
Min blogglista
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarrabatter och aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet - bästa nätmäklaren
Taggar
Other

Till Arne
För de allra flesta kommer detta inlägg vara ganska tråkigt och jag rekommenderar faktiskt ingen annan än Kavastu själv att läsa det. Det här är ett svar till det långa inlägg som Kavastu skrev till oss här på Tradevenue igår. Länk här.
Hej Arne, kul att du tog chansen att svara på de frågor vi reste i vårt inlägg. Tack också för att du visar upp lite screen-shots från dina notor och depåer. Självklart är det svårt att säga om de är autentiska eller inte men det är i alla fall ett steg i rätt riktning om du har för avsikt att starta en linje som mer transparent. Det är dock lätt att tro att det som visas bara är det som skulle kunna styrka dina påståenden. Det finns köp- och säljnotor på vissa saker medan bara säljnotor på andra. Som vanligt är det tyvärr tvetydigt. Vi undrar varför du inte visat dessa tidigare? Är det på grund av vårt inlägg som du valt att visa dem? I så fall var det kanske rent av till hjälp att vi skrev om dig och dina utbildingar? Tack för erkännandet i så fall. :) Vissa frågor återstår dock:
Följer ej reglerna
Varför har du gjort avsteg från de regler du säger dig följa slaviskt när du köpt/sålt vissa av de aktier du visar upp notor för? Hade helt ärligt varit intressant att veta men det kanske bara de som går kursen får höra om?
Handelsbanken
När det kommer till vissa oklarheter så besvaras inte de alls. Hur var det egentligen med Handelsbanken? Har du jobbat där i 7 eller 10 år? Har du ens jobbat där alls? Och varför slutade du på ett jobb som lät dig jobba med det du verkar älska: börsen? Dessutom hade ju det gett dig ännu fler andelar i Oktogonen. Alla dessa frågor hade vi såklart rett ut om du haft mod nog att ses för den där intervjun vi erbjudit ett flertal gånger.
Trisslotter
Vi noterar att du inte svarar alls på det orimliga i att det ska ha sålts 3 miljoner trisslotter i er lilla butik. Enligt årsredovisningen redovisas i alla fall busskort som en särskild post i tobaksaffärens årsredovisning med ditt resoemang borde väl trisslotter redovisas likadant? Förklara gärna det ytterligare om du hinner. Dessutom hade det varit intressant att se hur många av de ytterst begränsat antal trisslotter som släpptes de första åren, som hamnade hos er..
Avslöjad identitet
Att du väljer att försöka störa oss genom att söka fram namn och publicera det är ju bara pinsamt. Vi har som sagt gett dig chansen att ses om du tycker anonymiteten är ett problem men det har du valt att inte göra. Varför? Hade det inte varit bättre att ses som vuxna människor och försöka reda ut alla eventuella frågetecken?
Vår plånbok
När du skriver om att inlägget skulle ha publicerats för att skapa pengar till vår plånbok så kunde inget vara mer fel. Som fastighetsägare av ett stort antal mycket attraktiva fastigheter i de allra bästa delarna av Göteborg finns det såklart värden som vida överstiger det de flesta (inklusive den store Kavastu) har i portföljen så där har du definitivt helt fel. Anledningen till blogginläggen var helt enkelt att skriva om ett intressant fenomen och en person som verkar ha svårt att hålla sig till sanningen. Kanske har vi helt fel där men då det hela tiden skickas dubbla budskap blir det intressant att skriva om vad som går att verifiera och vad som inte går att verifiera. Och vi verkar ju ha lyckats för till viss del verkar du ha hjälpt till att reda ut begreppen även om en del frågor återstår.
Inga kränkningar, bara fakta
Vi har såklart inte haft någon avsikt att smutskasta eller kränka dig Arne utan vi har haft för avsikt att visa på de olika sanningar som du påstått. Eftersom de inte verkar stämma överrens med vad du själv sagt alla gånger har vi försökt finna stöd för dem för att kunna reda ut vad som är sant helt enkelt. När det kommer till "kränkgningar" så får du jättegärna svara på vilket sätt vi skulle kränkt dig eller kastat paj på dig. Slutligen tror jag att du missuppfattat oss och inte läst ordentligt. Vi har skrivit en nyanserad artikelserie. Vi har aldrig utgett oss för att ha skrivit en objektiv artikelserie. Det är skillnad på objektiv och nyanserad.
Ska bil kul att läsa dina svar på våra frågor. Kommentarsfältet är öppet.
Läs mer om vår granskning
Granskning av Kavastu del 3 (kort avslutning)
Vi granskar Kavastu (sammanfattning och bakgrund)
Vi har kommit till del 2 av vår granskning av bloggfenomenet Kavastu. Som de flesta vet har en av Sveriges mest kända bloggare valt att stänga ner bloggen och ta någon form av paus från Twitter. Vi har valt att försöka sammafatta så mycket information vi kan om bloggen och mannen som driver den. Det här är andra delen av vår granskning och vi vill verkligen rekommendera nya läsare att först läsa sammanfattningen och bakgrunden i tidigare inlägg. Klicka bara på ovanstående rubrik för att komma till det inlägget. Vi vill också passa på att poängtera att vi i båda dessa inlägg egentligen inte kommer med någon ny eller egenpåhittad fakta utan endast har samlat in och sammanställt information som funnits tillgänglig hos Skatteverket, bloggen Kavastu, aktieforum och Twitter. Vi har försökt belägga välkända påståenden med fakta i så många fall vi kunnat.
Syns ofta i rutan
Många är de finans-TV program som stoltserat med Kavastu som gäst och superlativen har haglat när han bland annat presenterats. ”Superinvesteraren” med en ”otvivelaktig metod” för att tjäna pengar har gjort att folk vallfärdar till hans kurser. Han har synts ihop med Aktiespararna, Privata Affärer, Nordnet, DI TV, EFN, diverse poddar mm. Numer verkar de flesta ha tagit avstånd och ingen verkar ha sett hans påstådda avkastning och på Twitter är han ivrig med att blocka de som eventuellt vågar ifrågasätta. Det finns ett stort antal klipp där Kavastu medverkar och han är ett av de allra mest kända ansiktena på den svenska ekonomibloggarscenen. Vid ett tillfälle förklaras att P/E-talen på börsen (3,40 in i klippet) brukar vara 35-40 när börsen bottnar. Tystnaden i studion är total det enda som hörs är någon konstig förklaring kring att ”det är låga vinster, höga kurser så att säga”. ”Det är svårt att mäta tycker jag, p/e-tal.” Såklart kan man bli nervös i sändning men borde inte en börsexpert som sitter i TV och ger börsråd veta lite bättre? Och vi undrar faktiskt varför det inte ställs några följdfrågor. Kanske vill man inte "skämma ut" sina gäster vilket vi har förståelse för men det kan ändå vara på sin plats med en eller annan saklig följdfråga.
Lögner?
Det har förekommit en och annan anklagelse om att ljug förekommer och vi har försökt sammanställa de tydligaste frågetecknen och misstänkta lögnerna här. Vissa är tydliga och andra lite mer svårbevisade. Den första lögnen är inte nödvändigtvis en lögn utan skulle kunna vara en enkel felräkning som fått stora proportioner. Det handlar om avkastningen och beräkningen. Kavastu har på sina kurser visat upp egna excelfiler på hur hans aktieportfölj slagit index med 224 %-enheter från 2009-2017. Med denna siffra skulle Kavastu slå alla nu aktiva Sverigefondförvaltare i landet enligt DI:s Richard Bråse som besökt kursen och skrivit om den i Dagens Industri. Och då har vi inte ens tagit med att denna siffra har Kavastu tydligen beräknat genom att ta respektive års överavkastning och summera den helt enkelt. Detta sätt innebär att man helt missar den ackumulerade avkastningen och en korrekt beräkning skulle istället ge en överavkastning på 1.319 %-enheter (beräkning enligt DI i ovanstående artikel). Med det resultatet skulle såklart Kavastu aldrig behöva jobba en dag för detta är en helt fantastisk avkastning. Detta visar för det första att det medvetet eller omedvetet skett någon form av räknefel och för det andra att han inte skulle behöva åka land och rike runt för att sälja kurser. Ville han jobba skulle han kunna tjäna miljarder som fondförvaltare.
Avkastningen ändras
I vissa inlägg (hämtat från forumet Småspararna) säger sig Kavastu ha överavkastat index med:
2009: +59,75 %-enheter
2010: +11,53 %-enheter
2011: +15,67 %-enheter
2012: +25,54 %-enheter
I nästa läge (bland annat på Twitter) är siffrorna
2009: +44,89 %-enheter över index
2010: +24,85 %-enheter över index
2011: + 16,89 %-enheter över index
2012: +22,32 %-enheter över index
2013: +22,18 %-enheter över index
2014: +30,81 %-enheter över index
Samtliga dessa siffror är hämtade från bloggen Kavastu, Kavastu trender, Twitter och ovan nämnda forum. Vi anser att det finns ett par intressanta parametrar kring dessa uttalanden. Dels att det är olika siffror vid olika tillfällen. Man kan också fråga sig varför man börjar mäta just 2009 när börsen just bottnat. Varför har man valt bort just året 2008? Eftersom de inte fanns ISK 2008 så går det såklart att räkna ut hur mycket vinst Kavastu gjort på sin aktiehandel det året och det är ingen höjdare. Han har nämligen redovisat ett underskott av kapital på 254 kr. Underskott betyder alltså minus. Även år 2011 var avkastningen negativ vilket tyder på att det egenpåhittade indexet HSI inte riktigt verkar fungera.
HSI
Kavastu har uppfunnit ett eget index som sägs kunna förutspå vart börsen som helhet ska ta vägen. Enligt Kavastu indikerade HSI en förändring bara några dagar innan den stora börskraschen 1987 vilket verkligen är anmärkningsvärt. Ingen har, vad vi erfar, fått se HSI och uppfinnaren vill inte sälja det trots att det sannolikt skulle gå att få någon miljard för det. Istället används HSI till att skapa egen avkasting och genom den sälja kurser till svenska småsparare. Det superhemliga HSI får inte ens kursdeltagarna reda på men de får lite tips om hur man ska handla utifrån det i alla fall.
Tiden på Handelsbanken
Här verkar det vara väldigt luddigt. På vissa ställen anger Kavastu att anställningen varat i 10 år (podden Prata pengar bland annat) och på andra är tiden istället 7 år (Twitter). Vi har därför svårt att veta vilket vi ska tro på men det är helt klart att båda uppgifterna kan inte stämma i alla fall. Vi har inte heller kunnat hitta någon som kan bekräfta att någon anställning ska ha pågått under någon period alls utan vi har endast huvudpersonens egna utsago att lita på här. Därför vill vi härmed uppmana er som läser att om ni har någon form av bevis i frågan så får ni hemskt gärna kontakta oss. Kanske har ni jobbat ihop med Kavastu på banken och kan hjälpa oss att finna klarhet i denna gåta. Självklart lämnar inte Handelsbanken ut denna typen av uppgifter om sina anställda och därför går det inte att kontrollera den vägen. Skillnaden på 7 och 10 är ganska stor.
Jämför med index utan utdelning
Kavastus överavkastning enligt ovan jämförs med ett index som inte innefattar utdelning (OMXSPI) vilket gör att avkastningen (som innefattar utdelning) ser bättre ut.
Backtrading
Det är många som roat skrattat åt att Kavastu så fort en aktie på börsen gått upp eller ner säger sig ha ägt aktien om den gått upp och om den gått ner så hann han precis sälja innan kursen kollapsade. I vintras när Swedbank hamnade i rampljuset för att ha medverkat till att ha tvättat pengar i Baltikum så rasade aktien. Då angav Kavastu att han hade sålt hela sitt innehav den 14 februari. Den 20 februari, 6 dagar efter att Kavastu ska ha sålt hela innehavet, sänder Uppdrag granskning ett inslag om att Swedbank tvättat pengar åt kriminella och kursen tappar ca 29 %. Några av Twitters cyniska personer vill inte tro att någon tajmat aktien så bra och erbjuder omkring 50.000 kr till välgörande ändamål om Kavastu visar upp sin säljnota. Det väljer Kavastu att inte göra med hänvisning till att han ”inte vill visa upp sin privatekonomi”. Farbrorn har helt klart karaktär och integritet som nekar till exempel Rädda barnen eller Cancerfonden 50.000 kr med hänvisning till att han inte vill visa upp hur han sålt en aktie av de ca 60 olika aktier han enligt egen utsago har i portföljen. Det intressanta är att alla uttalanden från Kavastu en tid tidigare har varit att han tycker att man ska köpa storbanker (uttrycks i bland annat DI TV).
Nästa roliga historia är när Acando blir utköpta från börsen och självklart dröjer det inte länge innan Kavastu twittrar att han ägde dem i flera olika depåer. Självklart utan att visa någon form av bevis på sina påståenden. Även här var det en hel del pengar som kunde gått till välgörande ändamål om bevisen visats upp. Återigen avstår Kavastu från att bevisa sina påståenden.
Listan på liknande uttalanden kan göras lång, Evolution gaming hade Kavastu klivit av 2018-07-04 medan han 2018-07-18 Twittrar att han äger dem igen. Behöver givetvis inte vara något fel i att trada på det stället såklart men det är enlig toss inte konstig tom folk undrar vad som gäller.
Trisslotter
Kavastu har vid ett antal tillfällen utryckt en förundran över alla de som köpt lotter i familjens tobaksbutik (mycket tyder på att det även är Kavastus butik men det har han aldrig nämnt själv. I flertalet tidningsklipp finns han dock med som ”tobaksbutiksägare”). Butiken är en liten butik i Eskilstuna och enligt Kavastu har de sålt 10.000 trisslotter per månad under åren 1986 till 2012. Detta kan såklart vara svårt att kontrollera men vi har i alla fall räknat lite på det och vi kommer fram till att trisslotter kostade 20 kr 1986 och 2010 kostade samma lott 25 kr. 10.000 x 12 x 25 ger vid handen att tobaksbutiken skulle om sätta 3 miljoner på bara trisslotter det året. Givet att omsättningen totalt var 11.891.000 kr varav 6.512.000 kr bestod enligt årsredovisningen av busskort, så är det inte så många andra kronor kvar att fördela på de andra inkomstkällorna. Närmre bestämt har de bara sålt andra lotter, spel och varor för 2.379.000 kr. Det blir inte så många limpor cigg det. När man tänker på att det dels är just en TOBAKS-butik och dels var ombud för ATG, Svenska spel, Bingolotto, Svenska penninglotteriet och Tipstjänst så känns det extremt osannolikt att de där siffrorna stämmer överens med verkligenheten. Vi har sökt Svenska spel för att se om vi kunnat få deras hjälp att kontrollera lite fakta kring dessa uppgifter utan framgång. Sannolikheten att de 10.000 lotterna stämmer är dock extremt liten givet ovanstående beräkning.
37 lotter per timme. Slår man ut siffrorna per timme blir lottförsäljningen än mer imponerande. Vi räknar med 9 timmars öppet varje dag i månaden och ett snitt på 30 dagar. Det ger öppet mellan 10 och 19 varje dag vilket känns rimligt. Det skulle innebära en försäljning på 37 lotter per timme varje öppen timme. Eller 0,6 sålda lotter per minut.
Hur framgångsrik har Kavastu varit i sina investeringar?
Det är en fråga som det är svårt att svara på eftersom han konsekvent väljer att inte vara transparant. Han väljer istället att inte visa några bevis. Om någon ifrågasätter blir personen allt som ofta blockad från att se mer av vad Kavastu skriver på Twitter. Vi har såklart ställt frågan till Kavastu om han vill ställa upp på en intervju men han har valt att inte svara på frågan om deltagande. De svar vi fått har endast innehållit ovidkommande förklaringar till att en gammal artikel om honom i Dagens industri innehöll felaktigheter och att journalisten var otrevlig. Därför har vi fått använda oss av informationen som finns att hitta via officiella register som Skatteverket mm. Vi har via uppgifter på bloggen Kavastu konstaterat att han hade vanlig depå hos Handelsbanken fram till 2014 då han bytte till ISK och därefter finns det uppgifter om att han även bytt till KF. Däremot ska han före 2014 ha haft traditionell depå och då kan man i alla fall se lite av hur det gått för honom.
Vi ser i diagrammet ovan att det inte har gått så bra för Kavastu fram tills 2009 då börsen bottnade och vände uppåt. Och vi kan tydligt se att Kavastu har varken haft någon stor lön eller någon stabil inkomst av kapital innan investeringskurserna började generera pengar. Det finns ett par år då Kavastu deklarerat rejäla överskott av kapital (2012 och 2010). Det ena året (2012) var det år då familjen sålde tobaksaffären och det skulle kunna vara så att dessa pengar kan härröra därifrån även om det inte riktigt stämmer då de andra ägarna inte har något anmärkningsvärt stort överskott av kapital det året. Det enda vi kan sluta oss till är att Kavastu faktiskt har gjort riktigt bra affärer på börsen de åren och att det är också det som lagt grunden till att hans snitt är så pass bra. För det är helt klart så att Kavastu är en duktig investerare. Vi tror inte att han är så duktig som han vill ge sken av men han har avkastat bra de flesta år sedan 2012. De stora kapitalinkomsterna för 2017 och 2018 härrör i princip uteslutande från utdelning från kursverksamheten i bolaget.
En som däremot har gott om pengar är en nära familjemedlem som sedan lång tid tillbaka ägt både fastigheter och deklarerat en förhållandevis stor förmögenhet på den tid förmögenhet beskattades i Sverige (före 2007). Den familjemedlemmen är den ende som verkar ha haft någon form av substantiell inkomst och förmögenhet sedan tiden före Kavastu började sälja kurser. Vi vill inte hänga ut personen i fråga.
Vägrar att visa bevis på sin avkastning
Det faktum att Kavastu vägrar visa bevis för sin superavkastning borde normalt göra att folk drog öronen åt sig men det är tyvärr inte så. Tvärtom har många valt att ställa sig vid Kavastus sida och hävda att ”ingen ska behöva visa upp sin privatekonomi”. Och det håller vi såklart med om men om man säljer dyra kurser eller om man står i TV och ger råd kring investeringar kan det kanske vara snyggt att göra just det. Man skulle till och med kunna utgå från att den som väljer att bjuda in karln skulle kräva att få se avkastningen. För det förstår ju alla att om man bjuder in någon som expert så skänker man ju denna person legitimitet och därför borde man kolla upp den. Ingen av poddarna eller TV-kanalerna verkar dock ha gjort det. Däremot har många nu valt att sluta bjuda in honom och det talar enligt oss sitt tydliga språk. Det verkar som om Aktiespararna de enda som fortfarande låter honom använda deras namn till att göra reklam för sina kurser.
Procent eller procentenheter
Nästa intressanta iakttagelse är att Kavastu använder uttrycket procentenheter. Att slå index med ett visst antal procent är bra men eftersom det handlar om procentenheter så blir prestationen närmast enastående. Den ovan nämnda utvecklingen skulle göra den gode Kavastu till inte bara en av världens bästa investerare, han skulle aspirera på titeln världshistoriens bästa investerare.
Senast Kavastu granskades av media var när DI:s Rickard Bråse besökte hans utbildning och sågade den ganska rejält för såväl Kavastus räknekunskap som hans energibars, vilka hade passerat bäst föredatum. I artikeln skriver Bråse att Kavastu visade upp en avkastning på 224 procentenheter över index under perioden 2009 till 2017. Det Kavastu gjort är att beräkna hur mycket han slagit index med varje år och summera dessa siffror. Det ger 224 procentenheter men då har han glömt att räkna med den ackumulerade avkastningen. Den korrekta avkastningen skulle istället vara 1.319 procentenheter enligt DI:s industris och Bråses beräkning. Nedanstående räkneexempel från ovan nämnda artikel ger en tydlig indikation på hur fantastisk avkastningen är.
Blockerar vitt och brett
De flesta personer som ifrågasatt Kavastu på Twitter har direkt blivit blockade. Många har bara uttryckt sig skeptiskt eller frågande till hans kurser mm och blivit blockade direkt utan att kanske ens haft någon kontakt med honom. Vi kan förstå att man inte vill lyssna på folk som är kritiska och det är såklart okej men vill man slippa höra/läsa vad någon har att säga så brukar man använda ”ignorera”. Det är normalt bara när man vill dölja vad man själv skriver som man blockerar.
Försöker dölja spår
Två dagar efter att vi fått kontakt med Kavastu för att fråga honom om han vill ställa upp på en intervju där han får chansen att förklara och räta ut alla frågetecken väljer han att släcka ner sin blogg och radera alla inläggen för att de, enligt honom, ”används i fel sammanhang av andra”. Han väljer även att ta en paus från Twitter. Självklart glömmer aldrig internet och för den som vill läsa de gamla inläggen finns de att söka upp via "waybackmachine". Vi vet inte om frågan efter en intervju har påverkat dessa åtgärder men det är klart att det låter som om det kan finnas ett samband.
Försöker hota till tystnad
Veckan innan vi publicerade detta inlägg kontaktade vi som sagt Kavastu via mailen som finns på hemsidan Kavastus trender. Vi fick efter några dagar ett svar och vi bad återigen om en intervju men det mailet besvarades aldrig. Däremot fick vi dagen efter att första inlägget publicerades ett mail med hot om rättsliga påföljder. Vi har även blivit varse om att Kavastu eller någon i hans stab försökt få tag i vårt telefonnummer. De har dock inte bett oss om något nummer eller kontakt utan de har bara jagat efter det på annat håll vilket är lite obehagligt. På grund av dessa indirekta hot har vi valt att granska detta inlägg lite extra noga och inte mindre än tre oberoende experter har läst igenom det innan publicering. Vi tänker fullfölja vår granskning och vi tar gärna en diskussion men vi viker oss inte för några hot.
Nytt bolag 2019
Under 2019 har Kavastu startat ett nytt bolag vars verksamhet ska vara:
”Bolaget skall arrangera föreläsningar, bedriva event- och utbildningsverksamhet inom börs & finans samt utveckla och tillhandahålla mjukvarutjänster med inriktning mot börs och finans. Bolaget skall även bedriva verksamhet inriktad på marknadsföring av finansiella börs- och ekonomirelaterade tjänster och produkter samt placering av eget kapital och därmed förenlig verksamhet.”
Bolagets huvudman är Kavastu med en styrelsesuppleant som, vad det verkar, framgångsrik person som tidigare verkat i ett bolag som sysslat med manager-verksamhet. Kompanjonen verkar trots en ovidkommande ansökan om konkurs i ett av bolagen han sitter i, ändå vara förhållandevis framgångsrik och sitter bland annat i samma bolagsstyrelse som politikern Sara Skyttedal vilket imponerar en aning. Den här historien är med andra ord sannolikt inte slut ännu och det ska bli intressant att se vad det kan vara som är på gång. Vi hoppas såklart att det är något som genererar både pengar och framgång åt de inblandade och att bolaget genomsyras av transparens och tydlighet.
*samtliga uppgifter i denna artikel (förutom våra egna åsikter) kan självklart styrkas med skärmdumpar och annan dokumentation.
Vi granskar Kavastu - Världshistoriens bästa investerare eller en bluff?
Vi ska med en serie inlägg försöka ge er som läser bloggen en bild av fenomenet Kavastu. Vi har verkligen försökt att ta in så mycket fakta som möjligt och vår målsättning är att ge en nyanserad bild av mannen, myten legenden Kavastu. Vi har givetvis tagit kontakt med personen i fråga för att ge möjlighet att rätta till felaktigheter eller räta ut frågetecken. I det långa mail vi fick till svar framkom dock inget nytt och vår fråga om en riktig intervju ligger fortfarande obesvarad. Nu har det gått en vecka sedan vår kontakt och vi väljer att publicera detta inlägg utan att ha fått svar på våra frågor. Som vanligt försöker han nämligen mörka allt som kan tänkas vara negativt för honom.
Sammanfattning och bakgrund
Ni som följer följer finanstwitter på just Twitter har säkert inte missat fenomenet Kavastu AKA Arne Talving. Arne är en bloggare som skriver om aktier och investeringar på sin blogg med namnet Kavastu. Kavastu är taget från den by där Arne säger sig härstamma ifrån om jag förstått det hela rätt. Det är också där superinvesteraren spenderar en del av sin tid för att handla aktier och ladda batterierna.
Arne är en man i 60-årsåldern (väldigt nära 57 när detta skrivs) som på sin blogg och på Twitter utger sig för att ha jobbat på Handelsbanken under 1980-talet. Det är i allra högsta grad oklart vart han jobbat sen men inget tyder på att han verkligen jobbat på just Handelsbanken i alla fall. Inget tyder heller på att Arne har någon form av utbildning kring finans eller aktiehandel. Arne verkar bo hemma hos sin mamma i en liten villa i Torshälla där han bott de senaste 27 åren. Arne och mamman är skrivna på samma adress och Arne själv säger att han sällan är hemma och att det är praktiskt att ha någon som tar hand om posten.
Arne har enligt egen utsago handlat med aktier sedan 1980-talet. Och han har gjort det riktigt framgångsrikt. Sedan 2009 har han (återigen enligt egen utsago) slagit index med 27 %-enheter årligen. Denna siffra har sedan minskat till 25 och 26 procentenheter vid lite olika tillfällen men det är ungefär det samma. Arne har även enligt egen utsago även jobbat som DJ på Finlandsbåten, eller om det är Estlandsbåten, samt försörjt sig som fotograf. Det har även talats en del om hur hans mamma haft en tobaksaffär där Arne sett hur folk köpt lotter. Vi kommer tillbaka till affären och lotterna senare.
Efter att ha förekommit i diverse artiklar där Arne skrutit om sin framgångsrika aktiehandel har företaget Börsvärlden fått upp ögonen för Arne och startat kurser där Arne lär kursdeltagarna hur man handlar med aktier på ett framgångsrikt sätt. Arne och Börsvärlden tar 5.990 kr för kursen och det är många som gått den. Det går tydligen att köpa till extra webinarier för 1.000 kr också och då får man några föreläsningar via datorn efter utbildningarna med köprekommendationer från Arne. Under 2018 sägs det att 550 personer gått kursen vilket borde resultera i en omsättning på 3.394.500 kr inkl moms för Arnes bolag Talving Creations AB. Det visar sig att så mycket har han inte omsatt i sitt bolag. Där är det 1.790.000 kr som omsätts. Det kan bero på att något inte stämmer eller att Arne delar med sig till Börsvärlden innan han tar in kursavgifterna. Det kan i alla fall konstateras att det är lukrativt att sälja kurser. Vid kontroll av Talving Creations årsredovisning verkar det definitivt som om Börsvärlden är de som tar in pengarna och som sen skickar ungefär 50 % av pengarna vidare till Arnes bolag.
Innan bloggen Kavastu startades spred Arne sin visdom på ett forum som heter Småsparare och modererades av välkända investerarprofilen Olle Qvarnström AKA Snåljåpen. Inget ont om Olle och detta inlägg handlar definitivt inte om honom. På forumet kallade sig Arne för Indigo och han skrev där om sin fina utveckling med många procent över index till låg risk. Här på forumet har vi också hittat en hel del information och uttalanden i vår kartläggning av den aningen hemlighetsfulle Arne. Hemliga Arne kan man säga om man vill skämta lite. I detta forum och sedemera på Twitter och på bloggarna (Arne har bytt blogg numera och skriver numera på hemsidan Kavastus trender) sprider Arne sitt budskap. Budskapet i både tweets och blogginlägg är ofta kryptiskt uttryckt och det verkar som om han uttrycker sig på ett lite allmänt hållet sätt för att kunna ducka frågor och anklagelser för sk pump n dump. För er som inte vet vad pump n dump är så innebär det att man snackar upp en aktie för att sedan sälja den.
Pump n dump
Det ryktas ivrigt om att Arne ska ha rekommenderat sina följare att köpa vissa aktier och att han sedan ska ha sålt dessa aktier när alla följare köper upp aktien. Fenomenet fungerar om man som Arne har över 30.000 följare på Twitter och om man talar om aktier med liten handel i. Några bevis kring detta kan vi inte få då vi inte har tillgång till Arnes handel men Finansinspektionen borde kunna plocka fram det och fria eller fälla. Intressant info i ämnet är att det under webinariumet nedan där det syns tydligt att de rekommenderade illikvida aktierna gått upp direkt efter webinariumen. Kan det vara en tillfällighet?
Handelsbanken
Arne berättar vidare i vissa lägen om hur han jobbat på Handelsbanken och där ska han under 1980-talet ha föreläst och lärt upp personalen på Handelsbanken i hur man handlar med optioner, terminer och derivat. I andra lägen har Arne berättat om hur han ”sommarjobbade” på Handelsbanken en sommar på 1980-talet. Det kanske inte är en lögn men det är väldigt osannolikt och väldigt ovanligt att man låter sommarjobbare utbilda bankpersonalen. Han har även enligt egen utsago jobbat som ”optionsmäklare på bank och fondkommissionär”. Några bevis för detta har vi inte kunnat hitta någonstans. Arne säger sig ha arbetat på Handelsbanken i Malmö, Nyköping och Strängnäs. Han ska även ha haft en egen avdelning för fond och/eller aktiehandel på någon av dessa kontor. Han har även försökt få det att framstå som om han har stora summor i Handelsbankens pensionsfond Oktogonen. Vi har försökt räkna på det där och även om det inte gått att få fram några exakta siffror så kan vi konstaterat att några jättesummor kan han knappast ha fått efter sina maximalt 7 år på banken (avsättningen ska vara samma för alla). Dessutom verkar han inte haft någon jättehög lön då han enligt egen utsago först varit anställd som ”springpojke”.
Kurser
De kurser som Arne säljer och som han verkar ägna mer eller mindre all sin vakna tid åt att marknadsföra är Kavastus Trender. De finns i fyra eller fem uppsättningar. En per år sedan 2014. Det är också först när dessa kurser fått fart som Arne lyckats få ihop något som liknar ett stabilt kassaflöde i såväl sitt bolag som i sin privatekonomi. Kursen är enligt dem som gått den inte så tokig i sig. Det handlar mest om att köpa bolag i positiv trend, helst inte i bolag som ligger under MA200. Dock verkar Arne själv ofta göra undantag för avseende just den biten men han lär inte ut det vad vi har förstått. Vidare tycker han man ska köpa aktier i bolag med växande omsättning och gärna med utdelning. Som sagt, inga större fel i de råden och en hel del nybörjare kan säkert ha stor nytta av kursen.
Det många vänder sig mot är inte kursen utan snarare det faktum att kursledaren (Arne själv) inte på något sätt visat upp någon form av bevis för den fantastiska avkastning som han säger sig ha. Många tycker att om man ska sälja kurser med en viss avkastning som dragplåster så kanske man borde visa upp den fina avkastningen. Så fort någon har ifrågasatt Arne så kommenterar han bara med ”många avundsjuka” och vägrar såklart bevisa något av det han påstår.
Digitalpaket
Kursen kostar alltså 5.990 kr och man kan sen köpa till ett digitalpaket bestående av några webinarium och få tillgång till en stängd Facebookgrupp där Arne enligt uppgift berättar om sina innehav och ger lite tips och råd. Bara den här grejen med en stängd grupp där inga kritiska frågor kan ställas andas lite sekt om ni frågar oss. I denna grupp sägs det ha haussats rejält. Vi har en bild på grafer från bolag som köprekommenderats på ett webinarium och vi ser alla hur det gick för de mer eller mindre likvida aktier som haussades där. Christian Berner omsattes aktier till ett värde av 93.000 kr i fredags. Lätt att driva kursen där. Enea och CLX är lite mer omsatta men det är inga jätteomsättningar där heller. (ber om ursäkt för bildkvalitén)
Minst 100.000 kr
I en intervju med en känd trädförsäljarpodd förklarar Arne att den som ska ha nytta av kursen bör minst ha ett kapital på mellan 100.000 kr och 300.000 kr. Detta är något som vi inte har sett något om när kurserna säljs till nybörjare via Aktiespararna och på andra ställen men vi kan ha missat det.
Fortsättning följer.
I nästa avsnitt kan ni läsa om; lögner, backtrading, avkastning, Trisslotter mm
*samtliga uppgifter i denna artikel (förutom våra egna åsikter) kan självklart styrkas med skärmdumpar och annan dokumentation
Rickard Bråse synar Kavastus 27 %
Intressant artikel i DI i helgen där Rickard Bråse besökt Kavastus trender 4.0 i Göteborg. Precis som alla andra kritiker har Rickard tagit fasta på att den avkastning som ligger till grund för Kavastus kändisskap är väldigt väldigt hög. Ett räkneexempel som tas upp i artikeln är att med den avkastningen så skulle Rickard själv ha uppnått nivåer i närheten av hela Sverige BNP när han nått samma ålder som Warren Buffet (88 år). Det låter lite väl bra. Vidare kan man i artikeln läsa om att avkastningen inte räknats ut på korrekt sätt.
Arne ”Kavastu” Talving
Arne Talving är en 56-årig fd Handelsbanksanställd som sadlat om till DJ, fotograf och bloggare och som numera slutat jobba för att leva på sina investeringar. Arne har enligt egen utsago slagit index med 27 procentenheter sedan 2009. (Detta har de senaste dagarna korrigerats till 25,2 %) Det har mig veterligen inte visats några bevis på denna extrema framgång men om han lyckats så är han verkligen en av Sveriges absolut bästa investerare alla kategorier. Riktigt bra jobbat av någon som enligt egen utsago knappt har någon utbildning i och kring finans. Han startade sin finans-bana som springpojke åt en direktör på Handelsbanken. En riktig solskenshistoria. Arne har sedan ett antal år gett sig in på utbildningens bana och säljer numera dyra kurser ihop med Börsvärlden. Kursen heter Kavastus trender och har gått i fyra säsonger om vi förstått det hela rätt. Kursen kostar 5.990 kr per person och enligt egen utsago utbildades 550 elever under förra säsongen. Det borde ge en omsättning på 3.294.500 kr. Det verkar dock som om de flesta av dessa pengar hamnar hos Börsvärlden för Arnes eget aktiebolag omsätter bara 711.000 kr för 2017.
Börsvärlden
Det verkar som om Kavastus trender är en betydande del av Börsvärldens omsättning också för det bolaget omsatte under samma period 5.019.000 kr enligt Allabolag.se. Börsvärlden är ett Linköpingsbolaget som varit smarta nog att slå mynt av Arnes kändisskap. Bra jobbat av personerna bakom bolaget får vi säga och om de vill öka på sin framgång ytterligare är det mitt tips att de ber Arne publicera screenshots på sin utveckling. Det hade fått alla tvivlare att tystna och en och annan hade säkert bett om ursäkt för att de kritiserat och ifrågasatt också och det hade i sin tur gett ytterligare marknadsföring inför nästa års kurser. Om man istället väljer att fortsätta tiga och kalla kritikerna för ”avundsjuka” ser jag faktiskt en stor risk att nästa års kurstillfällen inte kommer bli lika välfyllda som årets eller förra årets.
Många avundsjuka
Det har, speciellt under den senaste tiden, förekommit en del kritik mot dessa kurser och den omtalade avkastningen och så fort någon kritiserar Kavastu brukar de först bli blockade från att kunna läsa vad som skrivs på Twitter och sen kommer en tweet om att all kritik beror på att folk är avundsjuka. Det finns såklart en hel del avundsjuka människor på vår jord men i det här fallet vågar vi nog säga att här handlar det inte om avundsjuka i första hand utan det är bristen på transparens som orsakar kritik och frågor. Och frågor och kritik kan man inte tiga ihjäl längre. Det gick kanske på bondesamhällets tid då man levde i en liten bubbla hemma på gården men i dagens samhälle funkar det inte. Vi tror att transparens är nyckeln till framgång.
Bäst före-datum
Som en slutkläm på Rickard Bråses artikel noteras det att det delades det ut energi-bars vars bäst före-datum gått ut. Lite roligt med det där med bäst före-datumet är att det är flera som hängt upp sig på just det istället för att fokusera på det verkliga innehållet.
Utbildning i och kring aktier och investeringar
Vi har tidigare skrivit ett antal inlägg kring det här med utbildningar i investeringar och vår inställning är att man såklart ska skaffa sig kunskaper men man bör vara lite kritiskt ifrågasättande till de som säljer kurser. Frågor man kan ställa sig är; ”varför säljer de kurser?” Vi förordar till exempel de kurser som Aktiespararna anordnar. Det finns även väldigt mycket gratis information där ute. Här är några exempel på både kurser och våra inlägg i ämnet:
Född fri - utbildad till ruinens brant