Fantastiska Farbror Fri
Likes
298
Antal inlägg
1266
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
31 maj

Miljonär innan 30 -for dummies?!

Rubriken är inte som det kanske kan verka en negativ kommentar kring kvaliten på miljonär innan 30´s bok snarare tvärtom. Istället syftar den på en serie böcker "for dummies" som speciellt var populära under datorernas ungdomsår under 90-talet. Det var bra enkla välskrivna böcker där man kunde lära sig om alla från programering till att göra power point presentationer på ett enkelt och lättförståligt sätt. 

Lite så är det med miljonärens bok, den är skriven på ett enkelt språk utan tillkrånglade resonemang eller knepiga fackutryck. Den känns som att den skulle kunna passa för de flesta på det viset. 

Något som dock slår mig är hur konstigt det är att de flesta inte redan kan detta utan är just "dummies" på privatekonomi. Utifrån detta har miljonären också gjort ett lysande jobb med att förklara. 

Det roliga med miljonärens bok är att han så klart skriver utifrån sitt eget perspektiv vilket får det enkla och trivsamma att verka så naturligt. När han så och då skjuter in en mening om att man "behöver ju inte vara så extrem" så tänker i varjefall jag att motsatsen känns korkad. 

  

På ett vis är också boken ett tecken på hur galet ineffektivt vårt nuvarande medelklassliv är. Att det ses som extremt att inte bo större än nödvändigt, undvika bil och annan motoriserad transport om möjligt, äta billigt och hälsosamt eller plocka upp en pantburk (i realiteten kontanter som någon kastat) om den kommer i ens väg. Detta borde vara normalt beteende, istället är det en rapport ur livet för en spargalning. 

Boken gör också ett bra jobb med att gå igenom grunderna kring olika spar och investeringsformer och kan vara en mycket bra bok för den som vill komma igång. En stark rekomendation från mig för den som är nybörjare eller vill ta sitt ganska skrala sparande till en ny nivå. 

Boken borde finnas på många bibliotek och om inte annat borde den gå att lämna som inköpsförslag. Vill du ändå ha ett eget ex så använd gärna min affiliate länk till bokus för ditt köp.  

Har du läst boken eller är intreserad av att läsa den?

Taggar (blogg): 
28 maj

Lästips - Trettiosjugrader!

På helgerna brukar jag ju när jag hinner tipsa om något läs eller lyssningsvärt och denna gång så är det webplatsen och bloggen trettiosjugrader.se.

37 grader är ganska nystartat men det som har producerats hittils, främst i form av blogginlägg, bådar gott för framtiden med planer för en podd men även andra tjänster. 

Grundpremissen för detta projekt som drivs av Jenny och Malin är att livet "inte ska skava" istället ska det helt enkelt vara 37 grader. För den som tycker det låter intressant och undrar vad det betyder så finns en beskrivning här

På bloggen tar de  fasta på det känslomässiga och filosofiska kring frihet och att känna sig förnöjsam med livet och på så sätt skiljer sig deras teman en del från hur jag skriver. Jag tar ju mitt avstamp till frihet i ekonomi och utgår mycket på denna medan Jenny och Malin tar avstamp i livet men inser att ekonomin måste hänga med. Att man ofta genom att förenkla kan nå så väldigt mycket längre och skapa det liv man vill leva. 

Några av de senaste inläggen har tagit upp ämnen så som göra "det rätta istället för det som är roligt snabbt och enkelt" och att "lyssna för att förstå inte för att svara" båda intressanta reflektioner och områden där jag själv känner att jag skulle kunna bli bättre. 

Kort sagt tycker jag att de skriver bra och tankeväckande och att denna typ av blogg är ett bra komplement till dem som fokuserar på ekonomi och i än högre grad förstås ett utomordentligt alternativ till de bloggar som bara fokuserar på yta. 

Vad tycker ni om 37-grader? In, läs och kommentera - det vet jag att de kommer uppskatta!

Taggar (blogg): 
27 maj

Lästips - Ta vägen!

På senare tid har jag i stort sett lagt fackböckerna åt sidan för att läsa mer skönlitteratur. Detta är inte för att mitt intresse för ekonomi och vetenskap har minskat men jag inser att vi alla drivs av så mycket mer än rent logiska ställningstaganden och böcker kan vara ett sätt att komma in i andra människors realiteter och förstå saker bättre. Dem som tog andra beslut i livet eller råkade ut för andra saker. 

Nyligen läste jag en bok av Peter Stamm en författare från Schweiz som inte tidigare var känd för mig men som tydligen är ganska etablerad.   

Premissen för boken är att huvudpersonen en man med fru och två barn och famljen är hemkommen från en semester. Efter det att barnen har gått och lagt sig så sitter de båda föräldrarna i trädgården och dricker ett glas vin när ett av barnen vaknar och frun går in för att kolla om allt är OK. Mannen är på väg in men ställer istället ner det urdruckna glaset och ger sig av från familjen. Utan plan, utan kontanter, utan tanke på något egentligen. Det börjar som en rymning i närområdet, sen blir det en vandring i alperna och senare ett liv som kringflackande mångsysslare i Europa.

Det är en väldigt intressant bok om vad som händer när någon gör något totalt oväntat, hur allt förändras men ändå på något konstigt sätt allt är som vanligt. Väldigt läsvärd och tankeväckande!

Boken finns troligen på de flesta bibliotek och går även att lämna som inköpsförslag. Om du ändå skulle vilja köpa boken så använd min affiliate länk så får jag en liten provision på ditt köp vilket hjälper mig att finansiera bloggen och andra projekt för att öka den ekonomiska folkbildningen.   

Har du läst den här boken? Vad tyckte du? Har du andra tips på saker i samma anda som jag borde läsa?

Taggar (blogg): 
30 april

Sista chansen att vinna en av böckerna!

Veckan som gått har varit väldigt lugn här på bloggen, vanligen brukar jag skriva nästan dagligen men under veckan så har jag varit på utbildning och sen varit med på en poddinspelning och en fotografering inför medverkan i en tidning. 

Det är väldigt roligt att göra nya saker men också intensivt och det är inte utan att man blir lite seg i huvet så sedan jag kom hem så har jag inte lyckats skriva så där jättemycket vettigt:-) 

Hur som helst så utlyste jag ju en tävling i måndags där jag lottar ut 3 ex av boken Early Retirement Extreme. Det går fortfarande bra att gå in och kommentera på det ursprungliga inlägget, på tisdag är det vanlig dag igen och då kommer jag sätta mig ner, gå igenom alla kommentarer och välja ut 3 vinnare. 

Ha en fortsatt trevlig helg! 

Taggar (blogg): 
24 april

#uppesittarkväll - Vinn boken Early Retirement Extreme!

Vad passar bättre denna #uppesittarkväll att vinna en bok?   

Den här veckan kommer troligen bloggen vara ganska inaktiv eftersom jag befinner mig på resa och är aktiv med utbildning, en poddintervju och en fotografering för framtida medvekan i ett annat sammanhang.  

Men för att ändå ge er läsare någonting tillbaka så tänkte jag ge bort tre ex av min favoritbok till dem som på bästa sätt motiverar varför de är intresserade av att få boken. Eftersom denna bok inte går att köpa i Sverige och inte heller finns på många bibliotek skulle jag gärna se att den som vinner en bok ger denna vidare antingen till en annan intresserad kompis/släkting eller donerar till sitt bibliotek. 

Min absoluta favoritbok på ämnet tidig pension och ekonomiskt frihet är Early Retirement Extreme vilket jag skrivit om här tidigare.  Anledningen till att jag gillar den här boken är just att den är så extrem och sätter allt på sin spets. 

Den är svår att beskriva men nedan har jag klippt ut några "bilder" som summerar synen på "stuff" =  "grejer". Överst - varför ska man akta sig för att skaffa grejer, nedan vänster - behöver du en elvisp och nedan höger hur optimerar du din garderob.  

Detta är en bok som inte tar något för givet och det är därför den är så intressant! Då jag kommer vara på resa så är utlottningen öppen fram till och med den 1:a maj så kör på och kommentarer! 

Skulle du vilja läsa?..berätta varför i en kommentar och vinn ett ex! 

Taggar (blogg): 
9 april

Boktips! - Unworking - Exit the rat race and live like a millionaire...

Veckans lästips är boken "Unworking - Exit the Rat Race, live like a miliionare, and be happy now".  Detta är en bok som dyker lite djupare i  konceptet Unworking eller avjobbning som jag kallade det när jag skrev om boken Job Free under en tidigare temavecka. Boken är skriven av Clark Vandeventen som lever just det liv som boken beskriver. 

Kort kan man säga att Unworking handlar om att först välja det liv man vill leva och sedan forma olika inkomstkällor kring det livet. Snarare än att först hitta ett jobb och sedan forma livet kring de förutsättningar som jobbet sätter vad gäller arbetstider, semester, lokalitet och inkomst. Detta är ett mycket intressant sätt att bli relativt fri direkt för den som inte vill jobba under ett antal år och spara pengar. En kombination av sparsamhetsmuskler och en viss entreprenörsgen är nödvändigt men om man har det så är detta en intressant väg till frihet som jag tror kan passa ganska många. 

Precis som en hel del andra amerikanska böcker är denna i stycken lite långrandig och författaren lägger i mitt tycke ibland lite för mycket energi på att beskriva sin egen siutation. Boken är dock mycket sympatiskt upplagd på det sättet att innehållsförteckningen innehåller en liten summering av varje kapitel och för den som är intresserad av något visst ämne så kan man läsa sammanfattningen och sedan dyka ner djupare i de ämnen som intresserar. 

För egen del så var det mest intressanta "Patchwork income"  (på svenska ungefär lapptäckes inkomst) vilket handlar om att ha en mängd olika mindre inkomstströmmar. Kan liknas vid en diversifierad investeringsportfölj fast då med en mix av aktiva, semi-aktiva och passiva inkomster. Denna uppbyggnad gör enligt författaren (och jag är benägen att hålla med) avjobbarens inkomst på många sätt mer säker än den anställdes då den står på så många ben. Visst det är troligt att enskilda inkomstkällor kommer och går, samt varierar mycket över tid, men eftersom inkomsten står på många ben blir det aldrig katastrof. Detta kan jämföras med  den anställde som har samma inkomst år efter år...till en dag när det smäller och firman där hen jobbar läggs ner!

Personligen tyckte jag att den här boken var väl värd läsningen och inte minst konceptet med "patch work income" har hjälpt mig att sätta ord på något jag funderat över en del..bland annat i mitt fredagsfundering om att Sverige möjligen är ett skatteparadis. Detta inte minst för den med flera olika små inkomstströmmar och förmågan att leva på lite.

Tyvärr tror jag att det är svårt att få tag på denna på bibliotek. Boken finns dock på bokus (affiliate) och kan vara väl några hundralappar. Om du dessutom skickar den vidare till någon annan efter att du själv läst eller kollar om ditt bibliotek tar emot den som donation så kan du bidra till flera! Min bok kommer nu vandra vidare och kanske slutligen hamnar på ett bibliotek. 

Har du läst den här boken eller något annat spännande på sista tiden? 

Taggar (blogg): 
2 april

Boktips! - Sparsamhet gav 4 miljarder!

För lite sedan fick jag boken Risk av författaren Jacob Bursell vilken handlar om historien bakom det svenska bolaget Pan Capital vilka under tio år 1998-2008 tjänade 4 miljarder kronor på kapitalmarknadens globalisering. Eller det är i varje fall så denna historia har beskrivits i andra media. Min syn på vad boken beskriver är dock lite annorlunda. 

I grunden är förstås beskrivningen korrekt men jag skulle även vilja påstå att detta är en historia kring styrkan i sparsamhet och möjligheten att ta just risk när man kommer ur en styrkeposition. Först handlar det om kostnadsmedvetenhet när det kommer till lokaler och kontorsmaterial med mera vilket gör att man kan komma igång och börja handla ganska stora volymer med ett relativt litet kapital. Olika typer av halvautomatiska handelssystem bygger man själva till begränsad kostnad och trots frekvensen i handeln så sker det mesta med hjälp av datorer mer lika dem som vi har hemma än de varianter som står i stora datahallar hos IT leverantörer. Överlag beskrivs en process att bygga detta bolag som präglas av enkelhet, sparsamhet och pragmatism.

Lite förenklat kan man säga att bolaget tjänade pengar på att göra arbitrage på aktier som handlades på flera marknader men där prissättningen varierade på grund av att öppettiderna på världens börser inte är samma. Det började med att utnyttja skillnaden mellan USA och Sverige men utvecklades med tiden till att bli en global verksamhet. Även i denna process hade man ett fokus på enkelhet och kostnader, om man ska göra hundratusentals transaktioner så är transaktionskostnaden viktig medan de gamla tröga bankera accepterar att varje transaktion är långsam och dyr så vill Pan Capital göra dem billigt och snabbt. 

I början är det mycket jobb och gnetande och visst tjänar bolaget pengar men det är inte de där stora summorna. I slutet av boken så finns en uppställning av förtjänsten år från år och det är tydligt hur volymen ökar. Det är också tydligt hur det hela tiden handlar om hur man gör många och stora transaktioner till en låg kostnad. Inkomster är bra men äts allt upp av kostnader så blir det ändå inget över. 

Sammantaget tycker jag att det var mycket intressant läsning som jag rekommenderar den för den som är intresserad av kapitalmarknader, företagande och/eller effektivitets-/sparsamhetsfilosofi. Boken finns säkert på många bibliotek och annars går den att köpa på bokus.se (affiliate).

Har du läst boken? Vad tyckte du? 

Taggar (blogg): 
25 februari

Lästips - Konsten att njuta av livet!

Jag läser ju väldigt mycket och det är långt ifrån allt som hittar till bloggen men nu har jag läst en bok som jag verkligen vill tipsa om. Nämligen Konsten att njuta av livet - och ändå få saker gjorda skriven av Olof Röhlander. Olof Röhlander är tidigare bordtennisspelare på elitnivå och nu en av Sveriges mest anlitade föreläsare.   

(Se även ett kort klipp från Youtube nedan för en känsla av både boken och personen bakom)

Den här boken handlar för mig väldigt mycket om att kunna njuta i vardagen, att inte vänta tills det där perfekta tillfället som ska infalla någon gång i framtiden utan njuta så gott det går här och nu. Kapitel med rubriker så som "Konsten att misslyckas", "Konsten att vara ensam", "Konsten att vara två",  "Konsten att fika" sätter verkligen tonen för den här boken som utgår ifrån att det går att hitta njutningsämnen i det mesta. 

Inledningsvis så beskriver författaren hur vi dras mellan bilden av livsnjutaren med ett grässtrå i mungipan och den superproduktiva moderna supermänniskan och att vi tror att vi behöver välja. Tesen är att det går att vara både produktiv och njuta. Att vara glad och nöjd för allt man har och samtidigt kunnna anstränga sig för en förbättring. Tesen är att vi kan njuta samtidigt som vi åstakommer något...om det så är i arbetet eller på fritiden. 

Det är svårt att helt fånga allt bra som beskrivs och de personliga exempel som författaren har i alla kapitel men boken är kort sagt väldigt läsvärd. Har du läst den? Vad tyckte du? 

Jag lånade mitt ex på biblioteket som köpte in boken efter mitt önskemål, om ditt bibliotek inte har boken och inte vill köpa in den så finns den på bokus.se (affiliate länk). Om du köper den via länken så stödjer du dessutom mina framtida projekt utan extra kostnad för dig. 

 

 

 

Taggar (blogg): 
11 februari

Lästips - författare i små portioner!

En stor anledning till att jag älskar mitt liv som fri är att jag får möjlighet att läsa så mycket. Samtidigt så är jag väldigt mån om min tid och iblad tar det emot att plocka upp en flera hundra sidor lång bok från en oprövad författare. Därför blev jag så glad när jag för lite sedan blev varse om denna serie med noveller av både nya och klassiska författare. Det blir lite som en avsmakningsmeny eller en lång radda av smårätter där man kan testa sånt som man annars kanske skulle avstå ifrån. 

De tre böckerna ovan är bara tre av kanske 10 noveller som jag läst på sista tiden. Det tar kanske 30 minuter att läsa dem och det är verkligt roligt att få en inblick i en författares språkbruk och värld på detta enkla sätt. Jag gillar dem som har förmågan att uttrycka mycket med få ord så noveller passar nog mig ganska bra..och det är inte utan att man funderar efter att ha läst dessa varför vissa romaner med ungefär samma handling är så förtvivlat långa. Flera av dessa böcker har handlingar som är minst lika utvecklade som långa romaner eller för den sakens skull filmer på både 2 och 3 timmar. 

Dessa noveller går under namnet Novelix och finns troligen på ditt bibliotek (alla tre som jag besöker ofta har dessa) men om du mot förmodan inte har tillgång till dessa på bibliotek och vill köpa någon eller några så går det ju bra via bokus.se (affiliate länk) eller varför inte stödja din lokala bokhandlare med ett inköp. Det finns också små samlingar med noveller av kända författare i samma serie...dessa är nog nästa på agendan för mig. 

Vad läser du för tillfället? 

Taggar (blogg): 
19 januari

Vinn boken Job Free - Dag 5 Startups!

Detta är dag fem i min sexdagararsserie om boken Job Free. Den första dagen var en översikt. Nu kommer ett inlägg per dag om de fyra metoderna för att nå frihet varefter fredagens blogginlägg blir en analys och fundering. 

Den fjärde och sista metoden för att lämna ekorrhjulet är Startups. Skillnaden på detta och ett vanligt företag är att en startup ska vara startad med tanken att entreprenören tids nog ska kunna stiga av och sälja företaget. Efter att företaget är sålt så ska entreprenören sedan kunna leva på det kapitalet och vara fri resten av livet. Detta är troligen den metoden som har högst risk för att misslyckas men också högst potentiell avkastning. 

När vi pratar startups så kan vi kanske komma att tänka på olika typer av internetbolag som säljs för miljardbelopp men det kan vara mycket mindre än så och inom helt andra brancher. Det kan vara ett litet nichat bolag (vad författaren Jake Desyllas startade och sedemera sålde) som inte betingar några fantasisummor men väl tillräckligt för entreprenören att sedan leva ett gott liv på avkastningen. Tanken är att entreprenören sedan ska leva på avkastningen på det kapitalet så på det sättet påminner det om planen för extremspararna även om metoden för att få ihop kapital ser helt annorlunda ut. 

Likt extremsparande kan detta också bli en väldigt lång väg till frihet. Att starta något i år och sälja det nästa år händer inte ofta så det handlar om att i många år bygga upp något som tillsist har ett betydande värde för någon annan som är beredd att betala för detta. Fördelen här är att man får bygga upp sin egen verksamhet inom något som man då också förhoppningsvis är intresserad av och att man bygger kompetens inte bara inom det specifika området men även i att starta, driva och bygga företag vilket kan återanvändas i senare projekt. Nackdelen är att det inte går att räkna på hur lång tid det kommer att ta för att bli fri och det är större risk att den dagen faktiskt inte kommer (jämfört med samtliga av de andra tre metoderna). 

Detta är nog den metod av de fyra som jag har svårast för med min mentalitet samtidigt är jag väldigt imponerad av personer som gör denna resa. Troligen är det osäkerheten i att kunna förutse utfallet som jag har svårt för. Även om jag inte är någon extrem riskminimerare så vill jag kunna beräkna möjliga utfall med någon form av säkerhet vilket är i stort set omöjligt med startups. 

DET FINNS FORTFARANDE MÖJLIGHET ATT VINNA ETT EX AV BOKEN (TOTALT TRE FINNS) FÖR DEN SOM KOMMENTERAR OCH KOMMER MED INTRESSANTA FUNDERINGAR OCH UTMANINGAR! 

Imorgon blir det summering, annalys och fredagfundering som sig bör. Häng med!

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (188)
Sep (13)

Taggar