
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Atrium Ljungberg rapportkommentar Q4 2020: "Atrium Ljungberg bygger för framtiden"
Rapportkommentar Q4 2020 (Läs den fullständiga analysen med estimat och grafiska element här)
- Hyresintäkter något lägre än förväntat
- Minskad handelsexponering i diversifierad projektportfölj
- Atrium Ljungberg bygger för framtiden
Rapportkommentar
Hyresintäkter något lägre än förväntat. Atrium Ljungberg avslutade i Q4 året med hyresintäkter på 555 MSEK, vilket var något lägre än motsvarande hyror i jämförbart bestånd motsvarande kvartal förra året och under vår prognos. Nettouthyrningen minskade i kvartalet med 14 MSEK, där projektfastigheter bidrog positivt med 13 MSEK. Hyresintäkterna i jämförbart bestånd under helåret 2021 uppgick till 1981 MSEK (2022), dvs en minskning med ca 2%. I storts sett hela denna negativa differens kan förklaras av coronarabatter (med beaktande av det statliga stödet). Kontorsfastigheter kunde uppvisa en hyrestillväxt om 1,1% till följd av omförhandlingar och nyuthyrningar. Handelsfastigheter visade däremot på en negativ hyresutveckling om 2,5% till följd av lägre omsättningshyra, vakanser och negativa omförhandlingar. Nettouthyrningsgraden har under året minskat något och var vid årsskiftet 91% (92). I och med att förvaltningskostnaderna under kvartalet var något lägre än vi förväntat oss blev driftsöverskottet i Q4 marginellt sämre än vi prognostiserat. Från och med Q4 aktiveras ränta kopplad till förvärv av projektmark, vilket för kvartalet har en positiv effekt på finansnettot om 25 MSEK (inkl retroaktiv effekt). Den genomsnittliga ränta vid periodens slut uppgick till 1,6% (1,6). Främst till följd av sjunkande avkastningskrav kunde bolaget under Q4 redovisa positiva värdeförändringar i fastighetsbeståndet om 623 MSEK (686). Under året investerades ca 2,5 MdSEK i egna fastigheter och bostadsrättsprojekt, vilket är något över den långsiktiga nivån om ca 2 MdSEK per år.
Minskad handelsexponering i diversifierad projektportfölj. Atrium Ljungberg har felaktigt enligt vår mening uppmärksammats för sin stora handelsexponering. Till att börja med är det viktigt att komma ihåg att en stor av handeln såsom dagligvaruhandels-, elektronik- och byggrelaterade butiker fortsätter att utvecklas väl trots den pågående pandemin och andra trender. Dessutom har andelen handelsfastigheter till följd av den ”vältimade” försäljningen av Farsta Centrum beräknat utifrån hyresvärdet sjunkit till enbart ca 30% (34) vid utgången av året. I de beslutade projekt om sammanlagt ca 9 MdSEK (varav 2,6 MdSEK kvarstår att investera) som kommer att färdigställas fram till mitten av år 2023 kommer andelen handel också att minska ytterligare till förmån för kontor. Om Atrium Ljungberg sedan bestämmer att gå vidare i den befintliga projektportföljen om hela 36 MdSEK kommer andelen handelsfastigheter att minska ytterligare. Bland kvarstående investeringar är Tapetfabriken - med invigning i det andra kvartalet - den enskilt största investeringen som färdigställs under 2021. Hela byggnaden avser ett hotell men med ett långt kontrakt med Nordic Choice Hotel.
Atrium Ljungberg bygger för framtiden. Till följd av den pågående pandemin samt den osäkerhet som den för med sig lär året fortsatt bli något av ett mellanår. Vi sänker vår prognos för förväntade hyresintäkter något för både innevarande år och nästa. De nuvarande problemen får dock inte skymma den långsiktiga potentialen. Få fastighetsbolag har i relation till sin storlek en lika stor projektportfölj kombinerat med en belåningsgrad om enbart 40%, vilket är lång under snittet för de noterade bolagen. Bolaget har därför en fantastisk möjlighet att delta i utbyggnaden och omvandlingen av storstadskärnorna och då framförallt Stockholm. Den negativa stämpel som fastighetsbolag med handelsfastigheter har fått, har lett till att aktien för närvarande handlas ca 25% under det långsiktiga substansvärdet (EPRA NAV) på 218 kr per aktie. Detta är dock en lägre rabatt än den som noterades före beslutet om återköp av aktier.
Kort om Atrium Ljungberg
Ordförande: Johan Ljungberg
VD: Annica Ånäs
CFO: Martin Lindqvist
Lista: Large Cap
----------------------------------------
Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. Åsikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.
Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.
TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.
Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.
Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.
Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.
Veckobrev v43-20
Atrium Ljungberg rapportkommentar Q3 2020
Rapportkommentar Q3 2020 (Läs den fullständiga analysen med estimat här)
- Allt mindre påverkan från pandemin
- Projektportföljen fortsätter att växa
- Rabatten lägre men fortfarande anmärkningsvärt stor
Rapportkommentar
Allt mindre påverkan från pandemin. Hyresintäkterna i kvartalet minskade till 561 MSEK (653), vilket till stor del beror på sålda fastigheter med bland annat försäljningen av Farsta Centrum som frånträddes 1/6. Fastighetsbeståndet minskade och uppgick per 30/9 till 45,9 MdSEK (47,2). Effekterna av pandemin med tillfälliga hyresrabatter som följd var till skillnad från förra kvartalet marginella i Q3 och uppgick endast till 1 MSEK. Detta visar att de flesta av bolagets hyresgäster och då framförallt de inom sällanköpshandel och restaurangbranschen har utvecklats positivt under kvartalet efter vårens kraftiga efterfrågetapp. Hyresintäkterna i jämförbart bestånd minskade med endast 1,4% under årets tre första kvartal. Ökade hyror från kontor till följd av nyuthyrningar och omförhandlingar kunde dock inte fullt ut kompensera för minskningen från handelsfastigheter till följd av vakanser och tillfälliga coronarabatter på hyrorna. Nettouthyrningen var marginellt negativ under kvartalet (-4 MSEK) men den ekonomiska uthyrningsgraden inklusive projektfastigheter var oförändrad om 92% (92). Överskottsgraden i kvartalet från fastighetsförvaltningen var oförändrad i förhållande till jämförbar period förra året och uppgick till 70%. Det är en klar förbättring i utvecklingen från tidigare under året då fastighetskostnaderna tyngdes av befarade och konstaterade kundförluster och minskade överskottsgraden. Resultatet efter finansnetto men före värdeförändringar sjönk till 277 MSEK (318), vilket förklaras av ovanstående fastighetsförsäljningar. Atrium Ljungberg redovisade i likhet med i Q2 positiva orealiserade värdeförändringar denna period. I Q3 uppgick de till 467 MSEK och beror på uppjustering av värdet på kontorsfastigheter, främst till följd av sänkta avkastningskrav men även ökade driftnetton. Fortfarande är de redovisade orealiserade värdeförändringarna för året dock negativa efter den stora negativa förändringen som ägde rum under årets första kvartal. Hittills i år har investeringar i fastighetsbeståndet skett om 1,8 MdSEK och följer den långsiktiga planen. De årliga kontrakterade hyrorna uppgick vid kvartalets utgång till 2 242 MSEK.
Projektportföljen fortsätter att växa. Redan tidigare kunde Atrium Ljungberg stoltsera med en rekordhög projektportfölj. Under kvartalet utökades den med 5 MdSEK genom att en ny stor detaljplan för centrala Sickla initierats. Planen omfattar ca 150 000 kvadratmeter, motsvarande 7000 kontorsarbetsplatser och 500 nya bostäder. Därmed uppgår projektportföljen till hela 34 MdSEK. Av detta utgör framtida investeringar i Sickla 13 MdSEK, Slakthusområdet 6 MdSEK, Hagastaden 4 MdSEK och Slussen 3 MdSEK. Det är dock viktigt att poängtera att beslutade och pågående projekt endast utgör ca 6,1 MdSEK, där den kvarstående investeringsvolymen är 2,8 MdSEK. Resten av den stora projektportföljen kan alltså utvecklas i den takt som bolaget bedömer rimlig med hänsyn till marknaden. Den planerade investeringstakten är fortsatt ca 2 MdSEK per år med en målsättning om en projektvinst om 20%. Bland de projekt som färdigställs under hösten utgör projektet Curanten ett av de större med en total investering om 550 MSEK. Projektet är en ”vård- och hälsodestination” i Sickla med en yta om 11 500 kvadratmeter. Fastigheten har ett hyresvärde om ca 40 MSEK och 80% av ytan är redan uthyrd. Under 2021 utgör projektet Tapetfabriken ett av de större projekt som ska färdigställas. Det utgörs av ett hotell i Sickla (uthyrt till Nordic Choise) med en investering om 440 MSEK.
Rabatten lägre men fortfarande anmärkningsvärt stor. I samband med rapporten meddelade bolaget att de ska använda sig av tidigare beslutat återköpsprogram, som möjliggör återköp av sammanlagt 10% utestående aktier (en mindre del är sedan tidigare redan återköpt). Detta tillsammans med de positiva beskeden i rapporten och en allmänt mer positiv värdering av fastighetsaktier på Stockholmsbörsen - speciellt de med stor kontors- och sällanköpsexponering - har gjort att rabatten i förhållande till substansvärdet krympt. Men fortfarande innebär det att Atrium Ljungberg handlas med en ca 25% rabatt i förhållande till det långsiktiga substansvärdet (EPRA NAV) om 210 SEK. Även relativt det egna kapitalet finns det en rabatt i förhållande till börskurs (ca 7%). Även om de långsiktiga effekterna av pandemin är svåra att prognostisera framstår denna rabatt som svårförklarlig. Speciellt i ett läge där bolagets belåningsgrad om knappt 41% tillhör en av de allra lägsta bland de noterade fastighetsbolagen och bolaget relativt sin storlek har en av de största och mest intressanta projektportföljerna. Vi har i vår finansieringsanalys antagit att ca 5% av bolagets aktier återköps under detta och nästa år, vilket skulle motsvara 1 MdSEK vid nuvarande börskurs.
Kort om Atrium Ljungberg
Ordförande: Johan Ljungberg
VD: Annica Ånäs
CFO: Martin Lindqvist
Lista: Large Cap
----------------------------------------
Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. Åsikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.
Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.
TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.
Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.
Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.
Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.
Veckobrev v34-20
Sommaren börjar lida mot sitt slut och veckobrevet är tillbaka. Med stöd av bland annat överraskande bra rapporter har OMXSPI-index stigit nästan 8% sedan midsommar och de flesta aktiemarknader inklusive den svenska har i stort sett återtagit tappet efter pandemins utbrott i mars. Med tanke på att de större bolagens rapporter för Q2 innebar ett vinsttapp på drygt 30 % i förhållande till motsvarande kvartal för ett år sedan och utsikterna för resten av året i bästa fall kan betraktas som osäkra är det enligt min mening en häpnadsväckande utveckling. Att vinstnedgången utan olika statliga stöd hade varit ännu större (som Nordea i en analys konstaterar) gör utvecklingen än mer spektakulär. Dessutom har sommaren inneburit en kraftig förstärkning av kronan framförallt mot dollarn, vilket borde öka risken för en del valutaberoende svenska företag. Tillströmningen av pengar till aktiemarknaden verkar således inte visa några tecken på att avta när alternativen i form av obligationer och andra penningmarknadsinstrument framstår som döda för lång tid framöver. Och tror man att inflationen för alltid är utplånad och myndigheterna med sina penningpolitiska experiment kan klara av att sköta de galopperande budgetunderskotten genom att själva i stor utsträckning köpa de utgivna obligationerna utan återverkningar, ja då har nog börsen mer att ge. Tror man det inte då ska man nog säkra upp med lite guld och konserver inför hösten. Den gångna veckan var dock ett undantag i sommarens uppgångssvit med en fredag som suddade ut den tidigare uppgången fram till torsdagen.
Vinnare på pandemin. I veckan rapporterade ett flertal bolag som snarast varit vinnare på pandemin som spelutvecklare, gamingbolag med flera som Paradox, Embracer, Stillfront och Leo Vegas men även ljudboksföretaget Storytel. Med ökad fritid i spåren av permitteringar och en betydligt ökad grad av hemarbetande har denna typ av företag gynnats under krisen och blivit belönade med stora kursuppgångar. Storytel kunde exempelvis visa på en 40% ökning i omsättningen och en lika snabb takt i antalet nya abonnenter. Samtidigt har aktiekursen i år stigit med 85% och börsvärdet uppgår för närvarande till 16 MdSEK. Trots att bolaget ännu så länge är noterat på First North innebär börsvärdet att de flesta institutioner måste börja positionera sig i aktien. Den snabba tillväxttakten är naturligtvis inte bestående och det finns en befogad oro för att tillväxten ska minska avsevärt när nedstängningarna börjar upphöra. Ljudboksföretaget rapporterade också att tillväxten i princip avstannat i länder som Ryssland, Turkiet, Indien och Italien i juli när samhällena började återgå till en högre grad av normalitet. Storytels egen ganska försiktiga prognos för Q3 speglar också en betydande osäkerhet. Mot detta ska enligt min mening ställas de lite mer fantasieggande effekterna av till exempel förvärvet av arabiska Kitab Sawti, som innebär att man kan nå en abonnentbas på 20 miljoner. Detta kan jämföras med att man har 1,3 miljoner kunder för närvarande. Med en värdering 5x försäljningen och fortsatta förluster är det inget som kanske lockar mer fundamentala investerare men om inte annat kursutvecklingen för andra streamingbolag som Spotify visar på vilka pengar som strömmar in i branschen. Att insiderpersoner i veckan köper i stället för att som brukligt är sälja efter en enorm kursuppgång är också ett gott tecken.
Anonyma Malmbergs. Elgrossisten Malmbergs gör inte mycket väsen av sig på börsen, vilket bland annat förklaras av ett börsvärde på enbart 550 MSEK och att ca 45% av aktierna kontrollerade av huvudägaren familjen Folke. Men för den som letar efter potentiella budkandidater borde aktien enligt min mening vara en klart intressant kandidat. Skulle till exempel något riskkapitalföretag på allvar vilja utmana giganter på området som Ahlsell borde Malmbergs vara en bra bas för att bygga upp en stor konkurrent. Efter en lång utförslöpa har aktien under de senaste månaderna tagit fart och enbart under den senaste månaden stigit med 20%. Men den står fortfarande 50% lägre än för tre år sedan. De senaste rapporterna har visat en klart positiv trend efter diverse åtgärder men det återstår naturligtvis nu att se hur bolaget klarat Q2. Rapporten tillhör gruppen eftersläntrare och kommer 27/8. Enskilt viktigaste kundgrupp är elinstallatörer (ca 40% av försäljningen) men intressant att notera är att ca 25% av försäljningen består av ”gör det själv” produkter som säljs via företag som Byggmax, Bygghemma och Jula. Med tanke på dessa kedjors försäljningsutveckling under våren borde Malmbergs kunna kompensera en hel del av den förväntade svagheten hos andra kundgrupper. Dollarns försvagning lär inte ha påverkat Q2-resultatet men borde under resten av året vara en klar fördel för Malmbergs som importerar huvuddelen av sina produkter från Asien. Det borde göra det möjligt att få rörelsemarginalen tillbaka till bolagets eget mål över 10%.
Starkaste andra kvartalet för FerroNordic hittills. Återförsäljaren av anläggningsmaskiner med största verksamhet i Ryssland stod för veckans skräll på aktiemarknaden. Givet förutsättningarna med nedstängningar och restriktioner på alla marknader man är verksam på under kvartalet är en omsättningsökning på 9% och en rörelsemarginal på 8,7%, visserligen marginellt sämre än marginalen motsvarande kvartal förra året om 8,9%, men en fantastisk prestation som ledde till en 7% förbättring av rörelseresultatet. Framgången beror främst på att man under krisen kunnat ta ordentligt med marknadsandelar i Ryssland och Kazakstan när marknaden enligt företagsledningen minskat med hela 40%. Ferronordic tvangs i och för sig redovisa ett omsättningstapp på 13% på dessa marknader men det motsvarade en volymökning på 6%. Trots omsättningstappet i dessa länder ökade rörelseresultatet med drygt 20% och då är att anmärka att det inte utgått något statligt ekonomiskt stöd i Ryssland. Den nyligen övertagna verksamheten i Tyskland står för omsättningstillväxten men fortsätter att generera ett mindre underskott. Förhoppningarna om att nå break-even i landet vid årets slut verkar inte ha ändrats till följd av pandemin. Om man till det lägger ett positivt kassaflöde som gör att nettoskulden är marginell har nog Ferronordic aldrig stått stadigare än nu. Företagsledningen har visat sig klara av otaliga kriser i Ryssland och nu också pandemin. Även om aktiemarknaden skickade upp aktien med nästan 15% till följd av rapporten är aktien fortfarande ned i förhållande till årsskiftet (-11%) och värderingen med ett P/E-tal på ca 8x sticker ut.
En het höst att vänta. Att de flesta bolag hittills klarat sig så pass helskinnade genom krisen med i många fall rekordkassor parat med att bristen på tillväxt i många branscher blivit än mer uppenbar genom pandemin gör att jag tror att hösten kan sätta igång en uppköpsvåg. Det vore inte konstigt om många företagsledare ägnat semestern åt att räkna på bud på konkurrenter när nu sikten i alla fall klarnat något. Alfa Lavals bud på finska Neles i sommar kan komma att bli startskottet för en mängd uppköp. En sektor som borde dra till sig intresset för bud är fastighetssektorn, där fortfarande ett antal bolag inklusive Atrium Ljungberg (bevakat av TradeVenue) handlas med en betydande rabatt i förhållande till sitt substansvärde. Även antalet nyintroduktioner lär öka markant i spåren av den starka börsutvecklingen framförallt inom tekniksektorn så antalet investeringsalternativ lär inte minska.
Trots att mer än sex veckor gått sedan kvartalsslutet finns det fortfarande massor av bolag som inte rapporterat. Inte mindre än fyra bolag bevakade av TradeVenue (Fastator, Livihop, Electra och SpectrumOne) kommer att lägga fram sina delårsrapporter. Det kommer således inte saknas utrymme för stora kursrörelser även denna vecka – framförallt på de mindre listorna. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!
Claes Vikbladh
Atrium Ljungberg rapportkommentar Q2 2020
Rapportkommentar Q2 2020 (Läs den fullständiga analysen med estimat här)
- Mindre påverkan än vi förväntat
- Stor projektportfölj kvar att utveckla
- Oförtjänt kursnedgång
Rapportkommentar
Mindre påverkan än vi förväntat. Hyresintäkterna i kvartalet minskade till 579 MSEK (647), vilket till stor del beror på sålda fastigheter med bland annat försäljningen av Farsta Centrum som frånträddes 1 juni. Fastighetsbeståndet minskade till 44,8 MdSEK (47,5). Effekterna av pandemin med de tillfälliga hyresrabatter som Atrium Ljungberg tvangs ge blev dock betydligt mindre än vi förväntat och uppgick netto till enbart 38 MSEK. Vi hade förväntat oss att dessa hyressänkningar skulle bli nästan dubbelt så höga. Detta visar att de flesta av bolagets hyresgäster och då framförallt de inom sällanköpshandel och restaurangbranschen klarat sig betydligt bättre än förväntat och klarat av hyresbetalningarna. Enligt företagsledningen skedde också en normalisering av omsättningen på bolagets handelsplatser under juni månad. Det är dock att anmärka att det bland kundfordringar finns upptagna hyresintäkter om 30 MSEK som förfallit till betalning för Q2. Hyresintäkterna i jämförbart bestånd minskade med tre procent under det första halvåret, vilket i sin helhet kan förklaras av lämnade hyresrabatter. Nettouthyrningen var marginellt negativ under kvartalet (-7 MSEK) men den ekonomiska uthyrningsgraden inklusive projektfastigheter var nästan oförändrad om 92% (93). Trots det minskade beståndet, färre besökare i fastigheterna och därmed minskad förbrukning av el och vatten samt en mild vinter ökade fastighetskostnaderna något. Detta förklaras främst av ökade kostnader för befarade och konstaterade kundförluster. Överskottsgraden i kvartalet från fastighetsförvaltningen minskade till 66% (69), vilket ligger i det lägre intervallet av den marginal om 65-70% som uppnåtts under de senaste tre åren. Resultatet efter finansnetto men före värdeförändringar sjönk till 256 MSEK (320), vilket var något bättre än vi förväntat. Intressant att notera är att Atrium Ljungberg i kvartalet redovisade positiva orealiserade värdeförändringar om ca 280 MSEK, efter det föregående kvartalets kraftiga nedskrivningar om ca 1,5 MdSEK, motsvarande ca tre procent av fastigheternas värde. De årliga kontrakterade hyrorna uppgick vid kvartalets utgång till 2 228 MSEK.
Stor projektportfölj kvar att utveckla. Med ca 20% av de kontrakterade hyrorna från sällanköp (kläder, skor mm) och ytterligare 5% från restauranger och kaféer – två branscher som drabbats hårt av den pågående pandemin - tillhör Atrium Ljungberg ett av de noterade fastighetsbolag som haft störst utmaningar under kvartalet. Att effekterna inte blivit större än som framgår av ovan beror uppenbarligen på en mycket stor attraktivitet i bolagets handelsplatser och att dessa klarat att upprätthålla kundtillströmningen relativt mycket bra. Det är också intressant att notera att Atrium Ljungberg under Q2 - trots det svåra marknadsläget - lyckades skriva ett antal hyresavtal i ett av bolagets större projekt Curanten. Att man hittills klarat krisen så här pass bra borde ge företagsledningen konfidens att i planerad takt fortsätta den framgångsrika projektutvecklingen. Förutom beslutade projekt om ca 6,2 MdSEK, där ca 60% av investeringen kvarstår, finns en möjlig projektportfölj om hela 28 MdSEK. Denna projektportfölj består till ungefär lika delar om 40% av kontor och bostäder med Slussen och Slakthusområdet som de största projekten. Med planerade årliga investeringar om ca 2 MdSEK skapas därmed utrymme för en långsiktig tillväxt.
Oförtjänt kursnedgång. Aktien tillhör en av de fastighetsaktier som drabbats värst av oron för pandemin och dess följdverkningar på hyresmarknaden och då speciellt vad avser sällanköpshandeln. Aktiekursen är sedan årsskiftet ned över 40% vilket kan jämföras med fastighetsindex som under motsvarande period bara gått ned med hälften. Det innebär att Atrium Ljungberg för närvarande handlas med en 35% rabatt i förhållande till det långsiktiga substansvärdet (EPRA NAV) om 205 SEK. Även relativt det egna kapitalet uppgår rabatten till hela 20%. Även om de långsiktiga effekterna av pandemin är svåra att prognostisera framstår kursnedgången enligt vår mening som oförtjänt. Speciellt i ett läge där bolagets belåningsgrad om 41% tillhör en av de allra lägsta bland de noterade fastighetsbolagen och bolaget relativt sin storlek har en av de största och mest intressanta projektportföljerna. Efter att ha reviderat ned våra hyresintäktsprognoser för året vid utbrottet av pandemin justerar vi återigen upp dessa något efter Q2-rapporten.
Kort om Atrium Ljungberg
Ordförande: Johan Ljungberg
VD: Annica Ånäs
CFO: Martin Lindqvist
Lista: Large Cap
----------------------------------------
Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. Åsikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.
Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.
TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.
Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.
Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.
Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.