Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1338
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
27 september 2017

Spartipset - ha koll på hela utbudet!

För dig som är ny på bloggen rekommenderar jag att du börjar här! 

Något som många gånger förvånar mig är hur mycket priset kan skilja på samma (eller likvärdiga) produkter. Det kan vara mellan olika butiker i samma stad, inom samma butik eller mellan olika leverantörer av liknande varor och tjänster. 

Jag har tidigare pratat om att välja lågprisabonemang på mobiltelefoni som på det stora hela erbjuder samma tjänster till halva priset mot de stora operatörerna. I tidigare inlägg har jag också pratat om att man kan titta på leverantörer av arbetstkläder när man letar efter billiga högkvalitativa kläder att ha utomhus på fritiden då dessa ofta har samma prestanda men utan det extra statuspåslaget som många fritidsklädesmärken har. 

Detta förekommer på de flesta ställen och handlar nog till viss del om tillgänglighet. Glasskiosken på stranden tar 40 kr för två kulor glass medan på ICA kan du få 2 liter av samma glass för det priset. Men det handlar också om att vi helt enkelt inte har förmågan att ta in hela utbudet. Det är inte heller alltid så att butiken gör det lätt för oss. Jag har tillexempel varit med om att de bästa och billigaste oliverna finns på en hylla med varor från mellanöstern medan dyrare och dåligare varianter står på en hylla med bara oliver. Det förekommer också att en ganska tråkig lufttorkad skinka i plastförpackning har dubbelt så högt kilopris som vad man tar i den manuella charken. 

(Kilopris i den manuella charken överlägset billigast...jämfört med i kyldisken..på samma/liknande vara...inte direkt vad man väntar sig)

Det är troligen så att man gör bäst i att inse att man nästan aldrig kommer hitta det absolut bästa priset men samtidigt kan ju slå en lov genom sin butik och lära sig sortimentet i sin helhet. Man kan på samma vis göra en sökning och hitta några bra leverantörer av kläder. Jämföra mobilabonemang nån gång vartannat år (och då kolla på alla alternativ) och man kan utsätta sin El-leverantör för lite konkurrens då och då. När man sedan har valt en bra och rimligt prisvärt alternativ så kan man köra på det ett tag tills det är dags att kolla igen. 

Har ni gjort några liknande reflektioner kring erbjudanden av samma varor/tjänster till väldigt olika priser? Vad är dina bästa tips? 

Taggar (blogg): 
20 september 2017

Spartipset - Små förpackningar

Ny på bloggen börja här!  

 

Traditionellt så rekommenderar ju sparekonomer och andra förståsigpåare  att man ska köpa storpack för att spar pengar och det är i många fall en bra ide. Att köpa toalettpapper eller duschtvål i storpack innebär inte sällan att man får upp till 50% mer per spenderad krona. Detta är dessutom produkter som med säkerhet går åt och som har lång hållbarhet. 

 

(Onyttigheter gör sig bättre i små förpackningar)

 

Det finns dock områden där jag har märkt att små förpackningar är bättre:

 

 

 • Vanligaste förpackningen - i vissa fall så är den mindre förpackningen av en vara has så pass mycket högre omsättning så att den är mycket mer lönsam för butiken. I dessa fall så blir storpacket en specialvara och om man tittar noga så har det ett högre kilopris. Det brukar också vara så att alla erbjudanden gäller den mindre förpackningen som då väldigt ofta är billigare. Detta är bland annat vanligt i mejeridisken där 5dl förpackningen av grädde ofta är billigare per liter än literförpackningen. 
 • Hållbarhet - vissa produkter har väldigt lång hållbarhet så länge de är i oöppnade med flera månader till ”bäst före” och många gånger håller de låååångt efter även det datumet. Mitt favoritexempel här är leverpastej som håller väldigt länge i en oöppnad förpackning men som kan mögla på några dagar öppnad. Den lilla vinsten som det eventuellt är att då köpa en stor förpackning äts snabbt upp av att ett par skivor glöms bort längst in i kylen och blir dåliga. Vi är riktigt duktiga på att äta upp allt men det händer även oss. Det samma gäller ost, syrade mejeriprodukter, salami, skinka etc.
 • Onyttigheter/Onödigheter - ett område där stora förpackningar ofta är väldigt billiga är onyttigheter. Detta då de är billiga att producera och egentligen onödiga. Vi är dock inte rabiata och köper ibland tillexempel läsk. Vi väljer då att köpa mindre flaskor trots högre literpris. Fördelen är att vi kan låta barnen dela på en flaska vid något tillfälle eller blanda en drink och sen är det slut. Annars så blir en stor flaska liggande i kylen och blir avslagen…eller ett ännu sämre alternativ..vi bälgar i oss en extra liter läsk för att inte slösa bort den. På detta sätt så sänker vi den totala kostnaden, minskar slöseriet och gynnar hälsan. 

 

Sammanfattningsvis skulle jag säga att det handlar om att fundera över vilket typ av produkt det är och hur man kan minska kostnaden och/eller svinnet. Att hata slöseri är en bra start! Har ni fler exempel på när ni köper stora förpackningar och när de små är bättre?

Taggar (blogg): 
6 september 2017

Spartipset - stäng dina köpkanaler!

Om du är ny på bloggen rekomenderar jag att du börjar här! 

För ett par veckor sedan så tittade jag över min garderob och insåg att det nog kommer bli nödvändigt att köpa ett par jeans, en luvtröja och en skaljacka till hösten då de som nu finns i garderoben har sett sina bästa dagar...minst sagt. Direkt när jag insett detta så började jag se denna typ av varor överallt omkring mig både i verkliga livet och online. Det blir väldigt tydligt att jag har öppnat mina köpkanaler inom dessa områden och helt plötsligt strömmar det in förslag på saker jag borde köpa från alla möjliga aktörer. Dessa har naturligtvis funnits där hela tiden men när mina kanaler var stängda så kom deras budskap inte in. 

(Att ta den här promenadvägen ner till Siljan kostar ingenting och är bland det absolut bästa vi vet!)

En viktig del i att spara pengar och lyckas med detta över tid är att man köper de saker och upplevelser man verkligen uppskattar men att man avstår från allt annat. Helt enkelt att de allra flesta köpbeslut är genomtänkta och har ett syfte. 

Samtidigt utsätts vi dagligen för 1000-tals kommersiella buskap som säger oss att vi "behöver" allt från en ny bil till en kopp kaffe på pressbyrån på väg till jobbet. Företagen vet ju sååå väl att vi är lata och att vi ofta kommer välja den enkla utvägen vilket är att oövertänkt tacka JA till åtminstone några av dessa budskap varje dag. Plötsligt har vi en blank ny bil på uppfarten trots att den gamla fungerade utmärkt (och att vi faktiskt egentligen skulle kunna cykla eller åka buss till jobbet). Garderoben är full av kläder som inte passar ihop och plånboken är tom så när som på några sånna där bra stämpelkort som gör att man får var 6:e överprisatt kaffekopp gratis. 

För att motverka detta så har jag märkt att det fungerar väldigt effektivt att stänga av vissa köpkanaler. 

 • Köpstopp - för sällanköpsvaror så som kläder kan det vara effektivt att införa köpstopp. Att besluta sig för att inte köpa en enda grej under 6 månader eller 1-2 år beroende på hur mycket man redan har. Under den tiden blir det tydligare vad man redan har och man använder detta. Det blir också tydligare vad det finns för verkliga luckor i garderoben. Dessa kan med fördel skrivas ner på en lista efter vilken man handlar exakt det och inget annat efter köpstoppet är avslutat. När detta är avslutat kan man ta ett nytt köpstopp på ytterligare x månader. Köpstopp  kan också med fördel tillämpas på enskilda "svagheter" som kaffe i pappmugg vilket man helt enkelt beslutar att aldrig mer köpa. 
 • Lista - för andra saker så som livsmedel, mediciner men även godis, snacks och eventuell alkohol som man handlar lite oftare så kan det vara effektivt att utgå ifrån en lista. Att helt enkelt i förväg bestämma vad det är man ska ha och hålla sig till det. Eftersom matpriser varierar kraftigt med erbjudanden kan det vara effektivt att skriva "1 kg kött till grillen" eller "grönsaker till en sallad" på listan snarare än att skriva exakta varor. Detta gör att man köper rätt saker men samtidigt kan ta vara på erbjudanden. Listan stänger effektivt köpinpulser på saker som erbjuds men som inte har ett specifikt syfte. 

Inledningsvis på en resa mot ett mer medvetet, sparsamt och friare liv så kan det vara bra att stänga nästan alla köpkanaler under en period med ett kompeltt köpstopp på allt utom det mest nödvändiga. Det finns många som har testat köpstopp under ett år eller längre och även om det ibland är utskällt som en liten löjlig övning så skulle jag vilja påstå att det kan bli en väldigt bra ingång till ett nytt liv där man sedan selektivt återinför några få väl utvalda saker igen. 

Hur tänker ni andra kring det här med öppna respektive stängda köpkanaler? Har ni haft köpstopp eller gjort någon annat typ av konsumtionsfasta? Använder ni en lista när ni handlar mat mm? 

Taggar (blogg): 
21 augusti 2017

Spartipset - Noll-dagar året om!

Om du är ny på bloggen föreslår jag att du börjar här med lite läs och lyssningstips!

Nu är sommarlovet över och vi har i vanlig ordning varit ganska mycket på hemmaplan men även hunnit med en resa söderut med övernattningar i Västergötland, Skåne och Bohuslän. VI Kommer troligen att återkomma till den resan med ett senare inlägg men detta inlägg tänkte jag skulle handla om något större och en princip som funkar året om.  

Principen i fråga kallar jag för "noll-dagar" och det innebär att man under en eller flera dagar inte gör av med ett enda öre. För oss som har trimmat våra sparsamhetsmuskler i några år så kommer sig detta ganska naturligt men för den som är ny på detta kan det hända att man måste ta beslut om när dessa ska infalla. 

(Foton från en typisk noll-dag)

Under sommaren är bra nolldagar de där soliga dagarna när man kan hänga i trädgården eller vid sjön. Det enda som behövs är att göra en räd i kylskåp, frys och skafferi för att få ihop nått att äta...dessa dagar är så bra ändå och behöver inget annat för att vara superbra! Dessa dagar är också alldeles utmärka dagar för att inte röra bilen överhuvudtaget (vi körde tillexempel inte en enda mil med bil de första 10 dagarna på vår semester). 

Andra bra "noll-dagar" är den första dagen med lite sämre väder efter några fina dagar...perfekt att ligga å läsa, titta på film etc. sen kan man börja med gratisaktiviteterna så som besök på bibliotek och naturum etc som passar perfekt en regnig dag. Sen kommer det förstås dagar när man vill göra något som kostar pengar, om det är så enkelt som att köpa glass/fika, ta en tur med båt eller gå på museum och sådant ska man självklart också kunna göra. Skillnaden är bara att efter en radda med noll-dagar så blir ändå utgifterna relativt låga utslaget över alla dagar. 

Under hösten/vintern/våren finns också väldigt många tillfällen till noll-dagar, när isen ligger på sjön eller snön har kommit så gäller samma som ovan med att packa en matsäck och dra ut i naturen. Att sitta inne och elda i öppna spisen går inte heller av för hackor. 

När jag tittar på vår fritidsbudget och varför den är så pass mycket lägre än många andras så är det inte för att allt vi gör är super billigt utan därför att vi gör så många saker som inte kostar alls eller mycket lite mellan de dyrare aktiviteterna. 

Hur ser det ut för er? Har ni nolldagar eller några liknande tekniker för att spara pengar? 

Taggar (blogg): 
24 december 2016

Farbror Fris julstrumpa!

Idag börjar vi vår julledighet på riktigt och det är dessutom julafton så det passar ju alldeles utmärkt. Under tiden fram till skolorna börjar igen kommer det vara lite begränsad aktivitet här på bloggen så därför tänkte jag att det kanske skulle kunna vara läge att tipsa om lite tidigare inlägg som kan vara värda att läsa igen eller om du är ny på bloggen kan vara en bra start. (Under "principer, spartips..." ovan finns ännu fler av dessa inlägg samlade)

Först kan det vara bra att ta tag i några av de största kostnadskategorierna om du vill förbättra ekonomin 2017 här är några förslag på blogginlägg att läsa:

För den som är intresserad av våra 10 år från vanliga "svenssons" till supersparare  så är dessa några förslag:

Och för den som undrar över framtiden för Familjen fri så har vi sammanfattat det här:

Nu ser vi fram emot en skön jul och därefter nyårshelg tillsammans med familj och vänner och laddar upp inför ett bra 2017, vi ses då!! 

 

Taggar (blogg): 
3 augusti 2016

Spartipset - var MYCKET uppmärksam på förpackningsstorlekar!

När jag var yngre så fick man alltid höra att man skulle köpa storpack för det blev billigare. Prissättningen på de flesta varor baserade sig på den tiden framförallt på produktionskostnad och därför blev de stora förpackningarna generellt sett billigare. Sedan dess har de flesta företagen blivit mycket mer sofistikerade i sin prissättning och använder både prislappen och storleken på förpackningen mycket mer "kreativt". Det kan innebära att samma produkt skiljer mer än 100% i pris per enhet utan att det är direkt synligt för kunden.

Jag ska ta tre verkliga exempel för att illustrera vad jag menar...men problemet är långt mycket större än dessa tre exempel. 

 • Storpack är bra - nu börjar vi nå slutet av den perioden när våra barn dricker välling men så länge som de gjort det så har vi köpt denna i storpack. Ett storpack som ger 30 liter kostar cirka 125 kr (4,2 kr/liter) medan ett vanligt paket som ger 5 liter kostar 40 kronor ( 8 kr/liter) alltså en skillnad på nästan 50% på en identisk produkt. 
 • Storpack är tveksamt - med modern förpackningsteknik (förpackning i syrefri miljö) så har många matvaror lång hållbarhet i oöppnad förpackning. Ost, leverpastej, salami med mera kan hålla flera månader i oöppnad förpackning men har ibland kort hållbarhet när den är öppnad. Samtidigt är ofta inte storpacken billigare...eller så skiljer bara några kronor på kilopriset. Med tanke på risken att varan blir dålig så behöver skillnaden vara relativt stor för att det ska vara värt att köpa den större förpackningen. Många gånger förkommer också extrapriser där man får 2 eller 3 av den mindre förpackningen för ett bra pris vilket då ofta är lägre än storpacket.
 • Lurig förpackning - det finns många förpackningar som är luriga. Ett sådant exempel är tandkräm. Vi brukar köpa Colgate vilken kostar mellan 10 och 15 kronor i sig en ganska stor prisskillnad, men under ytan lurar något mer. Det är nämligen så att denna tandkräm som normalt säljs i 100 ml förpackning också finns i 125 ml förpackning och en 75 ml förpackning. Samma tandkräm kan alltså på samma butik kosta 10 kr för 125 ml (0,08 kr/ml) upp till 15 kr för 75 ml (0,2 kr/ml) eller 150% mer för samma produkt. Vanligen förkommer inte de olika förpacknigarna paralellt men jag har varit med om att den mindre och dyrare förpackningen står på en pall mitt i butiken som "erbjudande" medan den större och billigare finns på en annan plats...lurigt minst sagt!  

 

Detta ovan är endast några exempel och snart sagt alla varor finns i olika förpackningsstorlekar där prissättningen är långt ifrån tydlig så var uppmärksam om du vill spara pengar. 

Hur är det med er andra som läser? Har ni märkt några konstiga priser eller luriga förpackningar?  

 

 

Taggar (blogg): 
28 april 2016

Spartipset - förstå hur bra du har det!

"Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket" heter det i det gamla ordspråket och det har aldrig varit mer relevant än i vår tid. Vi är många som gapar efter mycket till stor del för att vi inte förstår hur bra vi har det. Vi lever i en tid som trots sina brister är den bästa någonsin i historen och ändå vill vi hela tiden ha mer, mer, mer. 

Vår familj har under ett antal år lärt oss att till stor del ställa oss utanför konsumtionshetsen och titta på från åskådarplats men trots detta är vi inte imuna mot att vilja ha mer. Bara så här några månader efter att jag blev fri så börjar frun tycka att det är lite jobbigare att gå till jobbet "jag vill också vara fri" och jag känner att jag önskar mig flera timmar på dagen för mina projekt. Då gäller det att påminna sig om hur bra man faktiskt har det. Fram till och med januari i år så stressade vi båda två med heltidsjobb och hämtade barnen vid 5 på förskolan för att sedan springa hem och äta, fixa och sen lägga oss så att vi var redo ännu en dag. Nu är jag hemma och hinner ta relativt mycket av hemarbetet samtidigt som barnen kan hämtas i lugn och ro vid 15 tiden och vi hinner få mycket mer tid tillsammans. Kort sagt har vi det ganska lyxigt!! 

Varför tycker vi människor så synd om oss själva då, varför vill vi ha mer, mer, mer? Delvis tror jag att det ligger i människans natur men om det bara var vår natur skulle det precis lika gärna kunna vara fler skogspromenader, cykelturer eller fler timmar att träna på vår hobby. Marknadsföringen gör att vi tror att alla dessa problem ska lösas med något vi köper, antingen som en direkt lösning (jag är så stressad så jag köper en städtjänst till hemmet) eller som ett plåster på såren (jag är så stressad så jag är värd en ny väska eller en kaffe på stan). Problemet är att när vi försöker lösa våra problem på det här sättet så blir vi oftast inte lyckligare, däremot blir vi fattigare och när vi blir fattigare så blir vi mer stressade...och vad var det nu igen vi gjorde när vi var stressade och tyckte synd om oss själva...jo vi köper nått...och så blir vi fattigare...och så vidare...

Oavsett var du befinner dig i denna process så tror jag att det är bra att sätta sig ner och fundera över hur bra vi faktiskt har det. Vi lever i ett säkert land, vi har tillgång till utbildning, infrastruktur, sjukvård, vacker natur, ren luft, rinnande vattten i kranen, tak över huvudet. Våra barn är trygga och det finns ingen svält. I vårt fall så är vi även finansiellt friare än de flesta och har därmed ännu större makt över våra liv även om de flesta svenskar har betydligt större personliga möjligheter än den överväldigande majoriteten av världens befolkning.

Så min rekomendation är att ta ett steg tillbaka och inse hur bra du har det, inse att du lever i vad som troligen är den bästa av alla tider och att du har haft turen att befinna dig i ett av världens bästa länder. När du väl har konstaterat hur bra du har det kan du börja fundera på vad som skulle bli ännu bättre för det är klart att det kan bli men då är du i förarsätet och tar kommandot. Lycka till!

Taggar (blogg): 
26 april 2016

Kommunikation och underhållning - obegränsat under 1000-lappen?

Börjar märka att jag tjatar om det med det här är också ett sånt där område som kan kosta hur mycket eller hur lite som helst. Om du envisas med att ha fast telefoni hemma, paralellt med nya iPhones och "stora abonnemang" till hela familjen, omfattande kanalpaket på tv'n, snabbaste bredbandet och flera streaming tjänster paralellt kan denna kostnadspost lätt dra iväg på flera tusenlappar i månaden. Hos oss slutar den istället på under 900 kr i månaden.

Så här gör vi:

 • TV-licensen betalar vi precis som alla andra och den skulle väl kanske egentligen inte komma i denna kategori utan kanske ligga som en skatt istället? Hur som helst slutar det på en kostnad på cirka 180 kr i månaden.
 • Förutom det fasta TV-utbudet så lånar vi barnfilmer på biblioteket och så har vi en streamingtjänst åt gången (senaste året har vi alternerat mellan Netflix och Viaplay..). Att bara ha en tjänst åt gången bidrar till flera saker. 1. Det blir billigare 2. Vi hinner ta del av innehållet 3. Barnen blir glada när vi byter då de får ett helt "nytt" bibliotek av filmer 4. Vi får några gratismånder då och då när en leverantör vill locka tillbaka oss. Det senaste året har vi betalat 800 kr för ett helt år av obegränsad underhållning. Total kostnad per månad 70 kr.
 • Där vi bor har vi inte så mycket att välja på när det gäller bredband så det vi har är ett abonemang via Telia som går på 370:- i månaden (då ingår spotify) och som inte är så där väldigt snabbt. Tyvärr finns det inte så mycket annat att välja på just här men där kan det bli förändring när vi flyttar något som vi kommer utreda till hösten. 
 • Vi har sagt upp vårt fasta telefonabonemang. Vi har varsitt mobilabonemang som kostar 99 kr i månaden inklusive 60 fria samtal och 2 gb surf . I mitt fall brukar räkningen sluta på just 99 kr medan för frun så brukar det bli någon 50 lapp mer då hon befinner sig utanför hemmet mer och därför ibland får slut på surfpotten. Total kostnad per månad 250 kr.

 

Som ni ser ovan så har vi inte någon maxialt sparsam nivå. Visst vi skulle kunna leva utan både Spotify och Netflix och bredbandet är lite dyrt (åtminstone för hastigheten vi får) men trots allt i stort sett obegränsad kommunikation och underhållning för 870 kronor i månaden. Våra TV-aparater, datorer, telefoner med mera köper vi kontant och behåller länge. Mer om detta i ett kommande sparinlägg om "prylar och elektronik".  

Hur står sig de här kostnaderna mot er nivå? Kan ni se var skillnaderna ligger? 

18 april 2016

Kan man äga bil för 1 500 kr i månaden?

Vi har gjort en budget för livet efter det att vi båda är fria som summerar till 20 000 kr per månad som vi presenterade i detta inlägg

En läsare (Hej Tina) tittade på budgeten. Tror att hon fick ihop det mesta men undrade hur vi kunde få ner vår transportkostnad till 1 500 kr och det tänkte jag att jag skulle förklara. Kalkylen nedan summerar till 1 600 men är lite rundad uppåt (på däck och bränsle) tror jag fortfarande på 1 500...

Eftersom vi flyttar till en plats där nästan alla vardagstransporter kan fixas med cykel eller spark beroende på säsong och vi inte har någon arbetspendling så går behovet av bil ner betydligt. Vi behöver inte heller några busskort eller andra transporter eftersom 99% av det vi behöver kommer finnas på gångavstånd. 

Detta betyder att nästa gång vi köper en bil (vilket ligger minst 10 år bort i tiden) så blir det enligt nedanstående förutsättningar: 

 • Värdeminskning på en begagnad bränslesnål bil =  420 kr (50 000 inköp /120 månader (10 års ägande) = cirka 420 kr)
 • Bränsle 50 mil i månaden till en kostnad av uppskattninvsvis 350 kr (50 mil * förbruking 0,5 * bränslepris 14 kr = 350 kr).
 • Försäkring 150kr i månaden (1800/12 = 150kr) 
 • Skatt 120 kr i månaden (1400/12 = 120kr) 
 • Nya däck var 140 kr i månaden (5000/36=140 kr)
 • Service och reparationer 420 kr per månad (En service och en reparation över två år 10 000/24 = 420 kr).  

 Summa: 1 600 kr i månaden 

Den största skillnaden jämfört med de summor som många andra kommer upp i är körsträckan tror jag men även bränsleförbrukningen och priset på nya och lyxiga bilar är solklara bovar i dramat. För närvarande är våra transportkostnader för 2 bilar mer än dubbelt så höga som ovanstånende eftersom vi fortfarande bor på en ort där bil till viss del är nödvändigt i vardagen. 

Hur står sig era transportkostnader jämfört med dessa? Lägre/Högre? Vad beror avvikelsen på? 

Taggar (blogg): 
18 april 2016

Kläder - Hel, ren och varm!

Som den nakna apa du är så behöver du kläder. Det behöver även din familj förutsatt att de tillhör samma art. Men det betyder inte att alla klädinköp är nödvändiga. Troligen är det istället så att större delen av dina klädinköp har mycket mer med fåfänga än med nödvändighet att göra. Så även för mig som köper väldigt lite kläder, hade det bara rört sig om att hålla sig varm så hade klädkontot kunnat minskas ännu mycket mer.

Nedan följer några av mina tips för ett litet klädkonto och en effektiv garderob:

 • Laga - att själv laga eller lämna in för lagning kan förlänga livslängden på många  skor och plagg. Utvärdera alltid detta som ett alternativ innan du springer iväg och köper nytt. 
 • Shoppa aldrig - Analysera behoven - Som med det mesta andra så handlar en effektiv garderob om att ha en bra analys av behoven, att planlöst gå runt i affärer och se om man "hittar nått" är inte en bra väg till den analysen. Istället bör man i förväg fundera igenom: I vilka olika sammanhang använder du kläderna? Behöver du kostym/dräkt på jobbet, eller kan du gå i jeans varje dag? Är du ofta på fest? Är du mycket ute i skog och mark? Utövar du någon sport? Om du till exempel i första hand är på kontoret eller ute i skogen, köp kläder i första hand för dessa två aktiviteter och låt dem fungera även i andra sammanhang.
 • Köpt klassiskt och använd länge - Köp inte en neonfärgad jacka bara för att det är det "senaste" om ett par år kommer den kännas väldigt fel. En svart, mörkblå, grå jacka kan istället användas både 5 och 10 år. Samma sak gäller kostymer, jeans som inte är jättebilliga men som kan användas länge. De sista åren jag arbetade gick jag över till att bara använda vita skjortor vilket både förenklade inköpen då jag inte tittade på något annat och valet av kläder varje morgon. 
 • Variera tillbehören - Om du ändå vill ge efter lite för fåfängan så köp tillbehör så som strumpor, slips, halsduk med lite mer färg. Jag undviker detta också men om du måste är det mycket smartare att köpa en halsduk i "årets färg" för 149:- än att köpa en jacka för 3999:-.
 • Utnyttja andras överkonsumtion - Eftersom andra överkonsumerar kläder och har gjort så i många år så finns det ett överflöd av begagnade grejer (Läste någonstans att om vi inte köpte ett enda nytt klädesplagg i Sverige från och med idag så skulle de existerande kläderna i landets garderober räcka i 50-år). Framförallt till barnen har vi hittat massor av kläder på loppis. Våra barn sliter allt tills det nästan faller sönder men på loppisen är det uppenbart att många barn har för mycket grejer för där hänger en nästan ny vindjacka för 50kr och ett par vinterskor utan synligt sligage på sulan för 60kr.  
 • Handla kvalitet - Ibland är det svårt att bedömma kvalitet och man kan behöva prova sig fram. Döm av min förvåning när kalsonger till småkillarna visar sig vara allra bäst när de köpts på ICA av alla ställen. 
 • Utnyttja rean - När det gäller lite större inköp som skor, jackor med mera kan det vara värt att vänta till säsongsutförsäljningen. Det är lysande om man kan köpa en fin dunjacka eller ett par vinterstövlar i april för halva priset. Detta kan också vara en möjlighet att gå upp en kvalitetsklass till sådant som man normalt sätt skulle ha tyckt har varit för dyrt och istället spara på längre livslägd (man bör dock vara försiktig med att sätta likhetstecken mellan högt ordinariepris och kvalitet...det kan variera).  
 • Luras inte av erbjudanden - REA och andra typer av erbjudanden kan ibland vara färädiska. Det kan handla om att sälja ut produkter som inte gick att sälja till ordinarie pris för att de inte höll måttet. Det kan handla om hopplösa färger. Vissa erbjudanden är dessutom sådanan att produkten även om det står halva priset är dyrare än motsvarande produkt någon annansans. 
 • Köpstopp - När du kommer till ett vägskäl i livet eller när du vill genomföra en förändring kan det vara bra att under en period ha köpstopp. Om du bestämmer dig för att inte köpa en enda grej till under ett halvår så märker du hur mycket du har i garderoben och dessutom blir de verkliga behoven tydligare...de är nog mindre än du först tror. Personligen så har jag sedan förra sommaren haft köpstopp för kläder eftersom livet just nu förändras då jag slutat jobba och vi ska flytta. Behoven efter detta är oklara så varför fylla på garderoben. 

 

Min övertygelse är att den som idag handlar kläder "som vanligt" kan spara mellan 50-75% mot nuvarande kostnadsnivå genom att följa råden ovan och fortsätta vara lika bra eller bättre klädd. Det kan ta ett tag att vänja sig vid nya sätt att göra saker men när man väl har etablerat nya vanor så går det av bara farten och blir till och med en befrielse med mer tid och pengar. 

Hur handlar du kläder? Kan du lära dig något av ovanstående tips? Har du några egna tips? 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (1)

Taggar