
Min blogglista
Mina Länkar
- Investacus
- Spara Klokt
- Kronan till miljonen
- Frihetsmaskinen
- Sparo
- z2036 (Stefan Thelenius)
- Krösus sork
- Att välja lycka
- Chansar mest
- Utdelningsseglaren
- Gustavs Aktieblogg
- Pengabloggen
- Framtida rikedom
- Utdelningskungen Valient
- Sofokles - Fermentum Vitae
- Tankar om aktier
- 10-årsplanen
- Spartipset
- Aktieingenjören
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet
Taggar
Other

Hur lyckas man med IPO-investeringar?
…och hur säkrar jag tilldelning i IPO:er?
Ingen av läsarna här på bloggen kan rimligen ha missat alla inlägg vi skrivit om IPO:er och börsintroduktioner under de senaste åretn. Under toppåret 2017 deltog vi i inte mindre än 22 st IPO:er. Vissa har blivit dåliga investeringar men de allra flesta har blivit snabba pengar. Vi har flera gånger fått frågan hur man enklast skall göra för att få tilldelning när en introduktion övertecknas. Våra tips är ganska enkla och egentligen ingen rocket science.
Medial hausse
Försök bilda er en uppfattning om bolaget verkar haussat. Om flera tidningar skriver om att de rekommenderar att teckna kan det finnas goda chanser att aktien blir övertecknad. Om det dessutom finns en och annan kändis likt Leif GW Persson som uttalar sig om att de kommer gå in som ankarinvesterare så är det ingen nackdel.
Ankarinvesterare
Kontrollera vilka som går in som ankarinvesterare. Svolder, Handelsbanken, Swedbank Robur, Didner & Gerge eller liknande tunga pjäser brukar ofta borga för att företaget kommer vara populärt även för andra. Viktigt är också att kontrollera hur stor del av erbjudandet som är garanterat. Det finns ett och annat exempel på hur detta ”missbrukas” genom att man låter påskina att det finns garantiförbindelser till ett visst antal procent men att dessa bara tecknas om inte det aktuella procenttalet uppnås.
Bank
Vilken bank har företaget valt som samarbetspartner? Är det tex Nordnet som står med i prospektet ihop med Nordea kan man med god sannolikhet gissa att det kommer vara bättre chans att få tilldelning om man tecknar via någon av dessa banker. Samma sak om det är Aktieinvest som står som samarbetspartner, då är det sannolikt bäst att teckna via dem. Enligt bankerna kan inte de påverka vem som får tilldelning och det stämmer säkert men den som kan påverka är bolaget och dess styrelse och jag vågar gissa att de hellre premierar den bank de samarbetar med än någon annan bank. Under 2017 upplever vi att Nordnet har varit en bra bank att använda vid IPO:er. Vi har i och för sig även fått tilldelning via Avanza också men det känns som om de som tecknar via Nordnet har lite bättre chans till tilldelning.
Små poster
ör att hålla nere riskerna rekommenderar vi att man tecknar små poster i IPO:er. Visst, det blir inga jättepengar om man prickar in en bra IPO men risken med att teckna stora poster är att man får full tilldelning i de IPO:er som inte blir fulltecknade samtidigt som chansen att få full eller stor tilldelning i de IPO:er som blir fulltecknade är extremt liten.
Nu undrar ni såklart om inte de ekonomiska bitarna i det aktuella företaget spelar in? Jo det är klart att ett företag som tjänar pengar och som har en allmänt god ekonomisk ställning har större chanser att leverera på börsen men när det kommer till IPO:er handlar det allt som oftast om förhoppningar snarare än sund ekonomi. I alla fall om man likt oss mestadels är kortsiktig i sina IPO-investeringar.
Läs mer om IPO och börsnoteringar
IPO:er är som ett lotteri och de är normalt förknippat mer större risker än vanliga investeringar och vi råder er verkligen inte att satsa hela veckopengen i IPO:er. Själva ser vi det som en rolig krydda i en annars ganska tråkig portfölj.
Investera i "goda" företag
Vi undviker gärna företag som försöka verka ”goda”
Den senaste tiden har antalet företag som kämpar efter att framstå som goda och politiskt korrekt fullständigt exploderat. Det är allt ifrån små skånska förhoppningsbolag till stora globala jättar likt Unilever och Starbucks som bojkottar Facebook pga att dom tillåter att personer uttrycker hat och rasism på plattformen. Visst är det bra att företag agerar men när man börjar pressa andra företag att inskränka yttrandefriheten tycker vi att det hela blir problematiskt.
Även vårens stora demonstrationer kring George Floyd som dödades av en amerikansk polisman har fått en del företag att gå all in i det politiska för att försöka framstå som ”goda” och därmed skaffa sig fler kunder och tjäna mer pengar. I det här fallet är det bland annat Spotify, Netflix och HM som gått ut med stöd för den politiska rörelsen BLM och jag tror att alla de företagens kudner tycker att alla människors liv betyder något oavsett hudfärg. Vår uppfattning är nämligen att minst 99 % av världens befolkning värderar människors liv lika helt oberoende av hudfärg. Att stödja den aktivistorganisation som BLM är är dock inte något som är odelat positivt. Därför blir det extra tramsigt när till exempel Netflix står upp för BLM samtidigt som dom censurerar sina serier i till exempel Turkiet pga att regimen i Turkiet inte tillåter homosexuella scener. Visst är det bra att man står upp för det man tycker är rätt men om man bara gör det när man själv har något att vinna på det så känns det mest falskt och dubbelmoraliskt.
Samma sak kan vi tycka om HM som kämpar med näbbar och klor för att framstå som politiskt korrekt och bland annat stödjer BLM öppet samtidigt som dom har en hel del att jobba med internt om dom verkligen vill göra nytta i världen. Den här typen av dubbelmoral gör att vi för första gången på länge funderar över att sälja av våra HM-aktier.
Google har också hakat på det här och erbjuder amerikanska affärsinnehavare att registrera huruvida det är en svart ägare till butiken. Vi antar att det är för att de som vill stödja affärer ägda av en person med en viss hudfärg men det kan även tolkas som ett sätt att undvika att få sin affär plundrad av rasaktivister.
Ett bolag som agerat precis tvärtom är det österrikiska bolaget Redbull som sparkat ett par chefer på grund av att de tagit politisk ställning. Vem som har rätt får framtiden utvisa men vi investerar hellre i bolag som fokuserar på sin business istället för att hela tiden försöka vända kappan efter vinden och haka på alla PK-trender som fluktuerar.
Investera PK
Hur tror vi då att framtiden kommer se ut? Kommer företagen som agerar PK att gå en bättre framtid till mötes än de som istället fokuserar på sin egen business och lägger all energi och alla pengar där? Det är såklart svårt att svara på men vi tror nog (tyvärr) att allt fler banker, fonder och andra företag kommer fundera över hur de ska investera och risken är stor att fler och fler företag ställs utanför allt fler fonder och då kommer den aktuella aktien få färre köpare och fler säljare vilket oftast leder till lägre aktiekurser. Därför ska vi redan nu börja fundera över vilka bolag som kan tänkas vara nästa bolag som utesluts av fonder. Vapen, tobak och alkohol har varit illa ansedda ett tag men de fortsätter i många fall att leverera fin utveckling på börsen men det kan bero på att ESG verkar vara ett västerländskt fenomen. De stora ekonomierna i Asien har vad vi sett, än så länge inte agerat likt de europeiska och amerikanska men det kan såklart ändras framöver.
Kanske är det svårt, eller till och med dumt, att investera utifrån detta men det kan definitivt vara klokt att fundera i de här banorna i alla fall.
Investera som Kenny Rodgers
I morse läste vi att countrylegenden Kenny Rogers gått ur tiden i fredags, 81 år gammal. Hans sista tid uppges ha varit allt annat än de traditionella rockstars man läser om. Kenny dog stilla i sitt hem, omgiven av sin familj. Vi är egenligen inget fan av Kenny men det finns en låt som Aktiepappa har lyssnat en hel del på och det är The Gambler. I texten går det att hitta ett par saker som man kan fundera på i livet i stort men också i sina investeringar.
You've got to know when to hold 'em
Know when to fold 'em
Know when to walk away
And know when to run
You never count your money
When you're sittin' at the table
There'll be time enough for countin'
When the dealin's done
Oavsett om man investerar långsiktigt eller tradear så är det viktigt att veta när man ska behålla en position, när man ska sälja av en del och när man ska hålla sig borta. Vi har så klart en del aktier som vi verkligen håller oss borta ifrån likt Fingerprint och Anoto men även vissa där vi verkligen har för avsikt att äga för alltid likt Svolder. Men vi lever såklart som vi lär och vi håller ständig kontakt med Svolder och om vi ser att det går åt fel håll kan vi definitivt komma att sälja dem.
Lyssna på låten: The Gambler (Youtube)
Uppdatering - Investerar SM
Som ni säkert märkt deltar Aktiepappa som en av de inbjudna ”kändisarna” i Investerar-SM. Det här är en tävling där man tradar snarare än investerar, man investerar alltså inte alls långsiktigt i den här tävlingen utan man investerar kortsiktigt. Tävlingen pågår endast två veckor och flera av våra vanliga aktier finns inte med i utbudet utan det är mest hävstångsprodukter som går att handla. Men det finns å andra sidan en rejäl mängd produkter att välja bland. Kul men ovant för oss som sagt.
Som ni ser på bilden är vår strategi ganska försiktig och vi fokuserar mer på att inte göra stora förluster än att göra 100 % vinst. Hittills har vi lyckats att öka värdet på vårt innehav med drygt 5 % på en vecka. Håller vi det här tempot konstant kommer vi ha en riktigt fin årlig utveckling. Vi håller oss till vår strategi och så får vi se vart vi hamnar i tävlingen i slutändan.
Det är hur som helst kul att testa på trading i så här gott sällskap!
Läs mer om Investerar SM