
Taggar

Under 2020 satte jag av 10% av överskottet i min enskilda firma till mitt pensionssparande på ett IPS-konto hos Nordnet. Det blev en avsättning på runt 20 000 kr. Tanken är som jag skrivit tidigare att jag vet att jag kommer få låg pension eftersom jag slutade jobba heltid som anställd runt 30 år tidigare än normal pensionsålder och att det skulle kunna finnas ett behov av att visa upp en mer normal pension under några år i framtiden. Jag tror även att pengar som jag fritt kan förvalta på aktiemarknaden kommer utvecklas avsevärt bättre än den allmänna pensionen där bara en mindre del i form av PPM kan investeras på börsen, det gör att jag inte bryr mig så mycket om att avsättningen till IPS minskar insättningen till min allmänna pension något. Min pensionsavsättning på 20 000 kr under ett år motsvarar ungefär avsättningen till tjänstepension för en anställd med en lön på 35-40 000 per månad.
Jag kommer fortsätta på precis samma sätt med insättning av 10% av firmans överskott vid varje kvartal även under 2021, även om jag räknar med att det blir lägre belopp än förra året pga mindre jobb. Då insättningarna blir mindre och mindre kommande åren blir avkastningen desto viktigare. Att stoppa in merpartern av pengarna tidigt och sen låta ränta på ränta jobba i 20-30 år blir modellen för min pension jämfört med någon som jobbar fram till 67. I huvudportföljen kommer vi behöva börja plocka ut pengar inom några år medan pensionen kommer få jobba ostört många år till.
Så över till avkastningen för förra året och planerna framåt. Portföljen går att följa i realtid via Shareville för dig som vill se alla detaljer, men här kommer kortversionen:
2020 blev ett bra år för portföljen med en uppgång på lite över 20%. Huvudstrategin är att köpa investmentbolag jag gillar när de har ovanligt hög substansrabatt och sen antingen behålla för evigt om rabatten består eller sälja när rabatten försvunnit. Min förhoppning är att kunna göra ett par sådana köp-sälj under året och att det ska kunna ge mig någon procentenhet högre avkastning än index för portföljen som helhet. Om det inte finns något bolag med ovanligt bra rabatt när jag har pengar tillgängligt så placerar jag de i en indexfond i väntan på nästa läge.
Under 2020 blev det bara en klockren köp-sälj och det var i Svolder som jag gick in successivt i när rabatten under våren steg från 0 till 14%. Här gjorde jag de större köpen när rabatten var över 10% och aktiekursen låg under 100 kr. Någon månad senare var rabatten ersatt av 2% premie och jag sålde allt på kurs runt 140 kr. "Tyvärr" fortsatte premien stiga till över 10% och med facit i hand sålde jag alltså alldeles för tidigt. Pengarna placerades som planerat i svensk indexfond i väntan på nästa läge. Jag återinvesterade lite utdelning och gjorde även ett kvartals insättning när Investor hade 25% rabatt.
Då värderingen av många investmentbolag varit ovanligt hög har jag sen försäljnigen av Svolder bara suttit och väntat på nästa läge i över ett kvartal. Under tiden har jag använt ungefär 10% av portföljen i lite mer kortsiktig handel där jag haft turen att göra några korta inhopp med bra effekt.
2 okt - Köpte Handelsbanken A för 75 kr
24 nov - Sålde Handelsbanken A för 87 kr
24 nov - Köpte Evolution för 647 kr
29 dec - Sålde Evolution för 827 kr
24 nov - Köpte Kindred för 69 kr (aktuell kurs idag runt 110 kr)
Jag har ingen större förhoppning om att kunna fortsätta göra kortsiktiga affärer med så här bra utfall. Så hoppet inför 2021 är främst att hitta nya köplägen i investmentbolagen med bra rabatt. Jag har också exponering mot tillväxtmarknader via en fond som jag hoppas ska kunna slå svenska börsen efter ett sämre 2020.
Du kan följa min IPS-portfölj och se mina kommande köp och sälj hos Nordnet via deras plattform Shareville. Hos Shareville kan du följa olika investerare och få en notifiering i realtid när de gör förändringar i sin portfölj.
Du kan läsa mer om IPS och få svar på de vanligaste frågorna hos Nordnet. OBS! Bara du som antingen har eget företag eller saknar tjänstepension i din anställning ska spara i IPS. Är du vanlig anställd och har tjänstepension på jobbet ska du aldrig spara privat i en IPS då du inte får göra avdrag för ditt sparande och dessutom betala skatt en gång till på pengarna när de plockas ut som pension.
Du som har eget AB (eller jobbar hos en arbetsgivare där du kan påverka företagets tjänstepension) kan kolla in Nordnets erbjudande kring tjänstepension här. Ansökan är helt digital och går att göra på 5 minuter.
......
Reklam: Jag har ett samarbete med Nordnet och Shareville kopplat till min IPS-portfölj. Innehållet i inläggen är däremot helt mitt eget.
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.
Hur är statusen kring flytt av tjänstepensioner?
Trots mitt stora intresse för sparande och ekonomi tycker jag alltid det blir rätt rörigt när det kommer till tjänstepensioner. Så även nu.
Bakgrunden är att det under 2019 var det mycket fokus på frågan om flytträtt av tjänstepensioner både i poddar, bloggar och media. Så vitt jag kan förstå kom inte regeringen riktigt i mål med att få till en lösning som upplevdes som tillräcklig av övriga partier. Ändå gick tydligen regeringens förslag igenom och nya regler infördes från 1/1 2020.
För att reda ut vad som egentligen hänt och var vi befinner oss just nu tog jag kontakt med Frida Bratt Sparekonom på Nordnet som är en av de som varit mest aktiv i debatten kring flytträtt av tjänstepensioner.
Hej Frida och tack för att du tar dig tid att svara på mina frågor. Om vi börjar med förslaget som regeringen presenterade i höstas som övriga partier inte var helt imponerade av. Hur såg förslaget ut och varför gick det inte igenom i riksdagen?
Förslaget som presenterades av regeringen gick ut på att pensionsbolag skulle tillåtas ta ut en avgift som motsvarar dels den administrativa kostnaden för en flytt, men också den så kallade anskaffningskostnaden i upp till 10 år. Med anskaffningskostnad menas på ren svenska de provisioner pensionsbolaget betalat ut till exempelvis förmedlare, för att få spararen som kund. Förslaget från regeringen var anmärkningsvärt av flera anledningar. Dels utgick man helt från branschens perspektiv, där pensionsbolag alltså tilläts vältra över kostnader för de provisioner man betalat ut på eget bevåg, på spararen. Ett helt felaktigt perspektiv, vilket flera partier sedan höll med om. Anmärkningsvärt var också att det ursprungliga förslaget, det som gick ut på remissrunda till pensionsbolagen, föreslog att dessa anskaffningskostnader skulle få tas ut i fem år. Men pensionsbolagen sparkade bakut och krävde 10 år – varpå regeringen alltså ändrade sig. Slutligen föreslog man detta med motiveringen att man måste skydda kvarvarande sparare. Men kvarvarande sparare drabbas inte av flyttar från en fondförsäkring, bara i en traditionell livförsäkring. En stor brist med förslaget var alltså att man inte gjorde skillnad mellan traditionell livförsäkring och fondförsäkring, trots att förutsättningarna för flytt ser helt olika ut.
Det här är svåra frågor som kräver ett intresse och att man orkar sätta sig in i problemet. Vi upplevde att regeringen ville göra rätt, men att inflytandet från de stora pensionsjättarna blivit för stort. Som tur var fick vi övriga partier förutom de i regeringen att lyssna och förstå problemet med förslaget.
Men trots att riksdagen gav regeringen bakläxa så infördes nya reglerna enligt förslaget ovan från 1/1 i år? Varför då?
Därför att det innehöll andra skatterättsliga delar som man behövde få på plats. Och istället för att förslaget kastades helt i papperskorgen ansåg man att processen blir mer effektiv om man inför förslaget i sin helhet med krav på att regeringen ska återkomma med ett nytt förslag som gäller just delen om avgifter. Jag tror det var ett bra beslut. I flera fall kan man se att flyttavgifterna faktiskt har blivit lägre till följd av den nya lagen, även om det finns undantag. Folksam lyckades exempelvis höja avgiften med hänvisning till den nya lagen (men backade sedan media påpekat detta). Det är tydligt att lagstiftningen inte är tillräcklig, och därför är det bra att den bara infördes med kravet på betydligt skarpare skrivning kring avgifterna.
Hur ser planen ut framåt både vad gäller tidsplan och innehåll i nya och skarpare regler som underlättar flytten för spararna?
Regeringen har absolut agerat skyndsamt i detta och har återkommit med ett nytt skarpare förslag, som innebär att en flytt av en fondförsäkring ska kosta max 0,0127 prisbasbelopp, vilket motsvarar 600 kr för 2020. Ett bra förslag! Förslaget har gått ut på remiss nu och har som väntat kritiserats av jättarna i branschen. De största bolagen gick under den värsta coronakrisen till och med ihop och försökte få Per Bolund att fördröja införandet med hänvisning till coronakrisen. Vad den nu har med lägre avgifter för pensionsflyttar att göra. Jag hoppas och tror att vi kan få de skarpare reglerna till årsskiftet.
Ni på Nordnet presenterade i höstas ett förslag som ni kallade 500:2 metoden. Hur långt bort är det att ett sådant förslag skulle bli verklighet?
Med 500:2 menar vi 500 kronor för en flytt av en fondförsäkring som max ska ta 2 månader. Nu valde regeringen att koppla avgiften till ett prisbasbelopp, och det landade på 600 kronor. Det är ett bra förslag, som alltså ligger nära vårt eget. Poängen är att avgiften ska vara tydlig och transparent för spararen. Och dessutom ha en koppling till det administrativa arbete som krävs för en flytt. Någon regel om maxtid för flytt finns dock inte med i förslaget. Där önskar vi på Nordnet att man satte en maxtid samt vidtog åtgärder för att minska krånglet som sparare upplever runt en flytt; så som underskrift från före detta arbetsgivare. Vi tycker också att lagstiftaren bör initiera en branschportal genom vilken flyttar kan administreras. Dessutom tycker vi att försäkringar tecknade före 2007 också ska omfattas, vilket inte finns med i förslaget. Men FI har fått i uppgift att titta på frågan, och det är positivt.
Hur kan det vara en så komplicerad fråga att spararen ska få flytta sina egna pensionspengar? Vad använder de stora pensionsbolagen som givetvis är emot flytträtten för argument?
Inlåsta sparare är kassakor. Det är enorma summor varje år som sparare måste betala för sin fondförsäkring exempelvis i sin icke-kollektivavtalade tjänstepension, närmare bestämt 2,6 miljarder kronor per år, enligt en uträkning vi gjort. När inlåsta sparare kan flytta från dåliga villkor måste pensionsjättarna konkurrera med bra villkor snarare än inlåsning, och givetvis kan det drabba intjäningen. Men det ska ju inte spararna straffas för.
Argumentet som förs fram av pensionsjättarna är att kvarvarande sparare kan drabbas vid flyttar, och att man månar om de sparare som väljer att stanna. Det är ett sätt att förvirra och förvilla i debatten. I traditionell livförsäkring kan kvarvarande sparare drabbas vid flytt. Men i fondförsäkring finns ingen sådan mekanism. Och det är ju en förändring av villkoren för flytt av just fondförsäkring som vi drivit och som frågan gäller.
Så vitt jag kan förstå gäller inget av ovanstående oss som har kollektivavtalad tjänstepension. Varför är inte denna grupp, som väl ändå är i majoritet, inte inblandad i debatten om flytträtt av tjänstepension?
Därför att flytträtten fungerar inom kollektivavtalen. Här förekommer inte de uppblåsta procentuella avgifterna, utan det är fasta låga avgifter för flytt, vilka har förhandlats fram av de valcentraler som finns inom kollektivavtalen. Och inom försäkringarna är det också låga nedpressade avgifter. Sedan är det ju så att flytträtten inom kollektivavtalen i sig är begränsad – du kan ju bara flytta till de upphandlade alternativen. Men det är en annan diskussion. Kollektivavtalad tjänstepension har generellt låga avgifter och schyssta villkor. Det är utanför kollektivavtalen som behovet av en rejäl reform för att sänka flyttavgifterna är akut.
Reklam: Intervjun är en del av ett samarbete med Nordnet där jag också sparar till min pension via en IPS. Tyvärr kan jag inte flytta min tjänstepension till Nordnet då jag under mina år som anställd hade kollektivavtalad tjänstepension. Vill du kolla om du kan flytta din Tjänstepension och sluta vara en kassako för pensionsjättarna så gör du det här.
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.
Idag hände något jag väntat på i några månader. Svolder handlades för första gången sen jag började bevaka bolaget lite mer på daglig basis i över 10% substansrabatt. Det gjorde att jag viktade om lite i min pensionsportfölj hos Nordnet där jag är lite mer aktiv än i min vanliga portfölj. Min pensionsportfölj är en IPS där jag satte av så mycket jag kunde under de åren då jag hade både firma och heltidslön, för att få ner skatten då jag tjänade bra och betalade hög skatt. Numera gör jag avsättningar på runt 10% av överskottet i min firma.
I min huvudportfölj har jag som regel att bara sälja i yttersta undantagsfall, vilket innebär att nya köp till minst 99% kommer från nysparande och återinvesterad utdelning. Men i pensionsportföljen tänker jag mig vara lite mer aktiv, här kan jag dessutom i större utsträckning strunta i bolagens direktavkastning eftersom jag ändå inte kommer åt pengarna på ca 15 år.
En strategi jag tänker använda mig av är att bevaka substansrabatten i investmentbolag lite extra. För att kunna köpa när rabatten är ovanligt stor. Här kommer jag heller inte dra mig för att sälja när rabatten blivit ovanligt liten (i fallen Investor och Industrivärden där premie känns uteslutet) eller till och med en premie. Ligger rabatten relativt konstant blir det färre transaktioner men då tror jag ändå det har goda chanser att bli bra av att köpa och behålla en korg investmentbolag köpta till hyffsad rabatt.
För att hålla koll på aktuell rabatt/premie använder jag hemsidan IB-index. Jag tittar då på det beräknade värdet när man klickar in på varje bolag och jämför med historiken. Svolder är ett investmentbolag med inriktning på små och medelstora bolag. På längre sikt har Svolder utklassat index, men i år har flera av de mindre bolagen pressats hårt i börsnedgången. När rabatten dessutom är ovanligt stor tror jag det är ett intressant läge. Dagens köp motsvarade cirka 3% av portföljens värde och jag kommer fortsätta göra fler köp om rabatten ligger kvar på denna nivå eller ökar ytterligare. Nästa insättning av nya pengar blir alltså efter kvartal två, så fram till dess handlar det i så fall om att vikta om genom att sälja andra innehav.
Du kan följa min IPS-portfölj hos Nordnet via deras plattform Shareville. Hos Shareville kan du följa olika investerare och få en notifiering i realtid när de gör förändringar i sin portfölj. Jag kommer inte skriva ut alla transaktioner här på bloggen.
Du kan läsa mer om IPS och få svar på de vanligaste frågorna hos Nordnet. Jag tycker IPS är ett intressant alternativ för dig som har enskild firma eller saknar tjänstepension i din anställning.
Reklam: Jag har ett samarbete med Nordnet kopplat till min IPS-portfölj som jag har placerad hos dem och som därmed går att följa via plattformen Shareville. Innehållet i inläggen är däremot helt mina egna.
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.
I samarbete med Nordnet
För ett par veckor sedan gjorde jag en intervju med Nordnets Sverigechef Martin Ringberg om möjligheten till extra avkastning genom deras kapitalförsäkring. Knappt hade jag hunnit publicera den intervjun innan jag såg att det kom ytterligare en nyhet från Nordnet angående deras kapitalförsäkring. Numera kan man tydligen även ha onoterade aktier i Kapitalförsäkringen, vilket så vitt jag kan förstå är första gången som detta erbjuds.
Så jag tog jag chansen till en ny intervju om även denna nyhet!
Hej Martin och tack för senast. Nu har jag sett att ni på Nordnet har lite nyheter på gång igen. Berätta lite om er nya tjänst med möjligheten att flytta onoterade aktier till kapitalförsäkringen.
Det gör jag gärna. Vi har sedan tidigare ett av marknadens främsta kapitalförsäkringserbjudanden. Nu stärker vi upp det ytterligare och lanserar den efterfrågade möjligheten att investera i onoterade värdepapper inom ramen för kapitalförsäkring.
Det som framför allt sticker ut hos en kapitalförsäkring jämfört med andra sparformer är skillnaden i beskattning och deklaration. För de start-ups som lyckas med sina tillväxtambitioner väntar en relativt stor värdeökning på kort tid, och den vinstskatt som ägarna får betala vid en försäljning riskerar att bli riktigt stor om aktierna förvaras i en vanlig aktiedepå. Placerar du dina onoterade aktier i en kapitalförsäkring, får du istället för vinstskatt på 30 procent betala en låg årlig schablonskatt. Samma gäller för utdelningar – istället för direkt skatteuttag på 30 procent, debiteras schablonskatt. Du slipper också deklarera dina köp och försäljningar.
Spännande! Vilken typ av onoterade aktier kan jag flytta till kapitalförsäkringen? Jag misstänker att det inte går att flytta in aktierna i det egna bolaget där man själv jobbar och är enda ägaren, typ Pelles plåt AB?
Du kan investera i svenska aktier som har en så kallad ISIN-kod. Konceptet vänder sig till både privatpersoner, företag och entreprenörer som äger eller vill investera i bolag som inte är noterade på börsen. Men precis som du säger måste du som investerar vara okvalificerad ägare som inte omfattas av 3:12-reglerna vid beskattning av vinster och utdelningar.
Hur värderas aktierna om det inte finns någon regelbunden handel? Det aktuella värdet ligger ju till grund för schablonskatten i en kapitalförsäkring. Betyder det att en ny värdering sker manuellt och löpande varje kvartal?
Vi lanserar konceptet tillsammans med vår samarbetspartner inom bolagsvärdering, Kaptena. Beroende på vad det gäller för typ av bolag och tillgångsslag väljer Kaptena den värderingsmodell som ger den mest rättvisande bilden av marknadsvärdet. Värdering sker sedan löpande, som minst en gång per kvartal.
Vad kostar det att få denna löpande värdering som ju innebär en arbetsinsats för någon?
Att göra det transparent och till ett bra pris har varit målsättningen för oss – och jag tycker att vi har lyckats väldigt väl. För de onoterade värdepapper du har i din kapitalförsäkring tar vi ut en avgift på 3 000 kronor per värdepapper och år samt en årlig försäkringsavgift mellan 0,088 – 1,45 procent. Avgiften står i relation till det värde du har i det aktuella värdepappret. Du hittar prislistan i sin helhet här.
Detta betyder alltså att jag även slipper skatt även på utdelningen, dvs precis som vid noterade aktier i en kapitalförsäkring?
Det stämmer bra, du betalar ingen skatt vid försäljning och ingen skatt vid utdelning. Istället debiteras en årlig schablonskatt som i år uppgår till 0,453 procent.
För framtida vinster och utdelning där jag slipper reavinstskatt vid försäljning är ju den förbättrade skattesituationen uppenbar. Men hur fungerar det med redan uppkommen vinst? Säg att jag köpte en onoterad aktie för några år sen för 10 kr som nu värderas till 100 kr. Behöver jag då först realisera vinsten och skatta på de 90 kr i vinst innan jag kan flytta in aktierna i kapitalförsäkringen och från och med ny slippa reavinst på eventuellt fortsatt värdestegring?
Aktierna säljs av dig till Nordnet för 100 SEK och du betalar sedvanlig skatt för de 90 SEK du gjort i vinst. Vid försäljning till Nordnet liknas dock försäljningen vid en värdepappersflytt, så du behöver själv inte agera i försäljningen eller ha motsvarande värde i likvider i din kapitalförsäkring vid flytten. Dock behöver du redovisa och betala skatten nästkommande år.
Blir det någon kostnad i samband med att jag i framtiden säljer mina aktier? Säljer jag utanför börsen blir det väl lite manuell hantering för er misstänker jag?
När du säljer en onoterad aktie är det en manuell försäljningsprocess som utförs av vårt mäklarbord och courtaget är då 500 SEK. Du betalar inget courtage vid inflytt eller inköp – endast när du säljer aktier från kapitalförsäkring till en annan sparform.
Med tanke på det är en liten kostnad per bolag vid uppstart låter det som målgruppen främst är de som investerat lite större belopp i en start-up snarare än småspararen som har 10 olika skvättar onoterade aktier via tex Pepins? Kan småspararen som främst är ute efter att samla alla aktier i en bank och få en bättre överblick men vill slippa kostnaden på 3000 kr för värdering istället gratis flytta innehaven till ett aktie- och fonddepå hos er?
Det är som du varit inne på tidigare en manuell process att hantera dessa värdepapper, när det kommer till värdering, monitorering, rapportering med mera. Vi har valt att ha en grundavgift som kan motivera denna komplexa process. Det är som du säger även möjligt att samla onoterade värdepapper i vår aktie- och fonddepå, där behöver vi inte värdera värdepappret och på så sätt kan du få våra ordinarie villkor som är 0 SEK.