
Taggar

Idag kom årets troligtivs största utdelning in på kontot då Investor delade ut vårens planerade 9 kr per aktie. Det betyder drygt 18.000 kr i huvudportföljen och ett par tusen till i IPS portföljen. Lyckan var kortvarig och runt 09:10 var pengarna slut, dvs återinvesterade.
Jag hade planerat att fördela det jämnt mellan Investor, Sampo och Volati Pref och det blev ungefär som planerat. Men rabatten i Investor är så bra just nu att jag valde att vikta den lite tyngre än 1/3. Jag såg dessutom att rabatten i Industrivärden var nära 15% vilket är högre än snittet så det blev en liten skvätt där också.
Så fördelningen blev ungefär 40% Investor, 30% Sampo, 20% Volati Pref och 10% Industrivärden. Det här med att följa rabatten i Investmentbolagen är inget nytt för mig, det har jag gjort under flera år. Men jag har inte varit speciellt strukturerad i min handel kopplat till rabatten utan mer betraktat det som en liten extra säkerhetsmarginal när jag viktat Investor och Industrivärden som mina två största innehav. Jag tycker det är svårt att se någon logik i att rabatten i Investor pendlat mellan 15% och 26%, i Industrivärden mellan 4% och 16% och i Svolder mellan -2% och +15% det senaste året. Och tänker därför att jag ska bli ännu bättre på att passa på att utnyttja hög rabatt för mina köp.
Då jag köper för att behålla så är det egentligen inget bet på att rabatten snabbt ska minska och jag ska kunna ta hem några procent i snabb vinst. Utan helt enkelt precis vad ordet rabatt låter som. Alltså att jag får köpa något jag vill ha och behålla till ett lägre pris. Det gör egentligen ingenting om rabatten ligger kvar för evigt då jag då även kan återinvestera utdelningarna till rabatt. Men om man räknar med 7-8% årlig avkastning och då kan få köpa något till 3-5% högre rabatt än vad som är normalt gör det viss skillnad på kort sikt. På 30-40 års sikt spelar det så klart mindre roll och totalavkastningen då utgörs till 99% av underliggande utveckling inte till vilket exakt pris man köpte där i juni 2020. Men 10% rabatt innebär trots allt att pengarna räcker till 11% fler aktier (jämfört med att köpa till 0% rabatt). Alltså 11% fler aktier som får ligga och jobba för mig under kommande decennier.
På hemsidan IB-index kan man se beräknad aktuell rabatt och jämföra med historiska snittet. Jag tycker jämförelsen längst ner till vänster när man klickat sig in på ett bolag är pedagogisk och bra där aktuellt pris jämförs med vad priset skulle vara om aktien handlades till genomsnittlig rabatt över olika perioder.
INVESTOR B (jag köpte dessutom A som var någon krona billigare)
INDUSTRIVÄRDEN C
Utmaningen blir att tajma köpen när man ligger fullinvesterad i portföljen och har som strategi att inte sälja några aktier. Men om man bevakar 3-4 investmentbolag som man vill öka i på lång sikt så kan man ju i alla fall välja det bolaget som har ovanligt hög rabatt för tillfället när månadssparande eller utdelningar kommer in på kontot.
Efter att ha köpt mycket aktier under mars månad har vi den senaste tiden främst återinvesterat utdelningar och stoppat nysparandet på sparkonto. Målet är som jag skrivit tidigare att bygga upp en lite större buffert. Vi lever väldigt billigt för närvarande och det blir mycket pengar över varje månad.
Men när börsen nu gått ner rätt mycket ett par dagar i rad och rabatten på vissa investmentbolag dessutom är ovanligt stor kunde jag inte hålla mig. Jag flyttade därför över 10 000 kr från sparkonto till portföljen och köpte nu på eftermiddagen lite aktier i Industrivärden (13% substansrabatt jämfört med snittet de senaste året på 11% rabatt) och Investor (25% substansrabatt jämfört med snittet det senaste året på 19% rabatt). Det kanske inte låter så mycket men om tex Investor ska tillbaka till sin genomsnittliga rabatt så har man nästan en årsavkastning bara där. Håller sig rabatten kvar på denna nivå så är det inte så dumt det heller eftersom nytt sparande och utdelningar då kan forsätta stoppas in till fin rabatt. Man får ju rabatt på innehaven och därmed på kommande utdelningar från portföljbolagen även om rabatten skulle ligga kvar på 25% för evigt. Och köper man aktier för att behålla och leva på utdelningar är det inga problem egentligen om rabatten är evigt hög.
Jag var i samband med köpet i Industrivärden nära att växla över från C-aktien till A-aktien. Det fanns en priskillnad på 10 öre. En skillnad på 10 öre är så liten att det går ungefär plus minus noll på courtaget men skulle den mer normala skillnaden att A är 2-3 kr dyrare än C återkomma kan jag byta tillbaka och tjäna 5-10 000 kr. Nu slog jag inte till denna gång utan hoppas kunna byta och verkligen tjäna pengar på bytet även i steg 1 och då vill jag helst ha minst 50 öre men gärna 1 kr för att få lite arbetsro i bytet. Räcker att kursen hinner gå upp med någon tiondels procent under de sekunder jag gör affärerna för att hela vinsten ska ätas upp när man inte är så snabb och van på knapparna och ska omsätta aktier för 700 000 kr.
Jag har även en säljorder inne på lite indexfonder i min pensionsportfölj och här kommer jag fördela pengarna mellan Investor och Svolder så fort fonderna är sålda. Svolder handlas för närvarande till 13% rabatt vilket ska jämföras med snittet 6% det senaste året. Jag gillar Svolder men direktavkastningen är lite för låg för huvudportföljen där jag vill kunna leva på utdelningen i närtid. Men i pensionsportföljen där jag ändå inte kan ta ut pengarna på många år passar Svolder inköpta till över 10% substansrabatt perfekt. Så hoppas rabatten i Svolder håller i sig några dagar till.
Att köpa Investmentbolag är inget sätt att göra snabba klipp då riskspridningen gör att det sällan blir några raketer. Men historien har visat sig att chansen är god att slå index med någon procentenhet om året. Kan man dessutom passa på och göra inköpen när rabatten är lite större än normalt kanske man kan få några procentenheter extra de första åren. Men ska man köpa och behålla på 20-30 års sikt spelar det så klart mindre roll om man köpte Investor till 20 eller 25% substansrabatt.
Direktavkastning och rabatt på investmentbolag
Jag får varje vecka 2-5 frågor på mail från er läsare. Kul tycker jag och jag försöker svara på allt så bra jag kan. Det vanligaste frågan är helt klart hur man ska komma igång med ett sparande i aktier eller fonder om man har mycket pengar på ett sparkonto utanför börsen. Det verkar vara otroligt vanligt att man sparat ihop stora summor (ofta upp mot 1 miljon enligt frågorna jag får) under flera år på ett sparkonto innan man helt plötsligt får upp ögonen för börsen. Om det var så att dessa frågor hade ökat kraftigt i antal just nu när börsen gått stark hade det varit lite typiskt. Men jag tycker denna typ av fråga kommit i jämn ström de senaste 5-10 åren. Så jag väljer att tolka det som positivt att fler och fler får upp ögonen för aktiemarknadens fördelar när det kommer till långsiktigt sparande.
Övriga frågor brukar vara jämnt utspridda mellan en massa olika ämnen. Men nu senaste veckan har jag fått tre frågor inom ett snarlikt område och då reagerar jag lite extra och tänker att detta kanske är något som fler undrar över och som jag borde blogga om istället för att bara svara frågeställarna. De tre frågorna löd ungefär såhär:
"Vad betyder det att det är rabatt på ett Investmentbolag, kan jag köpa med rabatt i ISK på min bank?"
"Hur kan det komma sig att investmentbolag som handlas till rabatt har lägre direktavksatning än portföljbolagen, med tanke på att rabatten borde väl utdelningen i procent av aktiens pris istället bli högre?"
"Att det är 20% rabatt i ett investmentbolag låter ju bra, men om rabatten finns kvar för evigt dvs även när jag säljer bolaget så hjälper det väl inte mig?"
Jag är väl medveten om att de flesta av er läsare kanske redan kan svaret på frågorna. Men jag tänkte sluta med ett vad jag hoppas lite motiverande räkneexempel så även om du inte lär dig något nytt kanske du blir lite extra peppad till ditt långsiktiga sparande i investmentbolag med rabatt.
Fråga 1 - Vad är rabatt?
För att göra det så enkelt som möjligt så tar vi ett väldigt förenklat exempel. Ett investmentbolag som bara består av tre portföljbolag. Investment X äger 1 miljon aktier styck i bolag A, B och C. För enkelhetens skull finns det just 1 miljon aktier i Investment X. Det betyder att genom att köpa 1 aktie i Investment X så äger du en miljondel av hela det bolaget. Det betyder i sin tur att du genom att äga 1 aktie i Investment X indirekt äger 1 aktie styck av bolag A, B och C (eftersom hela Investment X äger 1 miljon aktier och du äger en miljondel av detta).
I detta fall kan vi lätt jämföra vad det skulle kosta att köpa en aktie styck av bolag A, B och C jämfört med att köpa 1 aktie i Investment X. I exemplet nedan ser vi att det skulle kosta 600 kr att köpa de tre aktierna men bara 500 kr att köpa Invemstment X. Den handlas således till rabatt. Detta är något som marknaden sköter dvs de som säljer aktien vill ha minst 500 kr och de som köper är inte villiga att betala mer än 500 kr. Så 500 kr blir det pris där köpare och säljare möts. Rabatten är alltså inget som din bank eller nätmäklare drar av i kassan som en vanlig rabatt.
Nu var det här så klart en väldigt förenklat exempel med bara 3 innehav, jämna fina summor och ingen kassa eller belåning för Investment X. På utmärkta hemsidan Ibindex kan du se hur det ser ut i verkligheten. Börja med ett bolag med bara noterade aktier som tex Industrivärden så blir det ganska enkelt att förstå hur substansvärdet räknas ut.
Fråga 2 - Hur hänger rabatt och lägre direktavkastning ihop?
Det här är ju en mycket logisk fråga. Direktavkastning betyder alltså till att börja med utdelning i kronor i förhållande till aktiens pris. En aktie som kostar 100 kr och delar ut 4 kr om året har 4% direktavkastning.
Om vi nu kan köpa 1 aktie av varje i bolag A, B och C för 500 kr genom att köpa en aktie i Investment X istället för att betala 600 kr genom att köpa de tre bolagen separat så borde vi ju få en högre direktavkastning kan man tänka. Förklaringen är helt enkelt att de flesta investmentbolag vill behålla lite av utdelningen för att möjliggöra nya investeringar och inte skicka vidare rubbet till oss ägare.
Så här skulle det kunna se ut under det första året i vårt exempel. Bolag A, B och C har för enkelhetens skull alla 4% direktavkastning. Men Investment X behåller 6 miljoner av de 24 miljoner man erhåller i utdelning och skickar bara vidare 18 miljoner till oss ägare. Direktavkastningen blir bara 3,6%. Nu har vi återigen förenklat det hela och struntat i att Investment X kommer bränna pengar på löner, lokalhyra etc, men de stora investmentbolagen har så stora portföljer att dessa kostnader blir väldigt små i sammanhanget.
Fråga 3 - Är det någon mening att köpa med rabatt om rabatten hela tiden finns kvar?
Det här beror så klart på hur långsiktig man är. Om rabatten idag är 20% och vi ska sälja om 2 år och rabatten då är 25% hade det nog varit bättre att köpa portföljbolagen. Men ska vi behålla på väldigt lång sikt kan vi utgå ifrån att rabatten kommer vara av godo även om den ligger kvar.
I exemplet ovan fick ju Investment X 6 miljoner kronor kvar i kassan efter att de delat ut 18 miljoner till ägarna. För dessa pengar köper de 10.000 nya aktier i de tre bolagen. Vilket kostar 1 miljon + 2 miljoner + 3 miljoner = 6 miljoner. Vi säger att alla tre portföljbolagen höjer sin utdelning med 5% till år 2. Aktiemarknaden vill värdera aktierna till exakt samma direktavkastning så även aktiernas pris stiger 5%. Då skulle det se ut så här:
Hade vi ägt bolag A, B och C separat så hade vi alltså fått 5% högre utdelning år 2 jämfört med år 1. Men trots att Investment X detta år behåller 6,45 miljoner för att kunna köpa fler aktier så höjer man utdelningen från 18 till 19 kr vilket motsvarar 5,55%. Direktavkastningen är fortfarande lägre än portföljbolagens 4% men över tid så får vi automastiskt fler och fler aktier i portföljbolagen för varje år. I detta fall hänger inte riktigt aktiemarknaden med och priset på Investment X stiger med 5% precis som portföljbolagen. Tack vare att man nu äger fler aktier i portföljbolagen här däremot substansvärdet ökat lite mer än 5% vilket betyder att rabatten ökat.
Så på 1 års sikt så har det i detta exempel inte varit någon fördel att äga Investment X jämfört med portföljbolagen. Lägre direktavkastning och samma prisuppgång på 5%. Men över tid så kommer det faktum att man får fler och fler aktier och därmed ett substansvärde i Investment X som växer snabbare än snitten av bolag A, B och Cs aktier. Vi kommer också kunna få en utdelningstillväxt som stiger snabbare än portföljbolagen.
Ett exempel från verkligheten är investmentbolaget Lundbergs som redovisar följande utdelning från sina portföljbolag över tid. Att de får högre och högre utdelning från sina portföljbolag varje år beror dels på att bolagen höjer utdelningen i kronor per aktie men också att man köpt fler aktier under årens lopp. I verkligheten blir det ju lite mer slagit än i mitt exempel där alla portföjbolag höjde med exakt 5%. Men på totalen blir trenden väldigt tydligt stigande.
Ett kul räkneexempel kan vara att man ser sig själv som ytterligare ett lager i samma strategi. Dvs om du som ägare i Investment X tar ut 50% av utdelningen som du får från aktien och köper nya aktier i Investment X för den andra halvan.
Då blir det riktigt bra "ränta på ränta effekt" även inom varje enskilt år. I vårt exempel höjer portföljbolagen A, B och C utdelningen med 5%, men Investment X erhållna utdelningar stiger snabbare än så, eftersom de inte bara får fler kronor per aktie utan även äger fler aktier. Och du i din tur äger för varje år lite fler aktier i Investment X vilket gör att din andel av de erhållna utdelningarna från portföljbolagen stiger ännu snabbare.