
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

Tjänstesektorns rekyl i juni är inte bara en effekt av de skarpa fallen under våren. Företagens optimism har ökat tydligt. Men hur stark och hållbar uppgången blir är fortfarande osäkert.
Precis som industrin är det framtidsutsikterna som driver på. Orderingången stod för det största bidraget till uppgången och lyckades klättra en bit över 50. Delindexet för företagens affärsplaner steg kraftigt från drygt 39 till närmare 54 och är därmed tydligt i tillväxtzonen igen. Tjänsteföretagen vädrar alltså morgonluft även om den faktiska produktionen fortfarande låg under 50 i juni. Samtidigt ligger sysselsättningsindexet kvar på låga nivåer och signalerar en fortsatt trög arbetsmarknad.
Dessutom kompliceras bilden av utvecklingen i leveranstiderna, som föll i juni och pressade ned huvudindexet med 2,7 enheter. Under normala omständigheter tolkas stigande leveranstider som ett tecken på ökad efterfrågan. Under våren har de dock snarare varit ett uttryck för leveransproblem. När utvecklingen nu vänder är det helt enkelt svårt att säga hur stor del av nedgången som drivs av att leveranserna börjar fungera normalt igen och vilken roll efterfrågan spelar.
Den kraftiga rekylen bör inte helt avfärdas som en teknikalitet. Ekonomin befinner sig inte längre i samma koma som tidigare. Turismnäringen har exempelvis fått viss lättnad av mildare rekommendationer för resor i landet. Svenskar som normalt sett spenderar stora delar av semesterkassan utomlands men som nu håller sig hemma under semestern kan till viss del kompensera för den svaga våren.
En skillnad jämfört med utvecklingen inom industrin är att insatsvarupriserna stiger tydligt och nu är tillbaka i tillväxtzonen efter att ha sjunkit under flera månaders tid. Det är alltid en god idé att ta månadssiffrorna med en nypa salt. Uppgången i juni var heller inte tillräcklig för att rubba trenden som fortfarande pekar nedåt. Men det är en påminnelse om hur mycket prisutvecklingen kan spreta framöver. Även om den övergripande bilden pekar på ett svagt pristryck generellt i ekonomin kan enskilda varu- och tjänstegrupper sticka iväg.
Vi har flera gånger kunnat konstatera att botten är passerad. Även om en andra virusvåg sköljer över världen är det osannolikt att bottennivåerna från mars och april nås igen av den enkla anledningen att företagen inte lär överraskas på samma sätt.
Vad nästa steg blir är däremot svårare att säga. Det tråkiga svaret är att det kommer att krävas mer data för att få ett grepp om styrkan och stabiliteten i uppgången. Mycket avgörs också av faktorer som är svåra att förutse, inte minst hur smittspridningen utvecklas. Osäkerheten förblir alltså stor.