
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Tankar som uppkommer
Få, om ens någon, är eller har blivit berörd av nuvarande börssituation. Vem hade kunnat tro att anno 2020 skulle bjuda på att ett helt land försätts i karantän och att svenska staten förbjuder folksamlingar med över 500 deltagare? Vem hade trott att Opec+ skulle bli så osams som man idag är och vem hade trott att FED skulle sänka räntan med 50 bsp? Vem hade trott att flyg mellan Europa och USA skulle stängas ned för en månad och att Danmark skulle stänga de flesta institutioner?
Under veckan har jag vare sig ökat, hyvlat, köpt eller sålt. Förvisso har en tanke vuxit inom mig att ta hem och säkra vissa vinster, såsom i Bure och Castellum. Emellertid har jag valt att inte agera på dessa tankar, utan istället har jag bemött dem med ifrågasättanden:
- Vad är syftet med placeringen?
Att dessa bolag skall få mitt investerade kapital att, via såväl värdetillväxt som utdelningar, växa.
- Vad är din placeringshorisont?
Minst 20 år och kanske kommer jag aldrig ta av dessa byxor av guld, för att parafrasera Lundgrens alster Pojken med guldbyxorna.
- Hade du tänkt att resan mot ett passivt kapital om 12 nettolöner via utdelningar skulle gå felfritt och utan några större hinder?
Nej. Jag har räknat med minst 3-4 större nedgångar därtill diverse korrektioner.
- Hur skall du agera när du känner att känslor och tankar håller på att vinna makt över din mer rationella sida?
Skriva. Skriva, skriva och skriva. Skriva ned tankar och de känslor som jag ömsom tänker, ömsom känner och sedan analysera dem. Finns det fog att följa dem, eller är de fortfarande underställda de som finns nedtecknade i den ursprungliga strategin? Lider jag av aktivitetsbias, eller är det rationellt och korrekt att agera som tankar och känslor säger?
- Är du beroende av din portfölj?
Nej. Jag jobbar och får lön envar månad och av denna avsätter jag ständigt medel att investera. Således kan och kommer jag fortsätta vara nettoköpare på lägre kurser än de som gällde i januari detta år. Därtill kommer även utdelningar snart att trilla in.
Om du planerar att sälja – hur och när skall du gå in? Klarar du av att tajma marknaden?
Nej – detta är något som jag ej klarar och jag tror att om jag försätter mig i den positionen kommer det bli mycket tid framför olika analyser, diagram, aktiekurser et cetera som troligtvis inte kommer att leda till så mycket mer avkastning än nuvarande agerande (i långa loppet).
Kanske är jag naiv? Kanske har jag inte förstått vad som egentligen händer? Kanske väljer jag, mer undermedvetet, att inte låtsats om allt som just nu händer? Kanske. Kanske inte.
Tankar finns och dessa både kommer och går. Jag kan inte kontrollera när och hur de kommer, men jag kan kontrollera hur jag förhåller mig till dem och via ovan förfarande bedömer jag mig minska risken att agera i affekt. Ett agerande som jag kanske kan komma att få ångra.
Tycker jag att nuvarande situation är jobbig? Ja, för mänskligheten och för alla som lider. Beträffande det rent börsmässiga – faktiskt inte. Det kan låta skumt, men jag gör inte det. Fokus ligger på jobb, fritid och, såklart, min kommande bok (har nu lagt upp en länk i menyn som finns till vänster om denna). Att gå runt att oroa sig för något som man inte kan göra något åt (i mitt fall är mitt beslut hittills att jag ej kan agera/göra något, förutom att följa de råd som WHO och Folkhälsomyndigheten ger) tjänar ingenting till och det skadar bara individen själv. Reglerna var tydliga när jag började och dessa är än mer gällande nu: ”satsa inte kapital som du inte kan vara utan under minst fem år.”
Om och när convid-19 är under ”kontroll” finns mycket som talar för ekonomin och börsen, då världens centralbanker, regeringar et cetera har iscensatt extrema insatser. Jag tycker att mon bloggkollega – Kortsikts blogg – beskriver detta på ett mycket bra sött.
Har vi sett botten? Här är jag tveksam, men min kaffesump är lika bra/mindre bra som din och jag kan enbart utgå från min position tillika mina förutsättningar. Afrika, USA… det finns många geografier kvar och frågan är om vi ens kan förstå detta?
Hur avslutar jag en text likt denna? Nummer ett: om du agerar, se till att det inte är i affekt. Om du upplever det jobbigt, finn ett sätt att bearbeta detta, för ett förfarande á la strutsen, dvs. att stoppa huvudet i sanden, kommer enbart att leda till värre och högre kval, vilka du förr eller senare måste bemöta.
För att avsluta vill jag återkomma till den skröna som går inom finanskretsar:
Den som söker råd i sina investeringar: ”Hej, jag behöver råd och hoppas att du kan hjälpa mig. Kan du ge förslag på vissa strategier som historiskt har visat sig gå bra?”
Rådgivaren: ”Du har denna, denna och denna, vilka alla har klarat av att hålla en bra utveckling relativt sina jämförelseindex. Här finns även bra och pålästa förvaltare.”
Den som söker råd i sina investeringar: ”Vad bra… men, jag ser även den där – vem är det som sköter den, för den har ju gått astronomiskt bra. Titta – den har ju klarat alla kriser som vi har fått utstå de senaste 40 åren. Han som driver denna måste vara riktigt duktig(?).”
Rådgivaren: ”Ja… ehh. Han som drev den var mycket duktig. Han är tyvärr bortgången sedan 15 år, men vi har låtit den fonden fortsätta och bara återinvesterat i befintliga innehav, precis som min f.d. kollega sade innan han gick bort.”
”Ve oss, ve oss! Sorg överallt, överallt fasa! Husen står tomma, städerna öde, åkrarna oskötta, vägarna täckta med lik. Överallt en fasansfull ödslighet. Skulle du tro detta, du som lever långt senare? Vi själva, som ser allt detta, tror ju det knappast. Och ändock övertygar oss de hopade liken och de svåra förlusterna om att det inte är någon dröm. O, du lyckliga eftervärld, du som inte hör denna jämmer! Hur skall kommande släkten kunna tro att det en gång funnits en tid när nästan hela jorden var utan invånare?” - Francesco Petrarca, nåden år 1348
Inget ont som inte för något gott med sig. Kan detta även appliceras för den börsfrälste? Jag tror många av er är av övertygelsen att svaret, i de flesta fallen, är "ja". Detta speciellt för dem som är utdelningsjägare. För dem är det som julafton när en sättning, korrektion eller annan markant nedgång inträffar. Tänk dig att få köpa det du vill ha, fast till ett lägre pris! Inte ens möjligheten, därtill tillåtelsen, att nalla från det undre lagret innan det övre är slut i den lockande Aladdinasken är mer tillfredsställande.
Emellertid skall detta inlägg inte enbart handla om att se varje korrektion e.d. som ett köptillfälle. Sådana inlägg, texter, filmer etc. finns det gott om. Nej, detta inlägg handlar om att sättningar, korrektion, krascher mm. behövs. Ja, ni läste rätt. De är nödvändiga. Behövliga. Erforderliga.
Fastspänd och försedd med såväl färdkost som lektyr och husrum satt bakterien Yersinia pestis, år 1334, på en råttas rygg och begav sig på en resa från porslinets hemland till Europas portars stad - Konstantinopel. Efter lite dröjsmål på vägen, vilket inbegrep ett livligt festande på diverse handelsstationer, där nämnda gick levande ur på andras bekostnad, nådde Yersinia pestis år 1347 sitt färdmål, varifrån sällskapet (för de var många!) skulle splittras. Vissa ville nämligen till södra Europa medan andra till norra.
Europas städer, som innan Yersinias pestis ankomst, hade drabbats av växtvärk var det var mer vanligt än dess antonym med en hälsa lägre än kategori 1 på WHO:s skala. Överbefolkade, smutsiga, dåliga sanitära förhållanden, brist på livsmedel...ja, var du ej rik eller hade det gott ställt på annat sätt var livet i staden inte det mest glorifierande, vilket passade Yersinias pestis ypperligt.
Efter att ha lekt globetrotter ett par år, där nästintill varje del av Yersinias pestis destinationer lämnats mer öde än Robinsons ö, fick de nog och försvann. Även om de var små var deras slagkraft desto större och folk, rika som fattiga, kom att bli såväl direkt som indirekt påverkade.
När pesten drog in över Europa dog cirka halva dess befolkning. Detta var en hemsk händelse och dess grymhet ska absolut inte negligeras men...genom detta kom även fördelar att tyda sig. Helt plötsligt fick människorna, såväl rika Krösus som bonnadrängen tillika den livegne Alfred, möjlighet att b.la. äta nötkreatur, bo i ett stabilt hus, dricka mjölk, vin och öl. Likaså behövde Alfred ej längre jobba för slavlöner á la valfri snabbmatsvarukedja. Även om det inte fanns några fackförbund att tala om kunde en Alfred med råge höja både sin lön och även erhålla andra förmåner. Allt detta tillsammans gjorde att både Alfreds och Krösus livslängd ökade. De blev mer uthålliga, starka och immuna mot sådana skavanker, sjukdomar e.d. som tidigare varit dem förödande.
"[...]Med pesten 1347 kom livegenskapen att försvinna. Med pesten kom utveckling. Med pesten kom motståndskraft. Med pesten kom hela medeltidens Europa (dvs. världen) att växa. Pesten drabbade inte Ryssland, i alla fall inte märkbart, vilket syns när[...]"
I och med folks ofrivilliga bortgång ökade behovet av arbetskraft, vilket gjorde att folk likt Alfred kunde kräva mer i lön. Likaså kunde alla njuta av spannmålens avkastning. Eftersom befolkningen var mindre minskade också åkermarkerna. Detta gjorde att skog växte upp på nytt, vilket de överlevande utnyttjade till att bygga såväl fartyg och kvarnar som hus och andra byggnader. I städerna kom de sanitära förhållandena att bli bättre och trångboddheten minskade. Handeln kom att frodas och marknaderna runt om i Europa blomstrade likt aldrig förr.
Det är hemskt med pesten och nuvarande farsot benämnd ”covid-19”. Människor blir smittade och dör, men långt ifrån alla. Än så länge vet vi inte exakt vilka följderna av den globala spridning som nu syns är och vi vet ännu ej hur dödligt som viruset är. Många drabbas och självklart lider jag med dem.
Emellertid… Med pesten 1347 kom livegenskapen att försvinna. Med pesten kom utveckling. Med pesten kom motståndskraft. Med pesten kom hela medeltidens Europa (dvs. världen) att växa. Pesten drabbade inte Ryssland, i alla fall inte märkbart, vilket syns när deras historia studeras – livegenskapen fanns kvar till ca 1860 och fram till dess var det mer ett liv á la medeltiden för 90 % av befolkningen. Inte undra på att de ständigt har legat efter i utveckling…
Vad vill jag säga med detta inlägg? Jo – farsoter kommer och går. Antingen besegrar vi dem, eller så går vi under. Att spela på sistnämnda är lönlöst, för vad du skall du med pengar till när du och alla är lämnade på ruinens brant och världen brinner? Att spela på förstnämnda är det enda alternativet, men viktigt att spela enligt en strategi/metod där hänsyn till såväl psyke som plånbok tas. Det är inte lätt, men vad är alternativet?
Spanska sjukan, Sars, svininfluensan, smittkoppor, tuberkolos... alla är och har varit hemska. De har skapat lidande för en enorm skara männsikor och de har lämnat en förödelse bakom sig. Likväl står vi här idag. Fokusera på det som du kan göra något åt och låt andra fokusera på det som du inte kan göra något åt.
"Är det ett problem?"
"Ja."
"Kan du göra något åt det?"
"Inte direkt, nej."
"Sluta se det som ett problem."
----------------------------------------
"Är det ett problem?"
"Ja."
"Kan du göra något åt det?"
"Ja, jag tror det."
"Gör det då."
Sålla bort brus, fokusera på dig och vad du kan påverka. Håll dig till detta, men var alltid beredd att ompröva. Gör ingea förhastade beslut, utan applicera gärna 24-timmarsregeln, dvs. att du måste vänta i 24h innan du får exekvera. Skriv ned tankar, prata med betrodda vänner och bollplank. Reflektera och analysera.
Det är ingen lätt uppgift, men vill och skall du lyckas på börsen måste du. Eller hade du trott att det bara skulle vara uppgång dygnet runt 365 dagar om året under de nästkommande 3-4 decennierna?
Jag vill avsluta med att nämna om den tävling som jag förra fredagen, den 28/2, basunerade ut på Twitter. I denna utlottning/tävling har du möjlighet att vinna min bok och att även få den innan release, som är den 25/3.
Hur lång tid har du verkat på börsen? En dag? En vecka? Ett år? 10 år? 20 år? Sannolikheten är större att ju mindre tid som du har varit exponerad mot börsen, desto högre grad av orostankar, obehag, beslutsångest och/eller kanske till och med panikkänslor har du. Hur hemskt det än låter är detta ”normalt” och jag var själv en av dem som tidigare hade svårt att se nedgångar som köptillfällen (låt oss bortse från om det är REA nu, eller bara ”rea”).
Jag valde att ta tag i detta; att läsa, studera och reflektera… för att sedan applicera. Nej, det är inte lätt och ja, det är lätt att snacka, men desto svårare att skapa verkstad. Likväl har du inget alternativ om du inte ämnar lägga dig ned och sedan ligga kvar där. Att sälja med förlust, köpa tillbaka dyrare och sedan upprepa till det sista myntet har lämnat kontot? Är det ett bättre alternativ?
"[...]jag slår mig ned på läktaren med mitt anteckningsblock, likt en talangscout[...]"
Tillfällen likt dessa, som nu råder iom. covid-19, ser jag som ett ypperligt tillfälle att se, observera och studera marknaden och dess aktörer. Därtill studerar jag hur tidningar och andra medier rapporterar, vad de väljer att lyfta fram, varför, källor et cetera. Medan spelet pågår tar jag aktivt på mig rollen som åskådare, eller mer korrekt: – jag slår mig ned på läktaren med mitt anteckningsblock, likt en sportjournalist, och bara observerar. Försöker finna och applicera kunskap och insikt. Detta är faktorer som kommer att vara mig tillgodo i min fortsatta utveckling.
När tankar och känslor kommer, för det gör de, skriver jag ned dem. Jag läser dem högt med olika röster och tonlägen. Jag vet att detta låter komiskt och konstigt, men så länge det hjälper ger jag föga i vad andra anser. Genom detta förfarande – att inte låta mig styras likt en Pinocchio, ökar jag möjligheterna därtill sannolikheterna för att jag kommer stå som en vinnare på lång sikt. Just om detta, men mycket mer, diskuterar jag med Fabian och Nicklas i Market Makers.
Om du, likt jag, är långsiktig och är nettoköpare de närmaste +15 åren finns ingen anledning att göra på sig i brallan nu. Ej heller finns någon anledning att sitta och uppdatera kurser 24/7. Skall du köpa/öka? Bestäm dig för det innan, logga in och genomför. Logga sedan ut. Punkt. Gör sedan något annat och fokusera på livet. Ytterligare kan du välja att zooma ut. Vi har nu haft ett fåtal veckor av turbulens. Zomma ut och studera det breda indexet de senaste 3, 6, 12, 24 och femtioelva månaderna. Inse att vi alltid lever i nuet, bubblan just nu, i denna sekund. Ta ett steg tillbaka - bli observatören!
Kom ihåg att du måste ingeting. Du måste inte logga in. Ej heller måste du köpa/sälja. Faktum är att du har ett val - det är en aktiv gärning att logga in; att köpa/sälja. Det är en aktiv gärning att inte logga in. Välj den som gynnar dig bäst och mest i det långa perspektivet. Att välja att inte göra något är, paradoxalt, att göra något.
Säkert finns det de som just nu vill hålla på med aktier, men som inte klarar av det psykologiskt jobbiga med röda siffror. Många av dessa sitter med sitt finger på "säljknappen" och kommer kanske att exekvera ordern (enbart på grund av psykologiska orsaker. Inte fundamentale, eller att de ämnar sälja med vinst e.d.). Innan ni gör det, betänkt detta: det ni gör är att visar på ett statiskt mindset. Ni tror er inte kunna utvecklas och stå era hjärnspöken bi. Varför inte bestämma sig för att applicera ett dynmaiskt mindset? "Okej, jag har problem med detta nu, men jag kan lära och utveckla mig själv att ha mindre, eller till och med inga, problem med mina hjärnspöken".
Det är lätt att säga, svårt att göra. Likväl… vad är alternativet?