
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v11-20
Rekylen i början på veckan räckte två dagar sedan tog robotarna och oroliga investerare över och sänkte marknaden. Den svenska marknaden gick i förra veckan ned ca 2,5% och det innebär nu att den sjunkit 8% i år. Egentligen ingen speciellt stor nedgång om man inte tänker på att den för drygt två veckor sedan var upp nästan 8%!!! I stället för att ge kraft åt ekonomin verkar de räntesänkningar som skett i veckan och då framförallt från den amerikanska centralbanken ha skrämt aktiemarknaden på temat ”vad vet dom som vi inte vet? Den amerikanska obligationsmarknadens utveckling med fortsatt fallande räntor med en 10-åring som tangerar nya bottennivåer visar den oro som finns. Att den svenska kronan i denna turbulens visat klara styrketecken tycker jag - men kanske inte alla företag- är bra.
Varför inga bud i baisseperioder? Efter en katastrofal kursutveckling alltsedan budstriden för tre år sedan har Haldex aktiekurs fått sig en ny körare nedåt i spåren av Coronaviruset. Aktien har bara i år gått ned drygt 20% och har nu ett värde som enbart är en tredjedel av noteringen på våren 2017 - då alla ville äga bolaget. Visst vinstutvecklingen har inte varit skojig de senaste åren och berättigade frågetecken finns om bolaget hunnit med i teknikutvecklingen eller tappat marknadsandelar under dessa turbulenta år. Bolagets fortsatt oklara ägarsituation sänder inte heller några bra signaler. Till det kommer så de nu uppkomna riskerna för en recession och dess påverkan på bolaget. Detta i ett läge där den amerikanska lastvagns- och trailermarknad redan innan de senaste veckornas turbulens uppvisat klara svaghetstecken. Som ytterligare ett orosmoln kom förra veckans nyhet att bolagets finanschef väljer att lämna bolaget efter en kort period (tillträdde 2019) samtidigt som bolaget är i förhandlingar om en långsiktig finansieringslösning. Den relativt oprövade VDn Helene Svahn, som började förra sommaren ställs således inför betydande svårigheter. Men har allt värde försvunnit i denna svenska verkstadsklenod? Varför kommer inte aktiebuden i denna typ av situationer utan när allting går som bäst?
Cibus växer. Jag skrev i förra veckan om fastighetsbolaget Cibus, som är inriktat på ägande av fastigheter för dagligvarubutiker och trodde då att ett större förvärv var på gång med tanke på skrivningen angående utdelningsförslaget. Hur som helst i veckan kom nyheten att de förvärvar ca 110 fastigheter från Coop i södra Sverige till ett värde av 1,9 MdSEK. Med 10-åriga hyresavtal och så kallade triple net avtal (som innebär att hyresgästen tar de flesta kostnader) och en implicit direktavkastning om 5,9% förefaller det vara en mycket bra affär (vilket aktiemarknaden också verkar tycka). Transaktionen innebär Cibus första förvärv utanför Finland och att fastighetsbeståndet växer med ca 20% till motsvarande över 10 MdSEK. Ca hälften av transaktionen finansieras via en riktad nyemission – till en marginell rabatt – vilket också gör att bolaget får in en rad nya institutionella ägare med lock-up avtal. I och med detta borde en flytt från First North vara högt upp på dagordningen.
En olycka kommer sällan ensam. Nilörngruppens kursutveckling under det senaste året tillhör inte de skojigare. Aktien har på 12 månader fallit med ca 45% och är nu betydligt under noteringskursen år 2015. Efter en i förhållande till prognoserna relativt svag utveckling under de tre första kvartalen kom så Q4-rapporten med en riktig kalldusch. Intäkterna minskade med 8% och rörelsemarginalen sjönk till 6,7% (13,6). Företaget som framförallt levererar etiketter till klädindustrin (1,5 miljarder om året !!) drabbades speciellt av minskad efterfrågan från kunder i England och från ”kedjekunder” som utgör ca 15% av omsättningen. Försäljningen till den största kundgruppen ”varumärkesägare” (ca 70% av omsättningen) verkade dock ha klarat sig OK. Det sämre resultatet för helåret fick styrelsen att föreslå att utdelningen ska sänkas från 4 SEK till 2,5 SEK: Det senare motsvarar ca 60% av resultat per aktie och utgör inga problem för detta kassagenererande företag med låg belåning (innebär en direktavkastning på nuvarande kurs om 6,5%). Dessutom varnade ledningen i rapporten för att den negativa utvecklingen skulle fortgå under Q1 och var också en av de första att varna för Coronavirusets effekter j bokslutskommunikén. I veckan kom så nästa smäll i form av att bolagets VD sedan 2009, och som kan ta åt sig äran för företagets snabba expansion, var tvungen att avgå med omedelbar verkan efter att ha blivit anklagad för ofullständiga deklarationsuppgifter. Q1-rapporten lär inte bli någon trevlig läsning med tanke på skrivningen i rapporten och med ett coronavirus vars effekter på leverantörskedjor och annat borde kunna bli rätt betydande för ett bolag av denna typ. Men det finns ju förhoppningsvis ett liv efter det första kvartalet och där coronaviruset är historia. Skulle kursfallet därför fortgå borde intresset för ett bud på ett bolag av denna typ snart väckas. Traction med närmare 25% av kapitalet (mer än dubbelt av rösterna), som känner bolaget väl och med stor kassa borde ligga nära till hands.
Efter Coronaviruset. På temat vad som händer när dimmorna skingras efter Coronaviruset – om det nu tar två veckor eller sex månader. Det kan ju vara ganska intressant att spekulera i vilken omgivning vi då kommer att se ut över. Om räntorna är låga nu kommer det kanske vara en värld med ännu lägre räntor och ännu sämre tillväxt än som var fallet 2019. Det är kanske då helt fel som jag (vilket tillhör mänsklig natur) att leta bland kursförlorare (som till exempel Haldex och Nilörngruppen) och aktier som redan innan coronaviruset och hotet om en lågkonjunktur hade visat klara svaghetstecken. Utan att i stället inte göra det så komplicerat för sig och bara rikta in sig på de aktier som gick bra under 2019 och som kommer att gå ännu bättre i denna nya miljö. Om ett fantastiskt tillväxtföretag som Sectra nu kanske värderas i ett P/E-tal på 70x kanske det ska vara 100x, i en omvärld där ordet stabil tillväxt blir ett ännu ovanligare begrepp? Kan förvärvsmaskiner som Indutrade fortsätta sitt multipelarbitrage och köpa företag för 5-6x vinsten ska de själva kanske värderas ännu högre än idag. Eller vilken premie i förhållande till substansvärdet ska fastighetsbolag ha, som kan köpa fastigheter med någorlunda säker direktavkastning på 5% och låna på kanske under 1% i framtiden?
Frågorna är som vanligt många och osäkerheten större än på länge men finns det något positivt inför de kommande veckornas kursutveckling är det att de flesta aktiestrateger verkar vara eniga om att det ska fortsätta ned. Då brukar vi vara nära en vändning – det är i alla fall min erfarenhet. I veckan får vi rapport från Clas Ohlson och därmed också kanske besked om hur pass drabbade leveranskedjor blivit av stängda fabriker i Kina. Välkommen till en ny spännande aktievecka!!
Claes Vikbladh
claes@tradevenue.se
Veckobrev v10-20
Veckans börsras är historiskt inte bara för storleksordningen (-12%) men också enligt min mening på hur snabbt stämningen kan gå från fullt utvecklad haussemarknad till baisse. Efter att vi under hela 2019 vant oss vid att vare sig negativa politiska eller makroekonomiska nyheter bitit på marknaden och bokstavskombinationen TINA (There Is No Alternative) blivit allt mer accepterad, har investerare i veckan återigen fått lära sig vad som ligger i begreppet tillgångar med risk. Eftersom även experterna på coronaviruset verkar famla i mörker om spridningsrisker och dödlighet är det nog farligt att ha alltför bestämda orsaker om börsen och enskilda aktier. Och just själva osäkerheten är som vanligt det värsta. Kommer till exempel de senaste årens trend hos institutioner att öka aktieandelen i sina portföljer att förvandlas till sin motsats och vad händer med riskpremien när svarta svanar kan dyka upp detta sätt? Vilka företag förutom lokala livsmedelshandlare och teleoperatörer kommer inte att drabbas? Frågorna är många men som alltid är det viktigt att följa med för när dimmorna skingras är som alltid kunskap det viktigaste.
Kassan överstiger börsvärdet. Consiliums (bolaget bevakas av TradeVenue) aktieägare fick som bekant en riktig julklapp när bolagets överlägset största affärsområde Marine & Safety (ca 85% av omsättningen) säldes till Nordic Capital i december förra året, till ett pris som vida översteg de mest optimistiska gissningarna. I bolagets Q4-rapport får man en bättre uppfattning av hur bolagets balansräkning kommer att se ut efter affären (den slutförs formellt 31/3). Kassan uppgick proforma vid årsskiftet till drygt 2,6 MdSEK. Av detta kommer 850 MSEK att användas för att betala av bolagets räntebärande lån. Kvar i kassan efter det skulle sedan finnas ca 1,75 MdSEK. Till det kommer så Consiliums kvarvarande verksamhet med en omsättning som 2019 uppgick till 300 MSEK och ett löpande rörelseresultat kring 0 men där det borde finnas betydande möjligheter för en förbättring om investeringsklimatet inom olja och gas förbättras (vilket kanske inte ter sig så troligt i närtid med tanke på oljeprisets utveckling). Vinsthemtagningar och veckans börsras har fått Consiliums börsvärde att minska till 1,1 MdSEK, dvs betydligt under bolagets kassa efter 31/3. I år har styrelsen föreslagit att ”endast” 17 SEK per aktie utdelas dvs ca 200 MSEK. Under nästa år när aktiebolagslagen (vad avser kvarstående fritt eget kapital) gör det möjligt - räknar vi i vår analys (publicerad 26/3) att ytterligare100 SEK per aktie delas ut - vilket skulle föra ner nettokassan till ca 400 MSEK. Fullt tillräckligt för att göra kompletteringsförvärv och för rörelsekapitalbehov till Consiliums kvarvarande rörelse. Om vi får rätt i vår utdelningsprognos kan Consiliums aktieägare se fram emot utdelningar om 117 SEK per aktie i år och nästa och dessutom kvarstå som delägare i en välinvesterad rörelse med potential när marknaden vänder. Varför står kursen i strax under 100 SEK?
Osäkerhet kring utdelningshöjning i Cibus. De kraftiga kursuppgångarna för fastighetsbolagen har lett till att direktavkastningarna i sektorn – som tidigare ofta tillhörde bland de högsta på börsen – nu kommit ned och ofta ”bara” är i storleksordningen kring 3%. Et undantag utgörs av Cibus, som baserat på förra årets utdelning ger en direktavkastning på över 6%. Bolaget har inriktat sig på fastigheter för de stora dagligvarukedjorna som Kesko, Tokmanni och S-gruppen i Finland och har haft en mycket bra utveckling (se bland annat veckobrev från i höstas). Av rapporten i förra veckan framgår att hyresintäkterna under året steg med 30% och förvaltningsresultatet med 25%. Det som dock är märkligt i bokslutskommunikén är formuleringen ”att styrelsen idag inte har något fullständigt beslut gällande utdelning för räkenskapsåret att rekommendera för årsstämman” men ”avser att dock att följa Cibus utdelningspolicy och rekommendera att utdelningen höjs med drygt 5%”. Denna skrivning skulle kunna bero på att man är i förhandlingar om att göra någon större fastighetsinvestering (i Sverige?) och då skulle vilja begränsa utdelningen. Hur som helst vore det nog bra med ett klarläggande snarast möjligt.
Stor kursnedgång i Maha Energy. Olje- och gassektorn sektorn tillhör i skarp konkurrens en av de sämsta sektorerna i år med en nedgång på drygt 15%. Ett fallande oljepris de senaste veckorna, där Brentoljan nu hovrar kring USD 50-strecket, är förutom all annan osäkerhet bidragande till kursfallet. En aktie som råkat speciellt illa ut är Maha Energy (bevakat av TradeVenue), som i år är ned över 40% och som sedan toppnoteringarna förra året har halverats. Riktigt varför aktien utvecklats så mycket sämre än sina kollegor har jag svårt att förstå. Även om resultatet i rapporten i fredags var något under vår förväntan befäster Maha Energy enligt min mening bilden av det mest lönsamma svensknoterade bolaget och bland de med lägst breakeven. Under 2019 lyckades bolaget öka sina 2P-reserver med hela 25% och bolaget har nu två bra producerande fält i Brasilien, som enligt bolagets guidning kommer att öka produktionen från förra årets 3000 fat per dag till i år 5000-5500. En betydligt ökad produktion med lägre rabatt och oförändrat capex borde ge en ordentlig boost till kassaflödet under 2020 även om det genomsnittliga oljepriset faller.
Förutom en fortsatt nära bevakning av smittöknings- och dödstalsökningen (www.worldometers.info/coronavirus/ rekommenderas) kommer nog veckan att domineras av olika förslag på hur världsekonomin ska hållas uppe. Det är nog inte bara i Hong Kong regeringar världen över överväger helikopterpengar dvs att distribuera pengar till folk för att inte ekonomin ska tippa över i recession. Men vad skulle en räntesänkning ha för effekt i nuvarande klimat? Troligen ingen. En annan sak att bevaka är om fondspararna följer råden ”sitt still i båten” eller väljer att ta det säkra framför det osäkra och ta hem - i många fall - betydande vinster. Eller när kommer vinstvarningarna från andra än flyg- och resebolagen? Välkommen till en mer spännande vecka än på länge.
Claes Vikbladh
claes@tradevenue.se
Veckobrev v13
Stockholmsbörsen rekylerade förra veckan med drygt 1% efter att veckan dessförinnan som bekant haft en mycket stark utveckling. Svaga konjunktursignaler från både Tyskland och USA satte en negativ prägel på de flesta aktiemarknader. För första gången sedan 2007 noterades i fredags den amerikanska 10-åriga obligationen lägre än tremånadersväxeln, vilket brukar vara en klar indikation om inbromsning.
Perfekt mix i dagens klimat. Ett nytt bolag i den till synes aldrig sinande noteringskön på de mindre listorna utgörs av Triboron, som har en teknik för att minska energiåtgången i förbränningsmotorer. Genom att mixa tillsatsmedlet från Triboron påstås bränsleförbrukningen minska med 3-5% (ännu mer i äldre bilar). Med dagens miljöfokus och placerares brist på seriösa alternativ inom området verkar noteringen ligga precis rätt i tiden. Om man till det lägger att ett antal kända investerare återfinns bland nuvarande aktieägare såsom Leif GW Persson, Carl-Henrik Svanberg och Hans Stråberg får man en mix som borde passa dagens aktieklimat. Bolaget värderas före emissionen till 190 MSEK och ska ta in drygt 30 MSEK. Bolaget har höga målsättningar och tror sig inom fem år kunna nå en omsättning på 400 MSEK med en rörelsemarginal på över 50%, vilket kan jämföras med dagens i stort sett obefintliga omsättning och stora förluster. För att Triboron ska vara i närheten av att nå målet måste bolaget lyckas få ett antal bränsleproducenter och distributörer att tillsätta additivet mot licensintäkter. Här har ett avtal slutits med Future Fuels, som under en 10-årsperiod enligt bolaget ska ge 40-50 MSEK i intäkter per år vid full utrullning. Det är som vanligt tråkigt i denna typ av bolag när behovet av kapital för kommersialisering just gör att det inte finns mycket att gå på vad gäller försäljning och intjäningsförmåga. Utan miljöfokuset och de kända investerarna hade nog därför denna emission varit körd men nu förefaller det att kunna lyckas.
Prominenta investerare. En av First Norths lysande stjärnor utgörs för närvarande av just ett miljöteknikbolag - Climeon - med ett börsvärde på 4 mdr SEK och som mångdubblats sedan introduktionen för knappt två år sedan. När bolaget noterades gjorde undertecknad och troligen många andra misstaget att rata aktien efter att ha följt det till synes snarlika bolaget Opcons katastrofala utveckling för några år sedan. I likhet med vad Opcon gjorde är Climeon verksamt med att omvandla spillvärme till elektricitet men där slutar likheterna. Climeon har en verkningsgrad som är dubbelt så hög som konkurrenterna och själva modulen kan tillverkas till en betydligt lägre kostnad och bolaget har under 2018 byggt upp en imponerande orderstock som vid årsskiftet uppgick till 800 MSEK. Det som fått aktiekursen att explodera på senare tid är att Climeons intressebolag Baseload Capital (ägs till 16%) – som ska fungera som finansieringsmaskinen för tekniken – fick minst sagt nya prominenta investerare. Leif GW Persson med flera framstår inte som speciellt tunga om man jämför med Breakthrough Energy Ventures (BEV). Bakom detta bolag står nämligen ett antal av de rikaste techmiljardärerna i världen som Bill Gates, Jeff Bezos samt Mark Zuckenberg och när de nu väljer att som första investering utanför USA göra det i denna teknik är det naturligtvis tungt. Även om investeringen bara är på 100 MSEK och den alltså sker i själva finansbolaget som ska se till att utrullningen går snabbt har det ett betydande signalvärde. Enligt BEV tror man att den geotermiska värmekraften som Climeon använder sig av kan få större genomslag än kraftkällor som sol och vind. Skulle de bara få delvis rätt i denna utsago har naturligtvis kursuppgången i Climeon bara börjat. En mer anonym investerare i Baseload Capital och som lockar till köp utgörs sedan tidigare av Gullspång Invest, som är familjen Brandbergs investeringsbolag. Christer Brandberg var en nära medarbetare till Jan Stenbeck och kan bland sina succé investeringar räkna in Axis, där familjen fick ut 3,4 mdr SEK. Att ”följa John” och förlita sig på att andra gjort själva ”due diligencen” är ett farligt sätt att investera och kan få katastrofala konsekvenser men blir tyvärr i teknologibolag av denna typ ett av de få sätten att hitta vinnare.
Hög direktavkastning. Trots fastighetsbolagens kraftiga uppgångar fortsätter det att finnas bolag i sektorn med hyfsade direktavkastningar som NP3 och Diös, som både ger en utdelning motsvarande över 4%. Botaniserar vi bland de mindre noterade fastighetsbolagen hittar vi Cibus Nordic (noterat på First North sedan ett år tillbaka med ett marknadsvärde på 3,7 mdr SEK), som har en föreslagen utdelning på 0,84 euro, vilket motsvarar en direktavkastning på ca 7,5% (delas ut kvartalsvis). Det finns i och för sig ett antal andra högavkastande fastighetsbolag på de mindre listorna men genom att de oftast bara äger en fastighet med en hyresgäst är risken i denna typ av bolag betydande. Cibus äger till skillnad från dessa drygt 130 fastigheter företrädesvis i de stora städerna i Finland inriktade på livsmedelsbutiker med Kesko (Finlands motsvarighet till ICA) som största hyresgäst (ca 60%). Cibus har långa avtal med sina hyresgäster (snitt 5 år) med KPI-uppräkning. Visst livsmedelshandeln både i Sverige och Finland håller på att förändras med ett större inslag av direktleveranser till hemmet men det är ändå svårt att se att det under överskådlig framtid utgör något större latent hot. Tvärtom finns en stor konjunkturstabilitet till skillnad från andra segment i fastighetssektorn. Med en belåningsgrad kring 55% finns också möjligheter att öka beståndet – vilket också skedde under 2018. Cibus har en nytillträdd svensk VD i form av Sverker Källgården (tidigare VD ByggPartner), som förhoppningsvis kommer att medverka till att göra företaget mer känt i Sverige. Förutom den höga direktavkastningen är Cibus lockande för svenska investerare, som därigenom kan skydda sig mot fortsatt kronkollaps, både vad gäller tillgångar och avkastning.
Det här med bioteknik är svårt. En ny påminnelse om hur svårt bioteknik är kom i veckan då Biogen och Eisai beslöt att avbryta de globala fas 3-studierna med aducanumab mot alzheimer. Detta var den läkemedelskandidat som kommit längst i försöken att nå ett läkemedel mot den fruktade sjukdomen. En stor internationell analytikerkår och uppenbarligen bolagen själva har knutit mycket stora förhoppningar på aducanumab. Beslutet ledde till att ca 30% av Biogens börsvärde försvann på två dagar motsvarande ca 15 miljarder USD i börsvärde. Detta är återigen en påminnelse om hur svårt bioteknik är när en läkemedelskandidat så nära framgång och som följts av de bästa läkemedelsanalytikerna i världen från en dag till en annan förvandlas till noll och inget värde. Såvida man inte tillmäter det ett värde att ha kommit fram till att det var fel spår.
Torsdagens stämma i Swedbank, fredagens rapport från H&M och fortsatt Brexitcirkus utgör veckans höjdpunkter. Det saknas alltså inte saker att följa. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh