
Taggar

Sensommaren och hösten 2018 fick jag plötsligt lite lust att plocka blåbär. Jag tänkte väl något i stil med att blåbär är gott och nyttigt och att det på något sätt ingår i FIRE-livsstilen att utnyttja sånt som går att hitta gratis när man helt plötsligt har väldigt mycket tid. Jag har alltid gillat att vara ute i skogen, men under åren jag jobbade kom jag mig aldrig för att plocka blåbär. 2018 hittade jag inte så mycket, jag var ute ett par gånger men jag började troligtvis för sent i kombination med att jag tror att det var ett dåligt år. Förra året plockade jag lite mer seriöst, men det mesta plockade jag på slutet av träningspass med min MTB i skogen. Det blev inte så jätteseriöst att halta omkring med cykelskor med en olåst MTB liggande som man inte ville komma för långt bort ifrån. Men jag fick ihop drygt 5 liter, oftast plockade jag bara 3-4 dl per gång.
I år var jag riktigt peppad på att plocka betydligt mer och när jag för en månad sen såg att det höll på att bli ett riktigt bra blåbärsår så köpte jag en plockare för 40 kr. Målet blev direkt att jag skulle plocka 20 liter vilket innebär runt 15 liter i frysen och sen en del paj och blåbär i kvargen varje dag för de sista 5 literna. Plockaren blev ett otroligt lyft även om man får lägga lite tid på rensning när man kommer hem. Men jag plockar lätt över 2,5 liter i timmen nu jämfört med kanske en halvliter i timmen för hand. Vi har delad kyl och frys där kylen står för 60% och frysen för 40%, så förvaringen är stora problemet. Jag fryser in de i burk och flyttar sen över till plastpåsar som går att pressa in i frysen utan luft emellan.
Jag plockade lite i början av juli och sen hade jag uppehåll i nästan två veckor när vi var på resande fot och sen har jag plockat lite mer nu i slutet av juli. Då jag insåg att 20 liter skulle bli enkelt har jag aldrig plockat mer än 3 liter per gång. På så sätt har det aldrig blivit jobbigt eller långtråkigt. Ladda ner en podd, cykla iväg en kvart till skogen, plocka en timme och sen cykla hem. Nästa dag har jag nästan längtat efter att få cykla iväg och hämta ett par nya liter.
Jag har på slutet känt att jag hade kunnat bli riktigt besatt om jag haft obegränsad plats i frysen. Eller ännu värre om jag haft möjlighet att på enkelt sätt sälja blåbär. Även om timlönen blivit dålig så är det något som lockar mig med något så enkelt som blåbärsplockning. Mycket annat i livet är inte så tydligt att resultatet är nästan linjärt mot tiden man lägger ner. Jag har i perioder satsat hårt på träningen men det har ofta slutat i skador eller att resultatet inte blivit så bra som man hoppats när man ökat träningsmängden. På jobbet slet jag som en galning i vissa projekt utan att få någon riktig cred, medan jag andra gånger gled igenom med minst lika bra slutresultat för de som betraktade det hela utifrån. Men när det kommer till blåbär ett år som detta när skogen är helt full så är det väldigt enkelt att ytterligare en timme ute i skogen leder till att man kommer hem med betydligt mycket mer blåbär. 100% säkert.
Nu hade det så klart säkert varit möjligt att sälja blåbär om jag annonserat i någon lokal facebookgrupp eller liknande. Men det känns för bökigt för min del som egentligen inte behöver pengarna. En snabb googling verkar göra gällande att man kan ta ut 40-50 kr per kg när man säljer till privatpersoner vilket alltså skulle ge runt en 100-lapp i timlön. De som plockar professionellt och säljer till en grossist verkar få 10-20 kr per kg, vilket jag antar ska skattas på. Vilket gör det väldigt svårt att förstå hur det kan löna sig att flyga hit från Thailand för att plocka blåbär, men bevisligen går det ihop. Jag läste om en Thailändare som plockar 133 kilo blåbär om dagen. Rätt sjukt, jag tror att jag skulle kunna klara 15-20 kg (20-30 liter) om dagen om jag skulle lägga mig på en nivå jag orkade hålla dag efter dag. Men det kanske är mer blåbär på myrarna i Norrland än i Stockholmsskogarna.
För dig som självständigt plockar bär och säljer så kan du sälja för 12 500 kr per år utan att betala skatt på det. Plockar du däremot på uppdrag av någon annan ska du skatta från första kronan. Men bäst lönsamhet blir det så klart om du plockar för eget behov och därmed slipper köpa blåbär i butik för 75-100 kr per kg, blåbär som du dessutom skulle behövt betala med skattade pengar. Jag tror blåbären finns kvar i flera veckor till i hela Sverige, så bara att sticka ut om ni inte redan har frysen full. Men ta det försiktigt så ni inte blir besatta.
Trots att jag både varit sparsam och uppskattat skogen hela mitt liv har jag varit väldigt dålig på att plocka svamp och bär. Det blev väl några gånger som barn och kanske har jag plockat några blåbär och stoppat direkt i munnen efter någon löprunda i skogen. Förra året blev jag lite sugen på att plocka blåbär men kom på det för sent och dessutom var det så torrt så det blev bara några enstaka bär när jag gav mig ut i mitten av augusti. I år har jag för första gången gått in för det i rättan tid och började titta i skogen på allvar för några veckor sen.
Målet för säsongen 2019 är 5 liter blåbär och jag har ganska strikta regler som gör att jag inte får ta bilen till någon skog för att plocka och jag plockar dessutom för hand, bär för bär, renstat och klart direkt i burken. Hittills har jag plockat runt en dryg timme åt gången vilket gett 3-5 dl per tillfälle. Jag tycker det finns rätt gott om blåbär men känslan är att de är ganska små på sina håll. Kom dock ihåg att jag knappt har något att jämföra med.
Målet på 5 liter är helt taget ur luften då jag satte upp det innan jag var ute och plockade första gången, men det kändes rimligt både i mängd och vad som kan få plats i vår frys. Om blåbären finns kvar i några veckor till bör jag klara målet då jag siktar på att höja tempot när min fru börjar jobba nästa måndag. Jag skulle inte säga att det främst handlar om en ekonomiskt grej med blåbärsplockningen, men det känns ändå dumt att ta bilen vilket gör att man måste plocka en liter bara för att ligga plus minus noll på kostnaden. Det är ganska trevlig att gå med en podd i öronen och plocka i sin egen takt och sen cykla hem med en liten burk i cykelkorgen.
På tal om ekonomin med blåbärsplockning så läste jag att man får runt 10 kr per kg om man plockar som jobb, vilket motsvarar ca 7 kr per liter. Det skulle alltså ge mig en timlön på ungefär 2-4 kr i nuvarande takt. Så jag förstår att det krävs mer blåbär än i stockholms småskogar och att man plockar med ett bärplockarredskap, inte minst om man ska få ihop till en flygbiljett från Thailand. Tittar man däremot på besparingen för oss som slutkonsumenter så är det lättare att räkna hem timmarna i skogen, frysta blåbär ligger på runt 70 kr/kg i matbutiken. Som vanligt bör man då jämföra denna kostnad med en lön efter skatt eftersom alternativet hade varit att jobba med något annat, skatta och sen använda nettolönen för att köpa blåbär. Kanske kan det höja livskvaliten lite att kunna äta blåbär i kvargen i vinter även om alternativet inte hade varit att köpa blåbär.
För dig som inte litar helt på att hitta din mat i skogen passar jag på att tipsa om att veckans bästa materbjudande är ägg på Willys. 24 pack för 29,90 kr är ungefär så bra som det blir när det kommer till ägg av vettig storlek. I övrigt inte jättemycket som stack ut denna vecka i matbutikerna tycker jag.