
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Nextdoor - Snart på en börs nära dig via en SPAC
Nextdoor är en växande, populär plattform som ansluter grannar så att de kan dela information och uppdateringar som är mer relevanta för de som bor i området/kvarteret. Hittills har företaget samlat in cirka 470 miljoner dollar i finansiering och värderades i slutet av 2019 till 2,2 miljarder dollar. Företaget har före detta CFO för Square, Sarah Friar, som VD, en roll hon tillträdde 2018.
Liksom många onlinetjänster såg Nextdoor engagemanget stiga förra året då COVID-19-pandemin tvingade människor att stanna hemma, vilket hade som en följd att många letade efter sätt att hålla kontakten via internet. För närvarande arbetar Nextdoor i 275 000 stadsdelar globalt. Cirka en tredjedel av amerikanska hushållen använder plattformen för att interagera med lokalsamhällen.
När det gäller användare säger Nextdoor att de har 27,6 miljoner veckovisa aktiva grannar (användare), eller WAU (Weekly Active User), från och med första kvartalet 2021. Det är värt att notera att många användare med tiden tappar intresset för plattformen, vilket inte är något ovanligt. Nästan hälften av de nya användarna slutar regelbundet att kontrollera plattformen inom två år, och 54 % av användarna förblir engagerade efter den tidsramen.
Ändå säger företaget att det övergripande engagemanget är jämförbart med större sociala medieplattformar som Facebook eller Twitter, mätt med andelen dagligen aktiva användare (DAU) till månatliga aktiva användare (MAU).
I ett utlåtande sa Friar att "Nextdoor has been at the forefront of cultivating 'hyperlocal' communities and neighborhoods since its inception, allowing neighbors to create meaningful connections -- both online and offline […] Our business strengthens as we scale, benefiting from strong network effects, and we believe the proposed transaction with KVSB accelerates the growth potential of our platform."
Precis som de flesta sociala medieföretag är Nextdoors främsta intäktsgenereringsmetod reklam och annonser. Tack vare sin positionering som en "hyperlokal" plattform kan Nextdoor vädja till små och medelstora företag som försöker hitta lokala kunder. Intäktsgenereringen har förbättrats stadigt, med en genomsnittlig intäkt per WAU från $3,83 dollar 2018 till $4,99 från och med första kvartalet 2021.
Företaget ser möjligheter att växa verksamheten genom att stärka intäktsgenereringen för flera produkter som för närvarande inte genererar mycket dollares. Dessutom är den internationella expansionen fortfarande i ett tidigt skede. Av de 60 miljoner verifierade användarna på plattformen finns bara 9 miljoner på internationella marknader.
De totala intäkterna 2020 var $123 miljoner, och omsättningen förväntas stiga 44c% till $178 miljoner i år, 2021. Nextdoor redovisade en nettoförlust på $75 miljoner förra året, vilket förväntas öka till $103 miljoner under 2021. Således går bolaget inte med vinst. Det långsiktiga justerade EBITDA-marginalmålet är cirka 40 %, vilken ska jämföras med den justerade EBITDA-marginalen på -41 % för 2020.
Där det finns teknik, kreativ förstörelse, skalbarhet och sociala plattformar brukar ofta ARK Investment finnas och även denna gång. Woods, förvaltare, har investerat mycket i detta snart noterade bolag.
För att mer förstå bolaget och dess affärsidé kan den jämföras med ”grannsamverkan mot brott” + ”är det någon i området som har en skruvdragare jag kan låna?” + ”Jag saknar min katt – Nisse – har någon sett honom?”, där ett område hjälps åt att dela information. Det behöver inte bara vara brott, utan allt från en trasig väg till att de där ”jävla Svenssons på Svavelsgatan 18 är nu igång igen med sina busstreck”. Emellertid kan denna ”samverkan” också ha negativa sidor. Det har rapporterats om att vissa användare använder appen för påhopp, såsom rasistiska, etniska, kulturella e.d.
Om du inte orkar lyssna på ovan pod från The Verge kan denna artikel ge en synopsis.
Affärsidén i sig är intressant och den kan mycket väl fortsätta växa. Som alltid väcks snabbt tankar såsom ”detta kommer Facebook snart att copy & paste och Nextdoor har ej musklerna att stå emot”. Emellertid tror jag att detta är att göra det enkla för enkelt. För om så vore fallet skulle vi se det med allt från Amazon till just Facebook. Visst är dessa jättar stora (suck…”jättar”), men de kan inte vara överallt och snabbt bli den förste på X marknad/område. Dock ska det sägas att Facebook så sent som i maj 2021 lanserade sin tjänst ”Facebook Neighborhoods”, som sannolikt kommer ge Nextdoor hård konkurrens.
Några som är mer positiva är programledarna i Motley Fool's podd Industry Focus, som diskuterar detta bolag/denna SPAC i ett avsnitt. Det var från detta avsnitt jag fick nys om grannbolaget.
Jag lockas inte av att investera, i alla fall inte nu vid detta skede. Emellertid kommer jag följa bolaget vid sidan av och se hur de exekverar de första 2–3 kvartalen. Kommer de klara av att stå starka mot Facebook? Hur kommer de fortsätta hantera det ”hat” och den exkludering som förekommer?
PÅ tal om SPAC - vad är, egentligen, en SPAC? Läs Aktiepappas inlägg om detta.
Jag har tidigare skrivit några rader om Pinterest och detsamma har även Matematikern gjort. Sedan dessa rader har ytterligare lite vatten, låt oss kalla det Q1-rapport, runnit under bron.
De som enbart studerar aktien (och således bortser från bolaget) kan se att den har sjunkit med tvåsiffriga procenttal. Således måste rapporten ha varit dålig, eller hur? Ännu en gång tål det att upprepas. Jag, och förhoppningsvis du, investerar i bolag, inte i aktier. I korta loppet lever aktien ett sorts eget liv, men i långa loppet kommer aktiens pris, förr eller senare, att följa lönsamhets- och vinstutvecklingen. Detta kan ta tid, men för eller senare. Förr eller senare.
Utöver detta spelar andra faktorer roll, såsom estimat från de s.k. ”experterna” och eftersom det är de som Mr. Market utgår från inför en rapport, faller (haha… suck) det sig naturligt att en AKTIE sjunker/stiger relativt deras prognoser/estimat. Även detta är något som är kortsiktigt, ofta bara ett till två kvartal.
Som addering till ovan spelar, såklart, psykologi en essentiell roll. FOMO (såväl i upp- som nedgång), flockbeteende, aktivitetsbias… You name it – it’s there. Trust me. It’s there.
Om vi tillåter oss att se bortom detta och i stället fokuserar på siffrorna och vad ledningen hade att kommunicera framkommer ett bolag som växer, framför allt på översta raden. Därtill syns det nu hur bolaget tenderar att börja monetarisera på sin plattform, produkt tillika tjänst. Just detta trycker ledningen på i sin presentation, vilken f.ö. kan lyssnas på i Quartr, den tjänst som b.la. Professor Kalqyl står bakom. Under Q2 kommer man börja rulla ut funktioner som möjliggör köp direkt via profilers ”pins”, i stället för att en läsare ska nödgas googla, hitta en försäljare/försäljningssida och köpa där med de jobbiga stegen om ”logga in”, trycka in diverse data såsom adress, konfirmera köp et cetera. Sådant som upplevs som ”jobbigt”…
Siffrorna (Y/Y)
Omsättning - +78 %
MAU:s +30 %
ARPU +34 %
Ledningens ”guidning” beträffande omsättning för Q2 är +105 %
Varför togs rapporten emot så negativt? Jag vill lyfta fram två anledningar.
Det finns flera faktorer.
1. Corona, och med det en nedstämning av samhället, har givit bolag såsom Pinterest, Facebook, Twitter och Snap snabbare och mer kraftig tillväxt. Ja, det är självklart att kraften i tillväxten kommer minska i takt med uppöppnandet, men försvinna? Nej. Det skall dock betonas att det är ej heller vad marknaden tror, utan även de/den ser en tillväxt, men en minskad sådan. Själv är jag av annan åsikt. Pinterest erbjuder möjlighet till inspiration för inredning, såväl inom- som utomhus, recept, boklistor, mode/kläder och allt mellan himmel och jord. Oavsett om människan lever i en öppen eller nedstängd värld kommer dessa tjänster önskas och användas. Det må vara mer uttjatat än Ulla Anderssons anföranden om att allt som inte rimmar på vänster, femårsplaner, statligt ägande et cetera, men digitaliseringen är ingen fluga som bara lever här och nu.
- 2. En minskad tillväxt av nya användare på den amerikanska marknaden, men en mycket hög tillväxt på den ”internationella” (ie. globala) sådana. Är detta dåligt? Nej, men det som marknaden tycks vara rädda för är det faktum att just nu är den nationella marknaden mer viktig för PINS, då det är där de har störst monetarisering per kund/användare. Den genomsnittliga användaren drog i USA in $3,99 under Q1, medan densamma på den globala arenan enbart genererade $0,26. Det betyder att den genomsnittliga internationella användaren är värd 7 % av den genomsnittliga amerikanska användaren för Pinterest när det gäller intäkter. Dock är detta nu, idag, maj 2021. Ta ett steg tillbaka och ”gissa” hur det kan se ut om 12, 18, 24 och 36 månader. Först tillväxt, sedan monetarisering. First you learn, then you earn et cetera.
I en diskussion (läs: mer monolog) på Motley Fool “diskuterar” Matthew Frankel och Brian Feroldi, där förstnämnda säger: ”Look at the revenue growth year over year, 91 % growth in international user monetization per user year over year. These number -- the gap will narrow considerably. I don't think it'll ever actually fill. You're never actually going to see Pinterest international users earning as much for the company as U.S. users. We've seen this in the more mature tech plays. There's Facebook's, for example, active users pretty much stagnant in the U.S., still growing internationally. If you look at their average U.S. user, generated $48 in revenue per user in the first quarter, over 10 times what Pinterest did. But if you look at, Europe was about 1/3 of that, Asia was about 1/10 of the average U.S. user, the rest of the world was even less.”
Precis som hos Netflix kom PINS att ta ut mycket av sin tillväxt under 2020 och det faller sig naturligt att dessa siffror nu är något lägre. Det kan knappats komma som en chock för någon(?). Det jag här istället fokuserar på är att ARPU (Avevarge Revenue Per User) stiger och det än mer på den internationella marknaden. PINS känns (subjektivt) som den bästa sociala mediaplattformen att dels inspireras till allt från inredning till dieter, dels att shoppa med hjälp av samarbetet med Shopify. Ett klick på en bild, inte en hyperlänk i text, utan på en tilltalande, tillrättalagd, läskande bild.
Ja, jag vill se tillväxt på översta raden, men jag fokuserar än mer på att ARPU, såväl i USA som i ”resten av världen” stiger. Vad AKTIEkursen gör i det korta (inte ett par kvartal, utan de närmaste 1-2 åren) perspektivet berör mig inte mer än att jag noterar det samt utnyttjar det för att öka mitt innehav (har sedan Q1-rapporten gjort 3 mindre ökningar).
Bolaget har fortfarande utmaningar och det är en ”dog eats dogs”-värld därute. Ömsom lurar och hotar Facebook, ömsom Snap, Twitter och andra barbarer. Dock är jag mycket positiv till PINS, dess ledning med en VD som även är grundare och som har skin in the game/applicerar pilotskolan á la Zuckerberg m.fl., dess produkt och tjänst. Kan ledningen fortsätta visa samma kvalitet i sitt exekverande kommer AKTIEkursen förr eller senare gå dit vinsterna går, dvs. snett uppåt till höger.
Jag har tidigare skrivit om företaget Unity Software. Nedan är reflektioner/data från den senaste rapporten, som släpptes den 13/5.
Unity rapporterade en omsättning på 234,8 miljoner dollar, en ökning med 41 % jämfört med året innan (YoY). Beträffande Create Solutions var intäkterna 70,4 miljoner dollar, vilket är en ökning med 51 % (YoY). Intäkterna från Operate Solutions var 146,6 miljoner dolla. Detta motsvarar en ökning med 40 % (YoY). Strategiska partnerskap och andra intäkter var 17,8 miljoner dollar, vilket motsvarar en tillväxtökning med 12 % från Q1 2020.
Grundläggande och utspädd icke-GAAP-nettoförlust per aktie var 0,10 dollar jämfört med konsensusberäkningen på 0,12 dollar. Unity berättar även att de förväntar sig en långsiktig omsättningstillväxt på cirka 30 %. Bolaget avslutade även sin rapport med att berätta att de höjer sin helårsguidning från $50 miljoner till $1 miljard.
Nedan data är från Börsdata och gällande den ”nya” terminaltjänsten måste jag ånyo berömma George m.fl. – den är verkligen mycket, mycket välgjord.
Unity är, som redan avhandlats i mitt tidigare inlägg, en av världens ledande plattformar för att skapa och driva interaktivt 3D-innehåll i realtid. Över hälften av alla mobil-, PC- och konsolspel är gjorda med Unity (till exempel Pokemon Go). Unity erbjuder en hel design- och skapande plattform så att utvecklare snabbt kan skapa 3D-miljöer och spel.
I framtiden kommer många saker att byggas på Unity, oavsett om det är nästa natur- eller av människan skapad katastrof. Som ytterligare exempel kan b.la. nämnas byggande av fastigheter, flyg och tjänster inom sjukvård – där sistnämnda är en sektor som kommer ha än mer nytta av 3D-motorn. En av Unitys kunder, VirtaMed, kommer att standardisera utvecklingen för både befintliga och framtida produkter på Unity. Det gör det möjligt för kirurger, läkare och läkare att träna i riskfria virtuella miljöer och simuleringar för olika diagnostiska och terapeutiska procedurer.
"The first quarter 2021 saw new customers in household appliances, automotive, healthcare, aerospace, and government as well as a multinational retailer. One such customer - VirtaMed - will standardize development on Unity for both existing and future products. VirtaMed allows surgeons, physicians and medical educators to train in risk-free virtual environments and simulations for different diagnostic and therapeutic procedures." (Q1 2021)
Fastighetsbranschen är en sektor som, relativt många andra, ligger efter i digitalisering. Att skapa en fastighet i en unik, verklighetstrogen/nära miljö där 3D-motorn och plattformen ger möjlighet att testa bygganden mot allt från naturkatastrofer till rena terroraktioner, såsom att en bil kör in i grunden eller att en bomb utlöses är mycket tacksamt för såväl entreprenörerna som försäkringsbolagen. Det blir mer kostnadseffektivt och mer lättare att räkna på. För att inte nämna mer miljövänligt (ESG... phu, när glömma att få med det ... ...).
I och med att Unitys motor används av så många olika aktörer, vilka verkar inom många sektorer, såsom just sjukvård, fastigheter, försärking, militär och spel/gaming skapas en bra bredd – bolaget står och faller inte med enbart en sektor. Därtill skapar deras ekosystem en stickyness – har du en gång blivit kund, använt motorn et cetera kommer det krävas mycket för att du vill byta. Mycket.
På tal om gaming kan VR och AR nämnas (med det sagt kan och ska VR/AR användas inom mycket annat också). Just nu bedöms Facebook vara de ledande inom VR-teknik och med sitt senaste Oculus 2 har de visat att utvecklingen går snabbt. Emellertid bedöms Unitys motor kunna ge en större bredd och således torde den tilltala fler aktörer. En nackdel (?) med Facebook är att de, i alla fall just nu, kopplar allting till sin sociala plattform. Du måste ha ett konto där och således vara ”På Facebook”, medan t.ex. Unity är mer att jämföra som en byggkloss som passar till flera olika aktörers/andra produkter. Vad är mer bra och vad är mindre bra? Öppenhet, eller instängdhet? Jag är kluven, för såväl Apple-metoden som den mer öppna Android (Google)-metoden har visat sig kunna bära frukt.
Jag har ökat i bolaget och ökningarna gjordes den 10/5, 11/5 samt 19/5. Min placeringshorisont är mycket lång i detta bolag och jag kan ens knappt föreställa mig vad bolaget och dess motor kommer att vara om 3, 5 eller 10 år. Dock TROR jag att tjänsten och produkten kommer spela en essentiell och signifikant roll i den digitalisering av samhället som nu sker. Jag tycks ej vara ensam om denna tro. I onsdags, den 19/5, hade TIN Fonder ett nytt event som streamdes på youtube. Cirka 58 minuter in diskuterar de nya innehav i fonden World Tech by TIN. Precis som i NY Teknik fanns där nu Unity.
Då de snart kommer blomma upp diverse EM-elvor drar jag mitt strå i stacken och avslöjar en av mina toppforwards. Ja, det är Unity Software. Inc.
Vilken social plattform och/eller medium är bäst för investeringsdiskussioner?
Det finns idag många sociala medieplattformar som vi kan använda oss av. Reddit, Facebook, Twitter, Instagram, forum på diverse sidor såsom Flashback med mera. Alla har sin för- respektive nackdelar. Själv har jag valt att främst använda mig av Twitter och att blogga. Detta då det var via bloggar som jag först kom att bli medveten om ”finanstwitter och finansbloggosfären”. Dock gjorde jag inte entré på Twitter direkt, utan det tog ett tag. Och även om det tog ett. Tag är det ett steg jag inte har ångrat och jag skulle ljuga om jag sade att jag skulle ha hittat så många fina investeringscase som jag har idag om det inte vore för just alla twitterprofiler – tack till er alla! Detsamma kan sägas om bloggosfären. Här har jag blivit medveten om allt från norska Protector (min första ”100-procentare”) via Nilörn till Hemfosa, vilka alla har givit mig +100 %.
Ofta brukar Facebook inte uppmärksammas som en bra och passande plattform att bedriva diskussioner samt att presentera investeringsidéer på och mer ofta än sällan tenderar näst intill alla(?) att döma ut plattformen som ett härbärge för hausande och baisande av illikvida ettöresaktier. Sant, eller falskt? Jag är inte så aktiv och ska således inte uttala mig. Kanske är det en sanning, kanske en lögn.
Gällande Instagram är det mer som ett bildspel där innehållet/texten/det fundamentala mer är bakgrunden, medan presentationen och ”snyggheten” sätts i förgrunden. Att här pitcha och driva mer ingående diskussioner om bolag X känns och upplevs som tämligen omständligt relativt såväl Facebook som Twitter och andra mer textknutna medier, eller är det jag som inte har förstått tjänstens fördelar?
På Facebook har jag besökt och då och då varit aktiv i diverse grupper, såsom Aktier och PPM samt Aktier för nybörjare. Emellertid finner jag fortfarande Twitter som den i särklass bästa och mest användarvänliga plattformen. Troligt är att jag är så van sedan mina dryga sju år på plattformen att jag inte förmår att dels engagera mig att verkligen förstå tjusningen i/på/med de andra plattformarna fullt ut, dels omedvetet dömer ut dem på förhand givet min falska(?) övertygelse om Twitters och bloggens fördelar.
Något som ibland lyfts fram är plattformar såsom Shareville, eller Avanzas forum. Gällande sistnämnda kan det hända att jag läser diverse inlägg från skribenter jag bedömer skriver adekvata reflektioner, men mina besök här per år går att räkna på mina händers fingrar. Nackdelen med dessa forum är att det blir enbart om ett bolag, medan Twitter, Facebook med flera erbjuder en större bredd. Detta är såväl positivt som negativt, likt mycket annat...
Då det talas om olika sociala plattformar i såväl vackra och goda som inte fullt så vackra och välmenande ordalag skulle det vara intressant att diskutera vilka du/vi upplever som de bästa och varför? När jag började blogga var just bloggar ”det stora”. Emellertid har nu, och framför allt det senaste 1-2 åren, dessa fått se sig besegrade av twitter och främst långa twittertrådar på allt från 3-4 tweets till över 20. Bra eller dåligt? Det är en annan diskussion.
Vilken social plattform håller du högst att bedriva aktie-, fond-, och andra investeringsdiskussioner och varför? Vilken bedömer du vara minst passande och adekvat? Varför?
Pinterest post Q4
Jag har tidigare skrivit om Pinterest och för cirka 2 veckor sedan skrev min kära vän, Matematikern, en mycket, mycket mer genomgående, robust och grundlig analys. Jag rekommenderar dig att läsa båda dessa inlägg i allmänhet, men sistnämndas i synnerhet.
Okej – du hoppade över för det är ju ”jobbigt” att läsa detta… således en kort repetition: Pinterest är ett digitalt bolag som erbjuder en social fotodelningsplattform. Bolagets tjänster nås digitalt via webben, där användarna kan registrera sig med eget konto, och dela med sig av bilder, videos, samt recept. Kunderna består av både privatpersoner och företagsaktörer, som använder bolagets tjänster i marknadsföringssyfte. Störst verksamhet återfinns inom Nordamerika och Europa.
Till skillnad från Facebook, SnapChat, Twitter med flera är detta inte en (social) plattform där man träffas för att dels dunka varandra i ryggen, dels kränka och spä ilska över de som är contrarian till ens egna uppfattningar, sanningar, ideologier et cetera. Istället är detta en plattform där man ges inspiration om b.la. inredning och såklart skapas ett stort ”vill ha/vill köpa nu”-begär. Pinterest kan sin psykologi och alla vet hur man blir i ”den där stunden” när begäret stänger av system 2 och låter system 1 få fritt spelrum. Således har de, sedan sommaren 2020, börjat ett samarbete med Shopify (som även samarbetar med b.l.a Facbook) och integrerat att man kan ”klicka och köpa” snabbt, smidigt och enkelt.
Pinterest, med sin speciella nisch, går ofta under radarn, då det inte är den vanligaste plattformen för gemene man (eller kvinna). Detta är inte dåligt, utan tvärt om. De som blir ”piners” är de som har ett genuint intresse och vet att de får nytta och värde av tjänsten (ta bort de som laddar ned, testar och sedan lämnar då de upptäckte att de ej var för dem). Just avsaknaden av allt, för att citera en svetsare från norr, ”käbbel” gör att bolaget inte blivit lika utsatt för alla hot om diverse regulatoriska insatser om vad som får postas och sägas. Som bekant är just nu Facebook uppe i rätten för sin monopoliska ställning (vilket även gäller Alphabet).
Den fjärde februari kom bolaget med sin Q4:a och denna var inget annat än en ”slam dunk”. En riktigt fullträff som gav eko i aktiekursen, som genast steg med cirka 10 %. I rapporten redovisades bland annat att vinsten steg med 46 % (YoY), att antalet användare steg med 37 % (YoY) samt att man växer såväl globalt som nationellt (USA). Som nedan bilder (från bolagets Q4:a-presentation) visar är detta ett bolag som växer och fokus är på topline, dvs på omsättning. Man är just nu inte intresserade av sådant trams som lönsamhet, utan här är man beredd att fortsätta skyffla in dollares i verksamheten och elda dem lika snabbt som Sveriges regering hinner kalla på dagliga presskonferenser.
”Our strategic priorities for 2021 include content, the Pinner experience, advertiser success and shopping. We plan to invest in these in the coming year. We expect R&D efforts to continue to focus on Pinner product, ad product and measurement investments. We intend to grow our headcount further, in particular to support our international expansion efforts. We also intend to scale our comprehension and brand marketing efforts in 2021. We think these investments will support long-term growth and continue to build the foundations for a scaled business over time.” (Ben Silbermann, VD och grundare)
I bolag likt detta, som är tillväxtorienterade, fokuserar jag främst på omsättning/aktie, eget kapital/aktie samt VPA, med mest fokus på de två förstnämnda. Jag vill också se att tillväxten inte sker på bekostnad om en (för) hög skuldsättning. När bolagets nyckeltal (R12 3 år) analyseras via Börsdata framkommer nedan.
Minst sagt rikrigt fina och imponerande siffror. Jag är mycket positiv till Pinterest fortsatta tillväxt och ser fram emot att få ta del av kommande rapporter. Äger du PINS?
Jag vill ännu en gång dels nämna att du just nu får min bok ”Börspsyklogi – så blir du en bättre investerare” på REA hos förlaget. Priset är 129 riksdaler (ord. 199 kr). Du kan även deltaga i en utlottning om uppföljaren – ”Mer Börspsykologi”, som släpps den 24/3. Du anmäler dig via denna länk.