
Min blogglista
Mina Länkar
- Investacus
- Spara Klokt
- Kronan till miljonen
- Frihetsmaskinen
- Sparo
- z2036 (Stefan Thelenius)
- Krösus sork
- Att välja lycka
- Chansar mest
- Utdelningsseglaren
- Gustavs Aktieblogg
- Pengabloggen
- Framtida rikedom
- Utdelningskungen Valient
- Sofokles - Fermentum Vitae
- Tankar om aktier
- 10-årsplanen
- Spartipset
- Aktieingenjören
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet
Taggar
Other

Coinshares - IPO
Coinshares verksamhet är kopplad till digitala valutor och tillgångar och uppdraget bolaget har är att tillhandahålla investeringar i olika alternativ för att underlätta investeringar i digitala tillgångar. Bolaget förvaltar ett antal ETP:er (en form av tracker som följer en underliggande tillgång) som genererar inkomster i form av förvaltningsavgifter. Bolaget har också en del som säkrar upp likviditet för ETP:erna. I denna del är det räntebärande investeringar som bidrar till intäkter för bolaget.
Kort sagt erbjuder Coinshare den typ av produkter som vi sällan handlar med själva då det är en aning för stor marginal för bolaget för att vi som sparare ska tycka att det är gynnsamt. Men att investera i bolaget som ger ut dem har vi inga problem med. Då är man på ”rätt” sida. Lite som vår investering i Resurs Holding där vi gärna är ägare men inte gärna är kund.
Bolaget redovisar såväl en växande omsättning som regelbundna vinster. I alla fall för de senaste tre åren.
Fakta om noteringen
Sista dag att teckna: 2 mars 2021
Första dag för handel: 11 mars 2021
Teckningskurs: 44,90 kr
Storlek på erbjudandet: 151 MSEK
Minsta teckningspost: 130 st aktier (5.837 kr)
Ankare tecknar: 83 %
Börs (lista): First North
Ticker: CSIL
Listingpartners: Mangold
Varför notering?
Styrelsens mål med noteringen är att öka bolagets balansomslutning för att kunna genomföra strategiska initiativ. (30 % av erbjudandet) (Vi antar att det betyder förvärv.) Utveckla ytterligare produkter. (20 %) Stödja tillväxtinitiativ för att diversifiera bolagets verksamhet. (10 %) Identifiera och förvärva bolag (20 % Investera i bolagets infrastruktur. (10 %) Allmänna rörelsekapitalsändamål. (10 %)
Ankarinvesterare
Bland ankarinvesterarna finner vi först och främst de redan befintliga storägarna med VD och ordförande i spetsen. Lite synd att man inte tagit in en eller ett par större kända investerare i noteringen men det går inte att klaga på pilotskolan direkt.
Daniel Masters (ordf) |
15.8 Mkr |
10.4% |
Jean-Marie Mognetti via bolag (VD) |
15.8 Mkr |
10.4% |
Russel Newton |
14.1 Mkr |
9.3% |
Vicim |
11.3 Mkr |
7.5% |
Mangold FK |
5.5 Mkr |
3.7% |
Lock-up
56 % av aktierna i erbjudandet omfattas av lock-up genom att samtliga styrelseledamöter, dedande befattnignshavare och anställda i bolaget tecknat avtal om lock-up.
Tecknar
Erbjudandet är inte jättestort och hela 83 % är taget av åtagare vilket ger en mycket liten del åt oss småsparare. Vi tror därför att det här är en notering som kommer bli full och vi tecknar på 4 konton men förväntar oss egentligen ingen tilldelning. Vid tilldelning kommer vi sannaolikt sälja direkt. Vi är inte helt nöjda med de incitamentsprogram som finns men väljer ändå att teckna som sagt.
Bitcoin och andra coins är superheta för tillfället och vi tror definitivt att Coinshares har nytta av det. Noteringen ligger helt rätt i tiden!
Tilldelning
Vid överteckning kommer tilldelning beslutas av bolagets styrelse i samråd med Mangold. Målet med såväl notering som tilldelning är att säkerställa en god ägarspridning som borgar för regelbunden handel i aktien. Eventuellt kan lottning ske om erbjudandet övertecknas.
Hur ska man teckna för att få bäst chans till tilldelning?
Det går fint att teckna via Nordnet och Avanza och vad vi antar direkt via Mangold och störst chans till tilldelning torde vara vid teckning hos de sistnämnda och Nordnet.
Läs mer om Coinshares IPO och börsnoteringar
Hur lyckas man med IPO investeringar?
Att lyckas med IPO-investeringar (film)
Glöm inte att alla investeringar på börsen är förknippade med risker och IPO-investeringar är inget undantag. Tvärtom.
Yaytrade IPO
Ytrade heter det lilla bolaget med den intressanta affärsidén att erbjuda en plattform för försäljning av restpartier och begagnade kläder på nätet. En verksamhet som ligger helt rätt i tiden både när det kommer till online-försäljning och återvinning/återbruk. Vi minns ju om inte annat för ett par år sedan när det återvunna plagget blev årets julklapp för ett par år sedan.
Verksamheten består i en hemsida vid namn Yaytrade och även om vi inte riktigt förstår anledningen till att man har ett snarlikt men annorlunda namn på bolaget respektive hemsidan så får vi anta att personerna bakom namnen har en bra strategi för det hela. På hemsidan säljer man kläder, accessoarer och även en del inredning/livsstil. Under just den här sistnämnda rubriken hittade vi bland annat en begagnad fåtölj i Alingsås för 500 kr och två paket Nipple covers i silicon. När vi läser om att bolaget kallar sina kläder för premium ställer vi oss därför en aning tveksamma. Marknadsföring sker via sk influencers. Nedan följer ett urval av de influencers som har agerar ambassadörer och har butiker på Yaytrade:
Mfl
Spontant låter detta upplägg dyrt men vi vet inte hur Ambassadörsdealen ser ut. Det vi konstaterar är dock att vissa av dessa ambassadörers varor säljs via länk till Tradera där sedan auktionen verkar avslutad. Inte helt snyggt faktiskt.
Själva tjänsten innebär att man beställer hem en påse från Yaytrade och i den lägger man ”nytvättade plack i väldigt gott skick” som sedan fotograferas och annonseras i onlinebutiken. Vi tittar och hittar en del rätt schyssta grejer men själva annonserna är helt ärligt inte särskilt bra. Massa generell text från hemsidan mitt på bilderna och mycket dåligt med text till själva plaggen som säljs. Kanske förväntas man köpa endast utifrån bilderna. Det vi ser som intressant är planerna på att expandera internationellt. I dagsläget sker bara 10 % av försäljningen internationellt men en lyckad ökning där kan ge en kraftig expansion.
Siffrorna i Ytrade ser inte lysande ut men det hade antagligen ingen förväntat sig heller. Q4 2020 visar i och för sig en skyhög tillväxt från låga nivåer men även förlusten (som slutar på 16,7 MSEK) växer rejält. Detta under en period då de flesta onlinebutiker skurit guld med täljkniv. Det som däremot ser fint ut är marginalerna. Yaytrade tar 25-70 % av försäljningspriset i kommission.
Förhållandevis ung och oprövad styrelse
Styrelsen verkar bestå av en förhållandevis unga och oprövade kort men det behöver inte alls vara dåligt. Vi ser en stor del marknadsföringskunskap, ägande i bolaget och en hel del entreprenörskap här så det kan definitivt bli bra trots avsaknaden av riktigt tunga och kända namn.
Fakta om noteringen
Sista dag att teckna: 23 februari 2021 (22 februari hos Nordnet)
Första dag för handel: 9 mars 2021
Teckningskurs: 4,5 kr (Tecknas i paket om 6 aktier, 1 TO1 och en TO2 för totalt 27 kr)
Storlek på erbjudandet: 35 MSEK (övertilldelningslikvid om 2,3 MSEK är möjlig)
Minsta teckningspost: 200 st units (1.200 aktier) (5.400 kr)
Ankare tecknar: 75 %
Börs (lista): First North
Ticker: YTRADE
Listingpartners: Eminova och Nordnet
Varför notering?
Motivet med emission och notering är att ”skapa fortsatt goda finansiella förutsättningar för att genomföra strategiska marknadsföringsinsatser, vidareutveckla Yaytrades marknadsplattform med nya funktioner och affärsgrenar samt finansiera bolaget fortsatt expansion”. Emissionsbeloppet skall användas till att utöka marknasföringsinsatser (45%), utveckla plattformen (20%), den operativa verksamheten (20%), accelerera expansion (10%) samt övriga kostnader (5%)
TO1 Ytrade
En TO1 Ger rätt att teckna en ny aktie under perioden 1 maj 2022 till 31 maj 2022 till en kurs om 5,4 SEK.
TO2 Ytrade
En TO2 ger rätt att teckna en ny aktie under perioden 1 maj 2023 till 31 maj 2023 till en kurs om 5,4 SEK.
Ankarinvesterare
Bland ankarna återfinner vi för oss okända namn sånär som på en kille vid namn Alexander Schoeneck. Alexander var även med som åtagare vid noteringen av elfordonsbolaget Ellwee som vi skrev om tidigare i år. Hurivida den kopplingen är värd särskilt mycket vågar vi inte sia om men det är den enda koppling vi noterat i alla fall. Ellwee noterades på 2,5 kr och står efter en månads handel i 2,77 kr men om man sålt första veckan kunde man komma ur dem strax över 4 kr som högst. Övriga ankarinvesterare är Quick Distribution Holding AB, Jinderman & Partners, Jinderman.se, Thoren Tillväxt AB, Provider Investment AB, Polynom Investment AB, Jens Olsson, Wilhelm Risberg, Palstierna Invest AB mfl.
Lock-up
De tidigare storägarna sitter till största delan (81 %) på lock-up avtal mellan 6 och 12 månader. Inte särskilt långt om ni frågar oss.
Tecknar
Erbjudandet är litet och hela 75 % är taget av åtagare vilket ger en mycket liten del åt oss småsparare. Vi tror därför att det här är en notering som kommer bli full och vi tecknar på 3 konton men förväntar oss egentligen ingen tilldelning. Vid tilldelning kommer vi sannaolikt sälja direkt.
Bolaget är verkligen en ungdom och vi tror att det kommer ta lite tid, och kanske en och annan ytterligare nyemission innan det lyfter men om man kan få fart på den hrä verksamheten så tror vi definitivt att det finns en marknad där ute. Svårtigheten är som alltid att vara det bästa alternativet på marknaden och här finns också utmaningen för Ytrade.
Tilldelning
Fördelning beslutas av bolagets styrelse i samråd med rådgivande banker vid överteckning.
Hur ska man teckna för att få bäst chans till tilldelning%
Det går fint endast att teckna via Nordnet och vad vi antar Eminova men störst chans till tilldelning borde vara om man ansöker via Eminova.
Läs mer om Ytrade, IPO och börsnoteringar
Ytrade- prospekt
Hur lyckas man med IPO investeringar?
Att lyckas med IPO-investeringar (film)
IPO Cint
Cint är ett IT-bolag som arbetar med sk ”insikter” vilket betyder att dom genomför undersökningar för olika bolag. Undersökningarna sker genom digital insamling och själva betecknar sig Cint som en ”global mjukvaruaktör”. En del buzz words som ligger rätt i tiden med andra ord. Lägger vi därtill att bolaget uppvisar en fin omsättningstillväxt så förstår vi definitivt varför såväl TIN fonder som Robur ny teknik är tagare i denna notering.
Verksamheten bedrivs i inte mindre än 72 länder och inte mindre än 144 miljoner individer i 134 länder är anslutna till plattformen. Bolaget bildades 1998 och tillväxten har under i alla fall de senaste åren skett till förluster men 2019 vände det och då visade bolaget vinst.
Fakta om noteringen
Sista dag att teckna: 18 februari 2021
Första dag för handel: 19 februari 2021
Teckningskurs: 62-72 kr (lär hamna på 72 kr)
Storlek på erbjudandet: 4,4-5,9 MDRSEK
Minsta teckningspost: 150 st aktier (9.300 till 10.800 kr)
Ankare tecknar: 46 % ( lite lägre om övertilldelningsoption utnyttjas)
Börs: Nasdaq Mid cap
Ticker: CINT
Listingpartners: Carnegie, Danske bank och Nordea
Varför notering?
Noteringen sker för att bolaget vill bredda ägandet men eftersom det är Nordic Capital som är ägare räknar vi med att det handlar om vinsthemtagning inför nya noteringar som är grundorsaken.
Ankarinvesterare
Handelsbanken fonder, TIN Ny teknik och Robur Ny teknik är aktörer som knappast behöver någon ytterligare presentation och just dessa tunga ankare är en stor anledning till att vi tecknar i alla tillgängliga depåer.
Tecknar
Undersökningar av det här slaget ligger i tiden. En digital plattform som dessutom drivs av AI och ankare som är bland det tyngsta man kan ha gör att valet att teckna är klockrent. Vi läste dessutom att det räckte med 1 minut för noteringen att fulltecknas. Vi räknar därför inte med att få tilldelning men vi gör en chansning.
Om inte bransch, buzz words och de tunga ankarinvesterarna skulle räcka så har såväl Affärsvärlden som Privata affärer gett köprekommendationer.
Tilldelning
Fördelning beslutas av bolagets styrelse i samråd med rådgivande banker vid överteckning.
Hur ska man teckna för att få bäst chans till tilldelning?
Det går fint att teckna Nordnet och Avanza men störst chans till tilldelning borde vara om man ansöker via Danske bank, Nordea eller Carnegie.
Läs mer om IPO och börsnoteringar
Cint - prospekt
Thunderful Group IPO
IPO - Fractal Gaming Group
Fractal Gaming Group är en marknadsledande producent av datarochassin inom segmentet premium gaming och man marknadsför sina produkter på flera marknader. I Norden och Japan har man stor närvaro och även globalt är man med i toppen. Bolaget tillverkar och designar även annan utrustning inom segmentet gaming såsom fläktar, nätaggregat mm.
Fractal kan stoltsera med lönsam tillväxt och sedan starten 2010 har de redovisat vinst varje år. Samtidigt har de växt med en CAGR på 28 %. Huvudkontoret ligger i Göteborg med kontor i USA (Dallas), Kina (Dongguan) och Taiwan (Taipei). 2016 köpte riskkapitalbolaget Litorina in sig i Fractal och det är främst dessa aktier som nu erbjuds privata investerare. Efter noteringen kommer Litorina äga 13-19 % av bolaget beroende på om övertilldelningsoption används. Fractal satsar på fortsatt tillväxt och man har ett antal nya produkter som man pin pointat för att utöka sitt produktsegment.
Fakta om noteringen
Sista dag att teckna: 10 februari 2021
Första dag för handel: 11 februari 2021
Teckningskurs: 41 kr
Storlek på erbjudandet: 478 MSEK
Minsta teckningspost: 250 st aktier ( 10.250 kr)
Ankare tecknar: 56 %
Börs: First North Premier
Ticker: FRACTL
Listingpartners: Carnegie och ABG
Varför notering?
Anledningen till noteringen är att bredda ägarbasen samt att ge Fractal möjligheten att fortsätta växa. Ledningen tror att noteringen kommer leda till en ökad medvetenhet på marknaden för bolaget och ders produkter.
Meriterad ledning
Styrelsen består av ett antal mycket meriterade personer där de flesta dessutom äger en hel del aktier i bolaget. Bland storägarna återfinns också grundaren Hannes Wallin med ett innehav på 9 miljoner aktier i Fractal.
Lock-up
De säljande aktieägarna har lock-up på lite olika tid. Huvudägaren Wallin och några till i ledningen har lock-up på inte mindre än 720 dagar medan Litorina har 180 dagars lock-up och det är väl inte otänkbart att just de sistnämnda har intresse av att lätta på sitt innehav efter den här tiden.
Ankarinvesterare
I den här noteringen återfinner vi några av vår samtids allra tyngsta ankarinesterare i from av främst TIN fonder men även Handelsbanken fonder, Enter småbolag, LMK Venture och Ernströms finans är meriterande investerare. Totalt svarar ankarinvesterarna för 56,3 % av erbjudandet.
Tecknar
Trots att vi inte riktigt brinner för den här sektorn känner vi att såväl IPO-klimatet som gamingsektorn är stekheta för tillfället. Det faktum att bolaget växer under lönsamhet är inte heller det någon nackdel. Vi tror att trots att det ”bara” är 56 % av erbjudandet som är taget sedan tidigare kommer den här noteringen att bli övertecknad. Inte minst pga TIN fonders medverkan som brukar vara en riktigt fin indikator. Affärsvärdlen rekommenderar att teckna och någon av Privata affärers skribenter var ute och rekommenderade teckna.
Riskerna som vi sett är att bolagets omsättning och vinst kan vara boostad av corona-året 2020 men vi tycker ändå att detta är ett bolag värt att köpa aktier i både på kort och lång sikt och vi kommer som sagt teckna aktier och sannolikt behålla dem en längre tid. Vi ser detta som ett ”hackor och spadar”-bolag inom den extremt heta gamingbranschen.
Tilldelning
Fördelning beslutas av bolagets styrelse i samråd med rådgivande banker vid överteckning.
Hur ska man teckna för att få bäst chans till tilldelning?
Det verkar som om det är Avanza som gäller om man vill teckna Fractal men det går även att teckna via ABG eller Carnegie. Nordnet däremot verkar inte erbjuda sina kunder möjlighet att delta och vill man som Nordnetkund köpa aktier får man helt enkelt vänta till 11 februari och köpa på börsen. Vi hittar ingen info om hur man köper via Carnegie eller ABG men det måste bara gå att teckna via deras respektive sidor om man är kund där.
Läs mer om IPO och börsnoteringar
Hur man lyckas med IPO-investeringar
IPO:er är som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än vanliga investeringar och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i IPO:er. Själva ser vi det som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.
IPO - Nimbus
Nimbus är en båttillverkare som tillverkar båtar i plast och aluminium under sju olika varumärken; Nimbus, Aqcuador, Paragon, Alukin, Axopar, Bella, Facon och Flipper och under 2020 omsatte bolaget ca 1 miljard. Båtarna säljs via återförsäljare och Norden är största marknaden. Bolaget bildades 1968 och huvudkontoret ligger fortfarande kvar i Långedrag där historien startade. Sedan dess har det varit några turer och 2012 noterades bolaget för konkurs. Nu är det dock tillbaka och i spåren av Nordbornas nya semestervanor har Nimbus lyfts till nya nivåer. Under sin förra storhetstid kännetecknades Nimbus av exklusiva samarbeten med bland annat Björn Borg.
Bolaget uppvisar en rejält boostad omsättning för coronaåret 2020 och vinsten på 62 miljoner under 2020 års första 9 månader motsvarar en EBITDA-marginal på 7,4 %. Vid en första anblick låter det lite tunt men det kanske är standard för båtbranschen. Tillväxten ser dock hyfsat fin ut redan för 2019 och så snart 2020 års siffror kommer in så tror vi det kommer se ännu finare ut. Estimaten för 2021 ser även de fina ut.
Fakta om noteringen
Sista dag att teckna: 7 februari 2021 (i morgon)
Första dag för handel: 9 februari 2021
Teckningskurs: 52 kr
Storlek på erbjudandet: 445 MSEK
Minsta teckningspost: 200 st aktier (10.400 kr)
Ankare tecknar: 65 % (57 % om övertilldelningsoption utnyttjas)
Börs: First North
Ticker: BOAT
Listingpartners: Carnegie och Nordea
Varför notering?
Noteringen sker för att bolaget därigenom ska ta nästa steg i sin utveckling och bredda ägandet.
Ankarinvesterare
Handelsbanken fonder, LMK Ventures, Roosgrupen, Odin fonder mfl ankarinvesterare har åtagit sig att teckna aktier för 291 MSEK vilket motsvarar 65 % av erbjudandet och 29 % av det totala antalet aktier i bolaget. Nuvarande storägare är bland annat Oroflame-familjen af Jocknick.
Tecknar
Just båtar är ingen verksamhet som vi varken brinner för eller tror på generellt men vi ser det som en lite rolig chans att investera i ett smått ikoniskt västsvenskt företag och kommer teckna en liten post på åtminstone ett konto. Sannolikt blir vi inte så långvariga ägare dock.
Det faktum att båda det tunga finanstidningarna Affärsvärlden och DI rekommenderar sina läsare att teckna gör att vi tror att den offentliga delen kommer fyllas ganska snabbt.
Tilldelning
Fördelning beslutas av bolagets styrelse i samråd med rådgivande banker vid överteckning.
Hur ska man teckna för att få bäst chans till tilldelning?
Det går fint att teckna Nordnet (klicka på länken för att komma teckna hos nordnet) men störst chans till tilldelning borde vara om man ansöker via Nordea eller Carnegie.