
Min blogglista
Mina Länkar
- Spara Klokt
- Kronan till miljonen
- Sparo
- Sofokles - Fermentum Vitae
- Investorunner
- z2036 (Stefan Thelenius)
- Chansar mest
- Utdelningsseglaren
- Krösus sork
- Frihetsmaskinen
- Att välja lycka
- Investacus
- Framtida rikedom
- Gustavs Aktieblogg
- Utdelningskungen Valient
- Tankar om aktier
- 10-årsplanen
- Spartipset
- Aktieingenjören
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarrabatter och aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet - bästa nätmäklaren
Taggar
Other

Bonzun Q1
- samarbete -
Härom veckan publicerade Bonzun sin kvartalsrapport för Q1 2022
Kvartalet var händelserikt ur bolagets synvinkel och bland annat genomfördes en företrädesemission som tillförde Bonzun välkommet kapitaltillskott på 14,1 MSEK före emissionskostnader. Av detta stod VD och marknadschef för ca 1,3 MSEK. Krig och oro i världen är faktorer som påverkar Banzun extra då den typen av händelser ofta leder till ökad stress och oro. Just detta jobbar ju Bonzun med och inom segmentering Evolve (Bonzuns iKBT-program) har visats stort intresse från såväl befintliga som nya kunder. Behovet av stresshanteringsmetoder har inte blivit mindre under kvartalet helt enkelt.
Inom bolaget har fokus legat på den rent operationella verksamheten och på att skapa rätt försäljnings- och affärsmodell för just Evolve. För att nå bolagets mål måste dessa modeller bli skalbara och mobilanpassade. Och resultatet har inte låtit vänta på sig. Bolagets omsättning lyfte med över 100 % jämfört med samma period förra året. Från låga nivåer ska vi komma ihåg men ändå.
Flera godkännanden från tunga instanser
Under årets första kvartal fick Bonzun godkännande från Försäkringskassan angående rehabiliteringsstöd och patienterna är i och med detta berättigade till bidrag för 50 % av kostnaden. Även Bonzuns arbete med Trygghetsrådet har fortlöpt över förväntan.
Även World Health Organization (WHO) har fortsatt uppmärksamma Bonzun i och med den virtuella barnmorskan som inkluderats i WHO:s
Compendium for innovative Technologies. WHO och Bonzun samarbetar sedan tidigare kring digital hälsa och det arbetet fortsätter under året.
Handelshögskolan I Helsingfors, miljöorganisationer IVL och noterade bolaget Loomis har under kvartalet utökat sina licenser hos Bonzun.
Samarbete inleds också med fertilitetsnätverket FHH (Fertility Help Hub) som har stor närvaro I Storbritannien och USA.
Ekonomi
Kvartalet var något av en succé sett ur ett tillväxtperspektiv men även kostnaderna ökade. Främst pga emissionskostnader men även räntekostnader. Flera av lånen amorterades under perioden och framöver kommer bolaget arbetar för att nå positivt kassaflöde.
Fortsatt påverkan pga Covid-19
Bonzun har en del av sin kinesiska personal i Kina/Shanghai och där har nya nedstängningar påverkat möjligheterna att delta i det nya sjukförsäkringssystemet för ART-behandlingar. I och med att Kina ser hur födelsetalen inom landet ligger på en rekordlåg nivå öppnar de för bidrag till IVF-behandlingar. Något som kommer få stor påverkan på Bonzun och deras verksamhet.
Bonzun
Bonzun grundades 2012 av Bonnie Roupé med visionen av att tillgängliggöra evidensbaserad medicinsk information på ett förståeligt och smart sätt till allmänheten. Bonzuns första tjänst, den virtuella barnmorskan som lanserades 2014, har hjälpt miljontals kvinnor att känna sig trygga under sina graviditeter. I slutet av 2019 släpptes Bonzun IVF, en personlig IVF-app som utvecklats specifikt för att minska stress och ångest samt öka chanserna att lyckas med en fertilitetsbehandling. Företagets senaste tillskott, Bonzun evolve, är ett interaktivt digitalt program som stöder självutveckling och hantering av stress genom beteendeterapi.
Vi äger aktier
Aktiepappa äger en liten post med aktier i Bonzun. Det är vår take på digital hälsa men som sagt är det en ganska liten post.
Läs mer om Bonzun
Investering i International Gaming Systems
Investering i International Gaming Systems
- samarbete -
International Gaming Systems (IGS) kan nog enklast förklaras som ett bolag inom segmentet ”utvidgad” E-sport. Verksamheten består i grunden i E-sport i olika former och sen har de ett, vad vi kan se, unikt sätt att knyta band mellan olika intressenter inom sport och spel och genom det skapa värden för både sina kunder och sina aktieägare. IGS genomför just nu en nyemission och planerar notering av bolagets aktier senare under året. Notering planeras att ske genom ett omvänt förvärv på Alternative Investment Market (AIM), en MTF som ägs av Londonbörsen (LSE).
IGS driver sin affärsverksamhet i Sverige och i England, två geografiska marknader där de anser att det är möjligt att framgångsrikt ta vara på E-sport- och gamingtrenden. Bolagets ledning anser att IGS är moget att ta sig an fler och större marknader och genom egenutvecklade produkter i kombination med förvärv ar redan fungerande och kassaflödespositiva bolag ska de utöka koncernen på ett smart och långsiktigt lönsamt sätt.
Community plattform
En högt prioriterad verksamhet för IGS är att starta deras communityplattform med inriktning på E-sportsegmentet. Denna skalbara plattform räknar bolaget med att kunna skapa engagemang och affärsmöjligheter genom. Här skall det bland annat gå att integrera spel samt i ett senare skede livesända event. Ett steg i detta arbete var köpet av Enabledware som är ett broadcastingbolag.
Sport och E-sport
IGS avser att växa inom segmentet och planerar för att kunna erbjuda försäljning av skins för i första hand CS:GO (som är den största marknaden inom segmentet). Det ska även gå att byta skins, vinna skins mm
Lotteritjänster som tex Bingo Lotto
För lotterier och spelbolag som vill lansera nya spel ska IGS kunna erbjuda en marknad för det i sin användarbas. IGS kan licensiera sina format till sportorganisationer mm. En sådan del är Bingo Lotto där IGS äger rättigheterna i hela världen exklusive Sverige.
ProSport Besiktas E-sports
Via licensavtal äger IGS rätt att driva den operativa verksamheten för Turkiska storlaget Besiktas E-sportverksamhet. Detta betyder att IGS äger rätten till och driver varumärket Besiktas Esport. Det här är ett verksamhetsområde som IGS, och vi, tror mycket på för framtiden. IGS planerar att rulla ut flera nya E-sportlag inom spelen FIFA, LOL, PUBG och NBA2K. Det kommer även finnas kopplingar till NFT:er och krypto, främst i anknytning till priser i tävlingar mm. Det känns som att det ligger i tiden men vi är ärligt talat osäkra på hur det ska implementeras i verksamheten. Det är lite svårt att bedöma den möjliga lönsamheten i just den delen med men helt klart verkar många kända sportutövare vara intresserade av just NFT och krypto. Bland annat har ju fotbollsspelaren Neymar fått rubriker för både sina NFT-investeringar och PSG:s cryptosatsningar.
Bolagets mål
IGS har vad vi kan utläsa förhållandevis rimliga mål med sin operativa verksamhet. De planerar att förvärva en spellicens per år, ett nytt projekt per år samt ett nytt projekt inom Support och rådgivning vartannat år.
Finansiell information
Eftersom bolaget än så länge endast är i sin linda är det estimat för intäkter om gäller och det vi kan se på dem ser det inte alls tokigt ut omsättning på 5,5 miljoner pund och EBITDA på 473.000 Pund på det är inte fy skam för första året. År 2023 förväntas samma siffror istället bli 12,2 miljoner pund till en EBITDA på 2,8 miljoner pund. Och på det beräknas en rätt så brutal tillväxt. (se bild)
Erbjudandet i sammanfattning
Antal aktier innan emission: 12 124 301
Antal aktier i erbjudandet: 1 250 000
Emissionsvolym: 15 MSEK
Pris per aktie: 12 SEK
Lägsta post: 500 aktier
Värdering Pre-Money: 145 491 612 SEK
Teckningsperiod: 16 maj – 4 juni 2022
Listingpartner: Bristol York
Meriterad ledning
Styrelsen i IGS består av en före detta handelsattaché, ett par entreprenörer och ett par direktörer från turkiska fotbollsklubben Besiktas.
Varför Nyemisson?
Emissionen sker för att bredda ägarstrukturen och för att ta in pengar för att dels utveckla befintlig teknik men också för att finansiera förvärv. Bolaget har en intressant pipeline av bolag man vill köpa och partnerskap man planerar att ingå.
Hur ska likviden användas?
50 % planeras att användas till investeringar i ny teknik. Teknik som till stor del redan återfinns inom befintliga dotterbolag. 50 % planeras att användas till finansiering av förvärv.
Statligt stöd eller bidrag
Bolaget har erhållit tillväxtstöd på 150 000 GBP i statligt stöd i England.
Våra tankar
Våra tankar kring IGS och en investering i dem är som vi nämnt i inlägget att det känns som att de agerar i flera intressanta branscher och att det ligger i tiden med dels deras olika affärsområden men också i att via deras community kunna knyta dessa samman. Det kommer säkert komma med en del utmaningar men vi ser definitivt möjligheter. Det största frågetecknet är egentligen handelsplatsen där de tänkt sig att noteras. I dagsläget är det lite stökigt att handla aktier på den brittiska marknaden men vi hörde så sent som i veckan rykten om att Nordnet jobbar på att förenkla handel med brittiska aktier.
Länk till erbjudandet: International Gaming Systems
Investeringar i onoterat är lite som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än vanliga investeringar och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i onoterade aktier eller i nyemissioner. Själva ser vi det som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.
INBooks
INBooks är ett sälj- och utvecklingsbolag inom småföretagande och bokföring. Bolagets ambition är att ge små och nystartade företag en möjlighet att skaffa bättre kontroll och spara pengar genom att förenkla och digitalisera faktureringen och bokföringen för dem. Genom ett enkelt system för de små företagarna och ett stödsystem för bokföringsbyrån kan både småföretagaren och bokföringsbyrån bli mer lönsamma.
Ett digitalt och mer automatiskt bokföringssystem är tänkt att kunna skapa lite annorlunda flöden där redovisningskonsulterna blir mer rådgivande och ska därmed också kunna hjälpa företagen att utveckla sin verksamhet istället för att ”bara” bokföra.
INBooks riktar sig mot en marknad av ca 1 miljon småföretagare (företag med mindre än 5 anställda) och de tror att deras båda program INBooks Företag och INBooks Flow ska kunna ta en del av den här marknaden. INBooks Företag är bolagets redovisningsprogram med många smarta och enla funktioner. INBooks Flow är stödsystemet för redovisningsbyrån och här har såväl digitalisering som automatisering en viktig roll att fylla.
VD heter Mikael Folkesson och han kommer direkt från Fortnox där han suttit med i ledningen.
SaaS-modell
Likt alla moderna bolag har INBooks en så kallad SaaS-modell på sina intäkter. Detta innebär att kunden betalar en månatlig kostnad för programmet. Grundpriset för INBooks Företag är 139 kr/månad och 39 kr per månad per tillkommande användare. I programmet finns också en del tilläggstjänster som man kan välja mellan.
Självklart är båda systemen web-baserade.
Intressant system för oss som företagare
Som småföretagare tycker vi att det känns som att INBooks är något på spåren och vi blir faktiskt lite sugna på att testa systemet. Eftersom fastighetsbolaget är så pass stort att det krävs auktoriserad revisor och då all bokföring sköts externt där så blir det dock inte optimalt. Hade vi kört med enbart redovisningsbyrå hade vi dock gjort ett skarpt test, helt klart!
Hård konkurrens
Konkurrensen som INBooks har att slåss med är snudd på mördande. Eller vad sägs om SPCS, Fortnox, Visma, Bokio mfl. De tre största har ca 70 % av marknaden. Utmaningen för INBooks blir att lyckas övertyga kunderna om att de tjänar på att använda ett modernt och användarvänligt program från INBooks istället för någon av konkurrenterna. Kommersialisera och marknadsföra produkterna med framgång helt enkelt. Om kundstocken fylls på upplever bolaget sig ha goda chanser att bli lönsamma.
Ännu inte lönsamt
INBooks är i dagsläget inte lönsamt men chanserna är goda så snart man nått en tillräcklig kundstock. Det är där bolaget har sin akilleshäl. Idag omsätter INBooks 6,8 miljoner SEK (inkl betydande aktiveringar) och redovisar en förlust på 17,7 miljoner SEK. Tillväxten utgår från mycket blygsamma nivåer men de har växt från 4,6 miljoner SEK (2020) till 6,8 miljoner SEK (2021) men då aktiveringar i gpr blir den svårbedömd. Nettoomsättningen för 2021 var blott 0,7 miljoner.
Erbjudande Nyemission
Erbjudandet utgörs av units och varje unit består av en aktie och en teckningsoption TO1 Och en teckningsoption TO2. Totalt omfattar erbjudandet högst 33.000.000 units.
Teckningskurs: 0,80 kr per unit
Minsta teckningspost: 6.500 st units (5.200 kr)
Emissionsinstitut: Aktieinvest
Utspädning
Utspädningseffekten vid fullt utnyttjat erbjudande innebär en utspädning om 20 % för aktieägare som inte deltar i nyemissionen. Vid teckningsoptionen TO2 kommer ytterligare 14,3 % vilket innebär en total utspädning på 42,8 % vid fullt utnyttjande. Pengarna från nyemissionen planeras användas till återbetalning av brygglån till 18 %, Försäljning och marknadsföring i Sverige till 38 %, Produktutveckling 24 %, Kundsupport och administration till 20 %.
Likviden från Teckningsoption TO2 planeras användas till Försäljning/marknadsföring till 60 %, Produktutveckling till 20 % och kundsupport och administration till 20 %.
Garanter och Teckningsförbindelser tecknar 90 %
Nyemissionen är tecknad till 15 % av tecknignsförbindelser och garanter har åtagit sig att teckna 75 %. Vi hade gärna sett en lite högre grad av förbindelser men det känns ändå tryggt att det finns garanter.
Tidsplan för företrädesemissionen
23 mars 2022 - Godkännande från Finansinspektionen
28 mars-12 april 2022 - Teckningsperiod
Kvartal II 2022 – planerad notering på NGM Nordic SME
Lite klurigt att värdera
Det är inte helt lätt att värdera aktier och units och teckningsoptioner vid den här typen av erbjudanden och det märks också i handeln med såväl aktie som i rätterna. I lägen som detta kan vi för egen del tycka att det lättaste sättet att resonera är att fundera över om vi tror på bolaget och dess affärsidé eller inte och om vi tror på dem så köper vi.
Tecknar
Vi tror att företaget är något på spåret med en intressant produkt och inte minst en VD som borde veta vad han gör och vi kommer teckna oss för en liten chanspost och sen får vi se om marknaden tycker som oss eller inte.
Läs mer om INBooks och teckna
Teckna INBooks med BankID
Bonzun - Nyemission
Bonzun
Bonzun är ett noterat bolag som arbetar med teknik knutet till kvinnors hälsa och vid något tillfälle såg vi att de kallade sig för ”femtech” (Female tech) vilket är rätt så talande och ligger ganska bra i tiden. Deras business handlar om att skapa appar där främst kvinnor kan känna trygghet i samband med graviditet. Dels är det en app för gravida så de ska kunna övervaka och dokumentera sin graviditet och dels är det en app som rör IVF-behandling för de som försöker bli gravida. Båda dessa skeden av livet är oerhört viktiga och det gör Bonzun till ett företag med stort ansvar.
Bonzuns verksamhet är uppdelad på tre olika verksamheter som alla har en egen app: Bonzun IVF, The virtual midwife och Bonzun evolve.
Bonzun IVF är en app där den som försöker bli gravid, och sedan blir det, kan få digital hjälp under hela resans gång. Allt från hur man kommer igång, notiser avseende medicin, information om sidoeffekter, tips och artiklar i ämnet och stöd och support finns i appen.
China Virtual Midwife är en app som hjälper gravida kvinnor att hålla koll på vad som är normalt för deras tillstånd och när de bör söka kontakt med läkare. En AI-doktor kan man kalla det. Den enda inom området graviditet dessutom. Likt Bonzun IVF finns här en guide som följer användaren hela vägen under graviditeten. Här finns guider, info, tester och möjligheter för att se eventuella komplikationer på ett tidigt stadium.
Bonzun Evolve är en stressapp och här är det den välkända psykologen Anders Tengström från Karolinska Institutet som frontar appen. Evolve ska ge möjlighet att via en app få upp ögonen för stress och kunna agera för att minska risken att drabbas av skadlig stress. Appen lär användarna att se och påverka sitt eget stresspåslag.
Även för oss som inte är involverade i de tekniska detaljerna kring ovanstående appar är det inte svårt att se att här finns en marknad som hittills inte digitaliserats i någon större omfattning men också att det finns en enorm marknad att bearbeta och om man lyckas med det borde det gå att monetärisera på det. Det sista är dock en utmaning och det ska bli intressant att se om Bonzun kan lyckas med det. Vi ser med tillförsikt fram emot att följa bolagets resa.
Utmärkelser och Priser
Sedan Bonzun startades av Bonnie Roupé (som fortfarande är storägare och VD) 2012 har de erhållit ett stort antal priser. Bland annat ”Innovation Aganinst Poverty by Sida, Best Social business in Shanghai, Best digital health app by Bayer och top maternal app in China”. Imponerande priser både för att det är glädjande för företaget men framförallt för att det innebär att användarna verkligen har fått nytta av företagets produkter.
Noterade via omvänt förvärv
I oktober 2021 noterades Bonzun på First North via ett omvänt förvärv av stress-företaget Papilly. Papillys tid på börsen har inte varit någon succé och även om det är lite tragiskt så är det just det som gjort att Bonzun kunnat etablera sig som ett noterat bolag på ett förhållandevis kostnadseffektivt sätt. Vi har sett en hel del företag som följer den här trenden och ändrar verksamhet i år. De mest kända är väl de bolag som Ilija och SBB köpt och stöpt om till fastighetsbolag i olika former.
Ännu inte lönsamt
Bonzun är ännu inte lönsamt men det skrämmer oss inte jättemycket då de flesta techbolag visar röda siffror under sina tidiga år. 2020 års siffror visar på en förlust om 8,5 MSEK på en omsättning om 0,5 MSEK och årsredovisningen innefattar även en proformaredovisning för att visa hur de båda bolagen Papilly och Bonzun är tänkta att samverka och då börjar det likna något även om bolaget ännu inte kommit i mål.
Företrädesemission
Nu i januari 2022 genomför Bonzun en nyemission i form av företrädesemission där nya och befintliga aktieägare får möjligheten att teckna nyemitterade aktier enligt erbjudandet som omfattar 5.636.341 st units till kursen 2,50 SEK per unit vilket motsvarar 1,25 SEK per aktie. Detta innebär att vid fullt utnyttjande kommer bolaget tillföras 14,1 miljoner kronor före emissionskostnader i detta första skede.
En teckningsoption ger möjlighet att teckna en nyemitterad aktie under perioden 12-26 september 2022 och en 13-27 mars 2023 till ett pris motsvarande 70 % av den volymvägda genomsnittskursen under de två veckor som föregår teckningsperioden dock lägst 2,50 SEK och högst 4,50 SEK samt en teckningsoption. Läs mer om detaljerna i bolagets information (länkar nedan)
I första hand kommer tilldelning ske till de som har uniträtter och först om inte alla dessa används kommer erbjudandet ges till personer utan uniträtter. Det är därför det finns ett visst värde i uniträtterna och de handlas redan på börsen.
Utspädning
Utspädningseffekten vid fullt utnyttjat erbjudande i alla delar kommer öka antalet aktier med 50 % vilket är förhållandevis rejält men då har också bolaget tagit in pengar som ska räcka ett tag. Pengarna skall användas till återbetalning av lån till 15 %, marknadsföring och sälj till 45 %, allmänt rörelsekapital till 25 % och 15 % till investeringar.
Fullt garanterad
Redan innan erbjudandet gick ut stod det klart att befintliga ägare redan tecknat sig för en stor del av erbjudandet samt gått in som garanter för erbjudandet. Hela den första delen på 14,1 miljoner SEK är alltså garanterad av nuvarande ägare och externa partners. I dagsläget äger Bonz Unlimited och Erik Mitteregger tillsammans ca 30 % av bolaget.
Tidsplan för företrädesemissionen
14 januari 2022 Offentliggörande av prospektet
18-26 januari 2022 Handel med uniträtter vid Nasdaq First North Growt Market
17-31 Januari 2022 Teckningsperiod
3 februari 2022 Offentliggörande av utfall i Företrädesemissionen
Lite klurigt att värdera
Det är inte helt lätt att värdera aktier och uniträtter vid den här typen av erbjudanden och det märks också i handeln med såväl aktie som i rätterna. Det märks också på börsen där uniträtterna ökade med 54 % under första handelsdagen. En uniträtt handlades den 19 januari till priset 0,0602 SEK och det ger alltså rätt att köpa en aktie till 70 % av aktiekursen i höst och våren 2023. Rent nominellt går det att räkna hem men att räkna ut hur börsen kommer reagera på kursen inklusive utspädningen kräver verkligen sin man, och lite tur. Vi har dessutom en omvärld som påverkar också vilket gör det ännu svårare. I lägen som detta kan vi för egen del tycka att det lättaste sättet att resonera är att fundera över om vi tror på bolaget och dess affärsidé eller inte och om vi tror på dem så köper vi.
Tecknar
Vi tror att företaget är något på spåret med en bra nisch inom digital hälsa och vi kommer köpa på oss åtminstone en mindre post med uniträtter och sen får vi se om marknaden tycker som oss eller inte. Bolaget är litet och handeln med dess aktier är likaså liten och det vill vi göra er läsare uppmärksamma på.
Läs mer om Bonzun
Anmälningssedel - med uniträtter
Anmälningssedel - utan uniträtter
Investeringar i nyemissioner och teckningsoptioner mm är ibland lite som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än investeringar i tex investmentbolag eller fonder och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i den här typen av investeringar. Med risk kommer dock också möjlighet till avkastning och sälva ser vi Bonzun som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.
Investera till låg risk
-samarbete med Skridafonden-
Går det verkligen att investera till låg risk tänker ni kanske. Ja det gör det och trots att ni läser på bloggen som heter Aktiepappa så kommer vi i detta inlägg skriva lite om investeringar som inte innefattar just aktier. För även om aktier är bra grejer så finns det tillfällen då det faktiskt kan vara bra att investera i annat än aktier.
I det här fallet resonerar vi kring en fond som heter Skridafonden. Skridafonden är en fond som handlar med statsobligationer. Statsobligationer var populära under tidigare årtionden men de har hamnat lite i skymundan de senaste åren. Delvis på grund av den fantastiska utvecklingen man fått via aktier på börsen men också pga det extremt låga ränteläget vi sett i mer eller mindre hela västvärlden. Man ska dock inte lura sig och tro att en uppgång på aktiemarknaden håller i sig för evigt eller att alla världens länder har samma ränteläge.
Skridafonden investerar i statsobligationer över hela världen vilket både ger en bra riskspridning och en stabil avkastning. Visst det blir svårt att nå upp till nivåer som de vi sett under 2021 då index gick upp med ca 30 % men å andra sidan slipper man också chocker likt den alla vi aktieinvesterare fick våren 2020 när COVID 19 gav oss alla ett brutalt uppvaknande.
Investera i statsobligationer?
Ett exempel då det varit bättre att investera i statsobligationer än aktier har bland annat varit under våren 2020 men framförallt hade det varit bättre i år då börsen redan gett oss ett par brutala dagar. Hade vi satt våra pengar i Skridafonden 2021 års sista dag hade vi redan haft ett par hundra tusen än vad vi har nu till exempel. Sen kanske det är lite orättvist att jämföra den typen av korta perioder men det är ändå sant.
För den som ska använda sina pengar till något särskilt som till exempel husköp eller FIRE inom en kortare framtid kan det vara på sin plats att investera en del eller hela sitt kapital i en dylik fond. Alla personer har såklart olika sparhorisont och det går sällan att generalisera men helt klart bör man anpassa sitt sparande utifrån vart i sparandeprocessen man är. Om man sparar åt sitt nyfödda barn till exempel så tycker vi att man ska spara i en större del akter, kanske 100 % aktier. Medan om man är i 60-årsåldern och snart ska gå i pension så kanske man ska gå över till enbart tryggare investeringar och då är statsobligationer likt Skridafonden ett bra alternativ. Betydligt bättre än en räntefond som är marginellt säkrare men med betydligt lägre avkastning. Eller ännu värre: en hedgefond som allt som oftast varken ger uppsidan eller tryggheten man vill ha om man är på väg att växta ut sitt sparande från börsen.
Låg risk
Eftersom Skridafonden investerar i flera olika länder minimerar de riskerna i en sparform med låga risker från början. Det är väldigt sällan stater går i konkurs och eftersom Skridafonden dessutom väljer att investera i stater med god kreditvärdighet har man minskat den risken ytterligare. Man får dock inte glömma att alla typer av investeringar är förknippade med risker och det är inte säkert att man får tillbaka hela det investerade beloppet.
Avkastning
Avkastningen i Skridafonden är fast och ligger mellan 2,25 % och 6,76 % effektiv ränta. Skrida har flera olika bindningstider och flera olika sparprodukter baserat på kapital och det är viktigt att välja den som passar ens egen ekonomiska situation bäst. Generellt sett skulle vi faktiskt säga att denna typ av investering lockar mer än till exempel många av de preferensaktier som delar ut på liknande nivåer.
Avkastningen betalas ut lite olika beroende på vilken produkt man investerat i. Vanligast är avkastning en gång per år men det finns även möjlighet till kvartalsvis utbetalning för vissa produkter (fyra gånger om året). Givetvis är det vår rekommendation att man låter Skrida återinvestera avkastningen vilket också är ett alternativ. Utbetalning sker annars till det bankkonto man valt.
Besök gärna Skrida.se för mer info.
Samarbete: Detta är ett inlägg som vi skrivit i samarbete med Skrida men såväl orden som åsikterna är våra egna men gör alltid er egen analys.