
TradeVenue
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
A1M Pharma (2)ABB (2)Abilia (1)Academedia (1)Acando (1)Alecta (1)Alimak (1)Alimak Group (1)Alligator Bioscience (1)Amasten (4)Amgen (1)Analys (237)Arbona (1)Arc Aroma Pure (3)ArcAroma (5)ArcAromaPure (2)Arctic Paper (1)Arise (1)Ascelia Pharma (2)AtlasCopco (2)Atrium (1)Atrium Ljungberg (31)Attendo (1)Atvexa (1)Avanza Bank (2)Axfood (1)Azelio (1)
Balder (2)Baseload Capital (1)Beijer Electronics (1)Betsson (3)BEV (1)Beyond Meat (1)Bilia (1)Bilindustri (1)bimobjekt (1)Biogen (1)Bioinvent (1)Björn Borg (1)Blackstone (1)Boliden (1)bong (1)Botnia Exploration Holding (1)Bredband2 (1)Brinova Fastigheter (1)Buggar (1)Bure (2)Bure Equity (2)Bygghemma (1)Byggmästare A J Ahlström H (1)byggmax (2)
Camurus (1)Capio (1)Cardiolex (1)Cassandra Oil (2)Castellum (4)catella (1)Catena (1)CDON Group (1)CGI (1)Christian Berner Tech (8)Christian Berner Tech Trade (12)Cibus Nordic Real Estate (4)Cinnober Financial Technology (1)Clas Ohlson (3)Clavister (2)Clavister Holding (1)Climeon (1)Collector (1)Consilium (24)Convendum (1)Coor Service Management Holding (1)Corem (1)Cotting Group (1)Cramo (1)
Maha Energy (15)Malmbergs Elektriska (1)Matra Petroleum (7)Medcap (19)Mekonomen (1)Mertiva (1)Metacon (1)Midsona (1)Millicom (2)Mips (2)Moberg Pharma (1)Moment Group (2)Motion Display Scandinavia (4)MoxieTech (8)MoxieTech Group (9)MQ (2)MQ Holding (1)Mr Green & Co (1)MSAB (1)Munters (1)Munters Group (1)Mycronic (1)
NCC (1)Nederman (1)Net (1)New Cell (1)New Wave (4)New Wave Group (1)NFO Drives (11)Nikola (1)Nilörn (1)Nilörngruppen (2)Nobia (1)Nobina (1)Nordea (1)Nordic Paper (2)Nordic Paper Holding (1)Nordic Waterproofing Holding (2)Nordnet (1)Norstedt (1)Northland Resources (1)Note (1)NP3 Fastigheter (1)Nuevolution (1)Nyfosa (16)
S2Medical (2)Sagax (1)Samhällsbyggnadsbolaget (32)Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (39)Samhällsbyggnadsbolaget i Norden. Seafire (1)Samhällsbygnadsbolaget (3)Samsung (1)Sandvik (2)SBB (2)SCA (2)Scandic Hotels Group (1)Scania (1)Sdiptech (1)SDS (2)Seafire (5)Seamless Distribution (2)Seamless Distribution Systems (3)SEB (1)Sectra (2)Securitas (2)Sedana Medical (12)Semcon (1)Sensys Gatso Group (1)ServGlobal Holding (1)Sinch (2)Sivers IMA (2)Skandia (1)Skistar (2)Söderport (1)SolTech (5)soltech energy (1)SolTech Energy Sweden (6)SolTech Energy Sweden AB (7)SpectrumOne (3)Sportamore (4)Stendörren (7)Stendörren Fastigheter (10)Stenocare (1)Stillfront Group (1)Storytel (1)Studsvik (4)Swedbank (4)Swedish Match (2)Systemair (3)
Other
En extremt volatil vecka på Stockholmsbörsen, som slutade plusminus noll kan läggas till handlingarna. Nibe tillhörde vinnarna bland de större aktierna med en uppgång på 5% efter en mycket bra rapport och innebär att aktien nu handlas i nära 60x årets vinst. Men kursnedgångar för börsraketer som EQT och Swedish Match visar att inga aktier växer till himlen. I USA fortsatte dock uppgången framförallt på Nasdaq som steg 2,6% och som nu står 40% högre än för ett år sedan!! Vad är det som händer?
Borde passa för en rentier. Fastighetsbolaget Cibus med livsmedelsfastigheter för ca 13 MdSEK i Sverige och Finland föreslår nu bolagsstämman att utdelningen ska utbetalas en gång i månaden. Ett antal noterade bolag har som bekant infört att utdelningen betalas ut två gånger om året (på våren och hösten) och de flesta bolag med preferensaktier brukar dela ut utdelningen fyra gånger om året. Men mig bekant har inget svenskt bolag infört denna täta periodicitet för utdelningsutbetalningar hittills. Det förekommer dock i USA, där kanske det mest kända exemplet är fastighetsbolaget Realty Income. Att inget annat svenskt bolag har infört månadsutbetalningar torde bero på de administrativa kostnaderna och krånglet förenade med utbetalningen. Däremot borde det för ett fastighetsbolag av denna typ med mycket säkra intäkter vara en fördel eftersom man slipper att låna upp pengar inför utdelningen utan kan utbetala den i takt med att hyrorna flyter in. Bolagsstämman i april beslutade om en höjning av utdelningen till 0,89 Euro (0,84) per aktie motsvarande 9,1 SEK, vilket innebär en direktavkastning på ca 6% och den högsta i sektorn. Cibus målsättning är att höja utdelningen med 5% per år. Med tanke på veckans starka rapport är det inget som motsäger att en höjning kommer att ske även nästa vår. Cibus har alla förutsättningar att bli en favorit för de som vill ha en månatlig relativ säker inkomst för att täcka livets nödtorft.
Avdelning imponerande rapporter. Bland de många imponerande rapporter som kom i veckan fastnade jag för Kopparbergs Bryggeri (men det fanns många andra som till exempel Boozt). Redan under Q1 hade ju som bekant pandemin börjat få effekter och i Kopparbergs fall med stängda pubar och restauranger på den viktiga engelska marknaden (största exportmarknaden), en kraftigt fallande försäljning till den svenska restaurangmarknaden och en mer eller mindre avstängd gränshandel. Trots det lyckades man under Q1 redovisa en försäljningsökning på 4% (exkl dryckesskatt) och ett rörelseresultat som steg med nästan 40%. Prestationen under Q2, då man lidit av ovanstående problem under en större andel av kvartalet är än mer imponerande enligt min mening med en försäljning som steg med 26% och ett rörelseresultat som steg till 180 MSEK (122). En rörelsemarginal (exkl dryckesskatt) om 23% (20) skäms inte för sig. Resultatutvecklingen ska också ses i ljuset av en lägre genomsnittlig pundkurs under Q2 än för motsvarande period för ett år sedan. Enligt företagsledningen har Kopparbergs lyckats med konststycket att öka försäljningen och därmed marknadsandelarna i Storbritannien, trots de hårda restriktionerna. Även i Sverige har den ökade försäljningen på Systembolaget kunnat kompensera för en minskande restaurangförsäljning och gränshandel. Det är inte bara ciderförsäljningen som visar på en mycket god utveckling utan även produkter som Kopparberg Rum och Pink Gin. Intressant att notera är att bolaget nu gått in i ett helt nytt produktsegment Hard Seltzer, en vattenklar lågkaloriprodukt med en alkoholhalt på 5%. Även om många restriktioner kvarstår på flera marknader avseende möjligheterna att dricka alkohol utanför hemmet finns förutsättningar för en ännu bättre utveckling när nu de flesta samhällen öppnat upp. Aktiekursen är enbart marginellt upp i år och baserat på förra årets vinst per aktie uppgår P/E-talet till 18x och kanske 14-15x årets vinst. Det borde finnas mer utrymme för kursuppgång, speciellt om företaget bestämmer sig för att ändra noteringsplats och gå in på Stockholmsbörsen och ge lite mer fylliga delårsrapporter.
Mindre väntade effekter av pandemin. Att hemmabyggandet skulle få ett stort uppsving av pandemin när ett stort antal började arbeta hemifrån eller blev permitterade och fick mer fritid, var det kanske inte så många som trodde i mars när krisen blev akut. Men alla byggmaterialleverantörer har som bekant fått ett ordentligt uppsving under våren. En annan mindre rapporterad utveckling har varit att hemelektronikbranschen har fått en välbehövlig draghjälp. Electragruppen (bevakat av TradeVenue) rapporterar i sin rapport i veckan om att anslutna butiker (inom framförallt Elon Ljud & Bild) haft en klart ökad efterfrågan i spåren av ökade krav på hemarbetsplatsen (där TV-apparaten blir en allt viktigare del) och kommunikationsteknik (mobiltelefoner) men även att delar av de pengar som inte kan användas till resor har styrts om mot det egna hemmets teknik. Gruppen som med sina koncept både kan erbjuda e-handel via sina samarbetspartners men även fysiska butiker som kan addera en hög grad av service och kunskap, lyckades under kvartalet ta marknadsandelar på denna växande marknad. Med en stark efterfrågan även inom segmentet Logistik & IT, där uppdragsgivarnas distributionsvolymer inom bland annat mobiltelefoner växte kunde Electragruppen rapportera en omsättningsökning om 7% i kvartalet och en marginalförbättring. Med signaler om hemarbete resten av året lär marknaden fortsätta vara stark för gruppen. Com Hems beslut att upphöra med analoga utsändningar i september lär också öka trycket på köp av nya TV-apparater under hösten. Vår prognos för helåret ger ett P/E-tal på 9x och en EV/EBIT-multipel om ungefär lika mycket och med dessa trender intakta och andra åtgärder borde nästa år kunna bli bättre. Resultatutvecklingen och en mycket stark finansiell ställning (obetydlig nettoskuld) tillhör Electragruppen de bolag som mycket väl skulle kunna besluta om att under hösten dela ut den tidigare föreslagna utdelningen om 3,25 SEK. Det skulle ge en direktavkastning om över 8% !!!
En säker omvärld. I spåren av pandemins inverkan på ekonomin har jag och troligen många andra analytiker ännu en gång tvingats konstatera att antalet bolag som lever i en säker omvärld är väldigt få. Ett bolag där det dock är svårt att se att omvärlden ska förändras till det negativa är Railcare, där pilarna bara pekar åt ett håll (men man har ju fått fel förr !!!). Alla politiker i Europa med någon typ av sjävbevarelsedrift propagerar emellertid för ökade satsningar på järnvägen, vilket inte bara kräver utbyggnad men lika mycket att den faktiskt fungerar och kan hålla tiderna. Railcare har med sin teknik och kunnande visat att man har en viktig uppgift att fylla på detta område. I Sverige har som bekant Trafikverket aviserat stora satsningar på järnvägsunderhåll med en plan som sträcker sig 10 år framåt. Regeringens beslut i maj att tilldela Trafikverket drygt 700 MSEK extra för utökade underhållsarbeten är säkert inte det sista för att förbättra framkomlighet och punktlighet. Och i många andra europeiska länder är tongångarna desamma inklusive den för Railcare så viktiga marknaden i Storbritannien. Veckans kvartalsrapport andas också en mycket stor tillförsikt efter en 20% ökning av omsättningen och ett rörelseresultat som under det traditionellt svaga Q2 steg till 14,3 MSEK (3,4). För det lönsamhetsmässigt viktigaste området Entreprenad Sverige uppges beläggningen för nästa år redan vara god och i Entreprenad Utland (läs Storbritannien) kommer ”beställningarna in kontinuerligt” inför nästa år. Aktien fick en välförtjänt uppgång i veckan (+15%) men är i stort sett oförändrad sedan årsskiftet. Med ett rörelseresultat som hittills i år är i nivå med hela förra årets finns förutsättningar för en dubbling av resultatet till 2 SEK per aktie. Ett P/E-tal på 13-14x i dagens marknad för ett bolag med denna säkra omvärld och en klar potential för ökad maskinförsäljning i sin senaste innovation Multi Purpose Vehicle framstår värderingen enligt min mening inte som utmanande.
Den som trodde att rapportsäsongen för Q2 var över och blickarna måste inriktas på Q3 måste tänka om för denna vecka bjuder på mängder med rapporter från bolag som Academedia, Lundbergs och Hufvudstaden. Inom parentes kan man fråga sig varför Sveriges mest välrenommerade fastighetsbolag behöver nästan två månader för att plocka ihop sin rapport när ett bolag som FastPartner kan göra det på en vecka. Hur som helst välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!
Claes Vikbladh
24 maj 2020 kl 17:00
Veckobrev v22-20
Om det för en vecka sedan verkade smyga sig in tvivel om styrkan i den förväntade återhämtningen, fanns det inga sådana i den gångna veckan med en uppgång på drygt 4%. Inte ens den allt mer oroande situationen i Hongkong och konflikten USA-Kina fick mer än marginellt genomslag under fredagens klämdagshandel. Kronans förstärkning i veckan samtidigt som Riksgälden meddelar att man skriver upp prognosen för statens lånebehov till drygt 200 MdSEK – en fördubbling mot den senaste prognosen – visar på att allting är relativt i denna värld av skulder. Trots den avkortade veckan saknades det inte vinnare.
Veckovinnare (I). Scandic Hotel steg i veckan med drygt 20% - i och för sig från extremt utbombade nivåer (fortfarande -55% i år) - men i alla fall. Veckans delårsrapport var i linje med det tidigare rapporterade resultatet men kursuppgången kommer i spåren av att hotellkoncernen ser beläggningsgraden ta fart efter tiden av virusplåga. Under både maj och juni förväntas en successiv förbättring med några procentenheter per månad efter den rekordlåga beläggningsgraden om enbart 6% (!!!) i april. När sedan semesterperioden inleds räknar bolaget med en ytterligare förbättring till följd av inhemska turistströmmar. För helåret räknar man nu med att omsättningen mer än halveras från fjolårets ca 14 MdSEK. Det hedrar enligt min mening Scandics ledning att man vågar ge en prognos för resten av året med tanke på den totala osäkerheten när det gäller framtida resandeströmmar. Om det nu inte är framtvingat av den aviserade nyemissionen att ge någon typ av prognos!! Hur som helst vill det nog till att det inte blir sämre än så för att den garanterade företrädesemissionen om 1,75 MdSEK (som också ger ökade kreditfaciliteter med drygt 1 MdSEK) ska räcka. Även om man är snäll och inte betraktar koncernens hyresåtaganden om 27 MdSEK som en skuld (enligt IFRS) kommer soliditeten efter emissionen enbart uppgå till 27% baserat på balansräkningen per 31/3 - alltså före den riktiga krisen kom. Sedan kan man ju notera att det återstår nästan 7 MdSEK i immateriella tillgångar i balansräkningen trots periodens nedskrivning med 3 MdSEK.
Veckovinnare (II). Sedan Ekobrottsmyndigheten i veckan meddelade att insiderutredningen mot Samhällsbyggnadsbolagets (bevakat av TradeVenue) VD lagts ned, steg aktien kraftigt i fredagens handel. I och med att marknaden bedömt sannolikheten för detta som stor är nu aktien i stort sett tillbaka där den var innan anhållandet och har därmed stigit nästan 70% från botten. Förtroendet för Ekobrottsmyndigheten har ännu en gång fått sig en törn och en del journalister har nog anledning att idka lite självrannsakan.
Veckovinnare (III). En annan veckovinnare var Kopparbergs bryggeri med en uppgång på nästan 15% (exklusive avdragen utdelning), men fortfarande står aktien 17% lägre än vid årsskiftet. Trots stängda pubar och restauranger på den viktiga engelska marknaden, en kraftigt fallande försäljning till den svenska restaurangmarknaden och en mer eller mindre avstängd gränshandel under en stor del av mars lyckades bolaget uppvisa en försäljningsökning på 4%, ett rörelseresultat som steg med nästan 40% till 49 MSEK (35) och en rörelsemarginal på 13% (10). Under de första två månaderna av kvartalet verkar det mesta ha gått åt rätt håll med bolagets traditionella produkter inom cider och öl samtidigt som satsningen inom spritsegmentet genom lanseringen av Pink Gin Passionfruit/Orange togs emot mycket väl på de brittiska öarna och troligen bidrog till den förbättrade marginalen. Det som gav aktien extra kraft var troligen VDs positiva kommentarer om att man lyckats kompensera bortfallet från pubar och restauranger med ökad försäljning till dagligvaruhandeln under innevarande kvartal. Med tanke på kursutvecklingen i år för jämförbara nordiska bolag som Altia (+7%), Arcus (+5%) och Carlsberg (-5%), veckans rapport och en i utgångsläget enligt min mening förhållandevis låg värdering (P/E 14x på 2019 års resultat) borde aktien ha mer att ge.
Snabbväxande omsorgsbolag. De tre stora omsorgsbolagen på börsen (Ambea, Attendo och Humana) har definitivt inte rosat aktiemarknaden under året. Detta trots att de med sina låga värderingar och defensiva inriktning borde utgöra klart intressanta placeringar på börsen. Q1-rapporterna innehöll enligt min mening dock många positiva inslag men bland annat till följd av att de alla är verksamma inom det ”coronasmittade” äldreromsorgsområdet fick det inte fullt genomslag. Sentimentet kring aktierna verkar dock ha vänt och ett antal köprekommendationer har kommit de senaste veckorna. Ett fjärde mindre känt noterat (First North) omsorgsbolag är Livihopgruppen, med en i år beräknad omsättning på 600 MSEK. Det är alltså betydligt mindre än de andra vårdjättarna men enbart inriktat på personlig assistans. Det är dock ett segment där man är en medelstor aktör och via förvärv och nya kontorsetableringar tillhör en av snabbväxarna. Bolaget bevakas av TradeVenue och i en analys som publiceras nu på måndag redogör vi för branschen och företaget. Till följd av myndigheternas krav på regelefterlevnad och ökade kvalitetskrav sker för närvarande en betydande konsolidering av branschen, vilket gynnar de större aktörerna. Dessutom fortsätter kommunerna att minska sin egen verksamhet och skapar därmed också möjligheter för tillväxt. Livihopgruppens snabba expansion har ännu inte visat sig i marginalutvecklingen men vi tror att innevarande år kommer att visa på en klart förbättrad trend i marginalerna i spåren av synergier från förvärven och att effekter från nyetablerade lokalkontor kommer fram. Den stora marginalförbättringen kommer dock först nästa år. Trots att vi enbart prognostiserar om en marginal om 3,5% i år (som växer till drygt 5% under 2021), vilket kan jämföras med att ett bolag som Humana presterar 5 - 6% inom detta segment, handlas Livihopgruppen till en betydande EV/EBITDA-rabatt redan på årets vinst. Som jag skrivit tidigare i ett veckobrev tror jag att det kommer bli ökat fokus på branscher såsom omsorgsbolagen med sin stora andel lönekostnader (80-90%). Detta är en sektor som kommer att gynnas av den ökade arbetslöshet i spåren av av coronakrisen med lägre löneglidning och bättre kvalitet på sökanden som följd.
Ännu några rapporter i veckan kvar från Q1 däribland Consilium (bevakat av TradeVenue) – den första efter försäljningen av huvuddelen av rörelsen. Innevarande vecka innebär också månadsskifte och att fler företag av sin månatliga rapportering kan avgöra hur krisen slår. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!
Claes Vikbladh