
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Om utdelningar - V och KD.
Även om det var väntat, slås jag alltid av hur vinklad och ensidig Vänsterns och, i detta fall, Kristdemokraternas kritik mot alla ”rika” som ”skor sig på de hårt arbetande ’vanliga/normala’ ute i Sverige”. I onsdags kom Volvo med ett styrkebesked om något – ett bolag med ägare av kött och blod, dvs. du, jag och alla andra som äger aktier, har överlevt pandemin, gjort ett kanonår och står nu bättre rustade än någonsin förr att verka på en än mer konkurrerande marknad. Man vill även ge en ersättning till alla aktieägare, för att de har tagit risken att investera i bolaget. Detta ses som ett fel och ett slag i ansiktet på alla ”’vanliga, normala’ hårt arbetandes Svenssons” från V:S och KD:s håll, som menar att har man tagit emot stöd ska det minsann inte delas ut några kronor till alla Östermalmsmiljonärer. Självklart var b.la. statliga SVT noga med att lyfta fram detta.
Det man missar här är följande:
1.Volvos är ett internationellt bolag och inte ens en fjärdedel av dess totala arbetsstyrka är/verkar i Sverige. Det är inte ett statligt bolag. Dess största ägare är b.la. Fredrik Lundberg och kinesiska Geely. Såväl först- som sistnämnda har tagit en enorm risk att investera i detta rullande bolag. Faktum är att alla bolag kan gå i konkurs och där ligger just den enorma risken.
2.Genom att jag (du och alla andra) väljer att ta delar av mitt kapital, som vi tjänar via lön (som beskattas), och sedan investera i ett bolag är en risk. För denna vill jag ha något – en monetär avkastning. Antingen kan bolaget betala tillbaka genom (1)återköp av egna aktier, (2)tillväxt i form av t.ex. förvärv eller (3)via utdelningar. I detta fall väljer Volvo att dela ut. Pengarna kommer inte bara gå till de rika på Östermalm, utan även till ALLA människor (oavsett nationalitet) som har investerat i bolaget. Pengarna kommer även gå till stiftelser och institutionerna vilka spenderar enorma summor på forskning och andra projekt – projekt som inte staten klarar av att bekosta. Nämnde jag att många pensionsfonder också äger Volvo?
3.Att det är ”orättvist” mot alla småföretagare, som KD hävdar, är att plocka lågt hängande frukter. Förstå mig rätt, för jag lider verkligen med alla småföretagare som har levt på nöd i snart ett år och alla de hemska kvalen med mera som de har fått utstå, men… att Volvo delar ut handlar inte om ”rättvisa” gentemot alla dessa. Den fria marknaden är en underbar skapelse av människan, men precis som vissa kan växa och tjäna pengar, kan andra bli utkonkurrerade. Adam Smith visade detta redan 1776 i sin bok Wealth of Nations. Det V och KD här suktar efter luktar sann kommunism och jag tror herr Marx ligger och njuter i sin grav.
4.Volvo mottog stöd under pandemin, men man har inte gått emot de rekommendationer som den svenska staten gav under räkenskapsåret 2020. Hade den svenska staten hellre sätt att Volvo avskedad allt fler och att dessa sedan levt i ovetskap på när/om de får nytt jobb samt minst lika ovetandes när deras A-kassa skulle komma (senast jag läste var väntetiden 5 månader…). Om Volvo inte tagit emot stöd, avskedat och sedan delat ut under våren 2020 – hur hade det sett ut? Säkert hade även detta varit fel i statens ögon.
Att investera i aktier är ingen rättighet för enbart ”de rika”. Alla, precis alla, kan och bör investera i aktier. I Sverige är det, pga. de höga skatterna, näst intill omöjligt att, som i USA, arbeta sig till en rikedom och med det ett lugnare, tryggare och mer rogivande liv, men det går att skapa sig ett sådant via att ta ansvar, skapa sig kunskap och aktivt investera i aktier eller passiva och gratis indexfonder. Detta borde staten fokusera på; sätt privatekonomi med fokus på just sparande, investeringar med mera på schemat på alla Sveriges högstadier. Tänk vilka kostnader staten skulle spara på alla som annars riskerar hamna i skuld hos alla sms-lånebolag. Tänk vilken lugnare, tryggare och mer kunnig befolkning Sverige skulle ha! Det om något skulle stärka vår konkurrenskraft gentemot övriga nationer.
Äganderätten till bolag, via aktier, är viktig och om/när staten nu vissa partier alltmer börjar ifrågasätta och kritisera detta är det viktigt att vi alla höjer vår röst. Jag vill uppmuntra företrädare för V och KD att antingen kommentera, eller tacka ”ja” till den stående inbjudan om debatt kring detta som såväl Nordnets som Avanzas sparekonomer har bjudit in till. Varför har ni ständigt negligerat detta? Varför inte ta och prioritera en timma i en podd e.d. med Nicklas Andersson och Frida Bratt? Beror det på rädsla för att era argument inte håller?
Coronasäkrat? Okej, men...
Jag har läst hur många har ”corona-säkrat” sin portfölj genom att göra sig av med bolag som har presterat mindre bra sedan mars 2020 (eller har det mer varit att aktien så inte har gjort?). Om detta är bra och klokt beträffande ett mer kortsiktigt perspektiv tror jag det är få som motsäger sig, men gällande ett mer långsiktigt sådant är juryn fortfarande ute och kommer inte att komma tillbaka förrän om 2–3 år.
Jag ämnar inte dryfta vilka för- respektive nackdelar det finns med att fokusera på det som händer just nu (recency bias). Emellertid vill jag betona vikten av att sätta 2020 i relation till ett perspektiv om 5, 10, 15 och 20 år och när detta görs tror jag att många olika tankar och reflektioner kan framkomma. Det jag mer vill fokusera på är att människan ofta lurar sig själv. 2008–2009 var det många som ”finanskris-säkrade” sina portföljer (inte äga bank- och fastigheter). Från februari 2000 och fram till 2001 var det nog många som ”it-säkrade” portföljen med att slänga ut alla bolag som ens vågade stava bokstäverna ”i” och ”t” tillsammans. Innan dess var det fastigheter och innan det olja. Det jag vill komma fram till är att varje kris och oförutsedda händelser är unika och…. Ja, oförutsedda. Det hör liksom begreppet ”svart svan” till att det som ingen ser komma, eller det som ingen ens kan föreställa sig, är det som kommer att hända.
Är det dåligt att ”corona-säkra” portföljen? Nej, det behöver det inte vara, men man bör nog bli med klara över att bara för att man har skaffat sig ett vaccin mot ett specifikt virus kommer det komma nya och även kan gamla sådana återkomma. Jag hävdar att det är viktigt att vara införstådd med att se helheten, att skapa sig en strategi som man kan känna sig trygg och som har en bred diversifiering. Jag kan inte komma på något specifikt som inom en nära förestående framtid skulle kunna drabba alla tv-spel- och gamingbolag, men låt oss leka med tanken att det sprider sig ett nytt sorts virus som drabbar bindhinnorna. En individ klarar av max 50–60 minuter framför en skärm innan denna mår dåligt, blir yr, kräks et cetera. Inget vaccin finns och det saknas mycket från tidigare liknande scenarier.
”Men ovan kan inte hända”, tänker du? Kanske, men vågar du ta gift på det? ”Trump kan aldrig vinna”, ”aldrig mera krig”, ”Brexit”, ”extrem nationalism post Hitler och WW2” … listan kan göras lång.
Det finns ingen perfekt och skottsäker strategi och visst kan en ”allvädersportfölj” vara mer tillgodo än ondo, men inget och ingen är 100 % vaccinerad. Mitt råd och mitt budskap är att se över din portfölj utifrån diversifiering relativt såväl tillgångsslag som sektorer och valutor. Var införstådd med att det alltid kommer finnas en risk; bli medveten om samt acceptera det faktum att detta hör "spelet till".
Utdelningsstopp även 2021?
Igår, torsdag, kunde vi läsa på Dagens Industris hemsida om hur Finansinspektionen (FI) vill ha kvar ett utdelningsstopp en bit in på 2021. Institutionen redogör inte för hur långt ”en bit in på 2021” är, vilket jag har förståelse för; ty ingen kan veta att den 11 mars kommer allt att vara ”guld och gröna skogar”. Det jag dock ställer mig mycket kluven till och även finner beklagligt är sättet som de uttrycker sig på. Faktum är att de hintar om att de förvisso kan ge klartecken för utdelningar, men inte fullskaliga sådana. Med andra ord kan det bli som så att om/när banker får dela ut kan de ändå hindras från att betala ut mer än kanske 40 % av den ursprungliga summan.
När di:s reporter ställer Erik Thedéen mot väggen och frågar OM det är tal om ovan nämnda gränser svarar han att det är upp till var och en att tolka det pressmeddelande som tidigare under dagens skickades ut. Min tolkning, tillsammans med Thedéens utlåtande/kommentar, är att det mycket väl riskerar att bli som så att det blir ett sorts tak för bankerna.
Alla storbanker har, med olika ordalag, varit tydliga med att de 1) kan och 2) vill dela ut, men att de under 2020 hindras av FI, som också påverkas, om än ej styrs, av ECB och de rekommendationer som de ger till de europeiska bankerna.
Jag förstår oron som finns och självklart gäller det att noggrant tänka sig för innan man skeppar ut pengar, men det är också viktigt att komma ihåg att utan dessa pengar kommer det inte bli några nya investeringar. Stiftelser är några av många som är beroende av dem, vilket har stått att läsa om i Ratos kommunikation under året. Även Svolders VD, Ulf Hedlundh, har kritiserat det utdelningsstopp som finns och menar att dessa pengar måste ut för att de ekonomiska snurrorna skall snurra.
”Svolder ser aktieutdelning som den naturligaste formen av vinstdelning och ersättning för det kapital aktieägarna tillför varje aktiebolag. Det är förödande för kapitalförsörjningen om det från politiskt håll ställs upp hinder för just utdelning.”
Frågan är allt annan en enkel, men jag tror att det är för mycket av ”bromsa” hos Thedéen med flera. Självklart skall alltid risken och nedsidan beaktas och tas med i beräkningarna, men det finns också en mycket stor risk med att alla de som är beroende av utdelningar, såsom forskningsstiftelser, tyvärr tvingas att lägga ned. Tänk om botemedlet mot en mycket allvarlig sjukdom, med nuvarande restriktioner, inte får se dagens ljus?
Vad anser du om FI:s utlåtande från igår – agerar de korrekt, eller helt fel? Är du likt jag inne på att en mellanväg är den bästa?
Helg är bästa tid
Helger är tacksamma. Dels ger det oss tid för rekreation, dels för annat såsom att se en fotbollsmatch, en cykeletapp, spela brädspel, Fortnite, umgås med nära och kära eller bara läsa en bok. Helger ger oss också tid att verkligen sitta ned med portföljen och se hur diverse innehav har presterat och vad som har kommunicerats såväl från som om dem.
Det är nu som det är omöjligt att låta sig lockas med i stundens hetta med stigande och sjunkande kurser. Det är nu det är omöjligt att stirra sig blind på något som för stunden, just i sekunden, upplevs som viktigt, men som på det stora hela inte spelar en större roll än många andra faktorer.
Med en omtumlande vecka bakom oss och med en minst sagt lika intressant kommande sådan är nu, precis nu, bra tid att sitta ned och skriva ned hur man ämnar agera. Vi vet inte hur börsen kommer att agera i veckan; USA-val, Brexit, Covid-19…. För den som har som hobby att oroa sig är smörgåsbordet näst intill oändligt.
Människan har en tendens att ofta låta sig fångas i nuet och tappar ofta, och framför allt i hektiska och pressande tider, förmågan att tänka ett steg längre. Det finns bara ”nu”, men inget ”i morgon”. Följaktligen är det lätt att det blir portföljsaktiviteter som egentligen inte var menade att ske, men som ändå kom att ske. Vet du med dig att du är en av dem som mer ofta än sällan inte har förmågan att stå emot aktivitetsbias bör du skriva ned dina tankar och hur/när du skall agera.
Själv har jag suttit och skrivit ned mina tankar inför kommande vecka och vilka bolag som jag ämnar öka i (givet att det blir ett relativt kraftigt nedställ). Detta är redan klart och jag behöver således inte oroa mig för risken att det blir mindre genomtänkte beslut i veckan, då det ”brinner”. Jag behöver heller inte sitta och stirra på portföljens svängningar 24/7 och låta detta påverka min vardag. Faktum är att jag ”bara” behöver logga in och köpa/öka.
Genom att föra (dag)bok över din portfölj, tankar kring den samt om din strategi kommer du öka möjligheterna samt sannolikheterna för en bättre avkastning än om du inte applicerade detta förfarande. Det tar lite tid, ja, men vad är det som ordspråket gör gällande(?); Tid är pengar!
Var är du idag? Var vill du vara i morgon, om en månad, ett år och om 10 år? Hur kan du bäst, smidigast och minst kostsamt nå dit? Vad krävs av dig? Detta är viktiga frågor och bara du vet svaret. Agera idag och öka möjligheterna för en fin skörd om X tid!
Ta makten. Idag!
Börsen avancerar nedåt och det börjar komma upp såväl rubriker som tweets om att nu är det domedag. Dagen då apokalypsens fyra ryttare kommer att anlända. Dagen som Mayaindianerna räknade fel på med en sisådär 8,5 år.
Många hör av sig och frågar ”hur ska man tänka? Hur ska man göra?”. Mitt svar är alltid att de ska göra just det – tänka. Tänk, diskutera och skriv. Ikläd dig ett par glasögon och se allt från ett metaperspektiv; var är du idag, i morgon, om X antal år och var, givet de underlagen samt trosföreställningar du har, kommer din portfölj att vara vid denna tidpunkt? Ämnar du att köpa/öka eller sälja/hyvla idag eller senare i veckan? Om svaret är ”ja” – logga in och gör det. Är svaret ”nej” och du även upplever det som jobbigt att se portföljens röda siffror– logga inte in.
Jag vill dock uppmuntra dig för att utsätta dig för just detta – smärtan att se, läsa, höra och känna hur det är när börsens nyckfulla beteende får agera fritt. Det må vara uttjatat, men det ändrar inte faktum: det som inte dödar dig, gör dig starkare.
Det är i tider som dessa som de som har investerat i en brandvarnare vet hur att agera, eller i alla fall har mer underlag för det. Likt ofta är människan slö, kortsiktig och inte så beräknande. Oftast kommer hon krypande till korset när elden redan har brutit ut. Vi har sett det historiskt, vi såg det i mars och vi ser det idag. Vi kommer även att se det i morgon och nästa gång apokalypsens ryttare anländer. Var inte en av denna massa, utan var individen som förmår att tänka i termer ”what if?”. Genom att göra så kommer du vara mer förberedd när skiten träffar fläkten.
Jag ämnar inte göra narr av de som idag har panik och mår dåligt, för jag vet av erfarenhet hur den känslan kan vara. Jag ämnar ej heller att förringa det hot som covid -19 är. Folk – människor vi håller kära – dör. Detta är inget annat än hemskt och ingen – precis ingen – ska behöva få se och uppleva hur nära och kära blir bragda om livet av ett virus som vi troligtvis inom ett år kommer att ha ett vaccin mot, eller i alla fall något sorts verkande preparat. Det jag däremot vill säga är att du nu har en möjlighet att växa. Att som människa i allmänhet, men investerare (läs: inte spekulant) verkligen lära känna sig själv. Att verkligen, på djupet, utmana dig sig på ett envig där det bara finns en segrare. För visst gör det det? Bara en segrare? Och denna är ju du, eller hur? Det finns inga alternativ.
"[...]Skilj på det fundamentala och det känslomässiga[...]"
Känslor och tankar kommer och de är alltid beroende av stunden – nuet. Varför kände du inte igår det som du känner idag? Varför tänkte du inte igår det som du tänker idag? Förvisso ändras saker och ting 24/7 och således även känslor och tankar, men vad har, rent fundamentalt, hänt i dina bolag de senaste två veckorna? Ställ dig den frågan och ställ sedan samma fråga men vad som hände i mars och samt hur bolagen då agerade.
Skilj på det fundamentala och det känslomässiga. Inget av dem skall förringas, men sistnämnda skall inte få styra och kontrollera dig samt dina investeringar. Människan kan inte kontrollera sina tankar eller känslor. Jag kan inte kontrollera att jag idag bara ska känna lycka, glädje och nöjdhet. Likaså kan jag inte kontrollera att känna det motsatta. Det som jag däremot kan kontrollera är hur jag förhåller mig till mina känslor och tankar. Den makten är verkligen kraftig därtill stor och vi har alla möjlighet att ta denna.
Om du är en av dem som mer är slav under känslorna och tankarna än vice versa – varför inte ta tillfället i akt, strax innan blodet har börjat flyta och Aftonbladet m.fl. skriver om hur ”Börserna sjunker – så här ska du spara dina pengar”, att verkligen möta dig själv och ditt inre? Att utvecklas och blir starkare?
Kampen är inte lätt och resan kommer inte vara likt Åbergs charterresor med grisfester och cigarettbajsande åsnor. Den kommer att ta mycket, men om du klarar det, vilket jag vet att du gör, kommer belöningen att vara gudomlig. Att ha makt över hur att förhålla sig till (tillfälliga och nyckfulla) känslor tillika tankar är just en gudomlig makt. Ta chansen. Ta den. Idag.