 • Utnyttja andras överkonsumtion - Eftersom andra överkonsumerar kläder och har gjort så i många år så finns det ett överflöd av begagnade grejer (Läste någonstans att om vi inte köpte ett enda nytt klädesplagg i Sverige från och med idag så skulle de existerande kläderna i landets garderober räcka i 50-år). Framförallt till barnen har vi hittat massor av kläder på loppis. Våra barn sliter allt tills det nästan faller sönder men på loppisen är det uppenbart att många barn har för mycket grejer för där hänger en nästan ny vindjacka för 50kr och ett par vinterskor utan synligt sligage på sulan för 60kr.  
 • Handla kvalitet - Ibland är det svårt att bedömma kvalitet och man kan behöva prova sig fram. Döm av min förvåning när kalsonger till småkillarna visar sig vara allra bäst när de köpts på ICA av alla ställen. 
 • Utnyttja rean - När det gäller lite större inköp som skor, jackor med mera kan det vara värt att vänta till säsongsutförsäljningen. Det är lysande om man kan köpa en fin dunjacka eller ett par vinterstövlar i april för halva priset. Detta kan också vara en möjlighet att gå upp en kvalitetsklass till sådant som man normalt sätt skulle ha tyckt har varit för dyrt och istället spara på längre livslägd (man bör dock vara försiktig med att sätta likhetstecken mellan högt ordinariepris och kvalitet...det kan variera).  
 • Luras inte av erbjudanden - REA och andra typer av erbjudanden kan ibland vara färädiska. Det kan handla om att sälja ut produkter som inte gick att sälja till ordinarie pris för att de inte höll måttet. Det kan handla om hopplösa färger. Vissa erbjudanden är dessutom sådanan att produkten även om det står halva priset är dyrare än motsvarande produkt någon annansans. 
 • Köpstopp - När du kommer till ett vägskäl i livet eller när du vill genomföra en förändring kan det vara bra att under en period ha köpstopp. Om du bestämmer dig för att inte köpa en enda grej till under ett halvår så märker du hur mycket du har i garderoben och dessutom blir de verkliga behoven tydligare...de är nog mindre än du först tror. Personligen så har jag sedan förra sommaren haft köpstopp för kläder eftersom livet just nu förändras då jag slutat jobba och vi ska flytta. Behoven efter detta är oklara så varför fylla på garderoben. 

 

Min övertygelse är att den som idag handlar kläder "som vanligt" kan spara mellan 50-75% mot nuvarande kostnadsnivå genom att följa råden ovan och fortsätta vara lika bra eller bättre klädd. Det kan ta ett tag att vänja sig vid nya sätt att göra saker men när man väl har etablerat nya vanor så går det av bara farten och blir till och med en befrielse med mer tid och pengar. 

Hur handlar du kläder? Kan du lära dig något av ovanstående tips? Har du några egna tips? 

Taggar (blogg): 
13 april 2016

Köper vi aldrig något nytt?

Snålcoachen skrev i helgen ett inlägg om att sparbloggare aldrig verkar köpa något nytt i kontrast till den övriga bloggosfären där många verkar renovera köket oavbrutet och köpa 5 nya jackor till varje säsong. 

Frågan som ställdes var om vi aldrig köper något nytt och om inget någonsin går sönder? I det fall vi faktiskt köper något nytt hur går vi till väga?

Delvis så går ju lite färre saker sönder hemma hos oss för att vi har lite färre saker och vi byter dem endast när det är absolut nödvändigt alltså inte bara för att de börjar bli gamla. Men självklart går saker ändå sönder jag kan ta några exempel på nya inköp de senaste åren i vårt hushåll. 

Kyl/Frys, Tvättmaskin, Diskmaskin och dammsugare - är de kapitalvaror som vi köpt under senare år. Kort så går vår process ut på att vi kollar tester vilka produkter som är bäst och sedan köper det från en lokal handlare som vi har förtroende för. Det är jobbigt när saker går sönder inte bara för plånboken utan även för omaket att vara utan maskinen samt tiden det tar att faktiskt efterforska och köpa nytt. Därför går vi på "buy quality cry once" är det gäller denna typen av varor. 

Husreparationer - vi har gjort en del reparationer på huset under de senaste åren. Nu senast var det ett staket som höll på att ramla i bitar. Hade det varit nu när jag är fri hade vi kanske försökt göra det själva men nu behövde vi ta in hantverkare och då går vi även här väldigt mycket på förtroende men tittar även på pris. Ett "hyfsat" pris från en hantverkare med stort förtroende jämfört med ett "superpris" från någon jag inte litar på så vinner förtroende varje gång. Det finns inget som kostar så mycket i pengar och förtret som ett dåligt genomfört arbete.

Bilar - vi har inte köpt någon ny bil de senaste två åren men däremot så behövde vi byta bromsar på den ena föra året. Även här jämför jag verkstäder men går framförallt på förtroende. Även nya vinterdäck behövde införskaffas i höstas.

Kläder - är ju också något man behöver köpa ibland. För barnens räkning går vi tillväga så att vi först besöker en loppmarknad för att se om det finns något som passar och om inte går vi ned på samma gata och handlar på den vanliga klädaffären istället. Vi handlar även kläder i nästa storlek på loppmarkand om vi hittar något som är bra. För egen del är jag också öppen för att handla på loppis men hittar väldigt sällan någonting. Å andra sidan sliter jag sällan ut något helt akut och kan vanligen vänta till Rean i slutat av säsongen då jag kan köpa en bra produkt till ett reducerat pris. För vissa kläder där man vet exakt vad man får kan även "online" vara bra men det är jobbigt tidsmässigt om man behöver skicka tillbaka och storlekar är vansinnigt svårt...konstigt kan tyckas att till exempel jeanslängden 34 tum inte är lika lång alla gånger? 

Hade inget gått sönder de två senaste åren (vilket inte är troligt med hus, två bilar, 3 barn, 2 vuxna) så hade uppskattningsvis vår kostnadsnivå varit 5 000 kr lägre i månaden. Denna nivå kan självklart förekomma under korta perioder men med vårt liv så kommer något gå sönder och behöva bytas minst en gång i kvartalet även om man försöker hålla igen. 

Hur ser det ut hos er? Hur går ni tillväga när något behöver bytas ut?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (24)

Taggar