
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Förutom en lednings inkompetens är det största risken i bolag inom spel- och dobbelsektorn den politiska tillika regulatoriska. Ena dagen är det någon politiker som basunerar ”dessa bolag ska betala mer i skatt! Ja, så mycket skatt att Astrid Lindgrens Pomeperipossa-debakel kommer att framstå som rena rama semestern”, medan den andra är tyst.
Såväl politiker som spelbolagen vet att det inte finns någon politiker som är något sånär beläst inom ekonomi som vet att nämnda bolag inte är negativt för staten. Genom deras verksamhet kommer nämligen många skattepengar in. Ja, tyvärr finns det de spelare som inte klarar av att spela med förnuft och förutom att det är synd om dem kostar de samhället i form av sjukvård. Jag ämnar inte förminska denna negativa sida med betting och gällande min åsikt har jag skrivit om det i detta inlägg. Det jag vill ha fokus på i detta inlägg är att den politiska och regulatoriska risken inte bara är synlig inom spel- och betting, utan nu även inom sociala medier.
Natten till fredagen den 7/8 skrev Trump under en exekutiv order som förbjöd amerikanska bolag att göra affärer med tjänsterna WeChatt samt TikTok, varav förstnämnda är en tjänst från det kinesiska Tencent och sistnämnda en dito från ByteDance. Plötsligt ändras spelreglerna och detta tvärt. Självklart spionerar båda sidorna på varandra och är det inte genom TikTok är det genom allt från Fortnite via hej-kom-och-hjälp-mig till Tinder. Edward Snowden kom att visa detta under 2013-2014 genom att Sverige samarbetat med NSA (National Security Act) då vi inte bara låg/ligger(?) i framkant inom internetanslutningar och uppkopplingar, utan även för att vi ligger nära Ryssland.
Frågan är inte om någon har rent mjöl i påsen, utan om hur hög volym av det smutsiga innehållet egentligen är. Att hitta ett land med hundra procent rent mjöl tror jag kan bli svårt(?).
Just nu finns inte bolag såsom Facebook och Alphabet i Kina, men jag fruktar att Trumps agerande kan få oanade spridningseffekter till andra regioner. Om detta kommer vi bli varse och jag hoppas att min fruktan inte realiseras.
Prosus – det nederländska investmentbolag som b.la. äger 31 % av Tencent och som jag tidigare har diskuterat, kom att drabbas under nämnda fredag och självklart följer de händelseutvecklingen noggrant. Inte bara för att Tencent är ett stort innehav hos dem, utan även för att hela deras portfölj består av ”e” som i ”e-handel”, "e-hälsa", "e-dejting" et cetera.
Varför hög substansrabatt i Prosus?
Gällande Prosus och deras substansrabatt, som innan fredagen den 7/8 låg på cirka 25 %, har jag fått frågor om. ”Varför så hög?”. Mitt svar – långt ifrån alla vågar lita på Kina och deras bolag. Visst har Tencent hittills visat sig vara ”äkta vara”, men detta trodde många om Luckin Coffée också. Därtill kan den kinesiska staten när som helst förstatliga vilket bolag som helst, såsom just Tencent. Detta är inte en långsökt risk, utan i allra högsta grad reell. Som investerare i Prosus måste man vara medveten om detta – rabatten kommer alltid att vara relativt hög så länge Tencent står för en sådan stor del av portföljen.
Jag väljer att acceptera denna risk. Förvisso är min tillit till Tencent inte hundraprocentig och ej heller till Xi Jipings klåfingrighet, man jag tror att ledningen hos Prosus vet hur att tälja guld i andra innehav och att Tencents del sakteligen kommer att minska. Om inte är det ingen fara, för så länge inget av ovan inträffar är det en "win-win". Prosus visar att att såväl EK/A, omsättning/A samt VPA är i stigande trend (R12, 3 år) och även om aktiekursen inte nödvändigtvis följer detta på instasekunden kommer den förr eller senare att så göra. Glöm aldrig att skilja på bolag och aktie. Jag investerar i förstnämnda.
Tror du att den politiska risken kommer att öka i andra sektorer kommande år? Kommer Square att tillåtas i hela världen? PayPal? Får vi handla via bolag X om vi bor i georgrafi Y?
Metaverse och plattformar
De som följer mig på twitter såg att jag under v. 32 tweetade om det då senaste avsnittet från podden Invest Like the Best, som i detta avsnitt gästades av Matthew Ball, som tidigare varit strategichef på Amazon. Idag driver nämnda en egen riskkapitalfond.
Det som diskuterades i podden är, likt oftast, synnerligen intressant. De som tillhör min generation (födda under 1980-talet) och dessförinnan är uppvuxna med ett internet som blev tillgängligt i en relativt så sakteligen och adaptionstacksam takt, medan generationerna därefter är uppvuxna med dess ständiga tillgänglighet. Om detta är det ingen som motsäger sig. Vad som dock oftast förbises när olika generationer och dess förval diskuteras är att mycket, mycket, har ändrats de senaste åren och att denna föränderlighet enbart går, om än inte exponentiellt så åtminstonde snabbare.
När jag var ung (suck…) använde vi Facebook (därefter ”Messenger”), ICQ, Mirc et cetera för att chatta. Visst används till viss del Snapchatt och twitter till detta också, om än inte till samma grad samt kom dessa att växa fram först efter ”chatt-bommen”. Idag finns inga renodlade chattprogram, utan vad som görs synligt för alla som förmår att lyfta blicken, eller har barn/vänner barns e.d. som spelar spel online är att chatten har flyttat in där – således är spelet inte bara ett spel, utan en plattform. Fortnite är exemplet framför övriga – inte bara har jag sett och lyssnat hur bekantas barn, vänner e.d. loggar in för att vara ”åskådare” och att samtidigt chatta med varandra, utan jag har också själv testat det. Därtill är den numera legendariska konserten med Travis Scott ett ytterligare exempel på hur Fortnite inte bara är ett spel, utan en plattform, då över 12 miljoner användare var online och närvarande under spelningen.
Spotify testade att samarbeta med Facebook om att man kunde lägga upp och dela spellistor. Detta går fortfarande, men projektet kom att få mindre och mindre tid, energi samt ekonomi, men jag är övertygad om att något liknande kommer att återkomma, där aktiva användare kan sitta och chatta medan de styr spelningen (jmfr. hur roligt det är/var att sitta med en LP-spelare, ett bra ljudsystem och +100 skivor en kväll med ett glas vin, ost och kex… den känslan…)
Tencent (som går att äga via Prosus) har som bekant WeChatt, som kan bedömas vara ett sorts ”metaverse”, där många olika delar samlas på en och samma plattform. Här kan du chatta, beställa mat/dryck, boka tid med frisören och shoppa samt betala. Utöver detta kan du även betygsätta. Allt detta utan att du behöver hoppa mellan olika appar och produkter, vilket i dagens värld upplevs som ”jobbigt och omständligt”, ty att först besöka Adlibris för att därefter öppna och bekräfta ditt köp med bank-id är… ja, ”jobbigt”.
”Meteverse” är det nya svarta och vi kan se hur allt fler ämnar skapa sig ett sådant; Disney har sina IP:n som sedan monetariseras via parker, filmer, kryssningar, serier och merchandise. Amazon, Facebook, Alphabet et cetera bygger även de sina egna ”metaverse” och frågan är när delen ”gaming” kommer att växa ut och bli en viktig del i nämndas ”metaverse”, för jag tror att vi kommer att se denna sektor växa mer, mer och mer framöver. Amazon kommer absolut att ge sig in på cloudgaming med sitt AWS och Facebook, med bland annat sitt Occulus kommer inte sitta stilla och titta på. Alphabet har såväl Stadia som Youtube och så vidare. Jag säger inte att framtiden är enbart ”gaming”, men dess del av framtiden kommer att vara betydligt högre då än vad den är just nu.
Tempus fugit - fem år och dags för utvärdering
När jag var ung (yngre?) kunde jag reta mig sönder och samman på alla som alltid ville hävda att ”(oj, vad) tiden går snabbt”. Tiden går lika snabbt eller långsamt som den alltid har och kommer så fortsätta att göra. Det som spelar en roll är vår upplevelse, vilket inte är något annat än en subjektiv tolkning av erfarenheter. Likväl kan jag inte undkomma från det faktum att tiden har gått ”snabbt”, för nu har det gått fem år från den punkt då jag gjorde slag i saken och kom att gå från mer värde- till utdelningsfokusering.
Att utvärdera är viktigt och lika viktigt är det att göra detta kontinuerligt, men var går gränsen för att göra det för ofta, eller för sällan? Allt är, som sig bör, högts individuellt och här kan du enbart utgå från dig själv, men jag vill hävda att det på fem år ska synas om du gör mer rätt, eller mer fel relativt ditt jämförelseindex.
Ett eller två år är, enligt mig, en för kort tid att göra en adekvat utvärdering på, speciellt om du applicerar en mer långsiktig och utdelningsfokuserad strategi. Annat är det om du mer är att betrakta som day- och/eller swingtrader.
Det mått som jag jämför mig med är OMX Stockholm GI, dvs. det index som speglar stockholmsbörsen inklusive utdelningar. Som görs synligt på nedan bild är att min portfölj, sedan den 20 juni 2015, har avkastat 33,16 procent per den 20/6 2020. Under samma period har index avkastat 25,23 procent. Således leder jag just nu med 7,93 procentenheter och visst är detta glädjande, men… Jag är inte ute efter att ”vinna”, eller att kunna hävda mig bland andra. Jag tycker att investera är roligt – det ger mig en intellektuell stimulans. Detta är den främsta anledningen till att jag inte investerar i EFT:er eller fonder med återinvesterad utdelning. Visst kan jag välja fonder och EFT:er, såsom XACT Högutdelande e.d., som delar ut och som låter mig att bestämma vad att göra med pengarna, men då får jag inte den stimulans som analyserandet ger mig.
Analysera men ej investera? Tycker du det är kul att läsa om olika träningsupplägg tillika övningar, en sen aldrig testa dem? Tycker du det är kul att läsa hur du kan laga olika och mycket avancerade recept men sen aldrig göra det, utan fortsätta beställa hem från Bosses korvmoj? Okej, det är inte den bästa jämförelsen, men jag hoppas att andemeningen har förmedlats.
Jag vill ha roligt. Jag vill känna att insats ger värde och resultat. Om det inte kostar mig en alltför stor summa (läs; för stor skillnad mellan min portföljs prestation och jämförelseindexen) kommer jag fortsätta. Vissa spelar hockey, gold et cetera och andra rider. Oavsett vad kostar det, men dessa får också något i utbyte. Detsamma är det för mig och mina investeringar.
Eftersom jag inte bara har enbart svenska innehav jämför jag även med DJ World Index samt med MSCI World, där sistnämnda är med återinvesterade utdelningar. Tyvärr hittar jag ej sistnämna index på Avanza, vilket är anledningen till nedan bild. Detta index har utvecklats med 25,6 procent under samma mätperiod som ovan presenterats.
Jag ämnar fortsätta på inslagen väg, men gör en liten justering och det är att ett maximum av 10 procent av portföljen får bestå av innehav som ännu inte har börjat att dela ut. Det ges således plats för mer tillväxt, men fokus ligger fortfarande på passiva intäktsströmmar via utdelningar. Absolut syns inte samma tillväxt i dessa ”gamla och tråkiga” bolagen, men jag är en mycket enkel person och vill jag ha spänning räcker det med att jag går utanför dörren, för är det inte tio stygn på hjässan, trasiga bröstben eller brutna armar är det knä- och benskador, en axel ur led med över 25 grader eller dylikt.
Just nu består är bara 2 procent av portföljen av bolag som ej delar ut, vilka är StoneCo samt Prosus. Beträffande förstnämnda vill jag tipsa om Professor Kalkyls analys (kräver Dropbox) och gällande sistnämnda skrev jag ett par rader för inte allt för länge sedan. Det finns således plats för mer, men jag stressar ej, ty den enda förloraren med ett sådant förfarande är jag själv. Visst lockar bolag såsom Sea LTD, Zoetis, Check Point, Palo Alto, Teladoc, Surgical Science med flera, men jag håller mig lugn och bidar min tid. Förr eller senare kommer det att komma nya möjligheter att köpa till ett billigare pris. Förr, eller senare.
Ett snitt om sex procent per år relativt den (lilla) tid som jag måste lägga ned finner jag attraktivt. Jag älskar att läsa om olika bolag, investeringar et cetera, men jag har ändå en strategi som aldrig tvingar mig till detta. Därtill tvingar inte denna mig att behöva sitta med femtioelva kurslarm och med ena ögat ständigt vakandes på olika bolags dagliga handel. Således är jag nöjd. Medan väskan mer eller mindre arbetar på av sig självt har jag kunnat släppa två böcker, få mitt drömjobb, nå en magister inom pedagogik och snart även en master. Jag har kunnat vila, läsa kvalitets- och skräplitteratur, rest och besökt vänner. Jag har, kort och gott, levt utan att känna en press eller stress kopplat till just portföljen och dess innehav.
Hur har det gått för dig de senaste fem åren? Hur ofta gör du den stora utvärderingen?
Prosus - framtiden är säkrad?
För nästan exakt ett år sedan, eller för att vara exakt; den 22/6 2019, skrev jag ett inlägg om Naspers och deras planerade avknoppning Prosus. Efter diverse administrativa motgångar kom denna att ske och medan förstnämnda kom att stanna kvar på den sydafrikanska börsen, kom den sistnämnda att introduceras på den nederländska dito den 18 november 2019.
Således är Prosus fortfarande barnet, men relativt såväl det nederländska som DJ och OMX GI:s index har detta ”barn” visat att ordspråket ”gammal är äldst” kan ifrågasättas. Självklart är det för tidigt att säga, men när jag studerar de bolag som ryms under investmentbolagets paraply finner jag det troligt att här finns en mycket fin uppsida, vilket även herrarna bakom podden ”Game of Stocks” anser (avsnitt 13 från den 11/10/ 2019 & avsnitt 27 från 18/12 2019).
På Avanza, där Prosus' aktie finns att köpa, står följande beskrivning om bolaget: Prosus är ett investmentbolag. Bolaget innehar idag fokus på att bygga digitala konsumentverksamheter. Affärsidén är att långsiktiga äga sina innehav genom aktiv delaktighet i den globala diversifierade portföljen av bolag. Bolagets innehav är uppdelade i affärssegmenten e-handel & internet, och teknik. Bolaget har sitt huvudkontor Hoofddorp, Nederländerna. Som görs synligt är att det tycks vara ett sorts Kinnevik (med tillägget att VD tycks veta vad han önskar och vill…).
I sitt prospekt beskriver sig bolaget enligt följande (mina fetstilmarkeringar):
"The Group is a global consumer internet group operating across a variety of platforms and geographies, and is one of the largest technology investors in the world. The Group’s businesses and investments serve more than 1.5 billion people in 89 markets, and are the market leaders in 77 of those markets. The Group’s consumer internet services span the core focus segments of Classifieds, Payments and Fintech as well as Food Delivery, plus other online businesses including Etail and Travel. The Group aims to build leading companies that create value by empowering people and enriching communities. The Group has grown by investing in, acquiring and building leading companies. The Group typically focuses on large consumer trends where it tries to identify changes early, invests in and adapts proven business models for the highgrowth markets it is focusing on, and leverages its skills and local knowledge and position to build, businesses that have scale and benefit from local network effects. The Group believes that its platforms offer customers fast, intuitive and secure environments in which to communicate and conduct transactions. The Group focuses on several markets that present above-average growth opportunities (when compared to mature markets) due to their economic growth, scalability and fast-growing, mobile internet penetration levels. The Group’s businesses and investments primarily operate in China, India, Russia, Central and Eastern Europe, North America, Latin America, Southeast Asia, the Middle East and Africa. The Group has developed strong brands in these markets, and believes that those global and local brands are an important way for it each of its businesses to differentiate itself from its competitors, thereby driving organic traffic through consumer word-of-mouth."
Genom att äga Prosus får du ett indirekt ägande i bolag såsom Tencent (som jag har skrivit om tidigare), Delivery Hero, Kiwijobs, ifood et cetera. Likt fallet med Investor får du hela paketet till en rabatt om ca 20-21 %, då substansen just nu värderas högre än Prosus aktie. Du får än mer rabatt om du köper Naspers (telefonorder) på den sydafrikanska börsen, då sistnämnda har en del i Prosus. Mer om detta kan du läsa på denna länk.
Självklart har Covid-19 påverkat bolaget samt de underliggande sådana och via såväl skriftlig som verbal form har bolaget kommunicerat hur de lagar för att möta de oförutsedda utmaningar som har kommit att uppstå. Utdrag från detta är bland annat nedan:
”Importantly, the Group believes that it faces this challenging period from a position of relative financial strength and with sufficient liquidity to both navigate the changing environment and seek out new opportunities. The Group closed its financial year on 31 March 2020 with more than US$4 billion in net cash and a US$2.5 billion undrawn revolving credit facility in place. Prosus's bond offering in January 2020 successfully priced US$1.25 billion 3.680% notes (due 2030) to raise proceeds to redeem its US$1.0 billion 6.000% notes that were due in July 2020. The Group has no debt maturities due until 2025.”
Observera att de har 4 miljarder USD i nettokassa. Detta motsvarar många barkbrödslimpor, halva mazariner och diskmaskinstabletter samt många flaskor av såväl Hernö Gin som valfria drycker ur LVMH:s produktkatalog.
Här får du, som investerare, ingen utdelning i form av reda pengar, utan den betalning som du får stavas ROIC samt ROC. När Naspers studeras framkommer att tillväxten har varit, och fortsätter att så vara, inget annat än fantastiskt, ja magisk. Nedan bild är tagen från Avanza, där Placeras skribent, Pär Ståhl, har skrivit om nämnda och Tencent.
Beträffand eutdelningar står det i prospektet att läsa:
"The Company does not have a defined dividend policy and, as such, there are no restrictions on, or a target range for, the payment of dividends. The Company does not intend to declare or pay dividends before the end of its current fiscal year, ending 31 March 2020. The Company may, however, declare and pay dividends in the future. The Board will generally consider dividend declarations annually during the month of June when it finalises the annual accounts of the Company. The ability and intention of the Company to declare and pay dividends in the future: (i) will mainly depend on its financial position, results of operations, capital requirements, investment prospects, the existence of distributable reserves and available liquidity and such other factors as the Board may deem relevant; and (ii) are subject to numerous assumptions, risks and uncertainties, many of which are beyond the Company’s control."
Att addera till till såväl Naspers som Prosus är det faktum att mycket av dess utveckling beror på Tencents enorma utveckling... Ömsom kan ägandet i Tencent ses som en styrka, givet att man tror att denna Goliat till bolag kommer fortsätta växa likt en hydras huvud, ömsom en svaghet, då bolaget nästan "är" Tencent. En förhoppning från alla, såväl investerare som ledning, tror jag är att övriga bolag kan växa lite mer för att ta bort beroendet av tiocentaren. Dock tycks denna önskan vara den fjärde och vad de tre första gick till vet i tusan.
Jag lockas av investmentbolag och tror att de, likt historien förtäljer, kommer fortsätta prestera överavkastning relativt sitt jämförelseindex. Jag har i skrivande stund Investor, Industrivärden, Svolder, Öresund, Creades, Wendel samt Grope BBB. Förvisso har vissa av dessa en viss exponering mot teknik, digitalisering, spel et cetera, men detta måste ändå bedömas som i det minsta laget. Via att äga Prosus får jag det som jag söker och till en rabatt om cirka 20 %.
Susbtansrabatt. Erfaren ledning. Intressanta bolag som jag själv inte skulle klara av att följa och fullt ut förstå mig på. Skuldfria. Bred geografisk spridning... much to like. Det som "skaver" är den betydande andelen i Tencent. Förstå mig rätt, ty jag vill ha exponering mot bolaget, men vill jag ha så mycket? Även om jag tror att detta är ett av de mer "rena" bolagen, dvs. raka motsatsen mot t.ex. Luckin Coffee, går det inte att negligera det faktum att den dagen, timman, minuten eller sekunden Xi Jinping "känner för det", kan han inte bara sätta en, utan många käppar i bolagets kugghjul.
Jag har ännu ej köpt och skall fortsätta läsa, men det lockar. Helt klart.
Äger du Prosus? Varför/varför inte? Vilka för- respektive nackdelar ser du med detta bolag?