
Min blogglista
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarrabatter och aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet - bästa nätmäklaren
Taggar
Other

Oneflow - IPO
Oneflow kallar sig själva för ett snabbväxande SaaS-bolag inom digital avtalshantering och vi tycker att det är en mycket bra sammanfattning av bolaget och dess verksamhet. Bolagets produkter innefattar samtliga steg i avtalsprocessen vilket innebära Pre-sign, Sign och Post-sign. Systemet är mycket smidigt och vi har använt det själva vid flera tillfällen.
Under 2021 hade Oneflox 83 anställda på tre kontor i Sverige, Norge och Finland.
Grundarna till Oneflow är bland annat nuvarande VD och CTO. De återfinns också bland storägarna vilket skickar tydliga signaler om att de tror på bolaget långsiktigt.
Kunderna imponerar. Det är inga dåliga kunder som Oneflow kan stoltsera med eller vad sägs om Dagens Industri, Byggax, Tele2, DHL, Systembolaget, Budbee, Poolia, Bravida, Lernia, Unicef, Thule, Instabox, Hoist, Northvolt mfl?
Tillväxt
Oneflows siffror ser minst sagt imponerande ut eller vad sägs om omsättningstillväxt på mellan 54 och 70 % per år de senaste tre åren. Lönsamheten har dock inte riktigt infunnit sig men det är inget som marknaden brukar skrämmas över när det kommer till de här typen av digitala bolag. 2021 redovisades en omsättning på 43,6 miljoner vilket resulterade i en förlust på 31,1 miljoner. Tillväxt avseende omsättning men inte avseende vinsten med andra ord.
Bolagets plan är att uppnå en omsättning (eller ARR som bolaget använder men de är snarlika) på 600 miljoner till en EBIT-marginal på 20 % vid slutet av räkenskapsåret 2026.
Teckningskurs: 45 kr per aktie
Teckningsperiod: 31 mars – 6 april 2021 (31 mars – 7 april för institutionella investerare)
Sista svarsdag: 6 april 2022
Likviddag: 12 april 2022
Storlek på erbjudandet: 275 MSEK
Minsta teckning: 125 aktier (5.625 kr)
Courtage: 0 kr
Förväntad första handelsdag: 8 april 2022
Börs: Nasdaq First North Premier Growth Market
Ticker: ONEF
Emissionsintitut: Danske Bank
Listingpartner: Danske Bank och Avanza
Både utökningsoption och övertilldelningsoption
En kombination av båda dessa två är faktisk inte något vi är vana vid att se och det känns ärligt talat som den enda anledningen till att vi skulle låta bli att teckna Oneflow. Utökningsoptionen innebär att säljande aktieägare kan öka antalet aktier ytterligare med en utspädning på 9 % och Övertilldelningsoptionen kan spä ut ytterligare 15%. Det här känns aningen girigt faktiskt och vi gillar det inte.
Varför notering?
Noteringen sker för att kunna accelerera bolagets tillväxt genom geografisk expansion. Oneflow ser en adresserbar global marknad som de vill nå ed sin produkt. Pengarna ska användas till produktutveckling, geografisk expansion och ”allmänna företagsändamål” vilket tydligen inkluderar att betala av ett brygglån.
Ankarinvesterare
Ankarinvesterarna i den här noteringen är bland de tyngsta som Sverige kan uppbåda eller vad sägs om Swedbank Ny teknik, Handelsbanken fonder, 2 AP-fonden, och Humle fonder. Tillsammans tar de 79 % av erbjudandet.
Lock-up
Bolagets ledande befattningshavare och styrelse, vilka kontrollerar ca 88,5 % av bolaget har åtagit sig att under en tidsperiod om 180 tll 360 dagar inte sälja några aktier eller vidta andra dispositioner rörande sina innehav.
Tecknar
Bolagets verksamhet ligger i en för oss intressant bransch och eftersom ankarinvesterarna tar så stor del av erbjudandet tror vi att det kommer bli fulltecknat flera gånger om. Att vi faktiskt är nöjda kunder till bolaget gör att vi känner till verksamheten och dess produkter och det gör oss än mer sugna på att bli delägare och vi tecknar i flera depåer.
Bäst chans för tilldelning
Eftersom Danske Bank är ”Sole Global Coordinator” och ”Bookrunner” och Avanza är partner vilekt innebär att det sannolikt kommer ge bäst chans till tilldelning vid teckning via dem. Beslut om tilldelning vid eventuell överteckning sker i samråd mellan bolagets styrelse och ovan nämnda Partners.
Läs mer om IPO och börsnoteringar
Oneflow - prospekt
Hur man lyckas med IPO-investeringar
IPO:er är lite som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än vanliga investeringar och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i IPO:er. Själva ser vi det som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.
Viva Wine Group notering
Idag 14 december 2021 är första dagen för Viva Wine Group som noterat bolag och det ska bli spännande att se hur marknaden tar emot aktien. Blir intresset lika stort som det var inför noteringen?
- Teckningskursen var 49 kr
Läs mer om Viva Wine Group
Viva Wine Group - börsnotering (IPO)
Viva Wine Group är en vinimportör och inte vilken importör som helst. De är en av Skandinaviens största med ett pärlband av viner från de flesta av världens alla hörn på sin repertoar. 350 producenter från 15 olika länder finns bland dagens leverantörer. Under Q2 2021 sålde Viva Wine Group 68 miljoner liter vin. Försäljning sker till konsumenter ibland annat Norden, Tyskland, Schweiz, Österrike, Frankrike och Holland. I Sverige är Vivo Wine Group största leverantör av vin och i Finland tredje största.
Vivo Wine Group startade sin resa 1981 då Giertz Vinimport började importera vin. 2004 knyts Wine Team till incernen och 2012 förvärvas Chris-Wine Sweden och Winemarket Nordic grundas. 2015 förvärvas Cisa och Norwegian Beverage Group och Iconic Wines grundas. 2019 förvärvar man e-handelsbolaget Wine in Black. 2020 förvärvas premium-importören Tryffelsvinet (som för övrigt delar namn med en av våra favoritrestauranger på Österlen) och 2021 tar Viva Wine Group ytterligare att grepp om e-handelssegmentet genom förvärv av Vicampo. En lönsam serieförvärvare helt enkelt.
Hållberhet i fokus. Viva Wine Group har en stark lokal förankring och en unik position för att kunna vara ledande inom miljö och hållbarhet. Detta är ett område som bolaget satsar mycket på och som de anser vara viktigt för framtiden. Både för miljön och för att vara ett attraktivt alternativ för kunderna.
Tillväxt
Viva Wine Group har hittills valt att köpa andra importörer för att växa och i framtiden planeras tillväxt dels via nya förvärv och dels via organiskt tillväxt. Bolaget räknar med en organiskt tillväxt på minst 4 % för den vanliga försäljningen och 10-15% för segmentet e-handel.
Teckningskurs: 49 kr
Teckningsperiod: 6 december – 13 december 2021
Sista svarsdag: 13 december 2021 (Kl 15.00)
Likviddag: 16 december 2021
Storlek på erbjudandet: 1,2 MDR SEK
Minsta teckning: 125 aktier (6.125 kr)
Courtage: 0 kr
Förväntad första handelsdag: 14 december
Börs: First North Premier Growt
Ticker: VIVA
Emissionsintitut: ABG Sundal Collier
Listingpartner: ABG och SEB
Kompetent styrelse
Styrelsen består av ordförande Anders Moberg som i dagsläget även svingar klubban i börsföretagen Byggmax och Itab. Han har även meriterande uppdrag i Bergendahl och IKEA-koncernen. Tyngre än så blir det knappt i svenskt näringsliv. Vidare hittar vi Anne Thorstvedt Sjöberg med en historia inom Kraft Food och Electrolux. Numer ”endast” verksam i styrelsen för Clas Ohlson. Helen Fasth Gillstedt har uppdrag inom Storytel, Munters, Powercell, Handelsbanken och Bong. Mikael Aru sitter i styrelsen för Cloetta, Stenströms skjortfabrik, DR Per Hpkanssons stiftelse mm. Tyvärr äger bara 3 av 5 ledamöter aktier i bolaget men det rättar till sig med tanke på att de äger teckningsoptioner vilket är bättre än inget.
Varför notering?
Viva Wine Group ser en börsnotering som ett viktigt steg i bolagets utveckling och de anser att en notering kommer främja bolagets utveckling och tillväxt. En annan viktig del i noteringen är att det ger tillgång till kapitalmarknader i annan utsträckning än vad bolaget har i sin onoterade miljö. Kapitalet från emission och notering kommer gå til att betala de redan gjorda förvärven och ge möjligheter till fler förvärv.
Ankarinvesterare
Ankarinvesterarna i den här noteringen är bland de tyngsta som Sverige kan uppbåda eller vad sägs om Erik Selin, Svolder, Bergendahl & son och Capital World Investors? Totalt tecknar de aktier motsvarande 69 % av erbjudandet inklusive övertilldelningsoptionen.
Lock-up
För säljande aktieägare samt John Wistedt och Charlotte Söderbaerg gäller en lock-up-period om 720 dagar. Styrelsen, ledande befattningshavare samt övriga aktieägaren för dagen för prospektet har en lock-up-tid på 360 dagar.
Tecknar
Bolagets verksamhet ligger i en för oss intressant bransch och det är mycket sällan man får chansen att bli delägare i en svensk vin- och champagneimportör så var beredda på att vi kommer skicka förslag på champagner där vi själva är en del av importören om vi får tilldelning. Att bolaget klickar i boxarna redan lönsamt och tillväxt gör att vi ökar på vår teckning ytterligare och vi tecknar ganska stort i flera depåer. Om vi får tilldelning kommer vi fira det med att fira med någon av Viva Wine Groupes champagner. Vi har ingen av dem i källaren men ett par av dem finns på Systembolagen i Göteborg så det blir till att åka dit och köpa.
Bäst chans för tilldelning
Eftersom ABG och SEB är ”joint global coordinators”, vilket vi normalt kallar listingpartners kommer det sannolikt att ge bäst chans till tilldelning vid teckning via dem men det går att teckna via SEB, Nordnet och Avanza. Beslut om tilldelning vid eventuell överteckning sker i samråd mellan bolagets styrelse och ovan nämnda Joint Global Coordinators. Tilldelning kan komma att utbli eller ske med lägre antal aktier än vad anmälan avser. Slumpvis utvalda konton kan komma att få tilldelning.
Läs mer om IPO och börsnoteringar
Hur man lyckas med IPO-investeringar
IPO:er är lite som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än vanliga investeringar och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i IPO:er. Själva ser vi det som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.
Torsdag 9 december är första handelsdag för Chargepanel
Det är tydligt att laddning av elfordon är en het bransch. Vi har sett det i Garo, Ctec mfl och i morgon ska det bli intressant att se hur marknaden tar emot aktien. Vi tecknade inför noteringen och var en av ganska få som faktiskt fick lite tilldelning. Inte så stor del som vi sökte men ändå tilldelning.
- Erbjudandet tecknades till 365% sett till hela erbjudandet
- Den offentliga delen tecknades 12,5 gånger
- Noteringskursen i erbjudandet var 5,90 kr
Läs mer om Chargepanel
Chargepanels nyemission kraftigt övertecknad
ChargePanel IPO – Börsnotering av greentech-bolaget ChargePanel
Notering av ChargePanel
ChargePanel är ett bolag verksamt inom elbilsindustrin. Man erbjuder en mjukvarulösning för laddning av elbilar och betalningsmodellen är sk SaaS. Helt rätt i tiden på båda planen med andra ord. Chargepanels planerade kunder är allt från stora företag med en hel flotta av laddstolpar till små bostadsrättsföreningar som endast förfogar över ett fåtal laddplatser inom föreningen. Chargepanel erbjuder helt enkelt ett sätt för ägaren av laddstolpar att tjäna pengar på dem. Både nya och befintliga stolpar. De anslutna företagen kan erbjuda sina anställda eller sina medlemmar möjlighet att se hur laddhistoriken och kostnader ser ut samt visa lediga laddplatser mm. Företaget förväntar sig att antalet laddplatser som är anslutna till plattformen kommer öka från 22.000 till 300.000 st de närmaste fyra åren.
ChargePanels affärsmodell innebär att man ska ge kunden tillgång till laddning av elfordon helt oberoende av tillverkare och ägare av laddinfrastruktur. Dessutom är de helt oberoende av elbolag. Helt enkelt ett smartare sätt att ladda elfordon. Verksamheten bedrivs enligt sk White Label-modell vilket innebär att själva Chargepanel inte syns för kunderna som laddar. Det är istället bolaget som valt ChargePanels teknik som syns och som gör affärer med kunden. Affärsmodellen är skalbar och appen kan enkelt översättas till andra språk.
Huvudkontoret ligger i Sverige, Stockholm men expansion planeras internationellt. I dagsläget bedrivs verksamheten i Sverige, Norge och Storbritannien.
2020 omsatte ChargePanel 5,5 miljoner SEK och gjorde en förlust på 95.000 SEK. De är med andra ord inte lönsamma idag utan fokus ligger främst på tillväxt i år och de närmaste åren. Förväntad omsättning 2024 är 160 miljoner SEK.
Teckningskurs: 5,90 kr
Teckningsperiod: 16 november – 30 november 2021
Sista svarsdag: 30 november 2021
Likviddag: 6 december 2021
Storlek på erbjudandet: 24,9 MSEK
Minsta teckning: 900 aktier (5.310 kr)
Courtage: 0 kr
Förväntad första handelsdag: 9 december
Börs: First North
Ticker: CHARGE
Emissionsintitut: Eminova Fondkommission
Listingpartner: Eminova och Nordnet
Kompetent styrelse
Styrelsen består av såväl bolagets grundare Peter Persson som av Per Holmstedt (för oss känd som styrelseledamot i Garo) som av ett par nyligen rekryterade ledamöter med kompetens inom digital teknik i ordförande Johan Nordin och Johan Haack. De två sistnämnda äger inga aktier i bolaget privat men Haacks arbetsgivare KG Knutsson AB. Vi vågar dessutom gissa att inom kort kommer samtliga styrelseledamöter äga aktier i bolaget nu när det når börsen. Det finns även ett incitamentsprogram där styrelsen under vissa förutsättningar kan teckna aktier på en kurs av 11,80 kr år 2025. Det är ungefär dubbla kursen gentemot teckningskursen vilket vi finner vara en rimlig nivå.
Varför notering?
Noteringen sker för att sprida ägandet och för att skapa kapital inför bolagets fortsatta tillväxt. Det är en omfattande process som innefattar rekrytering av fler utvecklare, säljare, marknadsföring mm.
Ankarinvesterare
Ankarinvesterarna i den här noteringen står för inte mindre än 71 % av erbjudandet och här hittar vi framförallt den strategiska partnern KG Knutson som tecknar hela 40 % av erbjudandet. Övriga åtagare är bland annat Skandnet Group, Mohanned Al-Nosif, Consularis Venture AB, Strategic Wisdom Nordig AB mfl.
Lock-up
Ledningsgruppen, de säljande aktieägarna och delar av styrelsen har tecknat avtal om lock-up för 6 månader och totalt omfattar 74 % av aktierna efter noteringen i bolaget av denna lock-up.
Tecknar
Bolagets verksamhet ligger helt rätt i tiden, den publika delen av erbjudandet är försvinnande liten och vi tycker det här ser ut som ett trevligt bolag att äga på lång sikt. Vi har dessutom sett helt hysterisk uppgång på aktier i sektorn elfordon det senaste med Ctek, Garo, Rivian och Tesla i spetsen. Allt detta i kombination med att vi tror att erbjudandet snabbt kommer fulltecknas gör att vi tecknar förhållandevis rejält i flera depåer. Det vi upplever som svårt är att bedöma hur bolagets prognoser kommer falla in.
Läs mer om IPO och börsnoteringar
ESG Fire at 40 – Bloggen som fick oss att få upp ögonen för ChargePanel
Hur man lyckas med IPO-investeringar
IPO:er är lite som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än vanliga investeringar och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i IPO:er. Själva ser vi det som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.