
Taggar

När Castellum i fredags handlades på ATH och nära 200 kr såg jag lite kommentarer på Twitter om att någon ångrade att man inte köpte på 150 kr som man tänkt då det kändes dyrt och någon annan ångrade att man sålt på 175 kr. Så jag tog fram en bild på mina köp de tre senaste åren.
Totalt drygt 200 olika köptillfällen. Nästan alla är på 900-996 kr per köp vilket alltså gett 5-8 aktier per tillfälle, men det är några enstaka köp på större belopp också framförallt första halvåret. Givetvis ingen försäljning.
Det är absolut inte tänkt som något skryt om hur bra jag är på att köpa rätt aktie vid rätt tillfälle. Som ni ser var det ganska enkelt då jag hade gott om tid på mig att köpa på 125-150 kr vilket sammanföll med åren då jag hade ett högt månadssparande samtidigt som Castellum hela tiden gått bra och fortsatt höja utdelningen. Det är heller ingen liten obskyr aktie jag snappat upp genom någon genial analys, utan en av de mest kända utdelningsaktierna i landet med sina ca 20 år av ständiga höjningar av utdelningen.
Tyvärr har jag själv gjort misstag tex gjorde jag ungefär lika täta köp som ovan av tex H&M från 300 till 200 kr. Jag gjorde även misstaget att sälja vissa aktier som jag tyckte gått upp lite för snabbt 2013 som sen bara fortsatte upp i samma takt flera år till. Så bilden kan fungera som en påminnelse om att man ska göra det klassiska småspararmisstaget att sälja vinnarna och köpa förlorare istället utan hitta ett gäng bra aktier som man tror på och köpa när man får pengar över gärna i små doser ofta och sen bara behålla och köpa mer när man kan.
Från våren 2018 är köpen glesare och det beror främst på att lönen försvann och sedan dess är det därför uteslutande tal om återinvesterad utdelning. Men även det är ju en inspirerande lärdom att till slut rullar snöbollen på av sig själv med fler och fler aktier som var och en ger mer och mer i utdelning vilket om man vill möjliggör ännu fler nya aktier som ger ännu mer i utdelning osv, utan att några nya pengar behöver tillföras.
Castellums rapport (och en rolig? tävling)
Ni som inte är intresserade av aktier utan mest gillar sparande och indexfonder får stå ut med att det kommer bli mycket aktiefokus under ett par veckor här i samband med rapporter och utdelningsinfo för 2019. Idag var det dags för vårt största enskilda innehav (Investor och Industrivärden är något större men är mer att betrakta som en fond än enskild aktie) nämligen fastighetsbolaget Castellum.
Som ni vet siktar jag på 4% direktavkning och 3% utdelningstillväxt för portföljen som helhet. Det betyder att ett bolag som ger lite mindre än 4% i utdelning behöver höja utdelningen med mer än 3% för att bidra till totalen. I takt med att priset på Castellum har stigit så motsvarar förra årets utdelning i Castellum bara en direktavkastning på runt 3% på dagens aktiekurs. De skulle alltså behöva höja utdelningen med 4 men gärna 5% för att förtjäna sin plats i porföljen. Höjningen som meddelades idag blev, håll i er nu ni som inte redan sett det, 15% jämfört med förra året.
Grunden för denna höjning är ett urstarkt år för Castellum. De flaggade redan för ett år sen att det såg väldigt bra ut inför 2018. Förvaltningsresultatet som ligger till grund för utdelningen steg med hela 17% så på sätt och vis var det logiskt att utdelningen höjdes så mycket som 15%. Detta ska jämföras med Castellums långsiktiga mål att växa förvaltningsresultatet med 10% om året. Så det är tydligt att 2018 varit ett fantastiskt år. Man flaggar nu för att 2019 inte kommer vara riktigt lika fantastiskt men är överlag fortsatt positiva. VD Henrik Saxborn säger dock i sitt VD-ord att målet med 10% tillväxt av förvaltningsresultatet är ambitiöst och att man inte kommer nå det varje enskilt år.
Något som är intressant tycker jag är just att man vågar höja utdelningen så mycket. Castellum har höjt utdelningen varje år i 21 år i rad nu. Något man är väldigt stolt över och pratar om redan i första rubriken på rapporten. Med anledning av det är det väldigt imponerande att man vågar fläska på och höja med 15% istället för att höja med 6-7% vilket skulle ge mycket större möjlighet att hålla sviten av höjd utdelning varje år om det kommer tuffare år i framtiden. Men detta sätt att jobba för ägarnas bästa varje år är givetvis helt rätt snarare än att vara taktisk för att hålla någon svit intakt.
Ett bolag som höjt utdelningen varje år i 55 år har troligtvis inte använt sitt kapital optimalt då man med stor sannolikhet några år delat ut mer och några år mindre än vad man egentligen skulle velat. Som investerare som ska leva på utdelningen är det givetvis väldigt skönt att ha en utdelning som nästan säkert stiger från år till år. Men man ska vara medveten om att det mest rationella hade varit att bolaget sa att vi kommer försöka hitta investeringar som ger xx% årlig avkastning, för de år vi inte kan hitta det kommer vi dela ut vinsten medan de år när vi bedömer att pengarna kan göra bättre nytta inom bolaget blir det ingen utdelning alls.
Tänkte avsluta med en tävling som jag kom på nyss, ta det för vad det är. Här nedan följer ett antal fiktiva citat på Castellums rapport. Er uppgift blir att gissa vem som sagt det. Citaten är alltså gjorda av mig och en helt fri tolkning, är de orättvisa eller dåliga så är det mitt fel. Självklart gjort med kärlek till personer jag gillar så hoppas alla tar det på rätt sätt.
1. När nu Castellum stängt böckerna för 2018 visar det sig att utdelningen steg med hela 15% med ett förvaltningsresultat norr därom. Kom nu ihåg att återinvestera utdelningen. En liten utsvävning är att av Investors totalavkastning sen 1987 så utgörs 2/3 av utdelning och 1/3 av kurstillväxt.
2. Fin rapport från Castellum, men när jag var uppe i Umeå i helgen såg jag ett hus med en Castellumflagga utanför där det var släckt på hela andra våningen. Så frågan är om inte hyresmarknaden börjar bli mättad. Jag höjer ett varningens finger. Det var dock en Konehiss på Scandic där jag bodde. Kort Castellum och lång Kone blir mitt bet för 2019.
3. Innan vi kan diskutera Castellums utdelning och hur den påverkar vårt fria liv måste vi definiera frihet och gå till botten med vilka infallsvinklar och strategier vi har får våra tankar och hur vi designat vårt liv. Vilka konstruktioner och mönster kan vi ha nytta av när vi tittar på utdelningen för 2019?
4. Visst utdelningen var väl bra. Men den är ju i Svenska kronor som faller i värde varje år på grund av Riksbankens agerande. Hade man fått utdelningen i guld, Bitcoin eller SOFTs hade jag köpt att 15% utdelningstillväxt var bra. Min kille X sa förresten en bra sak igår...
5. Jag är så jävla trött på alla idioter som hyr kontor av Castellum. Fattar de inte att de blir blåsta när de betalar flera tusen per kvadrat och år inne i centrum? De sitter där med sina trista arbetstider och puckade arbetskamrater och köper lunch på stan för 150 kr. Säkert för SMS-lån. Fy fan!
6. Henrik Saxbom är för go. Jag hade höga förväntningar men det här var en attans fin rapport. Castellum är ett sunt bolag med god historik och goda möjligheter att leverera ett förvaltningsresultatet som växer med god bit över målet 10% om året över tid. Jag tycker aktiens pris idag är rimligt.
Svara med vilket namn ni tror hör till varje nummer i kommentarsfältet. Den första med 6 rätt får ett ex av min bok Ekonomisk frihet.
Idag på morgonen kom Castellum med sin Q2-rapport. Det som är mest intressant för oss utdelningsinvesterare är förvaltningsresultatet då det ligger till grund för kommande års utdelning. Här visade man upp en urstark tillväxt om 14% för första halvåret jämfört med första halvåret 2017 (det ska jämföras med 12% första kvartalet och Castellums mål om 10%).
Min strategi är att ha en aktieportfölj med total direktavkastning på 4% och med minst 3% utdelningstillväxt. Det betyder att jag får en utdelning som växer snabbare än inflationen (som jag antar kommer ligga runt 2%) även om jag inte köper några fler aktier och således kan leva minst lika bra på min utdelning i framtiden som idag. Då Castellum idag handlas till lite under 4% direktavkastning skulle utdelningstillväxten behöva vara lite mer än 3% för att Castellum ska bidra till portföljens totala mål. Vilket ju känns ganska givet i dessa tider av stark marknad för kontorsfastigheter och låga räntor.
Jag ägde en del Castellum redan i början av 2016 och sen fyllde jag givetvis på fullt i den nyemission som var i början av sommaren 2016 på 77 kr. Men det var när jag fick en ny courtageklass sommaren 2016 som jag verkligen började köpa Castellum frekvent. Jag insåg att sista arbetsdagen och sista lönen närmade sig och ville vikta Castellum betydligt tyngre innan jag skulle sluta få lön och behöva dra ner på köpen. Tillsammans med Investor, Sampo och ett par preffar var Castellum mitt största köp under andra halvan av 2016 och hela 2017.
Jag är lite defensiv och tror på 5,80 kr i utdelning för nästa år (5 kr förra året och 5,30 kr i år) vilket skulle motsvara en höjdning med runt 9%. Snacka om marginal till de 3,5% utdelningstillväxt de skulle behöva för att platsa i min portfölj. Skulle man höja i nivå med tillväxten av förvaltningsresultatet handlar det snarare om upp emot 6 kr, om andra halvan av året går som bolaget själva förutspår. Men med 20 års historik med höjd utdelning varje år tror jag inte man vill riskera att behöva sänka någon gång i framtiden och håller igen lite. I år delade man ut 58% av förvalningsresultatet vilket ska jämföras med målet att dela ut minst 50%. Så att minska andelen som delas ut ner mot strax över 50% av förvaltningsresultetet för att få lite marginal för att kunna höja även i framtiden känns rimligt. Bloggaren Petrusko som egentligen har mycket bättre koll än mig tror på 6 kr. Så ta mina 5,80 kr med en stor nypa salt!
Hela 90 köp i Castellum under 1,5 år blev det för min del. Jag äger idag 1714 aktier i Castellum vilket motsvarar ungefär 5% av min portfölj. Jag hade inte haft något emot att vikta den lite tyngre, men köpte så mycket jag hann som ni ser. Mitt långsiktiga mål är 2500 aktier i bolaget, men det kommer ta tid att nå nu när jag inte jobbar längre. Ni kan se min portfölj med antal aktier, målsättning av antal aktier och portföljvikt här.