
Min blogglista
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarrabatter och aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet - bästa nätmäklaren
Taggar
Other

Industrivärden - vilka aktier äger investmentbolaget industrivärden?
Innehållsförteckning
1. Vilka noterade innehav äger aktiebolaget Industrivärden?
2. Vilka onoterade innehav äger aktiebolaget Industrivärden?
3. Hur många innehav har Industrivärden?
4. Vem äger industrivärden?
Noterade innehav (100 % av portföljen)
Sandvik 28%
Volvo 25%
Essity 14%
Handelsbanken 14%
SCA 8%
Ericsson 6%
Skanska 5%
Onoterade innehav
Industrivärden har inga onoterade innehav.
Antal innehav
Industrivärden har en koncentrerad portfölj med endast 7 st innehav.
Ägare till Industrivärden
Största ägare till Industrivärden är
L E Lundbergföretagen 24,9 % av rösterna
Jan Wallanders och Tom Hedelelius stiftelse 10 % av rösterna
SCA Pensionsstiftelse 3,3 % av rösterna
Essity Pensionsstiftelse 5,2 %av rösterna
Vanguard 2,7 % av rösterna
Fredrik Lundberg 2,3 % av rösterna
Norges Bank Investment 2,1 % av rösterna
Blackrock 1,7 % av rösterna
Spiltan Fonder 1,2 % av rösterna
Läs mer om Industrivärden:
Sålde av de sista Industrivärden
Dokumentären om SCA, Industrivärden och Handelsbanken får oss att se rött
Efter att dels ha sett den vidriga dokumentären om SCA, Industrivärden och Handelsbanken har vi kommit till insikt att vi inte vill äga några aktier i de aktuella bolagen. Det spelar ingen roll att Fredrik Lundberg numera styr skeppet. Det korsägande som möjliggjorde för Martin-Lööf & co att utöva sin makt på ett ägarfientligt sätt finns till stora delar kvar och vi vill inte var delaktiga i den typen av bolag. Det finns så många andra bolag som inte har de strukturerna.
Sen när man säljer så ska man ibland ha lite tur.
Innehav Industrivärden
Idag rev Aktiepappa plåstret och sålde av de allra sista aktierna i Industrivärden. Med allt högre premier för mer eller mindre alla investmentbolag känns det skakigt att sitta på allt för många sådana. Om aktiekurserna i de underliggande bolagen faller sjunker substansvärdet och dessutom riskerar premimen att sjunka tillbaka till den rabatt vi sett historiskt och då är man dubbel förlorare. Det ihop med den fula bilden vi fått av Industrivärden-företagen i samband med den dokumentär och den bok vi nyligen sett och läst gör att vi gärna avstår bolaget. Vill man absolut äga de underliggande innehaven går dessa enkelt att köpa via börsen till lite rabatt och Industrivärden ändrar ju nästan aldrig i portföjen så att betala för bolagets kompetens känns inte aktuellt. Det finns många andra bolag som vi hellre äger.
Utvecklingen på investeringen i Industrivärden blev 143% och det är inte fy skam. Vi tackar Fredrik Lundberg för det och går vidare. Sedan tidigare finns både Svolder och Investor i portföljen och dem behåller vi.
Läs mer om Industrivärden
Dokumentären om SCA, Handelsbanken och Industrivärden
Dokumentären om SCA, Handelsbanken och Industrivärden får oss att se rött!
Uppdrag granskning om Handelsbanken, SCA och Industrivärden
Häromveckan sände SVT play en serie avsnitt som handlar om jakt- och privatflygskandalen i SCA, Handelsbanken och Industrivärlden. Det var för några år sedan som Svenska Dagbladet avslöjade det vidlyftiga användandet av privatjet för vad tidningen ansåg vara privata och personliga resor. I dokumentären avslöjas egentligen inte så mycket avgörande nyheter mer än att någon extra resa och en del information kring avlyssning och privatspaningsuppdrag förklaras. Den bild vi får se är helt ofattbar för att komma från svenska börsnoterade företag.
Flygresorna
Om vi börjar med flygresorna så visar det sig att SCA har ägt ett privatjet som använts av hela företagssfären. Ledande personer i de aktuella företagen har tagit privatplanet till Ryssland och haft ett arbetsmöte och när de ändå var där så föll det sig så att man kunde titta på en fotbollsmatch i det VM som pågick för tillfället. För alla som har förmågan att lägga ihop 1 och 1 så kan man räkna ut med kroppens bakre regioner att detta möte planerades just då för att kunna resa avdragsgillt till fotbolls-VM. Samma sak upprepar sig sedan med någon VM-final i fotboll, fotboll i Brasilien, OS i London mm. Det finns inte en chans att någon kan lura i mig att resorna var bokade för arbete och sen föll det sig som så att det också gick en match samma kväll. Det går kanske att lura skatteverket och de granskare som granskade flygresorna men mig lurar dom inte! För att släta över att familjemedlemmar följer med på resorna har ledningen id e aktuella bolagen antagit regler som säger att medföljande betalar motsvarande vad en reguljär biljett ska kosta om de följer med på planen. Ganska generöst tycker vi.
Först motsätter sig företagsledningen en opartisk granskning och sen när en granskning till slut tillsätts så försöker företagsledningen först påverka deras rapport och sen kommer granskningen fram till att ”gällande regler har följts”. Regler som samma företagsledning satt upp. De har alltså följt sina egna regler, som i sig är helt galna. Ordförande flög under de fyra år som granskningen avsåg bland annat ett 30-tal gånger från sin sommarstuga till arbetet. 30 gånger under 4 år. Det här får oss att fundera över hur många semestrar farbrorn hade egentligen och kan det verkligen ha varit så att ALLA semestrar avbröts? Planet skall nämligen användas när akuta uppdrag kommer upp under semstern Detta är en farbror som kasserar ut ca 10 miljoner kronor i ersättning för sina uppdrag.
Jakt
En stor del av granskningen handlade också om sk representationsjakt. Det innebär att bolagen bjuder upp andra näringslivstoppar till sin snordyra anläggning i fjällen, givetvis flygs de dit i privatjet och helikopter, för att jaga tillsammans. Det sägs att det även ska förekomma seminarier och föreläsningar men det är samma här. Kanske kan de lura i Skatteverket att det sker seminarier men alla förstår ju hur det har gått till. Dessutom har många miljoner av aktieägarnas pengar lagts på att köpa och bygga om jaktstugor. Allt för att topparna ska kunna roa sig med sin jakt.
I övrigt får uttalanden och ageranden som vi ser i dokumentären oss att tänka på den gamla 90-tals filmen Jägarna. Gubbarna blir helt galna när jakt kommer på tal och det svärs och gapas i de inspelade telefonsamtal som förekommer i dokumentären. Och personer som agerar på det sättet framstår ju som allt annat än oskyldiga, förutom att vi upplever dem som fruktansvärt oprofessionella.
Familjeinblandning
Det visar sig också att ordförande i SCA och Industrivärdens son har anlitats av företagen för diverse konsultuppdrag. Redan här känns det gravt oseriöst men det kommer mera. Tydligen har denna son även haft något smått suspekt upplägg med pengaöverföringar och när reportern frågar om det så börjas det även då att sväras och hotas. Hade vi inte hört det med egna öron som hade vi inte trott att det var sant.
Gubbig herrklubb
De slutsatser vi drar är att tjänstemännen som styrt bolagen har agerat som om de var del i en herrklubb och de har använt aktieägarnas medel till sin egen lekstuga med jakt, fotbollsresor och nöjen. Sen där de blir ifrågasatta försvarar de sig med att bolaget har utvecklats si och så mycket seden de anställdes. Ja det är kanske sant men hur skulle bolaget sett ut om personerna i fråga skött sina uppdrag istället för att leka runt och slösa massa pengar? Knappast sämre är vår gissning! Det är dessutom djupt provocerande att höra hur de aktuella tjänstemännen hånar och talar nedsättande om de institutionella ägarna i bolaget. De ses nästan som något nödvändigt ont som ska motarbetas och helst får vi uppfattningen att de helst skulle slippa dem helt.
Pensionsstiftelser är grunden
Aneldningen till att det har kunnat gå så här snett är att Handelsbankens pensionsstiftelser och personalstiftelser har så stort ägande i dels banken och genom banken även de andra bolagen. Detta har gett tjänstemännen som styrt bolagen makt över ett stort antal aktier. Aktier som normalt en storägare skulle ägt. Sedan den här händelsen inträffade och flera av de aktuella tjänstemännen avgick har det kommit in en storägare i såväl banken som i Industrivärden och vi hoppas att den här typen av vanskött tjänstemannastyre försvinner från alla noterade bolag! Trots att de värsta rötäggen som sagt är borta får dokumentären oss att vilja sälja våra aktier i de aktuella bolagen.
Läs mer och titta på dokumentärerna
SVT Uppdrag granskning Banken och brödraskapet
Investmentbolaget Industrivärden bildades år 1944 av Handelsbanken
Tanken bakom bildningen var att samla aktieinnehaven som banken erhöll och dela ut de till bankens aktieägare efter 1930-talets börskraschen. Det blev en framgångsrik kapitalförvaltningsverksamhet och Industrivärden skapade långsiktigt aktieägarvärde till låg risk och kostnad.
Med tiden har aktieägarna ökat genom ett stort antal allmänna och privata pensionsförvaltare, stiftelser, andra långsiktiga investerare samt ett stort antal småsparare. Tack vare ett lagförslag som skulle begränsa värdepappersinnehav för banker uppstod investmentbolag i Sverige. SEB eller Stockholms Enskilda Bank la vid den tiden sina innehav i Providentia och Investor medan Handelsbanken placerade sina i just Industrivärden. Av de ursprungliga innehaven är Ericsson ett som än i dag finns kvar i industrivärdens portfölj. Under 1950-talet tillkom stora aktieposter i Industrivärden i bolag som SCA, Handelsbanken samt AGA som dock såldes 1999. John Mattson, Gullfiber och Olsson & Rosenlund blev en del av fastighet- och byggsektorn som byggdes upp under 60- och 70-talet, denna koncentrerades under 1980-talet till Skanska. Vid krisen som uppstod under 1990-talet gjorde Industrivärden fina förtjänster genom att köpa i några helägda mindre bolag som sedan avyttrades. Stålföretagen SSAB och Sandvik tog vid den här tiden plats bland innehaven och man sålde av fastighetsinnehaven.
Fram till 2005 har Industrivärden haft ett par helägda bolag men valde då att ändra sin strategi och börsnoterade sitt sista helägda bolag Intutrade och innehaven har sedan dess varit enbart aktier i börsnoterade bolag. Investeringsfilosofin har historiskt sett varit konservativ där bolaget eftersträvat en låg belåning i sina investeringar. Filosofin frångicks 2006-2007 då bolaget valde att låna pengar till en stor ägarposition i AB Volvo. Riskkapitalisten Christer Gardell hotade med sin stora mängd aktier Handelsbankens ägarposition. Industrivärden drabbades hårt under hösten 2007 på grund av att bolagets aktieinnehav hade kraftiga nedgångar i pris samt den tunga lånebördan för Volvoinnehavet gjorde sig påmint. En nyemission av SSAB kvarstod och det resulterade i en ytterligare ökad skuldsättning och hösten 2008 uppgick den till mer än 30% av aktieinnehavets värde samtidigt som substansvärdet föll kraftigt. I dag är skuldsättningsgraden ca 11 % Och substansvärdet 215 kr.
Industrivärden är med sina 29,7% största ägare i ett av börsens just nu mest intressanta företag; SCA. Industrivärden är för tillfället ett av relativt få investmentbolag på Stockholmsbörsen som faktiskt handlas substansrabatt/investmentrabatt. Det senaste året har intresset för investmentbolag gjort att kurserna för såväl Öresund, Creades, Latour, Lundbergföretagen, Melker Schörling och Svolder rusat mer än deras underliggande innehav och de handlas nu med det man kallar premie.
Industrivärden innehav
Sandvik 23%
Volvo 20%
Handelsbanken 19%
Essity 14 %
SCA 6%
Ericsson 6%
ICA gruppen 5%
Skanska 5%
SSAB 2%
Bransch: Finans & fastighet
VD: Helena Stjernholm
Börsvärde: 79,5 MDSEK
Antal aktier: 435,2 milj
Aktiekurs: 175,75 kr
Antal ägare hos Avanza: 25 505 st
Direktavkastning: 2,96 %
P/E-tal: Använd inte p/e-tal på investmentbolag! (För den som ändå är nyfiken är p/e 17,51)
Sammandrag från Industrivärdens stämma 2017.
Läs mer i ämnet: