
Blog Archive

Släpp fångarna loss, det är vår! Det är rent av försommar redan, så förutom att vårstäda är det dags att inspektera och underhålla huset för att hålla det i optimalt skick! Vi gör det varje år här hemma när det börjar bli varmare, när man kliver ur sitt vinteride och man faktiskt vill ha en ursäkt för att fixa till utomhus (och inomhus!).
Det är den perfekta tiden på året att se till att standarden upprätthålls, både för att du ska kunna njuta av resten av sommaren - utan att behöva tänka på alla småsaker som ”borde” fixas och för att värdet på huset inte ska sjunka mer än nödvändigt. Vi kan säga mycket gott om årstiderna, men de stora skillnaderna i temperaturer och fuktnivåer kan leda till enorma skador i våra hus och stugor. Här under kommer vår egen checklista, samt några extra tips att betänka.
Taket
Inspektera taket och se till att materialet ser bra ut, beroende på vilket slags tak du har; Se till att takpannorna är hela och rena, att plåttaket inte har några bucklor, samt att takpappen och läkten under ser hel och torr ut - lyft på ett par pannor för att se. Kraftiga vindar och köldsprickor är de vanligaste orsakerna till skador, men se även till att rensa ut gamla fågelbon och löv från de nedre pannorna. Om en viss håla verkar extra intressant för oinbjudna gäster kanske det är värt att blockera med en boll av hönsnät eller dylikt.
Vindskivorna
Vindskivorna är brädorna som ”hänger” från takets sidor, för att skydda skarven mellan väggen och taket från vind (och regn). Behöver de målas, eller bytas ut helt och hållet? Om husets vindskivor slits snabbt kanske plåt passar bättre än trä?
Skorstenen
Inspektera hur skorstenen har klarat fukten och kylan under vintern, särskilt i fogar och skarvar. Behöver plåten runt skorstenen bytas ut? Ser putsen bra ut? Har skräp fallit ner i skorstenen? Behöver den sotas?
Stuprör och hängrännor
Se till att alla stuprör och hängrännor fortfarande sitter fast ordentligt och inte läcker. Rensa ut eventuellt skräp, så som gamla löv från förra hösten och se till att vattnet kan rinna fritt i stuprören. Se även till att vattnet rinner dit det ska – bort från huset. Rostskyddsbehandla och måla vid behov.
Vinden
Kontrollera gärna taket invändigt också, samtidigt som du ser till att vinden ser bra ut i allmänhet. Vinden kan samla fukt under vintern, eller läcka ut värme. Se till att ventilationen fungerar som den ska och att fuktnivåerna är acceptabla. Normalt relativ luftfuktighet är från cirka 30% och bör inte vara över 70% - du kan mäta själv med en fuktkvotsmätare.
Fasaden
Inspektera fasaden och se till att den är hel och ren. Har du träfasad så kanske något behöver bytas ut? Om den behöver målas så är slutet av våren den perfekta tiden på året. Leta efter sprickor och andra skador. Även små hål måste täppas igen, eftersom möss och annat otyg kan ta sig in. Ju tidigare externa skador åtgärdas, desto billigare och säkrare är det.
Ventiler
Försäkra att ventilerna är hela och har insektsnät för att förhindra att insekter, spindlar och fåglar tar sig in. Om de är utrustade med fläktar bör du se till att fläktarna fungerar.
Fönster
Inspektera alla fönster, fönsterbrädor och fönsterkarmar ordentligt. Behöver något bytas ut eller kittas om? Skulle ett nytt lager målarfärg passa bra? Se till att de inte fastnar eller gnisslar när du öppnar dem. När allt annat är klart kan du passa på att putsa fönsterrutorna både in- och utvändigt.
Grunden
Saker så som fukt, växtlighet, vibrationer, temperaturskiftningar, belastning och allmänt bruk kan skapa eller bidra till skador i husgrunden. Växtlighet som växer för nära grunden bör rensas bort helt och hållet, eftersom även små rötter kan gräva sig in i klykor och ställa till med stora problem. Det är viktigt att inte ha lövhögar, vedhögar eller skräp mot väggarna, eftersom det kan spärra in fukt och leda till fukt- eller mögelskador.
Krypgrund
Om din villa har krypgrund så måste den inspekteras, särskilt för eventuella fuktskador. Om det börjar mögla och ruttna i krypgrunden så kan det vara katastrof för villan. Det finns fuktmätare som larmar om fukthalten är för hög (väl värt investeringen på ett par hundralappar!) och vid återkommande problem finns det krypgrundsavfuktare som automatiskt startar vid behov.
Sättningar
Om du ser sprickor i grunden, eller om golven är ojämna, så kan det bero på sättningar i marken. Det är viktigt att åtgärda sättningar omedelbart, eftersom det bara kan bli värre – mycket värre. Om huset fortsätter att sjunka och sätta sig så kan rör, elledningar, väggar och golv få allvarliga skador.
Tomten
När själva huset ser som nytt ut (nåväl) är det dags att piffa upp allt runtomkring. Städa undan sådant som inte används. Sköt om trädgården, gräsmattan, uteplatsen, dammen, staketet och allt annat du kan tänkas ha på tomten. Om allt görs ordentligt så räcker det med en gång om året.
Gräsmattan
Gräsmattan ska helst vara utan vare sig torra eller blöta fläckar. Om du har stora, blöta områden (pölar) så kanske dräneringen är otillräcklig. Om du har kala fläckar utan gräs kanske du måste så nytt gräs, vilket normalt tar 2-3 veckor (beror främst på mängden regn och värme). Om det är varmt och torrt så kanske vattenspridare är en god idé. Klipp gräset vid behov.
Tvätta och gör rent
Att hålla allting torrt, helt, ventilerat och rent är det bästa sättet att förebygga skador och intrång från skadedjur. Om du redan har drabbats av oinbjudna kryp och kräk så kan du använda fällor, men det är betydligt bättre att täta alla hål och inte lämna ätbara saker framme, så slipper du dem från första början.
Tvätta av utemöblerna ordentligt och kör högtryckstvätten över altanen (om den tål det) – detsamma med stenplattor och dylikt. Rensa bort eventuell mossa och ogräs från trädgården. Samla ihop pinnar och andra lösa saker.
Hjälp!
Har du upptäckt något av problemen som nämndes, men vet inte vad (eller hur) du kan göra åt saken? I så fall bör du ta hjälp av en fackman som är erfaren i frågan. För allvarligare problem kanske du behöver en besiktning/inspektion först för att vara säker på vad som måste göras.
Skapa gärna en underhållsplan som inkluderar alla dessa steg, plus eventuella reparationer och renoveringar som kan tänkas bli aktuella. Skapa och följ en budget för dessa saker. Måste taket bytas inom ett par år? Vad kommer det att kosta? Hur mycket måste jag spara varje månad för att kunna betala direkt?
Ju färre problem som kommer i form av överraskningar, desto bättre!