
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v15
Veckobrev v13
Att aktiemarknaden fortsätter att vara oerhört stryktålig fick vi nya bevis för i veckan, som slutade ca 1% upp för OMXSPI och med nya rekordnivåer. Av veckans mer uppmärksammade händelser var Volvos produktionsproblem till följd av bristen på halvledare, som ledde till en indirekt vinstvarning. Att detta fenomen inte bara borde begränsa sig till Volvo och följaktligen lägga sordin på fler aktier hade nog jag trott. Men icke sa nicke!! Inte heller H&Ms problem i Kina att balansera mellan viljan att tjäna pengar och ”social responsibility” borde vara något unikt för modeföretaget, utan kunna drabba andra företag med hög etik. Inte heller det verkar vara något som håller fondförvaltare vakna. Om man till det lägger att marknaden verkar rycka på axlarna över veckans fartygsgrundstötning i Suezkanalen som visar på världshandelns skörhet och lär få negativa återverkningar för mängder av företag, ett begynnande vaccinkrig i Europa eller för den delen att den första räddningsemissionen av Scandic Hotel inte visade sig vara tillräcklig utan att det nu krävs mer pengar, ja då förstår man styrkan i marknaden!!!!
Facit av veckans börsintroduktioner. Veckans fyra större börsintroduktioner slutade alla på plus. Idun Industrier var stjärnan med en uppgång på över 100% medan ACQ Bure SPAC och Pierce fick nöja sig med uppgångar i veckan på 7% respektive 11%. Och för Embellence Group var det enbart ett marginellt plus. Att Idun Industrier skulle bli en framgång var jag nog inte ensam att förutse men en uppgång i denna storleksordning tror jag att få räknat med. Men bolag som kan visa på att de kan förvärva är som bekant populära. Med tanke på den stora överteckningen i ACQ Bure (bolaget har i och med noteringen fått 35 000 aktieägare!!!) och den allmänna hausse som fenomenet med ett bolag utan verksamhet men med en stor kassa verkar omgärdas av - av någon konstig anledning enligt min mening - är uppgången dock ganska modest. Men detta lär inte bli det sista SPAC- bolaget som noteras efter denna succé och konkurrensen om denna typ av pengar lär öka. Det stora kurslyftet kommer väl när AQC Bure lyckas köpa något bolag för 5-6x resultatet och sedan själva blir värderade till mer än det dubbla. Embellence tröga börsstart förvånar mig lite men även för dem kommer väl startskottet när emissionslikviden sätts i arbete och förvärven kommer.
Linas Matkasse till börsen. Aktiemarknaden fylls som bekant hela tiden på med nya företag. På måndag blir det premiär för Linas Matkasse (LMK), som noteras på First North. Bolaget värderas före emission till 760 MSEK. Sammanlagt med eventuell övertilldelning motsvarar erbjudandet ett belopp om 575 MSEK, varav knappt hälften utgörs av en nyemission och resten av att befintliga aktieägare säljer. Dagligvaruleveranser hem har under många år varit ett växande område men det stora genombrottet kom kanske först i spåren av pandemin. Enligt e-handelsbarometern fördubblades nästan dagligvaruhandeln online under förra året och många entreprenörer har därför känt sig kallade att ge sig in i sektorn. LMKs tjänsteerbjudande (som skiljer sig från den enkla rudimentära med enbart leverans av mat hem) med olika standardiserade kassar med förutbestämda rätter har utvecklingen varit fantastisk sedan starten 2008 men också ganska volatil. En notering baserad på 2018 eller 2019 års resultat hade nog fått genomföras med en helt annan prislapp. Men vidtagna åtgärder med bland annat en ökad flexibilitet i erbjudandet samt naturligtvis pandemin fick resultatet att stiga kraftigt under 2020. Med över 100 000 aktiva kunder i Sverige, Danmark och Norge tillhör bolaget de marknadsledande inom sitt segment. Men med en fortsatt stor icke penetrerad marknad finns det goda tillväxtmöjligheter. Med ett EV/EBIT om ca 10x baserat på förra årets resultat framstår värderingen som helt rimlig. Men frågan är naturligtvis hur pass normalt 2020 var med tanke på pandemin? Även om det är viktigt att komma ihåg att LMK långsiktigt drivs av andra trender än enbart motviljan av att röra sig i offentliga miljöer. Hur som helst lär öppningskursen på måndag bli högre än introduktionskursen med stora ankarinvesterare i ryggen och ett erbjudande som stängdes i förväg till följd av det stora intresset. Om man sedan ska ”tacka för kaffet” beror på nog på hur man tror LMK klarar sig post pandemin. Har inköpsvanorna förändrats för gott och förblir möjligheterna för nya konkurrenter att slå sig in små eller är 2020 års organiska tillväxt på 12% och en rörelsemarginal på 7,5% ett engångsresultat? Bolagets delårsrapporter i år kommer att bli en extra intressant läsning.
SpectrumOne inleder period för nyemission. Marketing Technology eller Martech tillhör ett av de hetaste områdena i världen med stora möjligheter att öka avkastningen på försäljning och marknadsföringsaktiviteter. SpectrumOne (bevakat av TradeVenue) som är verksam inom detta område erbjuder en avancerad plattform för datahantering, analys och kommunikation av marknadsdata. Via förvärv har företaget med start under 2020 växt kraftigt och kan nu erbjuda en bred palett av tjänster till olika verksamhetsområden. I veckan inledde bolaget en företrädesemission för att finansiera köpet av den stora aktieposten i Eniro (28%), som bolaget förvärvade vid årsskiftet. Efter en fantastisk kursutveckling under 2020 har aktien kommit tillbaka en del (-30% i år) men står fortfarande nästan 300% högre än för ett år sedan och har nu ett börsvärde på 800 MSEK. Aktiekursen är för närvarande strax under teckningskursen i emissionen om 2,5 SEK. Men erbjudandet är sockrat med nya teckningsoptioner som förfaller om ett drygt år - visserligen med en teckningskurs om 6 SEK, dvs 150% över dagens – men ändå. Med teckningsåtaganden och garantier motsvarande över 90% av emissionen lär dock emissionen vara i hamn. SpectrumOnes kursutveckling har i år hämmats av att bolaget trots flera förvärv och stora prestigefyllda avtal (som till exempel med Bisnode) inte ännu kunnat (eller hunnit) visa att man kan översätta detta i intäkter och resultat. Samtidigt som en viss emissionströtthet borde ha infunnit sig i marknaden efter att företaget så sent som för någon månad sedan tog in 60 MSEK via teckningsoptioner. Med målet att inte bara bli ett ledande martechbolagen i Norden utan även i Europa via olika partneravtal är det inget fel på ambitionerna och prissättningen i emissionen med vidhängande teckningsoptioner tyder på ett stort mått av självförtroende inför den framtida utvecklingen inte bara hos styrelsen utan även bland de som är med och tecknar och garanterar emissionen. Om teckningsoptionerna som förfaller om ett år utnyttjas skulle det innebära att SpectrumOne får in över 400 MSEK, vilket inte bara skulle möjliggöra ett köp av resten av aktierna i Eniro utan även andra förvärv. Men som sagt det bygger på en fenomenal kursutveckling ….
Sverige har klarat sig bra. Av VD-orden i årsredovisningarna som varje år sköljer över landets aktieägare tycker jag att Sven Olof Johansson i FastPartner (bevakat av TradeVenue) är ibland de mest intressanta att läsa. I årets VD-ord argumenterar han varför han tror att oron för kontorsmarknaden är överdriven. Även om han och hans företag naturligtvis i allra högsta grad är part i målet tycker jag det är läsvärda rader. Jag har i ett tidigare brev refererat till hans argument och tänkte därför lyfta fram andra intressanta men mer allmängiltiga observationer rörande pandemin från hans sida: ”Tack vare kvaliteten och innovationskraften i svenskt näringsliv har BNP-fallet kunnat reduceras till –2,8%, vilket är i särklass vid en internationell jämförelse. Dessutom har detta åstadkommits med ett mycket begränsat statligt stöd. Förutom rena arbetsmarknadsåtgärder uppgår de utbetalda direkta företagsstöden till mellan 20 och 30 miljarder motsvarande cirka 0,5% av BNP. Motsvarande siffra för USA uppgår till cirka 22% av BNP för 2020. Till detta kan läggas penningpolitiska stöd från FED om ungefär 4 000 miljarder dollar. Även inom EU har finans- och penningpolitiska åtgärder genomförts i ungefär samma omfattning som i USA, så vid en global jämförelse framstår de svenska stöden som mycket marginella. Så hatten av för svensk företagsamhet vilka självklart även utgör en stor del av förklaringen till att Fastpartner har kunnat klara utmaningarna under 2020 på ett tillfredställande sätt.”
Påskvecka och därmed en avkortad vecka med H&M som enda rapport av vikt att hålla reda på. Det är också månads- och framförallt kvartalsskifte i veckan, vilket gör att nästa rapportflod rycker närmare. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v12
Veckobrev v11
För två veckor sedan började ”baissarna” för första gången på länge vädra morgonluft och framförallt techaktierna fick en rejäl nedkylning. Men detta historiska rally är uppenbarligen inte slut och nya rekord slogs i veckan på flera börser. Efter fyra uppgångsdagar och lite vinsthemtagningar på fredagen slutade OMXS30 upp nästan 6% (!!!) medan det bredare OMXSSPI ”bara” klarade av drygt 5%. OMXS30 har därmed stigit nästan 16% i år och utklassar därmed både Dow Jones med + 7% och Nasdaq Composite med +3%. Att den svenska marknaden dessutom klarade av att svälja 5 MdSEK i riktade nyemissioner under veckan (om jag räknar rätt) visar att det inte är något fel på riskaptiten i Sverige. Att tecknen blir allt fler på att Sverige halkar efter flera länder såsom USA i vaccinationsracet verkar inte påverka. Bland emissionerna fäster jag mig speciellt vid Storytel som lyckades få in nästan 1,2 MdSEK med en marginell rabatt efter att så sent som för ett år sedan tagit in strax under 1 MdSEK. Den kraftiga ränteuppgången må ha avstannat men det snabba skiftet i sentiment för två veckor sedan visar att det inte behövs mycket för att rubba marknaden.
Små fastighetsbolag lever farligt. Jag skrev förra veckan om hur ägarstrukturen i många svenska fastighetsbolag håller på att bli allt mer komplicerade med mängder av intressekonflikter som följd. Men också om att fastighetsbolagen under 2021 resultatmässigt troligen får en ökad motvind i form av stigande räntor och ökade vakanser, vilket skulle göra att budaktiviteten mellan ett (alltför?) stort antal noterade fastighetsbolag ökar för att skapa synergivinster i form av minskade förvaltningskostnader. SBBs (bevakat av TradeVenue) köp i veckan av 20% i Heba beskrivs av köparen som en finansiell placering men med tanke på likviditeten i aktien måste man nog ha en ganska lång tidshorisont enligt min mening för att tro på den förklaringen. Snarare riskerar det bli ännu en av de många köpen med inneboende intressekonflikter. Såvida inte SBB agerar snabbt och tar in resten av aktierna. Små fastighetsbolag verkar leva farligt för närvarande och nu gäller kanske inte längre att hitta det bästa fastighetsbolaget utan snarare det som kan bli uppköpt.
Sista kapitlet på gång i RNB. I veckan annonserades att RNB lyckades sälja Polarn & Pyret för 330 MSEK på skuldfri basis i preliminär köpeskilling. För en verksamhet som kanske genererar 30 MSEK i rörelseresultat är det troligen ett hyfsat pris - med all den osäkerhet som finns vad gäller detaljhandeln - utan att veta alla detaljer. Men det är långtifrån de ”sum of the parts” värderingar som jag och många andra ägnade oss åt för några år sedan och kom fram till betydligt högre värde på gruppen än dåvarande marknadsvärde. Betydligt värre blev facit när den tidigare så stabila kassageneratorn i RNB – Department & Stores (verksamheten på NK) - i början på januari såldes för enbart 60 MSEK. Verksamhetsmässigt finns nu bara sorgebarnet Brothers kvar. En verksamhet med drygt 300 MSEK i omsättning och som under årens lopp haft betydande lönsamhetsproblem. Likviden från Polarn & Pyret och Department & Stores verkar i stort sett täcka utestående finansiella skulder om 420 MSEK, så kreditgivarna borde efter vinterns rekonstruktion kunna sova relativt gott. Men om kvarvarande Brothers och eventuell extra köpeskilling från Polarn & Pyret räcker för att försvara nuvarande börsvärde om 60 MSEK är väl osäkert om nu ingen är intresserad av förlustavdrag och en trogen aktieägarskara. Hur som helst kan jag och en del andra konstatera att ”sum of the parts” värdering är farligt speciellt som när det i RNB fanns några riktigt ruttna äpplen som det är lätt att glömma bort när man summerar värdet på de olika verksamheterna. Att sedan förutsättningarna för detaljhandeln förändrats avsevärt under de senaste åren och att det kommit en pandemi i mellan är kanske ett litet försvar men en kursnedgång på fem år på 95% talar ändå sitt tydliga språk.
SPAC-bolag eller Idun Industrier. En av veckans större nyheter var att Bure som första bolag i Sverige går i bräschen för att etablera ett s k SPAC bolag i Sverige dvs ett förvärvsbolag som ska investera i onoterade bolag. Det av Bure sponsrade bolaget ska ta in 3,5 MdSEK, varav Bure själva ska stå för 20% och andra större svenska institutioner stå som ankarinvesterare. Till en början blir det således enbart ett noterat bolag med en stor kassa och ingen verksamhet men som inom maximalt tre år ska fyllas med någon idag onoterad verksamhet. Med Bures historik att hitta och utveckla bolag (med enbart ett par plumpar i protokollet), de ansedda institutioner som finns med och den i mina ögon märkliga haussen vad gäller SPAC-bolag kommer säkert noteringen i slutet av mars bli en stor succé. Personligen tycker jag dock att det är lite andefattigt att lämna över pengar och inte veta vad dessa kommer att gå in i samt dessutom riskera att dessa inte kommer att förräntas under en treårsperiod. Att sedan Bure såsom sponsor kan få en större andel av eventuellt överskott i Spac bolaget via optioner kanske det inte är så mycket att säga om. Då tycker jag att noteringsaktuella Idun Industrier (anmälningsperiod fram till 23/3) i en mindre division framstår som ett mer spännande alternativ om man vill ha en aktie som bygger på förvärv. Hittills har Idun fått ihop 11 bolag med en sammanlagd omsättning på 800 MSEK och en EBITA- marginal på 12%. En ytlig granskning av ingående bolag i diverse branscher ger enligt min mening ett klart godkänt intryck. Med en värdering på 700 MSEK (plus skulder om ca 400 MSEK) hoppas Idun få in 200 MSEK för att noteras på First North. Sedan får man hoppas att värderingsarbitraget fortsätter att fungera ett tag till, dvs att noterade bolag kan köpa onoterade dylika med betydligt lägre multiplar än de själva har och att pengar är i stort sett gratis. Det gäller inte bara för Idun Industriers och Bures SPAC-bolags skull utan för mängder av andra bolag…
Lean and mean. Det lilla First North listade Diadrom är ett mjukvaru- och specialistkonsultbolag inom diagnostik av Autotech och är enligt min mening med sina uppdrag inom bl a elektrifiering och digitalisering, trots sin storlek ett mycket intressant bolag att följa. Pandemin satte i våras effektivt stopp för utvecklingen men tvärniten har som för det mesta fordonsrelaterat under hösten förbytts till sin motsats. Bolaget har inte bara fått tillbaka volym från gamla kunder utan också kunnat pressreleasa ett par nya i form av Scania och Husqvarna. Aktien fick ordentligt med stryk under våren och sommaren men har, till skillnad från övriga börsen, inte studsat tillbaka till historiska kursnivåer. Nu befinner sig Diadrom (precis som många andra bolag i jämförbar situation) i ett intressant läge, där efterfrågan har kommit tillbaka och bolaget är mer trimmat än någonsin efter de besparingspaket som genomfördes när det såg som mörkast ut. Detta framgår av veckans Q4-rapport då marginalen nådde hela 15% (10,5) trots att volymerna inte är helt tillbaka. Vad händer då om de får tillbaka gamla eller till och med högre volymer i år och samtidigt kan bibehålla en betydligt lägre kostnadsnivå? Även utan så positiva antaganden ser aktien billig ut med ett ensiffrigt P/E-tal på min enkla kalkyl för årets vinst och en nettokassa som motsvarar 20% av börsvärdet. Utdelningsbeskedet är uppskjutet men med stor sannolikhet kommer utdelningsjägarna efter den inställda utdelningen förra året, att få sitt i detta traditionellt högavkastande bolag.
Det stora problemet för många företag verkar för närvarande inte vara efterfrågan utan en tilltagande brist på allt från halvledare till transportkapacitet (tänk vad snabbt allting kan förändras!!!). Det är i allmänhet ett mycket mer angenämt problem och i många fall ett övergående sådant men det kan ändå leda till vinstvarningar. Det kanske blir temat för veckan om nu inte intresset för Fed-mötet den 16-17/3 tar överhanden. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v10
Första handelsveckan i mars blev en volatil tillställning med stora kast och betydande skillnader i utvecklingen för olika sektorer. Fortsatta ränteuppgångar la även i veckan sordin på stämningen inom tekniksektorn med en nedgång för ett bolag som Tesla med drygt 10% medan det var hausse för oljebolagen. Och i Sverige var det rally i bankerna – det var länge sedan !!! Den divergerande utvecklingen i USA framgår av att Dow Jones i veckan steg med 1,8% medan Nasdaq Composite sjönk med 2%. I Sverige var uppgången 1,9% för OMXS30 medan det bredare indexet ”bara” klarade 1,4%. Kanske beroende på sportlovet i Stockholm var det en relativt nyhetsfattig vecka i Sverige om man bortser från bonusbråket i Volvo. En påminnelse om att man fortfarande måste läsa nötterna i bolagens årsredovisningar noga fick - i alla fall jag – i veckan. Av SKFs årsredovisning framgår nämligen enligt Dagens Industri i en not att ett stort avgångsvederlag betalades ut när bolagets VD sa upp sig, vilket för utbetalning förutsätter att han inte slutade frivilligt. En bild som jag tror få hade, efter att ha läst kommunikén när hans avgång annonserades förra året.
För små fastighetsbolag? I veckan la det nyligen noterade Stenhus ett bud på Maxfastigheter, som värderar bolaget till drygt 1 MdSEK. Med ungefär lika mycket fastigheter i bägge bolagen får det nya bolaget ett fastighetsvärde på drygt 6 MdSEK. I och med att ägare motsvarande 40% av aktierna och ännu mer av utestående teckningsoptioner sagt ja lär det troligen bli affär. Enligt Stenhus VD kommer man att kunna sänka administrativa och finansiella kostnader med uppemot 30 MSEK. Han säger också att man som noterat fastighetsbolag helst ska ha fastigheter för över 5 MdSEK. Något som kanske inte riktigt framgick av prospektet i höstas men som i alla branscher är storlek en viktig parameter. Att det dessutom finns drygt femtio noterade fastighetsbolag i Sverige som ska samsas om uppmärksamheten gör att det inte är helt lätt att komma fram med sitt budskap. Hur som helst i ett klimat där förutsättningarna att öka intjäningen för fastighetsbolagen inte är lika självklar - med förväntade ökade kontorsvakanser och en allt mer spridd bedömning att de långa räntorna börjat trenda uppåt – borde detta kunna vara inledningen till en ökad budaktivitet i sektorn.
Attraherar namnkunniga. På tal om ovanstående verkar trenden mot att fastighetsbolag och framförallt dess huvudägare köper in sig i varandra fortsätta och ägarlistorna blir därmed allt mer snåriga. Klöverns och Corems huvudägare Rutger Arnhult har ju till exempel som bekant köpt in sig i och blivit störste ägare i Castellum. Han är också sedan tidigare stor delägare i Sagax. Det senare bolaget är stor delägare i Nyfosa (bevakat av TradeVenue) med en ägarandel på strax under 5%. I veckan framkom det att Rutger Arnhult köpt aktier i Nyfosa och nu äger 0,5%. Han blir därmed den tredje fastighetsVD:n som äger aktier i Nyfosa. Sedan tidigare äger Balders VD Erik Selin och SBB:s VD Ilija Batljan 0,7% respektive 1,5%. Det är inget dåligt betyg för Nyfosas ledning och säger kanske en del om den potential de ser i aktien att ha tre fastighetsVD:ar som ägare tillsammans med ett av Sveriges framgångsrikaste fastighetsbolag. Men den som inte säger att det bygger upp för intressekonflikter ….
Viktiga avtal för Freja eID. En aktie som inte har märkt av de senaste veckornas techfrossa är Freja eID (fd Verisec) som i veckan steg med över 25% och i år är upp över 70%. Bolaget som håller på med ett bankoberoende system för kvalificerad identitetshantering med digital inloggning och signering har den senaste tiden haft stora framgångar. Efter det att Freja eID certifierats som godkänd svensk e-legimation har utvecklingen gått snabbt. Vid årsskiftet uppgick antalet aktiva användare till 100 000 och siffran växer mycket snabbt när avtal tecknas med nya tjänsteleverantörer. I februari tecknades avtal med IDO6 som hanterar Sveriges största system för identifiering på arbetsplatser och i veckan har bolaget fått tre viktiga avtal i form av Blekinge Tekniska Högskola, Region Halland och en 6-års förlängning av samarbetet med ATG. Det som verkligen fick fart på aktien var regeringens presskonferens om digitala vaccinpass i fredags, där många anser att Freja eID har goda möjligheter. Det som verkligen kittlar med aktien är dock den utländska expansionen. Freja eID fungerar redan i Storbritannien (ett land i skriande behov av olika former för identifikation) men är ännu inte godkänd, och ett besked väntas före utgången av Q1. Bolaget för även samtal med EU med målet att bli en godkänd e-legimation för svenskar i Europa. Besked väntas här före sommaren. Det saknas alltså inte triggers. En företagsledning och ägare med bakgrund från framgångsrika Protect Data och som också äger 55% av aktierna inger också förtroende. Visst bolaget omsatte bara strax över 20 MSEK förra året med en förlust på det dubbla – och har redan fått ett börsvärde på över 400 MSEK - men med denna typ av kunder och en enormt skalbar affärsmodell kan det gå snabbt….
Förutsägbar marknad. Jag skrev för ett halvår sedan om Railcare som jag tyckte verkade vara på rätt väg och där de yttre omständigheterna för de närmaste åren borde tillhöra de mer säkra i en minst sagt föränderlig värld. Aktien har visserligen stigit sedan dess men har utvecklats betydligt sämre än marknaden och står fortfarande 10% lägre än i början av år 2020. Med tanke på att resultat per aktie i mer än fördubblades till 1,8 SEK och utsikterna för fortsatt tillväxt enligt bokslutskommunikén är oförändrat goda tycker jag att kursutvecklingen är lite märklig. Till det ska läggas att Trafikverket under de närmaste fyra åren planerar för en ca 30% ökning av underhållskostnaderna (sammanlagt ca 45 MdSEK) jämfört med motsvarande period fyra år bakåt (vilken i sin tur visade på en betydande ökning !!). Och även om ett återförstatligande av delar av underhållet kan komma att ske som Dagens Industri rapporterar om i veckan lär den typ av entreprenadtjänster som Railcare erbjuder knappast påverkas. Visst Railcare bedriver också maskinförsäljning, järnvägstransporter och har en utländsk entreprenadverksamhet men det nog få företag förunnat att inom en så stor del av verksamheten ha en så förutsägbar marknad.
De första utdelningarna för 2020 börjar i veckan trilla in och förhoppningsvis skapa utrymme hos investerare för att klara av den svällande kön av bolag som ska till börsen. I veckan är det bara ett nytt noterat bolag i form av Coinshares som börjar handlas men vi får nog vänja oss vid en betydligt högre takt de närmaste veckorna. På rapportfronten är det inte helt tyst med Clas Ohlson, Systemair och Sectra som kommer med sina resultat. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!
Claes Vikbladh