
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v13
Att aktiemarknaden fortsätter att vara oerhört stryktålig fick vi nya bevis för i veckan, som slutade ca 1% upp för OMXSPI och med nya rekordnivåer. Av veckans mer uppmärksammade händelser var Volvos produktionsproblem till följd av bristen på halvledare, som ledde till en indirekt vinstvarning. Att detta fenomen inte bara borde begränsa sig till Volvo och följaktligen lägga sordin på fler aktier hade nog jag trott. Men icke sa nicke!! Inte heller H&Ms problem i Kina att balansera mellan viljan att tjäna pengar och ”social responsibility” borde vara något unikt för modeföretaget, utan kunna drabba andra företag med hög etik. Inte heller det verkar vara något som håller fondförvaltare vakna. Om man till det lägger att marknaden verkar rycka på axlarna över veckans fartygsgrundstötning i Suezkanalen som visar på världshandelns skörhet och lär få negativa återverkningar för mängder av företag, ett begynnande vaccinkrig i Europa eller för den delen att den första räddningsemissionen av Scandic Hotel inte visade sig vara tillräcklig utan att det nu krävs mer pengar, ja då förstår man styrkan i marknaden!!!!
Facit av veckans börsintroduktioner. Veckans fyra större börsintroduktioner slutade alla på plus. Idun Industrier var stjärnan med en uppgång på över 100% medan ACQ Bure SPAC och Pierce fick nöja sig med uppgångar i veckan på 7% respektive 11%. Och för Embellence Group var det enbart ett marginellt plus. Att Idun Industrier skulle bli en framgång var jag nog inte ensam att förutse men en uppgång i denna storleksordning tror jag att få räknat med. Men bolag som kan visa på att de kan förvärva är som bekant populära. Med tanke på den stora överteckningen i ACQ Bure (bolaget har i och med noteringen fått 35 000 aktieägare!!!) och den allmänna hausse som fenomenet med ett bolag utan verksamhet men med en stor kassa verkar omgärdas av - av någon konstig anledning enligt min mening - är uppgången dock ganska modest. Men detta lär inte bli det sista SPAC- bolaget som noteras efter denna succé och konkurrensen om denna typ av pengar lär öka. Det stora kurslyftet kommer väl när AQC Bure lyckas köpa något bolag för 5-6x resultatet och sedan själva blir värderade till mer än det dubbla. Embellence tröga börsstart förvånar mig lite men även för dem kommer väl startskottet när emissionslikviden sätts i arbete och förvärven kommer.
Linas Matkasse till börsen. Aktiemarknaden fylls som bekant hela tiden på med nya företag. På måndag blir det premiär för Linas Matkasse (LMK), som noteras på First North. Bolaget värderas före emission till 760 MSEK. Sammanlagt med eventuell övertilldelning motsvarar erbjudandet ett belopp om 575 MSEK, varav knappt hälften utgörs av en nyemission och resten av att befintliga aktieägare säljer. Dagligvaruleveranser hem har under många år varit ett växande område men det stora genombrottet kom kanske först i spåren av pandemin. Enligt e-handelsbarometern fördubblades nästan dagligvaruhandeln online under förra året och många entreprenörer har därför känt sig kallade att ge sig in i sektorn. LMKs tjänsteerbjudande (som skiljer sig från den enkla rudimentära med enbart leverans av mat hem) med olika standardiserade kassar med förutbestämda rätter har utvecklingen varit fantastisk sedan starten 2008 men också ganska volatil. En notering baserad på 2018 eller 2019 års resultat hade nog fått genomföras med en helt annan prislapp. Men vidtagna åtgärder med bland annat en ökad flexibilitet i erbjudandet samt naturligtvis pandemin fick resultatet att stiga kraftigt under 2020. Med över 100 000 aktiva kunder i Sverige, Danmark och Norge tillhör bolaget de marknadsledande inom sitt segment. Men med en fortsatt stor icke penetrerad marknad finns det goda tillväxtmöjligheter. Med ett EV/EBIT om ca 10x baserat på förra årets resultat framstår värderingen som helt rimlig. Men frågan är naturligtvis hur pass normalt 2020 var med tanke på pandemin? Även om det är viktigt att komma ihåg att LMK långsiktigt drivs av andra trender än enbart motviljan av att röra sig i offentliga miljöer. Hur som helst lär öppningskursen på måndag bli högre än introduktionskursen med stora ankarinvesterare i ryggen och ett erbjudande som stängdes i förväg till följd av det stora intresset. Om man sedan ska ”tacka för kaffet” beror på nog på hur man tror LMK klarar sig post pandemin. Har inköpsvanorna förändrats för gott och förblir möjligheterna för nya konkurrenter att slå sig in små eller är 2020 års organiska tillväxt på 12% och en rörelsemarginal på 7,5% ett engångsresultat? Bolagets delårsrapporter i år kommer att bli en extra intressant läsning.
SpectrumOne inleder period för nyemission. Marketing Technology eller Martech tillhör ett av de hetaste områdena i världen med stora möjligheter att öka avkastningen på försäljning och marknadsföringsaktiviteter. SpectrumOne (bevakat av TradeVenue) som är verksam inom detta område erbjuder en avancerad plattform för datahantering, analys och kommunikation av marknadsdata. Via förvärv har företaget med start under 2020 växt kraftigt och kan nu erbjuda en bred palett av tjänster till olika verksamhetsområden. I veckan inledde bolaget en företrädesemission för att finansiera köpet av den stora aktieposten i Eniro (28%), som bolaget förvärvade vid årsskiftet. Efter en fantastisk kursutveckling under 2020 har aktien kommit tillbaka en del (-30% i år) men står fortfarande nästan 300% högre än för ett år sedan och har nu ett börsvärde på 800 MSEK. Aktiekursen är för närvarande strax under teckningskursen i emissionen om 2,5 SEK. Men erbjudandet är sockrat med nya teckningsoptioner som förfaller om ett drygt år - visserligen med en teckningskurs om 6 SEK, dvs 150% över dagens – men ändå. Med teckningsåtaganden och garantier motsvarande över 90% av emissionen lär dock emissionen vara i hamn. SpectrumOnes kursutveckling har i år hämmats av att bolaget trots flera förvärv och stora prestigefyllda avtal (som till exempel med Bisnode) inte ännu kunnat (eller hunnit) visa att man kan översätta detta i intäkter och resultat. Samtidigt som en viss emissionströtthet borde ha infunnit sig i marknaden efter att företaget så sent som för någon månad sedan tog in 60 MSEK via teckningsoptioner. Med målet att inte bara bli ett ledande martechbolagen i Norden utan även i Europa via olika partneravtal är det inget fel på ambitionerna och prissättningen i emissionen med vidhängande teckningsoptioner tyder på ett stort mått av självförtroende inför den framtida utvecklingen inte bara hos styrelsen utan även bland de som är med och tecknar och garanterar emissionen. Om teckningsoptionerna som förfaller om ett år utnyttjas skulle det innebära att SpectrumOne får in över 400 MSEK, vilket inte bara skulle möjliggöra ett köp av resten av aktierna i Eniro utan även andra förvärv. Men som sagt det bygger på en fenomenal kursutveckling ….
Sverige har klarat sig bra. Av VD-orden i årsredovisningarna som varje år sköljer över landets aktieägare tycker jag att Sven Olof Johansson i FastPartner (bevakat av TradeVenue) är ibland de mest intressanta att läsa. I årets VD-ord argumenterar han varför han tror att oron för kontorsmarknaden är överdriven. Även om han och hans företag naturligtvis i allra högsta grad är part i målet tycker jag det är läsvärda rader. Jag har i ett tidigare brev refererat till hans argument och tänkte därför lyfta fram andra intressanta men mer allmängiltiga observationer rörande pandemin från hans sida: ”Tack vare kvaliteten och innovationskraften i svenskt näringsliv har BNP-fallet kunnat reduceras till –2,8%, vilket är i särklass vid en internationell jämförelse. Dessutom har detta åstadkommits med ett mycket begränsat statligt stöd. Förutom rena arbetsmarknadsåtgärder uppgår de utbetalda direkta företagsstöden till mellan 20 och 30 miljarder motsvarande cirka 0,5% av BNP. Motsvarande siffra för USA uppgår till cirka 22% av BNP för 2020. Till detta kan läggas penningpolitiska stöd från FED om ungefär 4 000 miljarder dollar. Även inom EU har finans- och penningpolitiska åtgärder genomförts i ungefär samma omfattning som i USA, så vid en global jämförelse framstår de svenska stöden som mycket marginella. Så hatten av för svensk företagsamhet vilka självklart även utgör en stor del av förklaringen till att Fastpartner har kunnat klara utmaningarna under 2020 på ett tillfredställande sätt.”
Påskvecka och därmed en avkortad vecka med H&M som enda rapport av vikt att hålla reda på. Det är också månads- och framförallt kvartalsskifte i veckan, vilket gör att nästa rapportflod rycker närmare. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!
Claes Vikbladh
SpectrumOne rapportkommentar Q4 2020: "På väg att bli ett ledande Martech bolag"
Rapportkommentar Q4 2020 (Läs den fullständiga analysen med estimat och grafiska element här)
- Fortsatt hög omvandlingstakt
- SpectrumOne blir största delägare i Eniro
- På väg mot att bli ett ledande Martech bolag
Rapportkommentar
Fortsatt hög omvandlingstakt. SpectrumOne har under de senaste 12 månaderna genomgått en snabb omvandlingstakt med centrum runt den egna analysplattformen Prism. Under året har fyra bolag med en sammanlagd omsättning om ca 45 MSEK köpts för att stärka erbjudandet, vilket har möjliggjorts med externt kapital. Under hösten slöts ett viktigt partneravtal med en av de största affärsdataleverantörerna i Europa – Bisnode med ca 20 000 kunder. Tillströmningen av nya kunder via detta avtal - visar enligt företagsledningen - att beslutet att lägga ned den egna försäljningskåren och arbeta via partners var ett helt korrekt beslut. Främst till följd av förvärven men även genom organisk tillväxt steg omsättningen kraftigt till 8,4 MSEK (0,7). Detta var dock lägre än vi räknat med men beror uppenbarligen på den omställning de förvärvade bolagen nu går igenom. Med ungefärligen oförändrade direkta kostnader steg bruttomarginalen i kvartalet och visar på skalbarheten i affärsidén. Men till följd av kraftigt stigande personalkostnader och övriga externa kostnader redovisade SpectrumOne ett resultat före avskrivningar (EBITDA) om -7,2 MSEK (-32,6). I likhet med tidigare kapitaliseras utvecklingskostnaderna vilket bidrog till ett negativt kassaflöde om ca 13 MSEK under kvartalet. Trots detta kunde den finansiella ställningen stärkas kraftigt under kvartalet till följd av utnyttjandet av teckningsoptioner (TO 2) och en konvertering av konvertibellån. Soliditeten uppgick till över 50% och likvida medel överstiger 60 MSEK.
SpectrumOne blir största delägare i Eniro. Vid årsskiftet blev SpectrumOne största delägare i Eniro med en ägarandel på 28%. SpectrumOnes företagsledning anser att de kan vara behjälplig i Eniros process att utvecklas till ett riktigt SaaS-bolag (Software As a Service) digitaliseringsprocess samtidigt som det ges en möjlighet att marknadsföra Prism till bolagets ca 50 000 kunder bland mindre bolag i Norden. Dessutom menar SpectrumOne att de köper aktier i ett bolag som har ett bra och växande kassaflöde. Resultatandelen i Eniro kommer från Q1 i år att ingå i SpectrumOnes resultaträkning och avsevärt lyfta det synliga resultatet. Köpeskillingen om 168 MSEK kommer att finansieras via en nyemission om 160 MSEK. Denna är i sin tur till 95% garanterad och ska ske på 3 SEK (dvs 30% över nuvarande börskurs).
På väg mot att bli ett ledande Martech bolag. Höstens förvärv, Bisnodeavtalet och delägarskapet i Eniro är betydande milstolpar för SpectrumOne och ger förutsättningar för at bygga upp en betydligt större kundbas än vad tidigare varit möjligt. Enbart Bisnodeavtalet har vi räknat med kommer bidra med en ökad omsättning om ca 25 MSEK i år. Fler större partneravtal likt Bisnode är också troligen att vänta. Detta tillsammans med 60 MSEK i kassa vid utgången av året och teckningsoptioner som förfaller i månadsskiftet februari/mars (med teckningskurs om 2 SEK dvs betydligt över nuvarande börskurs) som tillför ytterligare ca 65 MSEK har SpectrumOne ett unikt läge att fortsätta sin utveckling mot bli ett ledande Martech bolag inte bara i Norden utan även Europa. Den finansiella ställningen kan sedan komma att ytterligare förbättras om den aviserade försäljningen av Trafikportalen (del av QBim för närvarande) bli av. Samtidigt gäller det för företagsledningen att visa att den kan kapitalisera på dessa investeringar, få ihop förvärven till en enhet och fortsätta förbättra marginalen. Vår bedömning var tidigare att SpectrumOne för helåret 2021 skulle vara kassaflödespositivt. Med ledning av den lägre försäljningen i Q4 sänker vi dock vår prognos till att det kommer att ske under slutet av året. Denna förskjutning i tiden är dock inte av någon avgörande betydelse för koncernens framtidas utveckling. Det synliga resultatet kommer dessutom att avsevärt förbättras till följd av resultatandelen från Eniro, även uttryckt per aktie och efter genomförd emission.
Kort om SpectrumOne
Ordförande: Fredric Forsman
VD: Hosni Teque-Omeirat
CFO: -
Lista: First North Stockholm
----------------------------------------
Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.
Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.
TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.
Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.
Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.
Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.
Veckobrev v42-20
Bolagsanalys 2020 (Läs den fullständiga analysen med estimat och grafiska element här)
- Martech allt mer betydelsefullt
- Nystart för SpectrumOne
- Mycket stor potential men med risk
Bolagsanalys
Martech allt mer betydelsefullt. Området Martech eller digital marknadsföring och då speciellt den nisch som SpectrumOne är inne i, det vill säga att förse bolag med verktyg för Big Data, Business Intellegence och Analytics fortsätter att växa snabbt internationellt. I USA anses Martech ha en årlig tillväxt om 30% och den nisch som SpectrumOne är verksam inom en ännu högre sådan. Plattformen har som analyssverktyg fått stor uppmärksamhet och med de prestigefyllda kunder i Skandinavien som den lyckats attrahera visat att den står sig väl i konkurrensen. Traditionellt sker försäljningen via en månatlig prenumerationsavgift som kunden betalar. Även om den pågående pandemin tillfälligt har försvårat införsäljningsarbetet finns det mycket som talar för att denna typ av verktyg kommer att bli allt viktigare när många företag tvingas att radikalt ändra sin struktur och beslutsprocess i spåren av den kris många av dem gått igenom. Värderingen på aktiemarknaden av globala SaaS Martech-företag är mycket hög till följd av den starka tillväxten och de starka kassaflödena.
Nystart för SpectrumOne. Bolaget har upplevt ett minst sagt turbulent 2019 med en lansering av den nya plattformen som kom att bli långt under fastställda mål och som resulterade i ett VD-byte (det tredje på två år) samt en klar strategiförändring där all annan verksamhet såldes med stora förluster som följd. Med nytt namn (tidigare TargetEveryOne), ny VD, en kraftigt reducerad personalstyrka och ny marknadsplan satsar bolaget nu alla sina krafter på plattformen SpectrumOne – ett ledande analysverktyg som fått stor uppmärksamhet. Tidigare delägda Cloud Explorers som förser SpectrumOne med utveckling och försäljning är sedan i början på helåret helägt. Vidare har under år 2020 tillkommit affärsdataföretaget Biz Well, Q Bim verksamt inom marknadsdataanalys, den digitala mediabyrån The Trigger Company och nu senast dataföretaget Å-data Infosystem. Dessa förvärv med en sammanlagd omsättning om ca 50 MSEK stärker och vidgar Spectrum Ones erbjudande när nu dessa lönsamma företag adderas. Ledningsbytet har också inneburit ett strategiskifte för att öka marknadspenetrationen såtillvida att försäljningsarbetet nu inriktar sig på att upprätta samarbetsavtal med företag vars kunder har intresse av SpectrumOnes verktyg och plattform snarare än som tidigare ägna sig åt direktförsäljning. Företagsledningen har också öppnat upp för kunder inom speciella nischer att få ensamrätt till plattformsverktygen, vilket skulle kunna generera stora engångsintäkter.
Mycket stor potential men med risk. Enligt ledningen är SpectrumOne mycket nära att teckna avtal med en av de största affärsdataleverantörerna i Europa – ett företag som har ca 200 000 kunder. Ett sådant avtal skulle i ett slag förändra situationen för SpectrumOne som därigenom får åtkomst till en betydligt större kundkrets. Även om företaget skulle vara tvingad att dela med sig av den månatliga prenumerationsavgiften till avtalspartnern skulle det kunna medföra radikalt högre intäkter än tidigare, vilka i stort sett rinner rakt igenom till resultaträkningen. Vi har i ett räkneexempel på sid 3 visat att med relativt försiktiga antaganden skulle ett sådant avtal på sikt kunna generera i storleksordningen 100 MSEK per år. Förra årets negativa utveckling och de nya förvärven under 2020 har gjort SpectrumOne till ett bolag med en svag balansräkning, där en framgång för den nya plattformen blir helt avgörande. Två teckningsoptionsprogram, som löper ut i november respektive mars skulle dock kunna inbringa mellan 100-130 MSEK – beroende på kursutvecklingen - och göra det möjligt att lösa de lån som förfaller de närmaste sex månaderna om ca 80 MSEK. Till följd av de senaste månadernas kraftiga kursuppgång förefaller sannolikheten mycket stor för att optionerna kommer att tecknas (teckningskurs 1,5 – 2,0 SEK). Detta skulle avsevärt minska den finansiella risken i bolaget och ge ledningen arbetsro. Vi har i vår resultatprognos av försiktighetsskäl inte räknat in något samarbetsavtal enligt ovan utan att SpectrumOne av egen kraft säljer nya avtal till ett 20-tal nya kunder. Detta tillsammans med intäkterna från de köpta verksamheterna skulle ändå leda till att bolaget kan generera ett positivt kassaflöde nästa år.
Inledning
SpectrumOne (tidigare TargetEveryOne) har gått igenom en mycket volatil resa med flera byten av verksamhetsfokus och företagsledningar. All gammal verksamhet med låga marginaler är avvecklad och kvar finns den egenutvecklade plattformen SpectrumOne, som är utvecklad tillsammans med utvecklings- och försäljningsbolaget Cloud Explorers (se nedan). Genom analysplattformen, som erbjuds via en abonnemangslösning är en automatiserad SaaS-plattform för analys, visualisering och segmentering genom vilken man som kund kan få viktiga insikter på vilka man skapar beslutsunderlag. Genom att använda samma verktyg under hela processen förenklas den digitala marknadsföringsprocessen. Genom abonnemangsmodellen med priser inom spannet 15,000 – 150,000 SEK per månad är plattformen mycket skalbar. Plattformen lanserades under 2019 – först i Norge och sedan i Sverige – och har lyckats attrahera ett antal välkända företag . Antalet kunder är för närvarande ca 15 stycken, vilket dock är långt under målsättningen när plattformen lanserades. En ny VD rekryterades under slutet av 2019 i form av Hosni Teque-Omeirat med bakgrund som affärsutvecklingschef hos EON och erfarenhet av att implementera försäljningsstrategier. Han leder nu omstruktureringen av bolaget. Bolaget hade tidigare en både en aktienotering på den norska Merkur Market och på svenska First North. Bolaget är nu enbart noterat i Stockholm.
Åtgärder
Efter det att hela den gamla verksamheten sålts – förutom plattformen SpectrumOne - har den nya ledningen vidtagit en rad åtgärder. Förutom att minska antalet anställda har försäljningsstrategin ändrats och bolaget ska nu via partners försöka nå externa aktörer och distributörer och därmed också nå beslutsfattare på en högre nivå. Potentiella samarbetspartners återfinns inom en rad olika områden till exempel med fokus på försäljning eller licenspartners som betalar en avgift månatligen för att använda SpectrumOne-plattformen. Bland bolagets samarbetspartners finns för närvarande Data Factory och Vonage. Efter vad vi kan förstå pågår diskussioner med flera betydelsefulla partners som i ett slag skulle kunna ge SpectrumOne många nya betydelsefulla slutkunder. Enligt delårsrapporten finns det bland dem Europas ledande leverantör av affärsdata. Ett avtal med denna typ av kund skulle i ett slag förändra SpectrumOnes möjligheter.
Förvärv
Den nya ledningen har under 2020 också genomfört ett stort antal strategiska förvärv för att stärka plattformen och skapa ett ännu bättre och bredare erbjudande till kunderna. Men också för att bredda den potentiella målgruppen både nationellt och internationellt.
Cloud Explorers AS. Det viktigaste steget har utan tvivel varit att förvärva tidigare delägda Cloud Explorer s(30%). Samarbetet startade 2018 i samband med att SpectrumOne köpte in sig men de stora synergierna väntas först komma nu när Cloud Explorers är helägt. Bolaget har utvecklat en plattform för extraktion, behandling och kategorisering av stora mängder kunddata och som på ett avgörande sätt kompletterar befintligt produkt- och tjänsteutbud. Med bolagets verktyg Prism kan en kund ladda upp all form av data som behövs för att analysera och ta marknadsföringsbeslut samt genomföra uppföljning. Integrationen av analysverktyget Prism utgör en stor konkurrensfördel. Bland kunderna kan nämnas DHL, PostNord, Fjordkraft, Porsche och Europris. Vi räknar med att bolaget under år 2020 kommer att tillföra en omsättning på ca 8 MSEK. Köpeskillingen för de resterande 70% av aktierna uppgick till 62,5 MSEK, varav 15 MSEK har betalats kontant och 12,5 MSEK via nyemitterade aktier. Resterande likvid ska regleras under hösten och under våren nästa år.
Bizwell Sweden AB. Bolaget grundades 2009 och är en affärsdataleverantör som förser kunderna med data för affärsdata. BizWell har data för över 100 länder och gör det möjligt för SpectrumOne att lansera verksamhet i nya länder. Med Bizwells lösningar kan SpectrumOne leverera data direkt till sina kunder via plattformen och inte bara skapa en mer komplett plattform utan även få nya intäktsströmmar med högre marginaler. Bizwell har under de senaste fem åren visat en genomsnittlig tillväxttakt om 35%. Bolaget omsatte under 2019 4,2 MSEK och hade en rörelsemarginal om nästan 30%. Köpeskillingen uppgick till 5 MSEK och är i sin helhet betald.
Qbim. Bolaget är ett dataanalys-och konsultföretag. Bland bolagets olika lösningar som marknadsförs är Trafikportal.se en av de viktigaste och som vänder sig till olika kollektivtrafikföretag. Bolaget omsatte under senaste räkenskapsåret 2019/2020 ca 7 MSEK med en rörelsemarginal om ca 20%. Bolagets intäkter härrör främst från konsulttjänster, där tjänsterna debiteras per timme men har ambitionen att styra verksamheten att gå än mer mot produktförsäljning och skapa en större andel återkommande abonnemangsintäkter. Köpeskillingen uppgick till 13 MSEK, där ca två tredjedelar betalats kontant eller via egna aktier och en tredjedel dvs 4 MSEK återstår att betala.
The Trigger Company AB. Bolaget är en snabbväxande digital mediabyrå. Bolaget omsatte under år 2019 ca 20 MSEK med en mindre rörelsevinst. Förutom att bolaget har erfarenhet från den tyska och franska marknaden får SpectrumOne nu en ny del av värdekedjan i form av klientkonsulter. Köpeskillingen uppgick till 6,5 MSEK och betalas via nyemitterade aktier i SpectrumOne.
Å-data Infosystem. Bolaget grundades 1984 och utvecklar och säljer IT-lösningar till små och medelstora kommuner. Bolaget är en välkänd aktör inom offentlig sektor som leverantör av affärssystem till offentlig sektor. Bolaget omsatte under 2019 ca 8 MSEK med ett rörelseresultat om ca 1,5 MSEK. Förutom att SpectrumOne genom Å-data får ytterligare en kanal att exponera sin plattform finns det stora synergier med Qbims utvecklingskompetens. Köpeskillingen uppgick till 10 MSEK och betalas via nyemitterade aktier i SpectrumOne.
Finansiering
Vid utgången av Q2 hade koncernen likvida medel om 5 MSEK. Skulden för köpet av Cloud Explorer uppgår till 35 MSEK och ska betalas i två delar dels i november och dels i mars nästa år. Ett av två konvertibellån förfaller vid utgången av 2020 och uppgår till 17 MSEK. Med tanke på teckningskursen – 3,25 SEK – måste nuvarande aktiekurs stiga för att en konvertering ska bli aktuell. Men med tanke på det intresse som för närvarande verkar finnas för aktien är det definitivt inte omöjligt. Dessutom finns ett lån från Formue Nord Marknadsneutral A/S om 13 MSEK med förfall i mars. Till detta kommer så slutlikvid för köpet av Qbim om 4 MSEK. Detta leder i ett negativt scenario enligt vår bedömning till nästan 70 MSEK i skulder som ska betalas under den närmaste sexmånadersperioden. Bolagets egen uppskattning är att det kommer att behövas 65 MSEK under den närmaste tolvmånadersperioden för att betala dessa skulder och för det rörelsekapitalbehov som finns för att driva verksamheten. Kursutvecklingen för aktien kommer att bli mycket central för om bolaget kan klara av dessa åtaganden. Under våren tecknades via en riktad emission av vederlagsfria optioner i två serier, som vid ett fullt utnyttjande kommer att tillföra 30-40 MSEK. Under sommaren har sedan en företrädesemission skett som på motsvarande sätt kan inbringa 68-91 MSEK. Detta innebär att bolaget vid fullt utnyttjande kan tillföras lägst 98 -130 MSEK före emissionskostnader om ca 4 MSEK. Hälften av likviden från optionerna kommer vid utnyttjande att tillföras i november och resten i mars. SpectrumOne har via skriftligt avtal erhållit garantiåtagande avseende 25 MSEK av det optionsprogram som förfaller i november. Teckningskursen ska motsvara 70% av den volymviktade genomsnittskursen under en period om tio handelsdagar före nyttjandeperioden. Denna avrundas till närmast heltal öre och får lägst vara 1,5 SEK per aktie och som högst vara 2,0 SEK per aktie. Ett utnyttjande av optionerna förutsätter således att aktiekursen inte går under 1,5 SEK, vilket gör att höstens resultat och ytterst aktiekursutveckling blir mycket avgörande för bolagets framtid. Med tanke på de senaste veckornas kursutveckling framstår sannolikheten emellertid som stor att optionerna kommer att utnyttjas. Att ägarna av de två senaste bolagen som SpectrumOne förvärvat, accepterat aktier som förvärvslikvid vid en nivå motsvarande strax över 2 SEK stärker enligt vår mening också sannolikheten för att teckningsoptionerna kommer att tecknas i sin helhet.
Antalet aktier kommer också att öka kraftigt. Dels via de företagsförvärv som skett där betalning sker via nyemitterade aktier och dels vid eventuellt utnyttjande av teckningsoptioner i november och mars nästa år. Antalet aktier uppgick vid halvårsskiftet till 182 miljoner. Via nyemitterade aktier tillkommer 6 miljoner under hösten och sedan beroende på utfallet av teckningsoptionerna kan det tillkomma ytterligare ca 33 miljoner aktier. Antalet aktier vid utgången av året skulle således kunna stiga till 221 miljoner. För att sedan under nästa år stiga till 254 miljoner.
Framtiden och prognos
Att som SpectrumOne under mindre än 12 månaders tid ta över och integrera fem bolag i den egna organisationen - med en sammanlagd omsättning om ca 50 MSEK - ställer stora krav på ledningen för SpectrumOne. Detta ska också ställas i relation till att SpectrumOne före förvärven under Q1 omsatte 1,1 MSEK. När detta samtidigt sker under en period när pandemin lamslagit vissa sektorer gör inte saken lättare. Enligt delårsrapporten för Q2 minskade till exempel BizWell´s marknad med 70% under perioden. Samtidigt har förvärven i grunden gjort det möjligt för SpectrumOne att komma in en rad nya områden och fått ett betydligt bredare erbjudande. I och med SpectrumOnes beslut att inrikta sig på att sluta partneravtal med företag som i sin tur kan förmedla kunder till bolagets tjänster i stället för att själv i större utsträckning bearbeta nya kunden blir vikten av att hitta rätta partners som företaget ska arbeta med. Under hela 2002 har ett intensivt arbete pågått för att identifiera och bearbeta lämpliga partners. Företagsledningen i SpectrumOne gör ingen hemlighet av att man är nära att knyta ett samarbetsavtal med ett företag på uppemot 200 000 kunder. Ett sådant avtal skulle i ett slag kunna förändra utvecklingen för företaget. För att förstå potentialen i ett sådant avtal har vi gjort följande antaganden. Företagsledningen anger att ett kundavtal kan ge 15,000 - 150,000 SEK i månaden i intäkter. Om man skulle anta ett snittpris på 80,000 SEK per månad och vidare att en partner vill behålla ca 50% av de intäkter samt att på sikt attrahera 0,1% av den kundstocken skulle intäkter om närmare 100 MSEK årligen uppstå. Detta är naturligtvis bara ett räkneexempel men visar på den potential som finns om denna typ av avtal kan upprättas och skalbarheten i SpectrumOnes i affärsmodelen. I och med att detta är prenumerationsintäkter utan några större kostnader för nya kunder innebär det att vinsterna skulle kunna stiga mycket kraftigt även vid en betydligt mindre penetration.
Eftersom något samarbetsavtal ännu inte offentliggjorts har vi i vår prognos enbart summerat intäkterna från de nyinköpta bolagen samt utgått från att SpectrumOne på egen hand kan addera ett 20-tal nya kunder under 2021. Enbart detta skulle enligt vår prognos vara tillräckligt för att skapa ett positivt kassaflöde under nästa år.
Kort om SpectrumOne
Ordförande: Fredric Forsman
VD: Hosni Teque-Omeirat
CFO: -
Lista: First North Stockholm
----------------------------------------
Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.
Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.
TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.
Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.
Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.
Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.
TargetEveryone rapportkommentar Q4 2019
Rapportkommentar Q4 2019 (Läs den fullständiga analysen här)
- Ännu små intäkter
- På väg att säkra förvärvsfinansiering
- Krävs en ökad försäljning
Rapportkommentar.
Ännu små intäkter. Försäljningen i det fjärde kvartalet minskade till 0,7 MSEK (4,8) efter att TargetEveryone (TEO) i mitten av oktober avyttrat hela sin gamla verksamhet - TEO 1.0 – och nu enbart SpectrumOne återstår. Bruttomarginalen ökade till 56 (38) % då lönsamheten är betydligt högre i den nya verksamheten. Avyttringen medförde en engångskostnad om 29 MSEK i kvartalet och rensat för denna post minskade förlusten (EBIT) till -6,7 MSEK (-15,4). Enligt VD har alla kostnader som inte omedelbart bidrar till tillväxt skurits bort, vilket innebär att de operativa kostnaderna minskat med 70 % sedan Q4-18 och nu endast uppgår till 4,2 MSEK per kvartal. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick för helåret 2019 till -60 MSEK (-16) men det negativa kassaflödet parerades till stor del av investeringsverksamheten (+19 MSEK pga. avyttringen) och finansieringsverksamheten (+36 MSEK pga. nyemissioner). Till följd av avyttringen minskade aktiveringarna i kvartalet till 0 MSEK. Vid slutet av året uppgick kassan till 0,1 MSEK (0,7).
På väg att säkra förvärvsfinansiering. TEO har nu till viss del - villkorat av godkännande på en extrainsatt bolagsstämma – säkrat 50,4 MSEK i finansiering i en kombination av lån, incitamentsprogram och nyemission. Samt potentiellt ytterligare 130 MSEK genom fullt utnyttjande av teckningsrätter och maximal kurs (spann 1,5-2,0 SEK/aktie). Den initiala finansieringen är precis vad som krävs för att slutföra förvärvet av Cloud Explorer där den totala köpeskillingen uppgår till 62,5 MSEK varav 12,5 MSEK betalas med aktier. Förvärvet ger SpectrumOne ett bredare erbjudande inom dataanalys och åtkomst till Cloud Explorers referenskunder så som PostNord och DHL. Den 20/2 annonserades även att TEO förvärvar Bizwell Sweden och integrerar bolagets lösningar i SpectrumOne med tilltänkt tillträde 1/3. Bizwell har växt 35 % per år de senaste fem åren och omsatte 4,2 MSEK med en rörelsevinst om 1,2 MSEK under 2019. Köpeskillingen uppgår till 5 MSEK kontant finansierat med befintliga medel. De två förvärven ovan ger en fingervisning om TEOs förvärvsplan som syftar till att radikalt öka intäkterna, skapa synergier och stärka utvecklingsteamet.
Krävs en ökad försäljning. TEO uppger i rapporten att kundnyttan med SpectrumOne är högre än vad som tidigare bedömts och upprepar sin optimistiska inställning till produkten. Användningen av data inom försäljning ökar snabbt vilket ger verksamheter inriktade på detta en betydande strukturell medvind. Vi förväntar oss att pipelinen av kunder ger betydande effekter redan i Q1 samtidigt som Bizwell bidrar fullt ut från och med Q2 med snabb tillväxt. Baserat på den nuvarande verksamheten SpectrumOne och de två annonserade förvärven prognosticerar vi att intäkterna under år 2020 ökar till 15 MSEK baserat på en av oss bedömd försiktig kundtillförsel (18 kunder vid slutet av året, se graf). Trots betydligt lägre operativa kostnader kommer dock verksamheten enligt vår bedömning vara förlustbringande även under året och ge en negativ EBITDA om 12 MSEK. Såsom tydligt framgår av prognosen krävs ett ytterligare betydande kundintag med repetitiva intäkter kommande år för att nå lönsamhet och ägare som även fortsättningsvis är beredda att stötta bolaget.
Kort om TargetEveryone
Ordförande: Fredric Forsman
VD: Hosni Teque-Omeirat
CFO: Vegard Brattum
Lista: First North Stockholm
----------------------------------------
Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.
Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.
TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.
Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.
Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.
Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.