
Min blogglista
Mina Länkar
- Investacus
- Spara Klokt
- Kronan till miljonen
- Frihetsmaskinen
- Sparo
- z2036 (Stefan Thelenius)
- Krösus sork
- Att välja lycka
- Chansar mest
- Utdelningsseglaren
- Gustavs Aktieblogg
- Pengabloggen
- Framtida rikedom
- Utdelningskungen Valient
- Sofokles - Fermentum Vitae
- Tankar om aktier
- 10-årsplanen
- Spartipset
- Aktieingenjören
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet
Taggar
Other

Var äger de svenska skogsbolagen sin skog?
I en diskussion med en vän kring vilket svenskt skogsbolag som ägde mest norrländsk skog hävlade Aktiepappa att det var SCA som var mest norrländskt då dom bara äger skog i Norrland. Vännen ansåg istället att Holmen var mest norrländskt då dom hade sitt ursprung längre norrut (Örnsköldsvik). Det här var såklart en fråga som vi borde veta och därför har vi här gjort en sammanfattning om läget hos de svenska skogsbolagen.
Var äger SCA skog?
Vi börjar med jätten SCA som ensamt äger ungefär lika mycket skog som de båda andra bolagen gör tillsammans. SCA har sin skog uppdelad på mer eller mindre två olika delar av norra sverige. Dels har dom stora arealer i ett södra kluster kring Medelpad, Jämtland och Ångermanland. Sen har dom även ett mindre kluster längre norrut i Västerbotten/Norrbotten.
Var äger Holmen skog?
Holmen är ett av våra favoritbolag då dom tidigare varit det bolag som gett mest antal hektar per aktie men efter delningen av SCA har dom nu tagit över den stafettpinnen. Holmen äger drygt 1 miljon hektar produktiv skogsmark och deras stora kluster av fastigheter ligger mellan Örnsköldsvik och Skellefteå. Holmen äger även en hel del skog väster om Hudiksvall och även en del kring Norrköping.
Var äger Storaenso skog?
Storaenso har sedan köpet av stora delar av Bergvik skog seglat upp som en av Sveriges största skogsägare och dom äger i dagsläget ca 1,4 miljoner ha produktiv skogsmark. Det är en rejäl bit land det och det är frestande att se hur dom finansierat det köpet samt att jämföra skuldsättningen hos Stora Enso med de båda ovanstående bolagen. Det är något vi rekommenderar den som har för avsikt att investera i dem att göra. Storaenso har sin skog fint samlad i Värmland, dalarna och upp mot Härjedalen. En riktigt fin del av Sverige att äga skog i och här har man en bättre tillväxt i skogen och klart högre värden i skogen än längre norr ut.
Läs mer om skog och skogsinvesteringar
Tjäna pengar på den svaga kronan - köp skog!
SCA utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer skogsindustriprodukter och mjukpapper. SCA är med sina 2,6 miljoner hektar skog, Europas största privata skogsägare och de lägger stor vikt vid att bedriva hållbart skogsbruk. Huvudkontoret ligger i Sundsvall och SCA är noterat på NASDAQ.
Redan den 27:e November 1929 bildades SCA-koncernen av ett tiotal fristående skogsbolag. Det var faktiskt tändsticksungen Ivar Kruger som stod bakom bolagsbildningen. Bolaget bestod av skog, massafabriker, sågverk, kraftbolag samt verkstäder. Omsättningen uppgick till cirka 100 miljoner kronor. SCA hade 6 500 anställda fördelat på ett 40-tal enheter i Sverige vid denna tidpunkt. Minskad export och lägre priser under den internationella depressionen kom att prägla SCA:s första år.
Svenska Handelsbanken tog i samband med Kreugers död år 1932 över kontrollen av SCA. År 1932 tas Östrands massafabrik i drift för att öka produktionen av sulfatmassa med en kapacitet om 100 000 ton som utökades till 140 000 ton till den formella invigningen år 1936. Östrands massafabrik blev således en av världens största sulfatmassafabriker. Exporten till USA uppgick i slutet av 30-talet till cirka 50 procent.
SCA:s vinst och försäljning ökade efter andra världskriget vilket gav Handelsbanken möjlighet att notera bolaget på Stockholms fondbörs 1950. Vid noteringen var antalet aktieägare cirka 17 000 st och omfattade 375 000 st aktier till ett pris om 130 kr/aktie. Stora förändringar sker i SCA under 1960-talet då massatillverkningen koncentreras till ett fåtal utbyggda fabriker vilket leder till att flera enheter i samband med detta läggs ner.
Mellan åren 1960-1974 görs investeringar och nybyggnation av wellpappanläggningar i Sverige men också ute i Europa. SCA köper 1975 Mölnlycke och lägger därigenom grunden för hygienverksamheten med mjukpapper, menstruationsskydd, blöjor samt inkontinensskydd. Köpet medförde att koncernens omsättning ökade med 40 procent.
SCA beslutade under 2015 om att starta en uppdelning av koncernen i två divisioner, en hygien- och en Skogsindustridivision. Efter att stämman den 5 april 2017 röstat igenom delningen är numera SCA ett av relativt få rena skogsägarbolag i världen. Största ägare i SCA är Industrivärden med 29,7 % av rösterna.
Bransch: Skog
VD: Ulf Larsson
Börsvärde: 52,4 MDSEK
Antal aktier: 702,3 milj
Aktiekurs: 75,86 kr
Antal ägare hos Avanza: 24.048 st
Direktavkastning: 2,01 %
P/E-tal: 15,41 (riskabelt att använda när värdet till stor del ligger i balansräkningen)
Aktiepappa har via ett av sina bolag varit aktieägare i SCA sedan ett tiotal år och sedan mars 2017 är även Aktieflickvännen aktieägare i SCA. I år har SCA backat 10,28 % och det verkar som om börsen inte uppskattar en stark balansräkning. Vi ser värden i skogen som definitivt inte återspeglas i kursen och skulle man sälja all sin mark så skulle värdet vida överstiga börsvärdet. Man kan helt enkelt se ett aktieköp i SCA som en investering i skog. SCA äger skog till en areal som nästan motsvarar Belgiens yta.
Läs mer om SCA och skogsinvesteringar:

Frågan är om detta är rätt väg att vandra? Och ska man i så fall dela ut aktierna till bolaget eller ska man sälja och dra in pengar?