
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

The Changing of the World Order samt intervju med Warren Buffett
Ray Dalio, investerare, filantrop,författare samt grundare av hedgefondbolaget Bridgewater Associates, är vida känd bland investerarkollektivet. Den bok han är erkänd för är hans Principles, som släpptes 2017. Det är en bok som dels står i min växande bokhylla, dels som jag varmt rekommenderar.
För cirka fem månader sedan kom Dalios senaste bok, Principles For Dealing with the Changing World Order – Why Nations Succeed and Fail. Jag har läst den och finner den mycket givande. Förvisso upplever jag att mycket av innehållet känns igen, men han lyckas ändå presentera och leverera intressanta aspekter på historiska mönster som för de mindre belästa inom historia kanske har mindre utvecklade kunskaper om. Jag ämnar inte negligera eller på något sätt ”baktala” allas vår avarage Joe – tvärtom anser jag mig tillhöra den skaran. Dock är jag utbildad i och undervisar i historia och således var det nog lite mer ”same same” för mig än för hen som inte läst/läser lika mycket historia.
För cirka två veckor sedan blev jag uppmärksammad på att Dalio också producerat en video på dryga 43 minuter, i vilken bokens innehåll avhandlas. Genom att se filmen får du boken, om än inte med lika mycket detaljer och siffror. Likväl får du bra skit för avsatt tid och energi. Jag uppmuntrar dig att se den om inte för att bli bättre investerare så för att bli än mer allmänbildad (ja, dessa går ihop…).
När jag ändå skriver om en (bra) video kan även Charlie Rose's senaste intervju med Warren Buffett rekomenderas. Den släpptes den 14 april och är således relativt färsk. Efter att ha sett videon ville jag gå tillbaka och lyssna vad Buffett sade under våren 2020. Ett par dagar efter att släppt sitt årsbrev blev "oraklet" intervjuad av Squawk Pod (leta upp avsnittet från den 24 februari, 2020). Summa summarum: "Jag vet inte var börsen, på genrell basis, kommer stå om ett kvartal eller 5, men jag är övertygad om att långa loppet är aktier vinnare. Således - investera i bolag som kan växa såväl på översta som understa raden och njut av resan."
Har du läst Dalios nya bok, eller hans Principles? Din åsikt om den/dem?
Nu är Livet, Börsen & Allting (Andersson & Sprinchorn, 2022) släppt!
Ska jag vara helt ärlig vet jag att jag inte riktigt förmår att greppa det faktum att jag släppt en bok kring löning i mars under såväl 2020 som 2021... och 2022. Kanske kommer den insikten komma när allt lugnar ned sig, eller så har den infunnit sig men att jag inte förmår känna den, då jag förväntat mig/ställt in mig på något annat? Oavsett är jag idag mycket glad – och stolt. Stolt över att ha skapat något tillsammans med Erik Sprinchorn.
Jag skriver lika mycket för mig själv som för andra. Jag utvecklas när jag skriver. Att skriva gör att jag sätter ord på mina tankar. Tvingar dem att komma ut och väl nedskriva tappar de den makt och den trångsynthet de har när de förblir i mitt huvud. Här blir de nakna, avskalade. Lite likt de som badar nakna när tidvattnet drar sig undan.
Livet, Börsen & Allting är en bok såväl Erik som jag hoppas samt önskar kommer ge dig som läsare öppningar och möjligheter till förkovran, men också till att upptäcka flera kaninhål att själv gräva djupare i. Den är bred och till skillnad från mina tidigare kräver den här lite mer av dig som läsare. Dock ska du inte låta dig avskräckas av detta – tvärtom uppmuntrar Erik och jag dig att ta dig an utmaningar. En utmaning ska ses som en process som inbjuder till lärande och därmed utveckling. Som jag flera gånger sagt och skrivit kunde du inte gå när du föddes, utan steg för steg (haha… suck) gick du från krypande via gående till springande.
Jag är mycket förtjust i allt som Erik och jag har skrivit, men kanske främst kapitel ett, fem och sju. I dessa låter vi bland annat Aristoteles spy galla över de som idkar pengahandel och gör sig en vinst på att utnyttja arbitrage samt skildrar vi hur David och hans vän, den lätt alkoholiserade Goliat, diskuterar indexfonder och aktivt förvaltade fonder. Detta är bara axplock och jag hoppas du kommer finna boken såväl givande som underhållande.
Nedan är ett litet utdrag.
”Aristoteles verkade inte gilla pengar. Han såg dem tydligen som något ont. Det rena, fina och ursprungliga var två individer som bytte varor mellan varandra. Den ene kanske hade håvat upp en massa fisk och kunde avvara några stycken, medan den andre hade plockat kokosnötter. Båda såg ett värde att byta en fisk mot en kokosnöt. ”Jag kommer aldrig orka äta all fisk innan den blir dålig”, tänkte Fiskaren. ”Usch så trist att bara sitta och knäcka kokosnötter hela dagarna”, tänkte den smidige Klättraren. Aristoteles såg detta som det perfekta bytet. I hans huvud kunde pengar komma in bara i situationer där det inte gick att byta jämnt. Fler byten och ett större värde för alla kunde uppstå om man introducerade ett mellansteg. Till exempel där Fiskaren sålde sin fångst för pengar som han sedan gick och köpte kokosnötter för. Aristoteles, denna filosofers och kristna tänkares anfader, såg detta byte som ”orent, men nödvändigt.”
Tack för allt ditt stöd. Du har en lika stor del i denna veckas release som både Erik och jag!
Du kan köpa boken direkt i förlagets shop (finns ett par signerade exemplar kvar) men den finns såklart där böcker finns, såsom Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln.
Vikten av idé- och kulturhistoria
Ännu en fredag, ännu en helg. Ännu en solig dag, ännu en dag när allt är BRA. Kanske är börsen upp, kanske ned. Kanske är börsen upp, men din portfölj ned? Kanske vice versa? Ännu en gång – det handlar inte om dagsaktuella värden. Inte heller om hur värdena utvecklas vecka till vecka. Nej, det rör sig istället om år. Bolag som växer gör det inte över en natt. Det tar tid, precis som det gjorde för dig när du var yngre och mindre.
Då och då får jag frågor där skribenterna undrar om jag kan ge förslag på bra böcker om ekonomi i dess allmänhet, men i ett historiskt perspektiv i synnerhet. Jag brukar då svara att jag råder alla att läsa brett och inte alltid (och bara) fokusera på ekonomi. Ekonomi är världen och världen är ekonomi. Utvecklingar som vi ser och uppmärksammar i vår vardag, såsom streamingtjänster, kaffemaskiner et cetera är alla förknippade med bolag och därmed ekonomi. Men de hade inte kommit till om inte X inträffat. Och att X inträffade beror på att Y inträffade. Och så vidare.
"History is a cyclic poem written by time upon the memories of man" (P. B. Shelley)
Genom att läsa om historia, men framför allt idé- och kulturhistoria, kommer du öka din insikt i människan, hennes utveckling och historia. Du kommer lära dig se mönster, strukturer, samhällsutvecklingar och så vidare. Inte sällan tenderar dessa att återupprepas, eller "rimma" med tidigare epoker, likt det på 1980-talet var populärt med ömsom rock, ömsom disco - något som sågs som ”off” under 1990-talet, då det skulle vara eurodisco och… ja, Genesis och… Hanson? Eller Backstreet Boys och Britney Spears?
Att läsa om historia kommer inte bara berika ditt liv och din förståelse för omvärlden, såväl på hemmaplan som bortaplan. Det kommer också göra att du kan glänsa vid TP-bordet och i tv-soffan när ni sitter och tittar på På spåret. Det kommer att berika dig för att få en större inblick och insikt i varför vissa produkter och tjänster är starka och varför andra är dömda att gå under. Och så vidare.
Jag har tidigare recenserat flera av nedan titlar, men mitt råd är att göra en enkel googling likt ”Titel + review” eller dylikt. Listan här under står i en sorts inbördes ordning, men titlarna kan absolut läsas i exakt vilken ordning du vill.
Sapiens: en kort historik över mänskligheten (Harari, 2014)
Vete, vapen och virus (Diamond, 2005)
Berättelsen om allt: 13,8 miljarder års historia (Christian, 2018)
A Concise History of the World (Wiesner-Hanks, 2015)
Sidenvägarna: en ny världshistoria (Frankopan, 2018)
The WEIRDEST People in the World (Henrich, 2021)
Why Natiosn fail: The Origins of Power, Prosperity and Povetry (Acemoglu & Robinson, 2012)
The Fourth Turning (Strauss & Howe, 1997)
Black Athena (Bernal, 1991)
The Dawn of Everything (Graeber & Wengrow, 2021)
Det globala imperiet (Bard & Söderqvist, 2011)
Digital Libido (Bard & Söderqvist, 2018)
Samtliga av dessa är väl värda sin tid och låt det just ta tid. Läs, lägg ifrån dig och reflektera. Försök att införliva och relatera. Låt bokens text få den tid som den behöver, för någon stress från varken boken eller någon annan finns inte. Läs, få en ökad förståelse och du kommer inte bara bli kung/drottning i tv-soffan, utan även som investerare.
Att läsa, diskutera och tänka tvärvetenskapligt är alltid att föredra; alltid att eftersträva. Genom att släppa in flera olika perspektiv breddar du ditt synfält och ökar sannolikheten att du kommer se samt identifiera saker som andra, mer enspåriga och tunnelseende skulle missa.
Har du läst några av ovan? Vad anser du om dem? Är det någon titel i listan som väcker ditt intresse?
Köpa – och investera i - minnen?
Innan vi ger oss an att investera i minnen vill jag passa på att säga att Erik Sprinchorns och min kommande bok - Livet, Börsen & Allting - just nu finns att förköpa. Därtill har förlaget tryckt upp lite cool merchandise för den som är "den". Vid förköp kommer böckerna att skickas ut samt levereras innan det officiella släppet, som är den 25/3. För mer information om boken kan du läsa på denna länk.
En del av min investering i Nintendo beror på minnen. Inte bara de goda minnen jag har av att som ung spela spel såsom Zelda, Super Mario och Metroid, utan även för jag upplever att många konsumenter tenderar att köpa minnen. Förstå mig rätt, men när nu Zelda - Majoras Mask släpptes den 25/2 tror jag det finns (minst) lika många nya spelare som gamla. De gamla, dvs. de som redan spelat spelet på Nintendo 64 eller 3DS, köper för en eller två anledningar: dels för de vill spela ett bra spel igen men med bättre grafik och spelmekanik, dels för att de ”bara vill uppleva ett bra spel igen” för de har goda, härliga och positiva minnen av sina tidigare spelmoment. De båda anledningarna kan på ett sätt sägas gå in i varandra, men inte fullt ut.
För ett par år sedan släpptes en remake av Disneys Ducktales. Jag kom då genast att tänka på när jag som ung satt i soffan varje fredagskväll och tittade på (original)programmet i det då populära Disneydags/Disneyklubben. Genast började jag leta efter en samlingsbox av de gamla avsnitten – minnet gav mig ett välbehag och tänk vad roligt det måste vara att uppleva det igen, eller hur? Sagt och gjort köpte jag, men upplevelsen var inte som jag hade förväntat mig, eller hoppats. Sedan dess har jag som regel att det ska mycket till för att jag ska köpa – konsumera – något enbart utifrån goda och positiva minnen av en tidigare erfarenhet. Ibland är minnen bäst som minnen. Jag tror och upplever att jag får mer värde och endorfiner av att googla bilder och youtuba klipp från de serier jag minns och mår bra av. Bara när detta inlägg skrivs har såväl Tale Spin som Darkwing Duck googlats och youtube:ats. På tal om sistnämnda tycks en remake vara på gång. På gott och ont… för jag var inte så begeistrad av det nya Ducktales.
Emellertid är jag inte alla och alla är inte jag, tack och lov. Det finns många som köper för minnenas skull och även samlar på grund av dessa. Googla t.ex. ”Nintendo Man Cave” och du kommer se hur mycket pengar konsumenter är beredda att spendera för ett märke och ofta, ja, korrekt – ett minne. För varje ny konsol Nintendo släpper vet de att de alltid kan släppa gamla spel med en viss förbättrad grafik och spelmekanik. Det kommer alltid finnas nya spelare som vill spela och uppleva de spel ”alla andra, från ’tidigare generationer’, pratar om”. Det kommer också finnas de som redan har spelat och som är beredda att tömma plånboken och gå man ur huse för just det spelet; just det minnet.
Även om jag har min regel kommer jag nog ha svårt att hålla mig till den om/när Nintendo släpper Zelda: A Link to the Past samt Zelda – Wind Waker. Detta trots att jag högts sannolikt inte kommer spela ens ½ av förstnämnda och 1/8 av sistnämnda kommer en vilja att se och uppleva dem igen skapas. Om jag köper kommer jag säkert bli besviken och sedan förbanna mig själv. Men… vem har inte goda minnen av framför allt förstnämnda? Spelet framför övriga? Som alltid finns med på listor såsom ”världens bästa spel genom tiderna”?
Även i bolag såsom Embracer, men framför allt Disney tror jag samma case finns. Här är vi många som ser bolaget genast kommer att tänka på vår barndom och hur vi ömsom flög på mattan med Aladdin och Jasmin, ömsom slogs mot Hades i Herkules. Ömsom blev rädda för Odjuret, ömsom sjöng Hakuna Matata. Vi har goda minnen och vi är nog många som tänkt på ifall ”man ändå inte skulle ta och se om den där filmen”. Hur många har dessutom inte sett filmerna med sina barn, barnbarn e.d.? Och vad säger emot att dagens unga generation inte kommer växa upp med exakt samma fina och härliga minnen som vi har gjort och sedan tänka exakt som jag nu skriver?
Nu är denna tes inte den enda eller den starkaste för en investering i Nintendo eller Disney, men kan du känna igen dig i texten? Och – brukar du köpa minnen (och hur känner du när du spelar/ser om produkt X)?
Äntligen klara. Snart på tryck!
På måndag, den 14 februari, skickas äntligen Erik Sprinchorns och min bok på tryck. Jag har tidigare skrivit tre böcker (samt har utkast på ytterligare ett sorts mastodontprojekt) och är van vid den intensiva period som alltid infinner sig veckorna innan manuset går på tryck. Även om jag som författare är klar i god tid är det först när förlaget börjar läsa, läsa om, läsa grundligt, läsa än mer grundligt med mera som det kan bli många vändor fram och tillbaka.
Det handlar aldrig om att stora delar eller passager av manuset ska skrivas om, utan mer ofta handlar det om kontroll av källor, fakta, syftningsfel, dela upp en lång och krånglig mening till två eller dylikt. När jag skrev ensam, likt fallet med Börspsykologi (2020), MER Börspsykologi (2021) och Marius (2016), var det ”bara” en dialog mellan mig och ansvarig redaktör, men när vi nu har varit två författare har det blivit mer omständligt. Tidigare har jag fått mail/samtal som jag läst, reflekterat kring och sedan svarat. Denna gång har Erik och jag först diskuterat innan vi återkommit med svar/redigeringar. Det har varit energi- och tidskrävande, men ack så givande, utvecklande och lärorikt! Ännu en gång vill jag hylla Erik; sällan har jag mött en sådan jordnära, kompetent, kunnig och beläst person. Och energisk!
Erik och jag har haft en underbar resa tillsammans. Ett år fyllt med givande dialoger, men också samtal där vi inte varit ense. Sistnämnda har varit vitalt för boken, för det är vid dessa tillfällen vi verkligen avancerat ett steg, såväl i vår text som i vår relation. Radikal ärlighet. Tillit. Dessa två begrepp har varit centrala under hela processen och det är något jag tidigare hyllat, men som jag idag hyllar än mer.
Radikal ärlighet gynnar alla parter. Om du inte är ärlig i och under ett arbete kommer det leda till skada och sämre utfall. Inte bara för produkten, utan för alla inblandade. Tillit är essentiellt för att ett samarbete ska kunna fungera. Jag har under hela resans gång kunnat lita på Erik och han på mig. Slå samman dessa och du har två grundbultar för ett fortsatt bra arbete. Jag har kunnat säga ”nej, detta är inte bra/känns inte bra” och Erik har kunnat göra detsamma mot mig. Ingen av oss har tagit detta personligt, utan vi vet vikten av att skilja på sak och person. Bara för att jag inte är nöjd med ett parti, eller stycke, där Erik varit den mest bidragande skribenten betyder ju inte det att jag ser ner på Erik som person! Inte att jag ser honom som en sämre varelse. Allt det betyder är att jag inte känner mig helt bekväm med ett textparti. Punkt.
Både Erik och jag kommer under de kommande veckorna återkomma med mer information om boken; bjuda på lite axplock, när/var/hur att beställa och förköpa med mera. Dock kan vi redan nu bjuda på en illustration från ett av våra kapitel. Vem är det? Vad menas? Hm…