
Min blogglista
Mina Länkar
- Investacus
- Spara Klokt
- Kronan till miljonen
- Frihetsmaskinen
- Sparo
- z2036 (Stefan Thelenius)
- Krösus sork
- Att välja lycka
- Chansar mest
- Utdelningsseglaren
- Gustavs Aktieblogg
- Pengabloggen
- Framtida rikedom
- Utdelningskungen Valient
- Sofokles - Fermentum Vitae
- Tankar om aktier
- 10-årsplanen
- Spartipset
- Aktieingenjören
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet
Taggar
Other

IPO-grafen
Ni har säkert sett den, den klassiska IPO-grafen. Den ser ut lite som en berg och dalbana. Först tuggar den sakta upp och sen är det en lång svindlande nedförsbacke med ett och annat hopp på vägen. Däremot behöver man bara zooma ut olika långt i de olika bolagen för att hitta den sk IPO-grafen. Jättetråkigt att det slutar så för många nya bolag och varför det här mönstret går igen vet vi faktiskt inte. Det vore kul om ni som har teorier i ämnet delar med er av dem i kommentarsfältet nedan.
Det finns såklart en hel del nya bolag som går bra också och vi gläds såklart med alla som investerat i dem. Nedan följer ett antal grafer från bolag som nyligen kommit till börsen. Det fakturm att de gått mellanbra betyder såklart inte att det inte går att göra bra affärer i dem dock för vi har tjänat pengar på mer eller mindre alla nedanstående aktier.
Glöm inte att alla investeringar på börsen är förknippade med risker och IPO-investeringar är inget undantag. Tvärtom.
Läs mer om IPO-investeringar
Att lyckas med IPO-investeringar (film)
Politiker och pengar
Vilken sorglig syn det är att se hur våra kära ministrar investerar sina pengar!
Härom veckan läste vi en artikel om hur finansminister Magdalena Andersson uttalade sig om att det är börsens fel att klyftorna i samhället ökar. Börsen har gått upp och det har gjort de rika rikare. Det stämmer säkert för börsen verkar gå på speed just nu men det är tragiskt att se hur Magdalena uttrycker sig. Om det nu verkar vara så att börsen gör folk rika, varför inte lära ut hur man sparar pengar och investerar i aktier. Nej nej, det är tydligen fel väg. Rätt väg verkar vara att straffa de som sköter sig, sparar och investerare med skatter. Det här är en vädjan till regeringen och politiker i allmänhet: Snälla inför privatekonomi som ett ämne i skolan nu! Problemet med klyftorna är nämligen inte ett ekonomiskt problem, det är ett kunskapsproblem. Alla bör lära sig ränta på ränta. Det är en bra början.
Hur sparar våra ministrar?
I kölvattnet av diskussionen kring den aktuella artikeln kollade vi upp vad våra ministrar har i form av aktier och fonder och efter att ha sett den sammanställningen inser vi varför de agerar som de gör och uttrycker sig som de gör. De har för sjutton ingen koll över huvud taget. De vet inte bättre! Vissa av dem har inget sparande i aktier eller fonder alls. Inget. Noll. Hur är det möjligt med en lön på 130.000 kr i månaden?! Det är klart att de kan dölja innehaven i kapitalförsäkringar och hos anhöriga och så men jag tror faktiskt inte det är så väl. Den som inte har kunskapen kan inte heller lära ut den och därför är det kanske mer politikerna som ska gå en kurs i privatekonomi och sparande?
Så här ser i alla fall deras innehav ut:
Inga fonder eller aktier:
Utrikesminister Margot Wallstörm (S)
Näringsminister Ibrahim Baylan (S)
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)
Finansminister Magdalena Andersson (S)
Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) äger aktier och fonder för ca 7 000 kronor fördelat på fonder och aktier i Telia.
Statsminister Stefan Löfven har ca 1 miljon investerat och i proncip allt är plaverat i fonder i Robur/Swedbank.
EU-ministern Hans Dahlgen (S) nästan 6 miljoner kronor investerade i olika SHB-fonder.
Det visar sig att vår stadsminister och vår EU-minister verkar ha gått in till sin banksäljare (även om ministrarna säkert är av den typen att de kallar dem ”rådgivare” och bett dem om hjälp att placera pengarna. Inget tyder på att de skulle ha något intresse eller kunskap om sparande och investeringar i alla fall. Kollar vi på finansminister och näringsminister så är det två poster där man tycker att man kanske borde finna någon företagsintresserad person som kanske vet hur man investerar i akter och/eller fonder men nejdå de båda ministrarna äger inga aktier eller fonder alls! Det är faktiskt riktigt riktigt dåligt!
Glad påsk - investerarstyle!
Så här i påsktider kanske ni funderar på en investering som ligger i tiden, eller som trendar, som det heter nu för tiden. Oavsett namn på företeelsen så inser alla att om man vill göra bra affärer i påsk så är det i ägg, kyckling, påskmust, snaps och möjligtvis sill och lax man ska investera! Nedan kommer en guide i påskinvesteringar.
Godis
Cloetta ligger nu nära till hands när man talar godis. Speciellt i Sverige. Cloetta är ett företag som jag faktiskt aldrig ägt eller funderat på att äga. Mycket har berott på att trots att jag älskar godis så har jag upplevt att Cloetta har inte det goda godis som jag äter. Efter köpet av Candyking så har det ändrats en aning och vi har tänkt om. Cloetta har gått svagt det senaste och på en i övrigt stark börs har de tappat 0,89 % de senaste tre månaderna. Utdelning på 4,09 % är rätt okej och gör dem även till ett helt okej utdelningscase. Vi har faktiskt köpt Cloetta till bäbisen här hemma. Inte så mycket för siffrorna utan snarare för att det är ett pedagogiskt bolag. Lätt att relatera aktier till något som små barn förstår. I torsdags stängde Cloetta på 24,48 SEK.
Kyckling
Den mest kända och den senaste tidens mest utskällda kycklingproducent Scandi standard är noterade på Stockholmsbörsen och de senaste tre månaderna har aktien gått från 61,50 SEK till 64,50 SEK. Scandi standard har funnits på Stockholmsbörsen sedan 2014 och resan har varit skakig. Det enda som talar för dem förutom att erkänt duktiga Öresund är storägare är det faktum att kycklingkonsumtionen i Sverige beräknas öka i takt med att allt fler väljer bort kött från fläsk och nöt. En uppgång på 4,71 % % de senaste tre månaderna är ingen höjdare när övriga börsen rusat med betydligt mer. Utdelnign på 3,1 % lyfter det hela en aning så avstår i alla fall jag från att köpa.
Påskmust
Det mest klassiska av alla julmustmärken är enligt mig Apotekarnes. Apotekarnes ägs av Carlsberg och vill man köpa aktier där så går det fint att göra på Köpenhamnsbörsen. På det sättet får man även med lite öl i påskinvesteringen och det känns inte helt osannolikt att även den ökar en aning i påskhelgen. Carlsberg B handlas till priset 840 DKR och har de snaste tre månaderna stigit med 13,76 % och om vi zoomar ut och tittar på 12 månader har de gått upp 22,20 % vilket ändå är helt okej.
Electrolux
För den som vill investera i maskiner som gör äggen perfekta så är Electrolux en bra investering. De hävdar själva att deras ångugn gör perfekta ägg varje gång. Och man behöver inte ens en kastrull. Electrolux är en stabil men tråkig aktie som gått upp 15 % de senaste tre månaderna vilket är ungefär som börsen i övrigt. De delar dessutom ut 3,54 % vilket är helt okej.
Sprit
Har ni inga moraliska betänkligheter så finns vin- och spritföretaget Arcus som nyligen noterades på Oslobörsen. Arcus ägdes tidigare av Ratos. Noteringskursen i december 2016 var 43 kr och idag handlas Arcus till 37,10 SEK kr. Ingen fantastiskt investering för den som köpt vid IPO och sitter kvar med andra ord. Mest kända och bäst lämpade för en påskinvestering av Arcus varumärken är Aalborg och Gammeldansk.
Lax
Här finns det en del att välja på faktiskt. Ett exempel är Bakkafrost. Det norska företaget har gått upp 1,66 % de senaste tre månaderna. Inte heller det någon lysande utveckling på en stark börs. De kanske behöver påsken? Vill man satsa på ett annat bolag finns även Norway Royal Salmon som är noterat på Oslobörsen. De har haft en ännu tråkigare kvartalsperiod bakom sig med en nedgång på 1,04 %.
Willys eller Ica
Under påsken handlar svensken 70 miljoner ägg och 6 000 ton godis. Ica står för ca 50 % av den marknaden vilket gör att en stor del av påskkonsumtionen hamnar i fickorna på aktieägarna i Ica. Willys/Hemköp/Axfood står för ca 20 % av marknaden och det blir en rejäl slant som hamnar hos deras aktieägare också.
Skidåkning
För Aktiepappas del är påsken starkt förknippad med skidåkning. På våren är det som bäst att åka skidor. Varmt och soligt på dagen och kallt på natten. I Sverige finns det ett bolag som står för den absoluta merparten av skidanläggningarna nämligen Skistar. Eftersom en i familjen är aktieägare i Skistar kan vi under påskhelgen att spara många sköna slantar tack vare deras extremt fina aktieägarförmåner. Just i år blir det tyvärr ingen skidåkning på påsken vilket är en tråkig ny erfarenhet men det får vi rätta till nästa år. Skistar har gått starkt länge men de senaste tre månaderna har inneburit en kursnedgång med 2,74 %.
Ägg och äggkartonger
Det visade sig att det är svårt att hitta ett noterat nordiskt bolag som handlar med det mest karaktäristiska när det kommer till påsken; ägg. Dava Foods som äger lantägg ägdes tidigare av ett danskt noterat bolag men är numera avnoterat. Hartmann som tillverkar äggkartonger är däremot noterat i Danmark och har stått och stampat på börsen det senaste och på 12 månarer har de tappat 23,2 %.
Vi konstaterar att mer eller mindre alla påskinvesteringarna har gått sämre än börsen i övrigt och därför kanske det är läge att varna för påskinvesteringar? Men framför allt hoppas vi att ni får en trevlig ledighet och att ovanstående mat och dryck smakar riktigt gott. Glad påsk!
Hugo Boss
Klädföretaget Hugo Boss grundades av Hugo Ferdinand Boss 1924. Från början tillverkade de uniformer, märken, hattar och accessoarer till den tyska armén, posten och andra statliga myndigheter. De låg bland annat bakom SS-uniformerna. Först efter kriget (1948) började de sadla om till ett modeföretag. Sedan dess har mycket hänt och idag är Boss noterade på tyska börsen och de har haft en lite tuff resa det senaste. De handlas i dagsläget till kursen 59 kr och endast 59 st ägare finns registrerade hos nätmäklaren Avanza.
Det ska dock nämnas att Boss knappast var ensamma om att samarbeta med den tyska regimen. Såväl, VW som BMW och läkemedelsjätten Bayer sägs ha använt krigsfångar i sin produktion under kriget.