
Min blogglista
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarrabatter och aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet - bästa nätmäklaren
Taggar
Other

Dokumentären om SCA, Handelsbanken och Industrivärden får oss att se rött!
Uppdrag granskning om Handelsbanken, SCA och Industrivärden
Häromveckan sände SVT play en serie avsnitt som handlar om jakt- och privatflygskandalen i SCA, Handelsbanken och Industrivärlden. Det var för några år sedan som Svenska Dagbladet avslöjade det vidlyftiga användandet av privatjet för vad tidningen ansåg vara privata och personliga resor. I dokumentären avslöjas egentligen inte så mycket avgörande nyheter mer än att någon extra resa och en del information kring avlyssning och privatspaningsuppdrag förklaras. Den bild vi får se är helt ofattbar för att komma från svenska börsnoterade företag.
Flygresorna
Om vi börjar med flygresorna så visar det sig att SCA har ägt ett privatjet som använts av hela företagssfären. Ledande personer i de aktuella företagen har tagit privatplanet till Ryssland och haft ett arbetsmöte och när de ändå var där så föll det sig så att man kunde titta på en fotbollsmatch i det VM som pågick för tillfället. För alla som har förmågan att lägga ihop 1 och 1 så kan man räkna ut med kroppens bakre regioner att detta möte planerades just då för att kunna resa avdragsgillt till fotbolls-VM. Samma sak upprepar sig sedan med någon VM-final i fotboll, fotboll i Brasilien, OS i London mm. Det finns inte en chans att någon kan lura i mig att resorna var bokade för arbete och sen föll det sig som så att det också gick en match samma kväll. Det går kanske att lura skatteverket och de granskare som granskade flygresorna men mig lurar dom inte! För att släta över att familjemedlemmar följer med på resorna har ledningen id e aktuella bolagen antagit regler som säger att medföljande betalar motsvarande vad en reguljär biljett ska kosta om de följer med på planen. Ganska generöst tycker vi.
Först motsätter sig företagsledningen en opartisk granskning och sen när en granskning till slut tillsätts så försöker företagsledningen först påverka deras rapport och sen kommer granskningen fram till att ”gällande regler har följts”. Regler som samma företagsledning satt upp. De har alltså följt sina egna regler, som i sig är helt galna. Ordförande flög under de fyra år som granskningen avsåg bland annat ett 30-tal gånger från sin sommarstuga till arbetet. 30 gånger under 4 år. Det här får oss att fundera över hur många semestrar farbrorn hade egentligen och kan det verkligen ha varit så att ALLA semestrar avbröts? Planet skall nämligen användas när akuta uppdrag kommer upp under semstern Detta är en farbror som kasserar ut ca 10 miljoner kronor i ersättning för sina uppdrag.
Jakt
En stor del av granskningen handlade också om sk representationsjakt. Det innebär att bolagen bjuder upp andra näringslivstoppar till sin snordyra anläggning i fjällen, givetvis flygs de dit i privatjet och helikopter, för att jaga tillsammans. Det sägs att det även ska förekomma seminarier och föreläsningar men det är samma här. Kanske kan de lura i Skatteverket att det sker seminarier men alla förstår ju hur det har gått till. Dessutom har många miljoner av aktieägarnas pengar lagts på att köpa och bygga om jaktstugor. Allt för att topparna ska kunna roa sig med sin jakt.
I övrigt får uttalanden och ageranden som vi ser i dokumentären oss att tänka på den gamla 90-tals filmen Jägarna. Gubbarna blir helt galna när jakt kommer på tal och det svärs och gapas i de inspelade telefonsamtal som förekommer i dokumentären. Och personer som agerar på det sättet framstår ju som allt annat än oskyldiga, förutom att vi upplever dem som fruktansvärt oprofessionella.
Familjeinblandning
Det visar sig också att ordförande i SCA och Industrivärdens son har anlitats av företagen för diverse konsultuppdrag. Redan här känns det gravt oseriöst men det kommer mera. Tydligen har denna son även haft något smått suspekt upplägg med pengaöverföringar och när reportern frågar om det så börjas det även då att sväras och hotas. Hade vi inte hört det med egna öron som hade vi inte trott att det var sant.
Gubbig herrklubb
De slutsatser vi drar är att tjänstemännen som styrt bolagen har agerat som om de var del i en herrklubb och de har använt aktieägarnas medel till sin egen lekstuga med jakt, fotbollsresor och nöjen. Sen där de blir ifrågasatta försvarar de sig med att bolaget har utvecklats si och så mycket seden de anställdes. Ja det är kanske sant men hur skulle bolaget sett ut om personerna i fråga skött sina uppdrag istället för att leka runt och slösa massa pengar? Knappast sämre är vår gissning! Det är dessutom djupt provocerande att höra hur de aktuella tjänstemännen hånar och talar nedsättande om de institutionella ägarna i bolaget. De ses nästan som något nödvändigt ont som ska motarbetas och helst får vi uppfattningen att de helst skulle slippa dem helt.
Pensionsstiftelser är grunden
Aneldningen till att det har kunnat gå så här snett är att Handelsbankens pensionsstiftelser och personalstiftelser har så stort ägande i dels banken och genom banken även de andra bolagen. Detta har gett tjänstemännen som styrt bolagen makt över ett stort antal aktier. Aktier som normalt en storägare skulle ägt. Sedan den här händelsen inträffade och flera av de aktuella tjänstemännen avgick har det kommit in en storägare i såväl banken som i Industrivärden och vi hoppas att den här typen av vanskött tjänstemannastyre försvinner från alla noterade bolag! Trots att de värsta rötäggen som sagt är borta får dokumentären oss att vilja sälja våra aktier i de aktuella bolagen.
Läs mer och titta på dokumentärerna
SVT Uppdrag granskning Banken och brödraskapet
I en diskussion med en vän kring vilket svenskt skogsbolag som ägde mest norrländsk skog hävlade Aktiepappa att det var SCA som var mest norrländskt då dom bara äger skog i Norrland. Vännen ansåg istället att Holmen var mest norrländskt då dom hade sitt ursprung längre norrut (Örnsköldsvik). Det här var såklart en fråga som vi borde veta och därför har vi här gjort en sammanfattning om läget hos de svenska skogsbolagen.
Var äger SCA skog?
Vi börjar med jätten SCA som ensamt äger ungefär lika mycket skog som de båda andra bolagen gör tillsammans. SCA har sin skog uppdelad på mer eller mindre två olika delar av norra sverige. Dels har dom stora arealer i ett södra kluster kring Medelpad, Jämtland och Ångermanland. Sen har dom även ett mindre kluster längre norrut i Västerbotten/Norrbotten.
Var äger Holmen skog?
Holmen är ett av våra favoritbolag då dom tidigare varit det bolag som gett mest antal hektar per aktie men efter delningen av SCA har dom nu tagit över den stafettpinnen. Holmen äger drygt 1 miljon hektar produktiv skogsmark och deras stora kluster av fastigheter ligger mellan Örnsköldsvik och Skellefteå. Holmen äger även en hel del skog väster om Hudiksvall och även en del kring Norrköping.
Var äger Storaenso skog?
Storaenso har sedan köpet av stora delar av Bergvik skog seglat upp som en av Sveriges största skogsägare och dom äger i dagsläget ca 1,4 miljoner ha produktiv skogsmark. Det är en rejäl bit land det och det är frestande att se hur dom finansierat det köpet samt att jämföra skuldsättningen hos Stora Enso med de båda ovanstående bolagen. Det är något vi rekommenderar den som har för avsikt att investera i dem att göra. Storaenso har sin skog fint samlad i Värmland, dalarna och upp mot Härjedalen. En riktigt fin del av Sverige att äga skog i och här har man en bättre tillväxt i skogen och klart högre värden i skogen än längre norr ut.
Läs mer om skog och skogsinvesteringar
Tjäna pengar på den svaga kronan - köp skog!
SCA utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer skogsindustriprodukter och mjukpapper. SCA är med sina 2,6 miljoner hektar skog, Europas största privata skogsägare och de lägger stor vikt vid att bedriva hållbart skogsbruk. Huvudkontoret ligger i Sundsvall och SCA är noterat på NASDAQ.
Redan den 27:e November 1929 bildades SCA-koncernen av ett tiotal fristående skogsbolag. Det var faktiskt tändsticksungen Ivar Kruger som stod bakom bolagsbildningen. Bolaget bestod av skog, massafabriker, sågverk, kraftbolag samt verkstäder. Omsättningen uppgick till cirka 100 miljoner kronor. SCA hade 6 500 anställda fördelat på ett 40-tal enheter i Sverige vid denna tidpunkt. Minskad export och lägre priser under den internationella depressionen kom att prägla SCA:s första år.
Svenska Handelsbanken tog i samband med Kreugers död år 1932 över kontrollen av SCA. År 1932 tas Östrands massafabrik i drift för att öka produktionen av sulfatmassa med en kapacitet om 100 000 ton som utökades till 140 000 ton till den formella invigningen år 1936. Östrands massafabrik blev således en av världens största sulfatmassafabriker. Exporten till USA uppgick i slutet av 30-talet till cirka 50 procent.
SCA:s vinst och försäljning ökade efter andra världskriget vilket gav Handelsbanken möjlighet att notera bolaget på Stockholms fondbörs 1950. Vid noteringen var antalet aktieägare cirka 17 000 st och omfattade 375 000 st aktier till ett pris om 130 kr/aktie. Stora förändringar sker i SCA under 1960-talet då massatillverkningen koncentreras till ett fåtal utbyggda fabriker vilket leder till att flera enheter i samband med detta läggs ner.
Mellan åren 1960-1974 görs investeringar och nybyggnation av wellpappanläggningar i Sverige men också ute i Europa. SCA köper 1975 Mölnlycke och lägger därigenom grunden för hygienverksamheten med mjukpapper, menstruationsskydd, blöjor samt inkontinensskydd. Köpet medförde att koncernens omsättning ökade med 40 procent.
SCA beslutade under 2015 om att starta en uppdelning av koncernen i två divisioner, en hygien- och en Skogsindustridivision. Efter att stämman den 5 april 2017 röstat igenom delningen är numera SCA ett av relativt få rena skogsägarbolag i världen. Största ägare i SCA är Industrivärden med 29,7 % av rösterna.
Bransch: Skog
VD: Ulf Larsson
Börsvärde: 52,4 MDSEK
Antal aktier: 702,3 milj
Aktiekurs: 75,86 kr
Antal ägare hos Avanza: 24.048 st
Direktavkastning: 2,01 %
P/E-tal: 15,41 (riskabelt att använda när värdet till stor del ligger i balansräkningen)
Aktiepappa har via ett av sina bolag varit aktieägare i SCA sedan ett tiotal år och sedan mars 2017 är även Aktieflickvännen aktieägare i SCA. I år har SCA backat 10,28 % och det verkar som om börsen inte uppskattar en stark balansräkning. Vi ser värden i skogen som definitivt inte återspeglas i kursen och skulle man sälja all sin mark så skulle värdet vida överstiga börsvärdet. Man kan helt enkelt se ett aktieköp i SCA som en investering i skog. SCA äger skog till en areal som nästan motsvarar Belgiens yta.
Läs mer om SCA och skogsinvesteringar:

Frågan är om detta är rätt väg att vandra? Och ska man i så fall dela ut aktierna till bolaget eller ska man sälja och dra in pengar?