
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v44-19
Oktober ska ju enligt all statistik vara en dålig börsmånad. Det har man inte sett mycket av i år och förra veckan kunde vi addera ytterligare 3% till börsindex. Trista rapporter från de indextunga bankerna (undantag SEB) lyckades inte spoliera börshumöret och de flesta rapporterna fick ett positivt tolkningsföreträde när många cykliska bolag på ett överraskande bra sätt klarade av en begynnande sämre konjunktur. På tal om denna verkar Riksbanken sälla sig till dem som enbart tror på en inbromsning från en hög nivå och inte en lågkonjunktur och därför genomföra en räntehöjning i december. Med tanke på deras historiska prognossäkerhet är det lätt att använda det som en kontraindikator men den som lever får se….
Oro kring nettouthyrningen. Så var det dags för en korrigering för fastighetssektorn. I veckan backade fastighetsindex med 3% men är trots det upp 37% sedan årsskiftet. En negativ nettouthyrning på kontor för ett antal fastighetsbolag såsom Castellum, Fabege och Atrium Ljungberg ska enligt tidningarna vara den utlösande faktorn. Närmare till hands är nog enligt min mening att det är välbehövliga vinsthemtagningar i en extremt het sektor. De flesta fastighets VD:ar fortsätter i sina Q3-rapporter att tala om en fortsatt stark efterfrågan på kontor – speciellt i Stockholmstrakten – och i alla fall Atrium Ljungberg (bevakat av TradeVenue) kan hävda att hela den negativa nettouthyrningen beror på uppsagda kontrakt inför renoveringar. Med tanke på konjunkturutvecklingen vore det dock enligt min mening inte så konstigt om den tidigare så starka efterfrågan på kontor snart får sig en törn. Det behöver ofta inte hända speciellt mycket på en marknad efter en lång uppgångsperiod för att ett förmodat stort efterfrågeöverskott förbyts till sin motsats. Vi får se vem som får rätt men fastighetsbolag inriktade på hyresbostäder och långa kontrakt gentemot offentlig sektor borde om något framstå som än mer intressant i denna miljö. En som verkar tycka det är den kände fastighetsmiljardären Gösta Welandson, som är beredd att betala en premie på 10% mot dagskursen för att i en riktad nyemission investera 400 MSEK och bli ägare av 3,3% i Samhällsbyggnadsbolaget (bevakat av TradeVenue).
Självuppfyllande profetior. Sällan har väl en konjunkturavmattning varit lika väntad som denna. Under lång tid har vi matats med argument om att det är sämre tider på väg. Som en företrädare för ett IT-konsultföretag sa häromdagen. ”Om de flesta förbereder sig på att det ska bli sämre – då blir det också sämre”. En bra temperaturmätare på den inhemska konjunkturen brukar just vara IT-konsultbranschen. Knowit rapporterade i veckan om ”en viss avmattning i marknaden” och det syns redan en betydande avmattning när det gäller de rena resurskonsulterna. En säker indikator från denna del av konsultbranschen är också att personalomsättningen minskar. En annan intressant observation från ovanstående företrädare för IT-konsultbanschen är att till skillnad från tidigare nedgångar att en stor andel offentliga kunder inte nödvändigtvis är en fördel ur stabilitetssynpunkt längre. Snarare tvärtom. Framförallt kommunerna har i spåren av stigande underskott plötsligt fått väsentligt hårdare budgetrestriktioner och den värsta ivern att skyndsamt genomföra diverse digitaliseringsprojekt verkar ha kommit av sig.
Att arbeta i motvind. På tal om sämre konjunktur började bemanningsbranschen redan under slutet av 2018 känna av en sämre konjunktur. Nedgången för Poolia accentuerades under Q3 med en valutarensad omsättningsminskning på 13%. Det är därför glädjande att man trots omsättningsminskningen lyckas förbättra rörelsemarginalen avsevärt till 2,6% (1,4) och därmed också lyfta rörelseresultatet till 11,1 MSEK (6,7). Effektiviseringsvinster och positiva effekter av samgåendet med förre detta avknoppningen Uniflex börjar nu komma fram samtidigt som Norge och Finland utvecklas fortsatt mycket bra. Den största verksamheten i koncernen Uniflex Sverige – som tappade nästan 20% av omsättningen i kvartalet - stod dock för den största bedriften när man lyckades förbättra rörelsemarginalen något, vilket ledde till enbart ett mindre resultattapp. Ledningen rapporterar om ytterligare framtida besparingar från samgåendet som ska komma under nästa år. För den som tror att konjunkturnedgången blir rätt kortvarig är det nog dags att börja titta på Poolia för som VD Jan Bengtsson skriver i rapporten ”vi vet av erfarenhet att när konjunkturen vänder uppåt igen, ökar efterfrågan på våra tjänster snabbt”. Med de effektiviseringsvinster man nu gjort borde det vid ett efterfrågelyft kunna komma se rätt bra ut på sista raden.
Att köpa aktier som andra ratar. Semcon är med sitt fordonsberoende (strax under 50% av intäkterna) en aktie som investerare verkar sky. Aktien har visserligen hämtat sig från rekordlåga nivåer i december förra året och hängt med i årets börsrally. Det är ändå tänkvärt att aktien på fem år enbart stigit ca 20% samtidigt som rörelsemarginalen stadigt förbättrats och är nu dubbelt så hög som 2014. Fordonsexponering är något som alla investerare för närvarande verkar livrädda för, även om lastvagnar (som Semcon har stor exponering mot) ses som mindre farlig. Hur som helst Q3-rapporten visade på en mindre organisk tillväxt medan däremot resultatet i det närmaste fördubblades till 32 MSEK (18) och rörelsemarginalen steg till 7,8% (4,4). Stark tillväxt inom nya teknikområden och en branschdiversifiering anges som förklaringar till den positiva utvecklingen. Kvalitén i intjäningen var dessutom god, eftersom det var främst den gamla kassakon Product Information, som överraskade positivt. Detta affärsområde tycker jag ska värderas till helt andra multiplar än den volatila konsultrörelsen, så naturligtvis är det ett extra plus att en stor del av resultatavvikelsen hamnade där. I kvartalets resultat är dessutom proaktiva kostnader tagna för neddragningar inom fordon. Bolaget sticker också ut hakan genom att utlova fortsatta resultatförbättringar under Q4. Baserat på 12-månaders rullande resultat handlas aktien på EV/EBIT om 7x. Skulle ledningens prognos förverkligas är värderingen för 2019 alltså dessutom lägre än så. Med en betryggande nettokassa ska det nog mycket till att förra årets utdelning om 5 SEK inte återupprepas i vår, vilket motsvarar en direktavkastning om över 5%. För den trendkänslige kanske det känns fel typ av exponering men för den som vågar gå emot finns en spännande potential. Det är svårt att göra bra affärer när man springer i flock med andra!!
Spännande omvälvningar på gång i Telia. Jag brukar mest skriva om lite mindre noterade bolag där det - i alla fall ibland - finns något man kan addera men jag kan inte låta bli att skriva några rader om Telia och mina funderingar där. Telia är ett företag där svenska staten under lång tid varit en undermålig ägare och en expansionshungrig ledning fått härja utan tillräcklig ägarstyrning (jämför bland annat köpet av Bonnier Broadcasting). Det är dock sannolikt att stora förändringar väntar i Telia under den nye ordföranden Lars-Johan Jarnheimer. Rimligt är att bolaget, efter år av rykten, äntligen genomför en delning av bolaget i en infrastrukturdel och en kunddel. Som av en händelse är det precis den åtgärd som just nu är avslutad i danska TDC under ledning av Alison Kirkby – som i fredags blev utsedd till ny VD i Telia. En liknande delning av Telia blir avgjort lite mer komplicerad genom att bolaget inte är lika renodlat och utspritt på fler länder än TDC men staten behöver agera ur ett totalförsvarsperspektiv och ta kontrollen över den svenska infrastrukturen. I ett sådant bolag skulle staten kunna släppa in minoritetsägare som till exempel AP-fonderna och kunna skuldsätta det ganska kraftigt. Denna typ av ”bondproxy” borde institutionerna älska i dagens klimat!! Förutom kunddelen blir det kvar en del infrastruktur i utlandet samt innehavet i Turkcell som sedan säljs. Kanske väl spekulativt men med tanke på att Telia är en av de mest impopulära aktierna på Stockholmsbörsen (de flesta institutioner har med rätta de senaste åren varit underviktade i aktien) tror jag inte att det behövs så mycket nyheter i denna riktning för att aktien ska börja gå i rätt riktning.
Allhelgonavecka och en något avkortad börsvecka (halvdag på fredag) med många bortresta till följd av skollov gör att denna vecka kanske blir något lugnare än förra. Det kommer dock inte att saknas rapporter att sätta tänderna i. Efter de två senaste veckornas nästintill konstanta uppgång – trots att det definitivt inte saknats negativa händelser och nya orosmoln – gör att det ska bli intressant att se vad som kan bryta uppgången. Men om utvecklingen i de ”dåliga” börsmånaderna september och oktober varit så här pass bra – hur blir det när vi går in i finalen på året med november och december som oftast brukar vara positiva börsmånader? Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v14
Ett första kvartal av börsåret är nu avslutat och mot de flesta odds har Stockholmsbörsen stigit med ca 12% - även om mars månads bidrag till uppgången inte varit så märkvärdigt. Sjunkande räntor och framförallt ränteutsikterna har visat sig vara viktigare än konjunktursignalerna för börsens indexutveckling. Det är bara att hoppas att detta inte förbyts i sin motsats under det andra kvartalet när nu rapporterna för det första kvartalet börjar komma in och effekterna av en avsvalnande konjunktur kanske börjar skymta fram. Veckan som gått präglades som bekant av Swedbank och jag överlämnar med varm hand till andra att kommentera denna skandal där verkligheten återigen verkar överträffa dikten. Men det händer mycket annat.
Att komma bakom skynket. Få bolag har varit så förknippade med en person som just bioteknikbolaget Oasmia. Grundaren Julian Aleksov har för de flesta varit själva bolaget – en person som med järnhand styrt det under lång tid. Informationsgivningen har flera gånger fått kraftig kritik och ständiga konflikter har uppstått kring bolaget. Efter att fastighetsmiljardären Per Arvfvidsson på årsmötet nu i våras lyckades få majoritet för en ny styrelse och utmanövrera Julian Aleksov ska det bli spännande att se vad han upptäcker ”bakom skynket”. Den nya styrelsen har utlovat en första sammanfattning av läget efter styrelsemötet nu på tisdag den 2/4. Då ska det redovisas styrelsens bedömning av värdet på Oasmias tillgångar och skulder samt tidigare mellanhavanden med ”närstående”. Det ska bli en intressant genomgång och det är väl inte helt otänkbart att denna kan leda till vissa nedskrivningar och/eller juridiska förvecklingar. För alla som deltagit i den sorglustiga utvecklingen i Oasmia är det glädjande att styrelsen i sin programförklaring inte bara vill förstärka möjligheterna att skapa en övergång från ett utvecklingsbolag till ett kommersiellt bolag utan även sätta in åtgärder för att förstärka informationsgivningen. Det behövs för att förtroendet till detta bolag ska återupprättas. Det något oväntade valet av Jörgen Olsson (fd VD i Hoist Finance) till ny ordförande är enligt min mening en bra start för Oasmias nya kommunikationspolitik men också ett plus när det nu kommer till att också börja sälja produkterna.
Riskviljan tillbaka. I USA noterades Uber-konkurrenten Lyft i veckan med ett börsvärde på över 20 mdr SEK och fick ett varmt välkomnande med en kursuppgång första dagen med nästan 10%. I och med att det är den första stora noteringen i USA och att aktien är svår att med mer fundamentala angreppssätt räkna hem säger det en del om riskviljan på den amerikanska börsen. Vi skrev förra veckan om det lilla miljöteknikbolaget Triboron som utan några intäkter men med stora förluster ska noteras på First North. När teckningstiden gick ut i veckan visade det sig att emissionen var sju gånger övertecknad !! Stort i USA och smått i USA men riskviljan verkar finnas där ute. Vi får se om riskviljan består nu i veckan när teckningstiden i Karnov Group börjar. Bolaget är Skandinaviens största leverantör av juridiska informationstjänster med bland annat det välkända varumärket Norstedts Juridik och siktar på att dra in ca 0,8 mdr SEK i form av nyemission (före transaktionskostnader om 64 MSEK!!!) men genom att nuvarande aktieägare också säljer aktier (71%) kan erbjudandet bli totalt på nästan 3 mdr SEK. Karnov har mycket av det som investerare för närvarande efterfrågar i form av stabil tillväxt samt en stor andel abonnemangsdrivna (förutbetalda) intäkter och skalbarhet. För att vilja vara med och teckna i denna emission ska man dock vara beredd att acceptera bolagets definitioner av rörelseresultat och kassaflöde och inte titta så mycket på det redovisade resultatet. Bolaget redovisade nämligen förra året en omsättning på 715 MSEK och ett negativt resultat efter finansnetto om 35 MSEK. Jämförelsestörande poster om 80 MSEK belastar visserligen detta resultat men framförallt avskrivningar om 145 MSEK. Den senare posten består av avskrivningar på investeringar i mjukvara men också till stor del från förvärv (bl a Norstedts som förvärvades i början av 2018). Avgörande för hur man ser på detta erbjudande blir därför hur man ser på goodwill och andra immateriella tillgångar och behovet av att göra några årliga avskrivningar på dessa. Men man kan kanske konstatera att det inte skulle gå att ens försöka notera ett bolag som Karnov, där de immateriella tillgångarna totalt är fem gånger så höga som det redovisade egna kapitalet om inte riskviljan är mycket hög.
Att nå investmentrating. I veckan meddelade Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (bevakat av TradeVenue) att de genomförde en riktad nyemission av D-aktier om 285 MSEK (till bl a Klövern) samtidigt som man återköper preferensaktier i det norska dotterbolaget om nästan lika mycket. Transaktionen är troligen ännu ett steg för att nå det eftertraktade målet om att få en Investment Grade Rating. Prestationen att expandera kraftigt, minska den finansiella risken och samtidigt öka vinst och substansvärde per aktie är det få fastighetsbolag som klarar av. SBB tillhör undantagen. Nettobelåningsgraden var vid utgången av 2018 ca 53% och har med denna och tidigare i år registrerad nyemission troligen sjunkit under 50%. Det kan jämföras med 64% vid utgången av 2016. Samtidigt har marknadsvärdet på bolagets fastigheter stigit från 7,5 mdr SEK vid utgången av 2016 till drygt 25 mdr SEK vid slutet av 2018 och aktieägarna kan glädja sig åt att substansvärdet per aktie bara under 2018 stigit med 20%. Det är på tiden att kreditvärderingsföretagen ger samma erkännande till Ilja Batljan som aktiemarknaden gett.
Vad har de gemensamt? Telia, Samsung, Attendo och Bang Olufsen har något gemensamt – de har nämligen alla vinstvarnat i veckan avseende innevarande kvartal. Men i övrigt har de inte mycket gemensamt och det finns ingen möjlighet att rikta strålkastarljuset mot andra bolag som kan tänkas vinstvarna. Men med tanke på den avsvalnande konjunkturen både i Europa och USA vore det inte konstigt om det i denna och nästkommande vecka är fler bolag som känner sig kallade i och med att de får in det sista månadsresultatet i kvartalet.
En nästan rapportfri vecka är framför oss men i veckan därpå börjar de amerikanska Q1-resultaten trilla in. Till dess får vi hålla tillgodo med ett antal bolagsstämmor såsom Volvos på onsdag och påfyllnad i kassan när ett stort antal utdelningar betalas ut. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh
Veckan slutade svagt minus efter en ganska oregelbunden utveckling utan några stora indexkast. I USA verkar man glädjas åt att det blivit dödläge i politiken och att inga stora politiska beslut kan drivas igenom under de närmaste två åren resulterande i en klar uppgång på alla index. På tal om dödläge i politiken verkar det som pågår i Sveriges riksdag ha motsatt effekt på kronan mot vad som kanske kan förväntas. Den svenska valutan hade en av de bästa veckorna på ett tag och detta i sin tur kanske bidrog till att Sverige gick så pass mycket sämre än USA.
Avsaknad av ledarsektor. Förutom health care-sektorn som i år har stigit med 30% (mycket styrt av AstraZeneca men även andra bolag har gått mycket bra med ett stort antal nya mindre bolag som kommer till börsen) verkar Stockholmsbörsen för närvarande lida av att det är få sektorer som känns riktigt spännande och som kan fungera som draglok. När det gäller verkstads- och andra cykliska sektorer tycks alla övertygade om att världskonjunkturen passerat zenith (det är nästan en så öronbedövande samstämmighet att man frestas att gå emot konsensus). Bankerna (förutom Handelsbanken som har sina egna problem) kan man inte ta i till följd av penningtvättsskandaler. Detaljhandelssektorn är i frysboxen med sina välkända problem. I fastighetssektorn ska räntorna stiga. Byggbolagen har ännu en gång avslöjats med att de inte kan räkna. Den i USA så framgångsrika techsektorn består i Sverige enbart av Ericsson (kanske Hexagon) och ett stort antal små bolag. Inom spelsektorn verkar för närvarande agnarna skiljas från vetet och riskerna större än på länge. Teleoperatörernas tillväxtproblem framgår av deras allt märkligare val av expansionsinvesteringar såsom Telias påtänkta köp av TV4. Ja listan kan göras lång. Ska health care-sektorn fortsätta ”outperforma”? Mitt tips är ja med tanke just på att så få andra sektorer känns riktigt spännande.
En annan sektor som börjar tappa sin guldglans. Jag har alltid varit misstänksam mot E-handeln och dess långsiktiga möjligheter att tjäna pengar. Med Zalandos delårsrapport i veckan tycker jag mig ha fått mer vatten på min kvarn. Trots en vinstvarning i september kom försäljning och resultat i Q3 in under förväntningarna med en tillväxt på enbart 11% (mål 20-25%) och en EBITDA förlust om 34 miljoner euro att jämföra med en vinst på 9 miljoner euro förra året. Visst sommaren har varit varm och påverkat försäljningen negativt men ska det slå så hårt i ett företag med låga fasta kostnader?
EQT till börsen. Enligt flera källor är rådgivningsbolaget EQT på väg till börsen och skulle enligt Dagens Industri kunna bli en av des största börsnoteringarna sedan Telia. Förutom att EQT behöver kapital för att själva kunna fylla på och investera vid lansering av en ny fond (vilket Investor AB hittills gjort) verkar anledningen till noteringen vara att synliggöra värde för ägarna (läs Investor AB) och göra det möjligt att ”casha in” för ägarna. Det senare brukar knappast vara ett bra argument ur köparens synvinkel, speciellt inte om det innebär att ledningen (lika med ägarna) är på väg att sluta. Huvudargumentet för aktien skulle i så fall bli att man blir delägare i ett antal fonder med olika inriktning såsom infrastruktur, amerikanska småbolag eller fastigheter. Det behöver naturligtvis inte vara fel, framförallt inte med tanke på hur dessa fonder har utvecklats historiskt men varför inte göra dessa investeringar själv och slippa betala en stor premie?
Pärlband av noteringar. Trots det relativt svala börshumöret fortsätter det att strömma in nya bolag på First North och Spotlight. En stor andel av dessa återfinns i health care sektorn (se ovan) och i alla fall jag kan inte annat än imponeras av den forskning och innovationslusta som ligger bakom många av dessa bolag. S2Medical är ett av dessa bolag som för närvarande är på väg mot First North och som ska ta in 40 MSEK (marknadsvärde före emission 125 MSEK). Bolaget skapades av två forskare inom sårläkning vid Linköpings universitet som tagit fram en revolutionerande metod att skapa ny hud och sårläkningsprodukter för svåra brännskador och kroniska sår. Produkter som prismässigt ligger långt under förbandsprodukter från konkurrenter som Mölnlycke och andra internationella spelare och som för en amatör som undertecknad förefaller ha en mängd fördelar. Det är en välkänd sanning att det inte alltid är bolaget med den bästa och billigaste produkten som segrar utan den med störst finansiella muskler. Ur det perspektivet ser det kanske lite mörkt ut men jag skulle nog i en portfölj av tio förhoppningsbolag inom health care vilja ta med S2Medical.
Sex veckor kvar till jul och börsen balanserar fortfarande kring noll. Står vi inför den traditionella decemberuppgången som ska rädda bonusen åt ett antal förvaltare? Välkommen till en ny och spännande vecka !!!
Claes Vikbladh