
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
TradeVenue Veckobrev v42
Efter veckans nedgång är årets kursuppgång utraderad. Även om man varit med om ett stort antal nedgångar eller krascher är i alla fall min förvåning lika stor varje gång, hur snabbt optimismen kan förbytas i dess motsats och hur resultatet av långa uppgångsperioder kan suddas ut. Om det redan är köpläge som vissa verkar tro skulle undertecknad inte vilja ”betta” på men det finns ändå ett antal anledningar att vara positiv. Företagsvinsterna fortsätter att överraska positivt, den inledda finansiella åtstramningen kan nog snabbt förbytas i dess motsats (med eller utan hjälp av president Trump) och slutligen borde det finnas ett stort antal ”korta” positioner i marknaden med tanke på det negativa sentiment som hela uppgången under 2018 skett under och som nu måste tas tillbaka.
Skilda världar. Även om optimismen i den amerikanska och de flesta europeiska aktiemarknader som sagt knakar rejält i fogarna är det bara någon vecka sedan som både den svenska och amerikanska aktiemarknaden tangerade nya all time high nivåer. Det kan jämföras med de flesta emerging markets marknader som redan i början på året började gå ned och som nu enligt MSCI indexet för dessa marknader har sjunkit med drygt 15% till dags dato - visserligen uttryckt i USD (alltså mindre negativt uttryckt i SEK) men ändå. För de flesta länder i denna grupp har styrkan i den amerikanska och europeiska konjunkturen inte kunnat kompensera för den amerikanska centralbankens finansiella åtstramning och den starka amerikanska valutan. Till det kommer att stigande oljepriser tenderar att drabba denna typ av utvecklingsländer mycket hårdare än etablerade ekonomier. Det verkar inte som det är dags att gå mot trenden.
Argument för fortsatt oljeprisuppgång. Jag skrev i förra veckan att det kan vara kostsamt att som investerare ha alltför bestämda åsikter om stora saker som oljepriset och vart det ska ta vägen. En läsare av veckobrevet vidarebefordrade i veckan dock intressanta argument för en fortsatt oljeprisuppgång – som i alla fall jag inte sett tidigare - hämtade från World Energy Investment Report publicerad i juli 2018. Trots elbilar och andra sätt att minska oljekonsumtionen fortsätter efterfrågan på olja och gas att stiga och världskonsumtionen tros i år nå rekordnivån 100 millioner/bn och den årliga genomsnittliga efterfrågeökningen på 1,5% (sedan 1980) visar inga tecken på att avta. Samtidigt är oljebolagens investeringar fortsatt på en låg nivå efter kraschen 2014. Investeringarna var enligt rapporten under förra året fortfarande 40% lägre än de var under toppåret och de långa ledtiderna för nya projekt gör att tidskriften tror att det dröjer länge innan man är tillbaka på 2014 års nivå. Tror man sedan att Iran helt stängs ute från den internationella oljemarknaden kan situationen bli än mer akut. Tunga argument förvisso men finns inte allt detta redan i dagens oljepriser?
Nytt gruvprojekt. Skepsisen mot nya gruvprojekt i Sverige är efter totala katastrofer (för aktieägarna) som Northland Resources och Dannemora Mineral av naturliga skäl stor. Överoptimistiska företagsledningar har fått se sina kalkyler omkullkastas av ”oväntade prisras” och högre investeringskostnader än beräknat. Det är därför intressant att notera att när nu Vilhelmina Mineral (bevakat av Trade Venue) söker pengar i en nyemission (garanterad till 80%) för att börja arbetet med att starta gruvdrift av koppar och zink i svenska Stekenjokk och norska Jomafältet så har de en mycket stark och stor ägare (strax under 50%) i ryggen i form av den kanadensiska investmentbanken Forbes & Manhattan. Denna har mycket goda finansiella resurser och ett mycket bra track record när de investerat i denna typ av juniora gruvprojekt världen över. Att det sedan bedrivits gruvdrift i Stekenjokk (Boliden) fram till slutet av 1980-talet och i Joma ännu längre borde göra att de ekonomiska riskerna för projekten är mindre än normalt. Hur sedan koppar- och blypriserna kommer att vara när gruvorna ska börja producera om 5-10 år kan naturligtvis ingen svara på men ska alla ha en elbil lär i alla fall zinkpriserna inte går ner…
Ännu en småspararkatastrof. I veckan meddelade Invuo Technologies (mer känt under sitt tidigare namn Seamless) att de lämnar in sin konkursansökan. Precis som i fallet med Cassandra Oil (som blivit avlistade men inte försatta i konkurs) är det ett stort antal småsparare som berörs. Invuo hade nästan 6000 aktieägare vid konkurstillfället och de flesta sådana som köpt aktien till långt högre aktiekurser än de som varit de senaste veckorna. Konkursen kommer väl inte som någon större överraskning efter företagets allt mer desperata rop efter kassatillskott de senaste månaderna. Redan när den nya företagsledningen i stort sett vederlagsfritt för ett knappt år sedan slängde ut bolagets stora satsning på SEQR – den mobila betalningsmetoden som skulle utmana banker och kontokortsföretag – kunde man kanske ana att slutet var nära. Av dåvarande VD:ns storvulna löften om SEQRs framtid blev mest förluster som inte ens fintech haussen kunde överskyla.
Med bra amerikanska bankrapporter i fredags och någorlunda lugnande inflationssiffror i landet borde det finnas förhoppningar att i alla fall för tillfället intresset förskjuts till den fortsatta rapportfloden bort från den amerikanska långräntan. Den ökade volatiliteten lär vi dock få leva med. Välkommen till en ny och spännande vecka !!!
Claes Vikbladh
claes.vikbladh@tradevenue.se
Trade Venue veckobrev v38
Optimisterna verkar åter ha tagit över förarsätet och OMX index slutade denna vecka +1,5% drivet av bl a fortsatta uppgångar i New York. Följderna av ett storskaligt handelskrig verkade återigen hamna längre ned på dagordningen. Det blev som förväntat ett svårstyrt Sverige som blev resultatet av söndagens val, vilket börsen som förväntat (det är mycket som är förväntat) inte verkar ta någon större hänsyn till.
På tal om valet - så av en ren tillfällighet (?) – presenterar SCB dagen eftervaldagen nedrevideringar av tillväxten för 2016, 2017 och 2018. Exempelvis reviderades BNP-tillväxten för 2016 ned med 0,5 procentenheter till 2,7%. Redan tidigare med de oreviderade siffrorna hade Sverige den lägsta BNP-tillväxten per capita inom EU. Hur ser det ut nu? Hur går det egentligen för tigerekonomin Sverige? Företagens bokföring och redovisning beskrivs ofta som möjligheternas konst hur är det med nationalräkenskaperna? Frågorna är många och blir inte färre av att SCB i veckan publicerar att KPIF exklusive energi (det inflationsmått riksbanken följer) i augusti sjönk till 1,2%. Hur många svenska konsumenter upplever att det är ett korrekt mått på prisutvecklingen i landet för närvarande?
Undertecknad tyckte för några veckor sedan att det var märkligt att den höga börstemperaturen inte hade lockat fram mer bud på noterade företag. Börsens ägare Nasdaq drar dock sitt strå till stacken genom veckans bud på Cinnober. Budet på 75 SEK värderar Cinnober till 1,7 miljarder SEK Även om 2018 hittills resultatmässigt inte har varit ett bra år för företaget och styrelsen och grundarna rekommenderar budet verkar det tveksamt om budet går igenom. En stor grupp aktieägare verkar betrakta det som ett skambud och hänvisar bl a till att en nyemission gjordes i början av 2017 på en nivå drygt 10 SEK högre än idag. Med tanke på de synergier som Nasdaq lär kunna ta fram är det nog ingen brådska att bestämma sig som aktieägare. Högre upp på listorna händer det också saker. Sampos köp i veckan av 5% av aktierna i Intrum kallas än så länge en finansiell placering men med erfarenheterna från bl a Nordax (köptes ut gemensamt från börsen i våras av Nordic Capital tillsammans med Sampo) är det väl få som tror på det.
Att aktier är farligt är något som de flesta aktieägare blivit medvetna om. De ca 7 400 aktieägarna i det First North noterade Cassandra Oil tillhör några som har blivit speciellt påminda om det. I veckan meddelades det att bolaget kommer att avnoteras (efter beslut av Nasdaq Stockholms Disciplinnämnd) och överföras till en mindre lista, vilket verkar fått de sista optimisterna att lämna båten. Bolaget har sedan 2013 då aktiekursen uppgick till 60 SEK och börsvärdet uppgick till 1,5 miljarder SEK befunnit sig i en mer eller mindre konstant utförslöpa. Där annonserade order på bolagets maskiner (för att förvandla uttjänta bildäck mm till olja) aldrig materialiserats – i alla fall inte i form av intäkter. Men som använts för att få upp kursen någon vecka för att sedan trycka upp nya aktier. Att AB Volvos fd ordförande Finn Jonsson varit ordförande i Cassandra Oil har av många betraktats som någon form av kvalitetsstämpel men i alla fall i det här fallet visat att styrelsesammansättningen inte är garant för något. För en grävande journalist måste i detta företags upp- och nedgång finnas material mer än tillräckligt för en bok.
En av nästa veckas viktigaste nyheter är utan tvivel H&Ms försäljningssiffror för augusti som kommer nu på måndag den 17/9 för att sedan veckan därpå den 27/9 följas av kvartalsrapporten. Med tanke på pessimismen kring aktien som verkar total med analyshus som står i kö för att sänka riktkurserna efter en nedgång enbart i år på nästan 30%, är det naturligtvis lockande att bli lite ”contrarian” och ta ett bett på att det inte blir fullt lika dåligt som analytikerna väntar sig. Inditex rapport i veckan med en positiv försäljningsutveckling under första halvåret i jämförbara butiker (+4%) och där prognosen skruvas upp något för andra halvåret är också en påminnelse om att allting inte är nattsvart i detaljhandeln (även om Inditex för närvarande verkar röra sig på en annan planet än H&M). Att fånga fallande knivar som H&M är dock ingen lätt sport. Det ska nog till någon eller några rapporter med sämre resultat än förväntat som inte leder till negativa kursreaktioner och som visar att pessimismen är total, för att undertecknad ska våga sig in.
14 veckor kvar till jul och Dagens Industri översvämmas redan av julbordsannonser. Året går snabbt. Trevlig vecka !!!
Claes Vikbladh